zaterdag 10 februari 2018

Grote barmsijzen en een Witstuitbarmsijs

Degene die ook de blog van Maria volgt, heeft daar al gelezen dat wij zo'n twee weken geleden samen een middagje naar Arnhem zijn geweest. Eigenlijk wel een twitch, hoewel we dat liever ontkennen ;-). Het pleit wel voor ons dat wij, als we twitchen, dat altijd rijkelijk laat doen. Dus heel de groep nog maffere vogelaars is al geweest en dan komen wij er achteraan sukkelen. Het voordeel is dan dat het niet meer zo druk is, dat je wat ruimte hebt om te kijken en eventueel foto's te maken. Het nadeel kan zijn dat de vogel gevlogen is.

Dat laatste leek ook het geval toen we de bewuste plek in Arnhem opzochten. Een totaal leeg veldje lag voor ons, geen vogel te bekennen. Het is toch niet waar hè, zuchtte ik. Barmsijzen waren namelijk MIJN frustratie. Maria had ze al in alle soorten en maten gezien, ik niet. Dat wil zeggen, ik had ooit een groepje gezien maar had op dat moment alleen een verrekijker en geen vogelboek. En er bestaan Kleine barmsijzen en Grote barmsijzen en omdat ik ze nooit eerder had gezien wist ik niet welke barmsijzen ik daar zag.

Gelukkig keerde het groepje Grote barmsijzen terug naar het ontzettend lege veldje. Er ging een 'heen-en-weer' ritje naar een plekje verderop aan vooraf. De groep vogeltjes was namelijk een paar honderd meter verderop neergestreken, wij vonden ze maar we waren niet de enige. Een Torenvalk scheerde laag over de groep heen  en dus kozen de vogels in een razend tempo het hazenpad. Terug naar veldje 1 waar we gelukkig het gevluchte groepje vrolijk zagen foerageren. Wij, en vooral ik, blij.

Grote barmsijs (Carduelis flammea)
De in de groep aanwezige Witstuitbarmsijs, een zeldzame soort die normaal in de winter voorkomt in Scandinavië en Rusland, was snel gevonden. Het beestje viel meteen erg op door zijn veel blekere uiterlijk en als je een beetje je best deed kon je de witte stuit ook zien.

Witstuitbarmsijs, adult man (Acanthis hornemanni)
Wat een verschil of je op de grond fotografeert of enigszins naar boven. Het was dan ook nog eens een beetje aan het spetteren. We moesten constant onze instellingen aanpassen. De omstandigheden om te fotograferen waren sowieso niet goed. Ik heb dan ook een tijd gewoon in de scope zitten kijken naar het groepje vogels. Op de onderstaande foto valt het blekere uiterlijk van de Witstuitbarmsijs goed op. Ook is de vleugelstreep witter, die is bij de Grote barmsijs eerder lichtbeige.

Witstuitbarmsijs (Acanthis hornemanni)
Het was een onwijs gezellig groepje vogeltjes. Ze bewogen en vlogen echt als groep, ze gingen gezellig met zijn allen op het prikkeldraad zitten en pruttelden er op los. Daarbij waren ze dan ook nog eens zó mooi om te zien. Prachtig met die rode petjes en al verschillende mannen met rode borst. Streepjes, vlekjes, winterkleed, zomerkleed, vrouwtjes... Echt heel mooie vogeltjes die het reisje absoluut waard waren.

Grote barmsijzen m/v (Carduelis flammea) en 1 Witstuitbarmsijs (Acanthis hornemanni)
Het leuke van de Olympus camera vind ik, onder andere, dat ik er zo gemakkelijk mee kan filmen. Het maken van filmpjes laat het gedrag van de vogels mooi zien en door de groep af te scannen zie je heel veel variatie in kleed. En toch zijn het allemaal Grote barmsijzen (en 1 Witstuitbarmsijs). Wel jammer van de harde wind maar dat nemen we dan maar voor lief. Toch heb ik er weer zó van genoten.Op de weg terug naar huis deden we een klein ommetje in de inmiddels stromende regen om de in Houten aanwezige Ross' gans te zoeken. Ook nieuw voor mij. Maria had hem in diezelfde week al eerder opgezocht. Het eerste witte stipje dat we ter plaatse zagen was hem dan ook nog. De gans zat ver weg in een weiland tussen de Grauwe ganzen. Ik was blij dat ik de telescoop had om de kenmerken te kunnen zien.

Zo had ik op 1 middag 3 voor mij nieuwe soorten op mijn vogellijstje, dat gebeurt echt niet vaak meer. Het maakt natuurlijk in feite allemaal geen barst uit maar toch telt het.
De Barmsijsjes hebben wel een plekje in mijn hart veroverd, wat een schattige en gezellige vogeltjes zijn dat!

27 opmerkingen:

 1. Hello Marianne: Congratulations on your very successful quest for these Redpolls. They are wonderfully appealing little birds, but the various types and subspecies are not always easy to identify. Actually, there is some consideration being given by various taxonomists to lumping them all together, Arctic Redpoll included as one species with a range of subspecies. The classification of redpolls has always been a little controversial with different authorities disagreeing on their treatment. But all that matters for you is that you had a splendid encounter with a flock of these charming northern birds. Congratulations! With my very best wishes, David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi David, thank you for your reply. I'm aware that discussion about the (sub)species is going on. There is the same 'problem' with some other species. Luckely for me, in The Netherlands we still can add 3 species to our list: the lesser redpoll, the common redpoll and the artic redpoll. For a long time the lesser redpoll was treated as a subspecies from the common redpoll but they've changed it here, but I think they'll change it back in the future. We have had some issues about birds (and birdnames) that changed several years ago. In fact, I can understand some of these discussions but other I cannot. But I'm just a simple birder and the real work is the job for taxonomists and biologists.
   The pleasure when I met this flock of bird makes it all very unimportent, I had such a nice time with them, they really are happy birds and so beautiful to see :-).

   Enjoy your (cold) weekend, we had 1 mm of snow last night but (I'm happy) it's gone by now.

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
  2. I wish we only had 1mm, Marianne. About another 5cm of snow fell overnight and I need to get out and shovel the driveway clean. I think you should come and help me!

   Verwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat een grappige vogeltjes zijn dat die sijsjes. Leuk gefotografeerd ook zo op een rijtje naast elkaar.
  Ze hebben ook een aardig houvast aan dat prikkeldraad zo met die wind in je filmpje. Erg leuk om te zien.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Marianne, thats absolutely amazing to see all of those Redpolls. I'm glad you got to see them at last.
  It was lovely to hear the voice as well. My compliments.
  Hallo Marianne, dat is absoluut geweldig om al die vogels te zien. Ik ben blij dat je moet ze eindelijk te zien.
  Het was heerlijk om de stem ook horen. Mijn complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy, I was really happy to see and hear them :-)

   Have a nice weekend,
   Marianne

   Verwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Een heerlijk verslag en mooie foto's en filmpje. Ik vind het zo leuk, dat je er zo van genoten hebt. Drie nieuwe soorten op een middag is ook wel heel cool!! De barmsijsjes zoals we die nu in Arnhem gezien heb, zal ik nooit vergeten. Wat een enige en unieke twitch was dit!!!
  Echt leuk.
  Groetjes van je vogelvriendinnetje
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha vogelvriendinnetje,
   als we een twitch doen, doen we het goed :-). En het was gewoon superleuk en ook heel gezellig om het samen te doen, dat is dubbel pret en dubbel genieten.

   Fijn weekend,
   Marianne

   Verwijderen
 5. Hallo Marianne,
  inderdaad een prachtige waarneming en foto's. Het is een mooie soort!
  Groet uit Stieltjeskanaal,
  Geert
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Geert. Ik hoop alles goed bij jou in Stieltjeskanaal.Ik zal weer eens een kijkje nemen op je site!

   Groet,
   Marianne

   Verwijderen
 6. Ze schijnen er nog steeds te zitten en toevallig ben ik maandag en dinsdag in Nijmegen. Als ik dan toch in de buurt ben ga ik misschien wel even kijken. Niet voor de zeldzame variant, maar voor de 'gewone' grote barmsijs. Die heb ikmook nog nooit gezien en die vind ik eigenlijk mooier. En dan maar hopen dat ze op het prikkeldraad willen zitten, want ik wil wel een beetje leuk plaatje van deze mooie soort.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick, dat was ook de reden dat wij gingen. Ik had de Grote Barmsijzen ook nog steeds niet (goed) gezien. Prachtige vogeltjes inderdaad en heel gezellig gedrag. Als je gaat, veel plezier.

   Marianne

   Verwijderen
 7. Hallo Marianne,
  toll zu sehen , verschiedene Farben und das Video ist klasse alle in einer Reihe mit
  erstklassigen Balancegefühl... nur was du im Video sagst kann ich nicht verstehen...;-))
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vielen dank Frank, die Vögel sind wirklich sehr toll und hübsch. Und, was ich nog zu sagen hätte.... Das war nur ein bischen "o was sind sie toll und mehr 'quatsch'". :-)

   Marianne

   Verwijderen
 8. Ha Marianne,
  wat leuk dat jullie die barmsijsjes uiteindelijk zo goed in beeld hebben gekregen.
  Ik had al met ze "kennis" gemaakt op de blog van Maria. Het lijkt me heel leuk om deze vrolijke vogels zo bezig te zien. Met z'n allen op een rijtje geeft een prachtig plaatje; en filmpje.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Corrie,
   Ze zijn echt enig. Als je ooit eens de kans krijgt om ze te bekijken zou ik het zeker doen. Zo gezellig, vrolijk én mooi!

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 9. Mooie vogeltjes. Bijzonder zo'n prikkeldraad vol met Roodkapjes
  groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  Jullie hebben een flinke reis moeten maken. Gelukkig voor jullie waren de vogels niet gevlogen, want je hebt nu twee nieuwe soorten gezien. Ik heb wel eens barmsijsjes gezien, maar ik heb geen idee welke soort. Als goed vogelaar had je een telescoop bij je. Daarmee heb je een derde nieuwe soort kunnen zien die je anders niet of nauwelijks had kunnen waarnemen. Plaat nr 2 vind ik de mooiste.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Kees. Zonder telescoop voel ik me kaal, ben altijd heel blij dat ik hem heb en het heeft me al veel prachtige waarnemingen opgeleverd.

   Groet,
   Marianne

   Verwijderen
 11. Schitterende serie van dit mooie vogeltje, ikzelf heb hem nog nooit gezien.
  Vooral de foto waar ze zo mooi op een rijtje zitten vind ik leuk. En een filmpje kan vaak wat toevoegen, leuk. Ik kan ook heel makkelijk filmen met mijn camera, maar vergeet toch te vaak op dat ene knopje te drukken om de film modus te starten
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Ghita. Filmen is echt leuk en tegenwoordig doe ik het altijd en daardoor vergeet ik het dus ook minder. Kwestie van in je systeem laten komen ;-).

   Verwijderen
 12. Hallo Marianne, altijd de moeite waard en zeker als lifer. Mooi vastgelegd. Ben gisteren ook zelf geweest. Was ondanks de omgeving best de moeite waard. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Ben, de omgeving is niet geweldig maar dat maken die mooie vogeltjes meer dan goed!

   Verwijderen
 13. Gefeliciteerd met je blog en je lifers! Voor mij waren die barmsijzen ook een lang gekoesterde wens. Nooit eerder gezien en dan in 3 weken de kleine, de grote én de witstuit.....Ik ben ook in Arnhem geweest en heb ze ook morgen bewonderen. Wat een prachtige schattige vogeltjes, ja je hebt helemaal gelijk. Leuk filmpje en prachtige fotoshots.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie vangst en heerlijke foto's!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen