Gisteren, zondag 6 januari gingen
Maria en Peter, Robert en Frank van der Meer (de 'Meermannen') en ik een dagje naar Texel. We wilden er een 100 soorten dag van maken maar we zijn bij zo'n 80 geëindigd. Toch ook een heel mooi aantal in januari. De eerste waarneming was die van een Lepelaar bij de Petten. Het was nog vroeg in de ochtend en het licht was nog heel mooi.
|
Lepelaar (Platalea leucorodia, Spoonbill) |
We hadden wat wenssoorten, Maria en ik. Wij zijn nog niet zulke doorgewinterde vogelaars als de Meermannen. Een soort die we allemaal graag wilden zien was de Zwarte Zeekoet. Over de Zwarte Zeekoet kun je al raden wat ik ga schrijven. Hij is niet zwart. Dat wil zeggen, niet in winterkleed. Dan is hij grijs-wit-zwart maar met zijn mooie rode pootjes en de rode binnenkant van zijn snavel is hij toch kleurrijk. Robert vond hem als eerste op een plek waar deze vogel al langer rondhangt, of eigenlijk -zwemt. Hij liet zich fantastisch zien en vastleggen en daarbij waren de zonovergoten dag en de mooie weerspiegelingen in het water een bonus waar we allen van genoten. Hij dook veelvuldig, waste en poetste, klapperde 'staand' in het water en ving een visje, een paling of aaltje zo te zien. Een uur vloog voorbij en wij vermaakten ons prima met deze fotogenieke zeevogel.
|
Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle, Black guillemot) |
|
Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle, Black guillemot) |
|
Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle, Black guillemot) |
|
Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle, Black guillemot) |
Na de Zwarte zeekoet vaarwel te hebben gezegd, reden we over het zonovergoten Texel naar diverse mooie vogelplekken. Onderweg zochten we een groepjes Rotganzen af en vonden twee keer een Witbuikrotgans. Je weet wel, die ook bij mij in de polder zit, waar hij helemaal niet thuishoort. Het voordeel op Texel was, dat deze Witbuiken zich lekker lieten fotograferen, zodat nu in elk geval voor degenen die niet weten hoe het beestje eruit ziet, ik hier wat foto's kan laten zien.
|
Witbuikrotgans (Branta Hrota, White-bellied brent goose) |
|
Witbuikrotgans (Branta Hrota, White-bellied brent goose) |
Na de middag gingen we naar de Slufter want dáár zaten de Strandleeuweriken. Een droomsoort die ik zo ontzettend graag wilde zien. Het was wel een eindje lopen maar toen ging mijn wens in vervulling. In de telescoop kon ik deze wondertjes van de natuur bekijken. Het zijn prachtige vogeltjes met hun gele gezichtjes, zwarte maskertjes en als je geluk hebt zie je hun 'hoorntjes'. Na ze bekeken te hebben en ik een helemaal geslaagde dag had, pakte ik de camera en maakte nog wat foto's. Helaas op een best grote afstand en met een luchtvochtigheid van bijna 100%, hetgeen ik onmiddelijk terugzag op het display van mijn camera. Hieronder plaats ik toch een foto, omdat ik hem zo grappig vind. Voor het mooi moet ik echter nog een keer terug.
|
Strandleeuwerik (Eremophila alpestris, Shore lark) |
Aangezien de Strandleeuwerik in de winter in Nederland verblijft moet ik er maar niet te lang mee wachten. Ze broeden in de bergen boven de boomgrens. Dus als er ooit, binnenkort nog eens een mooie zonnige dag is, reis ik misschien nog wel eens af richting Texel.
Tenslotte nog een foto van een vogel die iedere vogelfotograaf al eens heeft gemaakt. De Steenloper. Een van onze bekendste strandlopertjes, niet schuw en bijna altijd goed te fotograferen. Hij is in winterkleed. In zomerkleed is hij totaal anders maar je hebt geluk nodig om hem in Nederland in zomerkleed te zien.
|
Steenloper (Arenaria interpres, Turne stone) |
|
|
De Steenloper heet in het Engels 'Turn stone' en dat is eigenlijk een betere naam (hoewel hij ook best wel veel op stenen loopt). Hij keert namelijk met zijn snavel steentjes en zeewier om om voedsel te zoeken.
We hebben natuurlijk nog veel meer leuks gezien. Onder andere Drieteentjes, Kanoeten, veel soorten meeuwen, roofvogels en niet te vergeten een Dagpauwoog! Ook dat was een bijzondere waarneming.
Maria heeft veel meer foto's gemaakt en zal proberen om ook een blog te maken maar er zijn problemen met het uploaden van foto's. Zodra dat verholpen is kun je op haar blog ook een verslag bekijken.
Geluk zit in kleine dingen zoals een kort uitstapje naar Texel. Met zon en droomvogels.
Ik kijk terug op een heel gezellige, leerzame en heerlijke dag in goed gezelschap. Maatjes bedankt!
Leuk zo`n dagje Texel, zeker met zulk mooi weer.
BeantwoordenVerwijderenGeweldig die Zeekoet en de rest ook heel leuk,
groetjes Greet
Dat is heerlijk genieten ,samen fotograferen en gegevens uitwisselen en dan ook nog mooi weer hebben,wat verlangt een mens nog meer.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenSorry, waren wat veel typefoutjes....dus even opnieuw:
VerwijderenHoi Marianne, Ik beleef het allemaal weer! Heerlijk.
Inderdaad wat wil een mens nog meer...goed gezelschap, ieder op z'n gemakje, lekker genieten van de mooie vogeltjes. Met als hoogtepunt de zwarte zeekoet en de standleeuweriken.
Ik kan nog geen foto's downloaden dus moet dit eerst nog oplossen, maar dan maak ik het blogje ook nog.
En we moeten terug voor een close-up met hoorntjes......
groet,
Maria
Ik leer hier meteen weer een heleboel. Die strandleeuweriken...wow, wat mooi, Marianne. De hele serie is overigens mooi, maar die leeuweriken hebben mijn hart gestolen. Dat dat gewoon rond vliegt. Je hebt wel weer veel verschillende soorten gezien. Interessant en mooi blog. Groetjes, Joke
BeantwoordenVerwijderenHoi Marianne, ik heb even heerlijk zitten meegenieten van jullie topdag op Texel,
BeantwoordenVerwijderenwat zijn die witbuikrotganzen mooi zeg! en de zwarte zeekoet heb je prachtig vol in beeld.
Strandleeuwerikjes had ik nog nooit van gehoord, maar wat een schatjes zijn dat.
Prachtig licht bij de lepelaar, heb je gezien dat er nog een ander vogeltje bij zit? ik kan niet zien wat het is, maar jij weet het vast wel.
Groetjes Loes
Hoi Marianne, ik kan me voorstellen dat jullie een heerlijke dag hadden met zoveel mooie soorten. De zwarte zeekoet staat er mooi op. Heerlijk om zo'n vogel een tijdje te observeren en zien hoe hij een vis vangt.
BeantwoordenVerwijderenDe steenloper zie je inderdaad heel vaak, maar ik blijf het een leuke vogel vinden en je hebt hem mooi beeldvullend op de foto gezet.
De strandleeuweriken zijn heel bijzonder en je hebt er in ieder geval een foto van.
Mooie en interessante serie.
Gr. Elly
The magic continues ;-)
BeantwoordenVerwijderenWat hebben we het getroffen! Bedankt voor de gezelligheid en het verhaal en de mooie foto's!
BeantwoordenVerwijderen(Deze tekst was geplaats, waarvoor dank Peter. Mede dankzij jullie was het geslaagd. Jouw reactie as per ongeluk door mij ook nog eens verwijderd door op het verkeerde knopje te klikken).
Hoi Marianne,
BeantwoordenVerwijderenHet was gelukkig prachtig weer voor een dagje Texel en 80 soorten is toch wel een heel mooie score.
Die zwarte zeekoet ben ik wel een beetje jaloers op. Leuke en mooie fotos. Ook die witbuikrotgans is fraai.Eerlijk gezegd zijn de strandleeuweriken qua foto wat minder maar qua soort toch wel weer leuk.Misschien willen ze volgende keer wat dichterbij komen.
Die steenlopers zijn altijd weer dankbare fotomodellen, alhoewel je vaak wel snel moet zijn.
kortom een leuke en mooie serie
groetjes
peter van de beek
Hoi Marianne,
BeantwoordenVerwijderenhet was die zondag inderdaad heel mooi weer en eigenlijk tegen de verwachting in. Ik baalde als een stekker want ik moest werken grrrr...... Geweldig die zwarte Zeekoet. heb ik zelf nog nooit in het echt gezien. En dan die met die vis in zijn snavel! Echt supermoment :-)
Wat je witbuiken betreft moest ik even googlen want ik heb ook rotganzen en nu zag ik dat dat dus gewone rotganzen waren hihi.... Ik leer weer veel hier.
De Strandleeuwerik staat ook nog op mijn wensenlijst maar hier kan ik er alvast van genieten.
Heel mooi vogelblog weer met prachtig platen en ook weer hele leerzame info.
Groetjes, Helma
Mag ik volgende keer ook mee ?
BeantwoordenVerwijderengroeten
Huib
Hallo Marianne,
BeantwoordenVerwijderenVery nice birds some we do not see here like the Guillemot. He is stunning in the water. I only saw a turnstone once in my life and at the time I saw it, it was accidental because he was suppose to be up north. It was the Ruddy Turnstone (Arenaria interpres), a beautiful turnstone that is usually in the Artic or along the american coast or in Eurasia. And right now I am wondering if it is not the same bird? The one on your picture, looks like the same one but a female Ruddy Turnstone. In french it has such a lovely name "Tournepierre à collier".
Anyways, nice birds and great post, as always a pleasure to read and to see!
Have a great weekend!
Regards, Louise
Geweldig toch, Texel met de Meers. Eigenlijk nog wat weinig plaatjes, ik had graag meer gezien.
BeantwoordenVerwijderenDit jaar maar allemaal mee naar de DBA-dagen op Texel!
Brent are my favourite goose Marianne. Lovely images.
BeantwoordenVerwijderenI get to see them at this time of year around the North Norfolk coast.
Very nice article.bed-frames
BeantwoordenVerwijderen