dinsdag 12 februari 2013

Witte winterwandelingZondagochtend 10 februari rijd ik 's ochtends bijtijds weg van huis naar Uithoorn. Daar zal ik Judy, Roy, Bert, Peter en Walter treffen om een gezamenlijke wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan maken. We zijn allemaal lid van het IVN De Ronde Venen en Uithoorn en we zijn allemaal enthousiaste vogelaars.
De wereld is stil, wit en wondermooi. Onderweg zie ik laag boven de witte weilanden een Grote Zilverreiger met trage vleugelslag in de opkomende zon voorbij vliegen. Ik mijmer zo'n acht jaar terug. Toen had ik mijn allereerste bewuste waarneming van een vliegende Grote Zilverreiger. Daar was ik toen zo van onder de indruk dat ik er een gedichtje over schreef:

Witte schoonheid, mooi en blank
Met sneeuwwitte vleugels, je hals zo slank
Je betoverde mij vanuit de lucht
Vreugde gevat in vogelvlucht.

Zoveel jaar later blijkt dat er niets is veranderd: vogels betoveren mij nog steeds en ik denk dat het altijd wel zo zal blijven. 

Terug naar de orde van de zondag. We vertrekken om 09.00 uur en zijn na een klein half uurtje rijden bij de ingang 'oase' bij de Waterleidingduinen. De zon schijnt en het maagdelijk witte landschap lonkt verleidelijk naar ons. Heel iets anders dan Zeeland waar we oorspronkelijk naar toe zouden gaan maar waar vanwege de onvoorspelbare en niet gunstige weersomstandigheden van werd afgezien. Zelfs Bert, die de organisatie op zich had genomen, liet zich overhalen om de Zeelandse Brilzee-eend en Parelduikers te negeren. Hij regelde zaterdagavond alsnog dat iedereen twee uur langer kon slapen omdat we naar de Amsterdamse Waterleidingduinen gingen. Vooral dat langer slapen vond ik een zeer positieve verandering in het programma, maar dat terzijde.

Vogelaars (vo-ge-laars, zeer vriendelijke doch enigszins eigenwijze mensen die (te) veel naar vogels kijken.
Niet zelden oudere, in groen geklede, mannen met een verrekijker en een baard.)

De wandeling begint en Walter, die het AWD-plan heeft voorgesteld (en tevens de übervogelaar van ons allen is), neemt het voortouw. Meteen al aan het begin zien we prachtige sneeuwlandschappen en bij de Oranjekom spiegelglad water, met daarin de weerspiegeling van de witte wereld om ons heen. Iedereen geniet en we maken wat foto's.

De Oranjekom. Het lijkt wel HDR.

We zien de ook de eerste watervogels van de dag: Dodaars, Meerkoet, Wilde eend, Tafeleend, Wintertaling, Slobeend en een vrouw 'Boterbuik' (Grote Zaagbek). Over de Grote Zaagbek vrouw merkt Walter op dat hij dat één van de weinige vogels vindt waarvan de vrouwen mooier zijn dan de mannen (.....). Uiteraard is die opmerking de aanleiding tot een semi-serieuze discussie over de schoonheid van man en vrouw. Of eigenlijk, over de schoonheid van de vrouw. En meer algemeen, over de man.
Vervolgens concentreren we ons maar weer op de schoonheid van de besneeuwde Waterleidingduinen, daarover zijn de meningen unaniem. Het is er mooi, stil en de paden zijn nog niet belopen. De foto's voor de kerstkaarten voor aankomende kerst worden vandaag alvast gemaakt. Voor mij zijn het zelfs mijn eerste sneeuwfoto's van deze winter.


De foto hieronder vind ik zelf erg mooi vanwege de mysterieuze sfeer.

We wandelen door het prachtige besneeuwde landschap en komen behalve vogels ook een moeder Damhert met haar kind tegen. We houden een korte pauze waarbij we de door Judy meegebrachte boterkoek goed laten smaken. Het jonge Damhertje wordt uitgebreid op de foto gezet. En speciaal voor collega-blogster Greet heb ik nog een foto van de moeder met een gek bekkie.

Beetje snuffelen..... Damhertje (Dama dama, Fallow-deer).
Beetje graven... Damhertje (Dama dama, Fallow-deer).
Niks :-(. Damhertje (Dama dama, Fallow-deer).
Dan maar even lief naar mama kijken. Damhertje (Dama dama, Fallow-deer).
Damhert (Dama dama, Fallow-deer).
Wandelen door de Amsterdamse waterleidingduinen is dus niet alleen vogelen. Je geniet er van zoveel meer moois en er zijn zoveel routes dat je er echt uren mee zoet kunt zijn. Zo ook ons groepje, we wandelen totaal een dikke 12 kilometer tijdens ons vijf en een half uur durend bezoek. We zien Staartmezen, Sijsjes, Brilduiker, Buizerds, Aalscholvers, Kramsvogels, Blauwe reigers en Pimpel- en Koolmezen. De foto van de Kramsvogel is nog van mijn Zeelandtrip van een paar weken geleden, zie de vorige blog.

Kramsvogel (Turdus pilaris, Fieldfare).

Koolmees (Parus major, Great tit)
Op een van de meren zwemt een paartje Wilde zwanen. Het verschil tussen de man en de vrouw is duidelijk zichtbaar: de kop en de snavel van het mannetje zijn duidelijk groter en forser in vergelijking met die van het sierlijke vrouwtje. Wilde zwanen zijn echte wintergasten en elk jaar is er wel een groep in de Amsterdamse Waterleidingduinen te vinden. Je kunt hun luide trompet-achtige roep, "whoep whoep", met regelmaat horen. Wilde zwanen zijn mogelijk te verwarren met Kleine zwanen maar de Wilde zwaan is groter en heeft veel geel op de snavel dat reikt tot onder het neusgat.
Kleine zwanen hebben een snavel die veel meer zwart is met vooral geel aan de snavelbasis.

Wilde zwanen (Cygnus cygnus, Whooper Swan)
Wilde zwanen (Cygnus cygnus, Whooper Swan)
Bij de bekende vossenplek is geen spoor van de vos, hoewel er wel vossensporen zijn. Gelukkig is er sinds enige tijd de 'troetel' Roodborst. Ook leuk voor een foto. Helaas wil hij niet in de sneeuw poseren, het wordt wéér een takkenfoto. Ook over takkenfoto's heb ik al eens geschreven.

Roodborst (Erithacus Rubecula, Robin)
Via een 'troetel' Knobbelzwaan, Graspieper, Brilduiker en nog een Grote Zaagbek leidt Walter ons naar de twee grootste Esdoorns van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Knobbelzwaan (Cygnus olor, Mute Swan)

Enorme bomen met een stam die zich op tientallen plaatsen verdeelt in dikke takken die hier en daar ook weer in- of aan elkaar verder groeien. De doorsnede van de stam schat ik op twee meter of meer. Echt imposante bomen. Peter poseert om te laten zien hóe groot deze boom echt is. De mens is slechts een nietig wezen naast deze reus.

Esdoorn

Esdoorn

Judy en ik maken nog wat ijs- en sneeuwmacrofoto's, die bij mij direct in de prullenbak zijn beland, de instellingen van de camera stonden duidelijk niet goed. Een foto van de besneeuwde bomen is beter.


Nog even blijven oefenen. Overigens geldt dat oefenen ook voor het herkennen van vogelsoorten. Want Brilzee-eenden in de Waterleidingduinen en Braamsluipers in februari zijn, laten we het voorzichtig zeggen, voor 99,9%, onwaarschijnlijk. Toch denken sommige mensen dat ze die hebben waargenomen. Maar het zijn leuke dingen om over te dromen en vooral om over te discussiëren. Met een knipoog.

Na nog een laatste blik op het prachtige besneeuwde duinlandschap rijden we moe maar voldaan weer naar Uithoorn. Het was weliswaar een lange, maar ook een heerlijke, gezellige en leerzame witte winterwandeling.20 opmerkingen:

 1. Hallo Marianne, mooie serie en bovendien ook leuk geschreven. Het vormt samen een mooi geheel dat ik met plezier heb gelezen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooi waarheidsgetrouw verhaal, Marianne, want het was echt een bijzondere ervaring deze winterse wandeling. De foto's zijn prachtig, maar van jou zijn wij niet anders gewend...
  Je zou de brilzee-eend BIJNA vergeten...
  groeten, Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Wat een fantastisch lekker gevarieerde blog!
  Prachtige sneeuwlandschappen de eerste foto geeft gelijk al echt een dik pak sneeuw weer. Ik hoor gewoon de stilte erin.Ook zo mooi foto 3 en 4 en ik begrij wat je bedoelt met foto 6. En je damhertjes....beetje jaloers word ik dan toch wel (maar heb ik nog wat te wensen over ;) De esdoorn is ook indrukwekkend. Leuk dat je zo'n heerlijke dag hebt gehad, dat heb je wel goed overgebracht.
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. So many beautiful images Marianne. The snow scenes are particularly wonderful.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Many people speak about nature, magic and fascination of New Zealand.
  Through Your words and Your marvellous photos, You convinced us that "Old" Zealand is for sure more awesome and astonishing.
  Veramente bellissime!
  All good wishes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zittend op de bank ben ik, door je verhaal, gewoon mee geweest, Marianne. Wat een prachtige wandeling moet dat geweest zijn. Die sneeuwbeelden alleen al. Daar kun je naar bijven kijken. Met ook nog eens zo'n fantastisch blauwe lucht. En je dierenfoto's. Dat hertje....wat een snoepje. Een hele mooie serie. Met de nieuwe camera? Fijne dag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ,Marianne,wat moeten jullie genoten hebben het is wel een hele goede keus geweest en z,on dag met gelijk gestemde mensen door z,on sprookjesland,dat is toch dubbel genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie foto`s van een geweldige dag met die geweldige hertjes en natuurlijk de winterse sfeer plaatjes met als foto 6 als topper die ook al op twitter langs kwam, knap gedaan Marianne.

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  Schitterende winterblog van de AWD. Wat was het mooi daar ( dat heb ik gemist, ik stond aan de Brouwersdam die dag). Het hertje is zo lief, de landschappen zijn adembenemend mooi, maar ik ga helemaal voor de kramsvogel, wat heb je die er prachtig op staan.
  Heerlijke blog, en wat jammer dat het vanaf vrijdag weer even voorbij is met de kou en de sneeuw.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  Wat een prachtige foto's heb je daar gemaakt. Zoals foto 2 en 3 van dat water met een hele mooie weerspiegeling. En dat jonge damhertje is echt geweldig om te zien.

  Maar wel leuk hoor al die vogelaars, het is ook best interessant en zeker als je weet hoeveel soorten er wel niet hier in Nederland vliegen. Dan is dat gewoon hartstikke leuk om ze ook in het echt te zien en zeker om te fotograferen, toch?!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne, wat is dit genieten!
  Allemaal prachtige foto`s maar een paar springen er voor mij uit, 3-4 en 6 en ook van het kleine Damhertje.
  De moeder met de gekke bek is natuurlijk mijn absolute favoriet, dank je wel voor deze speciale foto.

  Ik had Zondag geen gelegenheid om naar de duinen te gaan maar ben blij dat ik van jouw foto`s en verslag kon genieten.

  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne
  Zondag leek de wereld inderdaad een sprookje. Niet in beeld te vangen, maar het was er wel degelijk; weldadige stilte. Erg mooie opnamen van de Wilde zwanen. Vooral de tweede !
  met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh we hebben echt wat gemist, leuk om er nu toch nog een beetje bij te zijn Marianne! Dank voor je verslag
  groet Tinok

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marianne,

  wat een heerlijke platen zie ik hier toch weer.
  De sneeuw maakt alles gewoon zo anders maar o, zo mooi!
  het hertje is zo liefffff.... maar ook je landschapjes zijn geweldig.
  Ik vind foto 6 echt heel bijzonder. Hele aparte uitstraling.
  Ik geloof direct dat jullie een geweldige dag hebben gehad.
  Ik geniet al van de foto's dus kan je nagaan hoe het dan in het echt is.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Marianne,
  Prachtige kerstkaarten !!!
  groeten Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Marianne,
  Ik had zondag helaas andere dingen te doen, maar wat was het een prachtige dag!
  Heerlijk dat jij daar volop van hebt mogen genieten, en ik geniet nu natuurlijk nog even helemaal met je mee.
  Foto 6 straalt inderdaad een fantastische sfeer uit, maar ook nr 5 vind ik met die lijnen heel sterk.
  De wilde zwanen mag ik erg graag zien en ook de kramsvogel heb je fraai geportretteerd.
  Een erg mooie en afwisselende serie, behalve met vogels kun je met landschapjes ook goed uit de voeten!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wow Marianne! These are superb winter pictures, really great. The trees in your landscape shots are stunning! I love it, especially with the reflections on the water, beautiful.
  It's really a great series and your landscape pictures are as good as the bird and deer pictures, I can't decide which one I prefer... :)
  Have a great week,
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hi Marianne,
  We zijn elkaar een keer tegen gekomen met een wandeling in de Groene Jonker.
  Ik was laatst wat kleren aan het reorganiseren die ik met vogelen gebruik en kwam je kaartje tegen in een zak die je me toen had gegeven.
  Leuke blog heb je met prachtige foto's. Ik ben intussen een website begonnen en ook een blog gestart. Kijk maar eens op www.hscf.nl en/of op http://henkschuurman.blogspot.nl/
  Staat een leuk blog in twee delen op van een bezoek aan de brouwersdam met enkele mensen van twitter. Op je kaartje stond ook een web adres maar die is niet te bereiken dus ik neem aan dat je daar mee bent gestopt en alleen je blog aan houd.
  Ik ga binnenkort als ik wat meer tijd heb wat je oudere blogs door lezen.
  Gr. Henk Schuurman

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Unas grandes imágenes para mis ojos y para todos tus seguidores
  Un gran saludo de un AMIGO y seguidor tulló

  BeantwoordenVerwijderen