Kramsvogel (Turdus pilaris, Fieldfare) |
*De titel die ik gebruikt heb voor dit verhaal heb ik jaren geleden gevonden op internet. Het is een Chinese wijsheid en hij is waar.
Wat betreft mijn eigen fotomogelijkheden, en bijkomend het resultaat, ben ik niet vaak overdonderd. Maar nu heb ik toch echt een onwaarschijnlijke dag meegemaakt, vorige week vrijdag, waarop het allemaal meezat, de vogels dichtbij zaten, 'schaamsoorten' gefotografeerd konden worden en ik weer van mijn camera houd zoals het hoort (ik zat serieus te denken om de boel deels te vervangen en een Bridge camera erbij te kopen, dit ook vanwege de pijn aan mijn handen maar ik zie er toch nog maar even vanaf). Blij kwam ik 's avonds thuis met teveel. Teveel foto's, zelfs teveel van 'een soort van best wel goede foto's', voor zover je dat dan over je eigen foto's mag zeggen. Het uitzoeken, sorteren, weggooien, bewerken en verwerken kost vervolgens daaaaaagen maar inmiddels heb ik een redelijk serietje bij elkaar.
Vrijdag ging ik vroeg op weg richting Delft. Daar zou ik Don ontmoeten en samen zouden we naar Zeeland rijden. In het binnenland scheen de zon boven en onder de mist, een mooi gezicht maar moeilijk te vereeuwigen met een telelens en vanuit een rijdende auto. In Zeeland was er een kleine wegomlegging, we begonnen al te mopperen totdat er in het gehuchtje waar we doorheen gestuurd werden ineens 30 Kramsvogels bijna tegen de auto, op een struik aan het foerageren waren. Ik stond boven op de rem en terwijl we asociaal midden op de weg waren gestopt begonnen we al de camera's te pakken. Nadat we even hadden in- en uitgeademd kwamen we tot bezinning en parkeerden de auto op een nette plek. We pakten de statieven en de camera's en begonnen met fotograferen. De Kramsvogels waren zo vreselijk hongerig dat ze, ondertussen elkaar en elke andere lijsterachtige verjagend, probeerden elk nog aanwezig besje in de wacht te slepen. Hert ging niet zonder een hoop geduw en getrek en dat op ongeveer 2 meter voor ons. De zon piepte lekker door de wolken waardoor ik ook in de wolken was. Wat een plaatjes.
We genoten een half uur volop van deze lijsterachtige met z'n bijzonder eigengereide karakter, ze kunnen namelijk boos zijn, héél boos.
Kramsvogel (Turdus pilaris, Fieldfare) |
Of beteuterd.
Kramsvogel (Turdus pilaris, Fieldfare) |
Of heel hongerig.
Kramsvogel (Turdus pilaris, Fieldfare) |
Ik heb veel foto's van de Kramsvogels dus in een volgende blog zal ik er nog een paar zetten.
We reden verder. Vlak over het grote water, dichtbij de eindbestemming van die dag doemde een grote plak mist voor ons op. Hoe kon dat nu ineens? We keken elkaar al gefrustreerd aan. Onze laatste vijf gezamenlijke foto-uitstappen waren namelijk ook al jammerlijk mislukt door slecht weer. Maar dit keer pakte het anders uit. Alles zat mee. In een besneeuwd veld zat een Torenvalk met de restanten van een prooi nog aan zijn veertjes en poot met opgebolde veren mooi te wezen, De mist zorgde voor een perfecte achtergrond zodat de Torenvalk helemaal tot z'n recht kwam.
Torenvalk (Falco tinnunculus, Kestrel) |
Torenvalk (Falco tinnunculus, Kestrel) |
Dan de slootjes. Van alles liep er stiekem te foerageren in camouflage kleuren maar die kennen we inmiddels. Watersnippen en Bokjes, (een kleine snip, met een kortere snavel dan de Watersnip en met een bijzonder grappige manier van foerageren, hij buigt namelijk de hele tijd omhoog en omlaag door z'n knieën) struinden langs de randjes waar nog wat eten in de prut te vinden was en wipten en pikten dat het een lieve lust was.
Bokje (Lymnocryptes minimus, Jack Snipe) |
Bokje (Lymnocryptes minimus, Jack Snipe) |
Het Bokje was tot begin dit jaar een schaamsoort* voor mij. Maar die heb ik weggewerkt.
*Schaamsoort=relatief gemakkelijke soort die je als vogelaar sowieso gezien moet hebben.
Als je kijkt naar het verenkleed van het bokje zie je dat er ook donkergroen en bordeauxrood in zit, iets wat niet meteen opvalt als je even snel kijkt. En eigenlijk geldt voor alle vogels dat ze mooier zijn dan dat je denkt dat ze zijn. Dat ontdek je als de passie van het vogels kijken je leven vervolmaakt.
Hieronder kun je de verschillen tussen het Bokje en de Watersnip nog eens goed zien: de snavellengte is verschillend, het koppatroon is anders en het Bokje is ongeveer zo groot als een Spreeuw, een Watersnip beduidend groter en veel gemakkelijker te ontdekken.
Watersnip (Gallinago gallinago, Common Snipe) |
Bokje (Lymnocryptes minimus, Jack Snipe) |
Witgat (Tringa ochropus, Green Sandpiper) |
Tureluur (Tringa totanus, Common Redshank) |
Tureluur (Tringa totanus, Common Redshank) |
De laatste verrassing kwam aan het einde van de middag toen we toch nog een Waterral konden fotograferen. Ik had hem al een paar keer voorbij zien schieten. Waterrallen zijn nogal schuw en als ze onraad (denken te) bespeuren schieten ze van de eerste in de vijfde versnelling en rennen riet, hol, gat, duiker of pitrus in zodat ze onmiddelijk onzichtbaar zijn. Gelukkig konden we heel voorzichtig vanuit de auto een paar foto's maken. Het geluid van de sluiter was uiteraard genoeg om hem weer weg te zien spurten maar 1 foto kwam toch door de selectie, al kan het wel beter, het is toch mijn eerste relatief dichtbij foto. Het zijn zulke gekke beesten, ik vind ze erg grappig. Als ze roepen, gillen ze als een big die wordt geslacht, heel apart maar wel erg herkenbaar als je zoiets uit het riet hoort komen.
Voorlopig was dit het voor vandaag. Op YouTube heb ik nog een klein filmpje gezet van een foeragerend Bokje. Als je goed kijkt zie je hem af en toe door z'n knieën zakken en op en neer wippen, typisch Bokjes foerageergedrag dus. O ja, het geluid kan uit voor wie het vervelend vindt ;-).
Mogelijk ga ik deze week nog eens terug die kant op, ik heb eindelijk een paar dagen vrij maar het is nu wel erg slecht weer. Ik troost me maar met de gedachte dat ik er niet doorheen hoef te fietsen maar kijk wel heel erg uit naar de lente. Maar dat zal nog wel even dromen blijven.Voorlopig geniet ik lekker van de vogeltjes in de tuin zoals de vele Vinkjes die elke dag blijven komen om te eten.
Vink (Fringilla Coelebs, Common Chaffinch) |
Allemaal bedankt voor jullie bezoek aan mijn blog, de leuke reacties en belangstelling!
en jij wou je camera wegdoen en dan hadden wij dit allemaal moeten missen? nee toch dit is een hele mooie gevarieerde site geweldig hier ben ik een beetje jaloers op.zo mooi.
BeantwoordenVerwijderenGaat het nu om de panasonic fz200?
VerwijderenHoi Marianne,
BeantwoordenVerwijderenwat had jij een TOPdag!
Dit maakt dagen dat het tegen zat weer helemaal goed.
Ik vind de Tureluur (no 13) een schitterende foto.
Je laat ook mooi het verschil zien tussen het Bokje en de Watersnip, geweldig dat je ze van zo dichtbij op de foto hebt.
De foto`s van het Torenvalkje en de Kramsvogel zijn stuk voor stuk prachtig en thuis heb je een mooie setting voor de "gewone" vogelsoorten.
Leuk dat jij ook de uitdrukkingen van de vogels herkent.
Ik heb genoten van je blogje en zonder peukie :)
groetjes Greet
Wow! Marianne, what a brilliant set of images.
BeantwoordenVerwijderenThank you Roy, in fact it was an amazing day and I'm still smiling about it.
VerwijderenMarianne
Hoi Marianne, Nou je hebt niks teveel gezegd!
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie foto's en zo heerlijk als je de dag voor ons uitrolt vol verwachting, gaan we wat zien of toch mist en dan de bokjes, wateral, watersnip en boze kramsvogel erg leuk. De torenvalk is idd prachtig zo met die mistachtergrond, en het filmpje is enig. Het geluid is juist leuk. ook je grinnik bij het passerende bokje. leuk, leuk. dus : M E E R ! en niet je camera wegdoen!!bedankt voor deze smulblog.
groet
Maria
Wat is Zeeland toch prachtig als het heel koud is.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijke blog!
Gr.
Diana
Wat lees ik hier nu toch allemaal, Marianne. Terwijl jij denkt over het verruilen van je camera voor een Bridgecamera, denk ik er over om er toch een DSRL camera bij te kopen. Vooral bij donkere omstandigheden (boven ISO 400, eigenlijk al boven de 250, veel ruis) en vogelfotografie (te langzaam) presteert mijn Bridgecamera niet goed. Het gewicht van een DSRL is wel weer een probleem. Maar nu over je blog. Allereerst heb je weer fantastisch veel gezien en met je foto's en je filmpje is niets mis. Vooral je foto's 4, 5 en 6 vind ik heel erg mooi. Je tekst heb ik met plezier gelezen. Heel leuk en goed geschreven. Net alsof ik erbij was. En over de kwaliteit van je foto's...... Als mijn foto's niet zo zijn zoals ik wil (dat gebeurt vaak), dan denk ik altijd, als alles in één keer lukt en mooi zou zijn, dan heb je geen uitdaging meer om jezelf te verbeteren. Dus gewoon net zo lang oefenen en doorgaan totdat de foto's zijn zoals jij ze hebben wilt. Die pijn aan je handen is natuurlijk minder. Overigens is die Bridgecamera fantastisch, maar ook daarmee moet je leren omgaan. In het begin kreeg ik er niets behoorlijks uit. Veel plezier met de tuinvogels. Dat is ook hartstikke leuk om te doen. Groetjes, Joke
BeantwoordenVerwijderenHoi Joke,
VerwijderenDank voor je reactie. Ik begrijp je reactie voor wat betreft camerakeuze. Ik weet dat een bridge camera nooit kwalitatief te vergelijken is met een spiegelreflex want ook ik heb eerder met een bridgecamera gefotografeerd. V.w.b. de spiegelreflex er is wel een grens aan de afstand tot de vogel om e.e.a. echt mooi te krijgen. Mijn (prima) combi (Canon 40D of 7D met een 100-400 L IS USM lens) weegt zonder statief tussen de 2,5 en 3 kilo. Een snelle camera en een L lens zijn eigenlijk wel een must voor goede of mooie vogelfotografie. En ik ben zeer tevreden met heel veel van mijn foto's mits ze op acceptabele afstand gemaakt kunnen worden, dan haal je de prachtigste details en scherpte. Wil je verder weg, op grotere afstand ook nog mooie foto's willen maken, dan heb je meer mm. nodig, dus nog zwaarder en nog (veel) duurder als je in dezelfde kwaliteit wilt blijven fotograferen. Beide een probleem. Ik wil ook nog kunnen wandelen met mijn spullen en uit de hand fotograferen met mijn combi vind ik al erg lastig en doe ik bijna nooit.
Nou ja, verdere toelichting mail ik je wel. Uitgebreid onderzoek heeft me tot nu toe naar de Lumix DMC-FZ200 gebracht en ik moet er maar eens wat vogelfotoresultaten van zien te vinden. Voor erbij lijkt het me in eerste instantie wel fijn.
Groetjes,
Marianne
Hoi Marianne.
VerwijderenWat is dat toch met het fz200 mysterie in nederland?, het lijkt wel of Canon de enige volwaardige camera is.
Is het een 2de rangs camera of is die serieus bruikbaar voor o.a. vogelfoto's. Ikzelf gebruik de fz200 voor vogelfoto's sinds een paar maanden.en kom al tot aardige resultaten. probeer alleen met analoge zoom te werken en ook met Raynox 2025 converter. Het kan allemaal mits met veel geduld,een goed statief en ik gebruik afstandsbediening voor de sluiter.Belichting is wel een hele klus maar ik blijf experimenteren totdat ik bereik wat de camera werkelijk kan en waar de grens ligt voor een bridgecamera.Ik heb persoonlijk geen andere keuze omdat goede teleopjectieven veel te duur voor mij zijn. Dus ga ik gewoon heerlijk verder om de uitdaging met betaalbaar materiaal aan te gaan. Mocht jij meer over de fz200 weten dan hoor ik dat graag
Gr. Gerard
Hallo Marianne, wat een mooi compleet Blog met een grote diversiteit aan vogels. Vooral het Bokje is een prachtige waarneming en dito foto. Vanaf nu ga ik je volgen en zal ik een link plaatsen op mijn Blog Outdoor Photography http://benvandenbroek.blogspot.nl/
BeantwoordenVerwijderenPrachtige foto's
BeantwoordenVerwijderengroetjes Huib
Hoi Marianne,
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk vogelblogje heb je weer gemaakt, om te beginnen met die mooie kramsvogel.
De torenvalk foto vind ik super, mooi met die witte (sneeuw)achtergrond.
De schaamsoort heb ik zelf nog nooit op de foto gehad, zelfs nog nooit gezien, dus die vind ik toch wel erg mooi.
Tureluur, witgatje en waterral heb je ook al zo mooi. Jammer dat de winter voorbij is, dan laten dit soort vogelsoorten zich toch wat minder makkelijk zien.
Groetjes Ghita
PS: wat je bridgecamera betreft, ik heb een panasonic lumix, maar dan een oudere versie. Bij voldoende licht kun je er zeker goed vogels mee fotograferen, vooral vanwege die zoomlens. Bij weinig licht vind ik de camera minder, maar ik heb de FZ45, de FZ200 is daar misschien wel in verbeterd.
Hoi Marianne,
BeantwoordenVerwijderenik heb me werkelijk enorm zitten te verlekkeren aan deze serie.
Wat een gave foto's zeg en dan ook nog eens dat filmpje
van dat foeragerend Bokje. Een Bokje staat nog steeds op mijn wensenlijstje net als de waterral.
Je kramsvogels zijn ook echt supermooi en heel zacht van kleur. Echt geweldig en ook echt genieten van al deze steltlopertjes. Want als ik ook kijk naar je witgatjes (heb ik ook nog nooit voor de lans gehad) en je tureluur, dan zie ik toch wel een beetje groen hoor hihi....
Werkelijk een schitterende serie. Complimenten.
groetjes, Helma
Moi blog, ik zet je in mn lijst!
BeantwoordenVerwijderenAbsolutely brilliant images, cheers Marianne.
BeantwoordenVerwijderenZo los je moeilijke tijden op: met een prachtige serie!
BeantwoordenVerwijderenHoi Marianne,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt zo te zien een topdag beleefd, en als ik het zo lees dan had je die oppepper ook even heel hard nodig. Zo'n fotodip komt me bekend voor, die heb ik ook regelmatig, op die momenten denk je dat je het nooit leert. Na een hele hoop gedonder met mijn telelens, die volgens mij echt niet goed was, heb ik nu een andere en gaan de vogels gelukkig beter.
Maar het blijven lastige onderwerpen, waarvoor onze 400mm's eigenlijk altijd te weinig zijn.
Vervelender is dat je handen niet doen wat jij wilt, en dan is een zware spiegelreflex met tele lastig te hanteren. Een bridgecamera zou dan een oplossing zijn, maar of je daarmee kunt wat wilt, dat betwijfel ik, snelheid en scherptediepte bijvoorbeeld zijn niet te vergelijken met een DSLR.
Deze fotoserie moet je beslist hebben opgevrolijkt, je begint al met echt prachtige kramsvogel en torenvalk, platen om trots op te zijn!
Het bokje met zijn mooie verenpakje is ook al zo'n toppertje. Hih, schaamsoort, ik had er nog nooit van gehoord, dus fijn dat je even toelichting geeft.
Ik had hem vorig jaar, dus ik hoef mij niet te schamen ;-) Nou ja, is voor mij natuurlijk niet van toepassing, want ik ben geen vogelaar.
Dagen als deze vrijdag zijn dagen met een gouden randje, maar je zult best heel blij zijn dat het winterweer voorbij is, lijkt me voor jou niet meevallen.
Fijn weekend Marianne,
Groetjes Loes
Wonderful presentation. With good fortune late this week I hope to see a species here in Florida called Wilson's Snipe for the first time. It would be interesting to make a comparison to your Jack and Common Snipe.
BeantwoordenVerwijderenUnas imágenes fantásticas!!! muy buenos encuadres y los pájaros perfectamente mostrados. Un cordial saludo.
BeantwoordenVerwijderenHoi Marianne,
BeantwoordenVerwijderenMooi gevarieerde serie laat je hier zien. Prachtig al die verschillende vogels. Die kramsvogel met dat besje in zijn bekkie vind erg mooi. En ook dat torenvalkje heb je heel erg mooi te pakken. Geweldig om te zien allemaal!!
Groetjes, Marco
Hello Marianne,
BeantwoordenVerwijderenVery nice series! The Fieldfare is not a bird I know but I find it very beautiful, especially in the first picture but they all are great pictures!
The kestrel is very nice too; we have a kestrel here in Canada, it is very similar. The snipe is also a bird we can see in the fields in the summertime; nice pictures. I love that little video you did and it's nice to hear you laugh... :)
Have a lovely week and take care!
Your friend, Louise
Very nice series! The Fieldfare is not a bird I know but I find it very beautiful, especially in the first picture but they all are great pictures!pop-up-gazebos
BeantwoordenVerwijderen