vrijdag 21 september 2012

Zo wordt een nat pak "dragelijk".

De titel van dit bericht heb ik gepikt van Sneuper, die deze zin naar mij e-mailde als reactie op een tweetal foto's die ik hem had gemaild. En hij heeft gelijk.
Een nat pak is mij niet geheel vreemd. Inmiddels is het bij diverse (vogel)kennissen en bloglezers ook bekend dat ik met enige regelmaat een nat pak oploop. Bekend is ook dat meestal de regenkleding bij aanvang van de wandeling binnen handbereik lag, evenals plastic tasjes. Én dat dat alles op het 'moment suprême', ergens 5 kilometer of meer bij mij vandaan, in de kofferbak van mijn auto ligt.
Woensdag. Buienradar heeft het vast wel vaak goed maar blijkbaar niet als ik kijk. De Zandvoortse kust ziet er best redelijk uit en de buien die er evt. aankomen trekken bovenlangs. Ik kan dus veilig naar de Amsterdamse WATERleidingduinen voor een voorproefje van de Damhertenbronst. Denk ik.

In eerste instantie is het droog en al wandelend zie ik diverse Damherten. Van pré-bronstgedrag is echter nog geen sprake. Lieve jonge Damhertjes kijken me, met hun grote oren gespitst, vriendelijk aan. Een flinke volwassen vent, met een serieus gewei, graast rustig verder. Die is vast al vaak gefotografeerd. Omdat ik niet vaak in de AWD kom, meestal maar 1 keer per jaar, maak ik natuurlijk toch wat foto's. Voor mij zijn dit geen alledaagse waarnemingen.

Damhertjes
Damherten
Damhert
Verder is het relatief stil. Wat Gaaien, een Havik en een Buizerd en wat meer meesjes, Boomklevers en -kruipers. Ik denk Kramsvogels te horen maar ik kan ze niet ontdekken.

Na een tijdje vallen de eerste spetters. De bui was al een tijd in zicht en heel hard denken dat hij langs mij gaat, helpt niet. Gelukkig ben ik vlakbij het huisje waar vaak een Vos wordt gezien en kan ik daar schuilen. De Vos(sen) worden op deze plek erg vaak gevoerd en daardoor komen ze zodra er een mens verschijnt al snel kijken. Dat voeren is discutabel. Zelf doe ik het niet maar ik profiteer wel van anderen die het wel doen. Ook discutabel.
Ik zit amper of er komt een Vos aan. Vos 2 volgt en later nog Vos 3. Ik had nog nooit vechtende Vossen gezien, laat staan gehoord. Het is een onwaarschijnlijk gekrijs, hoog én hard. Twee Vossen gunnen elkaar het licht in de ogen niet en zodra de één bij de ander in de buurt komt beginnen ze te krijsen. Even later staan ze beiden op hun achterpoten en proberen met nagels en scherpe tanden een strijd te beslechten. Voedselnijd of territoriumgedrag? Beide? Geen idee.

Vechtende Vossen

Vechtende Vossen

Gelukkig ziet of hoort een van de Vossen iets in het gras. Een muis? Hij gaat klaar zitten en springt. Als hij later het gras uit komt heeft hij niets in zijn bek dus ik heb geen idee of hij nu wel of niets iets gevangen had. Maar ik heb wel een foto van een 'vliegende Vos'.

Wat hoort Vos?
The quick brown fox jumps over the green bushes .... 
Behalve vechtende Vosjes, zijn er ook heel lieve Vosjes. Die heerlijk aan het water gaan liggen zonnen zodra de bui wegtrekt en er een straaltje zon doorbreekt. Met hun trouwe Vossenogen kijken ze je vriendelijk aan.

Relaxte Vos

Op de terugweg wordt de lucht héél donker en in open veld volgt een stortbui, daarna een hagelbui en dan weer een stortbui. Het gevolg laat zich raden. Mijn voorkant blijft wonder boven wonder relatief droog (de achterkant dus niet!) en een plastic tas voor mijn spullen heb ik dit keer wel bij me. De wandeling duurt vervolgens dan wel nog lang genoeg om min of meer opgedroogd bij de auto aan te komen. Als de volgende bui losbarst ben ik net op tijd om mijn portier dicht te doen.
Thuis bekijk ik de foto's. Er gaan er heel wat in de prullenbak maar er blijven er een paar over waar ik toch best heel blij mee ben. Die maken, inderdaad, 'een nat pak "dragelijk" '.


Iedereen weer bedankt voor het lezen en de reacties op mijn blogs. Dát maakt een blog bijhouden dragelijk ;-).

12 opmerkingen:

 1. Wat MOOooooooooi!!!!
  Alles! De hertjes,maar vooral de vechtende vossen en de vliegende vos, wat gaaf!
  Echt te gekke blog, Marianne.De laatste foto is ook een zeer geslaagde bewerking.
  Groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor deze foto's wil ik ook wel een keertje nat regenen.!!!
  Prachtig.
  groeten Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elke keer als ik je blog open, zie ik steeds die fantastische kopfoto. Ik geniet er elke keer opnieuw van. Wat is die toch mooi, Marianne. Maar deze blog ook. Geweldig dat je dit gezien hebt, maar meer nog dat je het ook hebt kunnen fotograferen. Voor zo'n springende vos moet je toch razendsnel zijn. Heel mooi en ik zou niet weten welke foto de 1e prijs wint. Ze zijn allemaal mooi. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Wat een prachtige foto's!!
  Vooral die van de vossen vind ik erg gaaf om te zien. Zowel vechtend als rustig liggend. Knap ook dat je hem zo springend te pakken hebt. Erg mooi gedaan!!

  Groetjes en nog een fijne zondag,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij is het een stug uurtje rijden als ik naar de AWD ga,
  maar dat heb ik er dan ook wel voor over. Heel mooi blog weer
  van de damhertjes en de vossen. Ik vind foto 7 werkelijk magnifiek!
  Zelf heb ik ooit maar 1x een vos gezien in e AWD (ben volgens mij altijd op de verkeerde plek hahahaha.....) maar ik geniet bij andere dan ook weer des te meer.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Marianne,
  Wat leuk dat je in de AWD bent geweest.
  De bronst zal binnenkort wel echt los gaan barsten.
  Ik zal in ieder geval vanaf volgende week regelmatig de AWD bezoeken, en wellicht ook een nat pak oplopen (als ik de weerberichten voor komende week zie).
  Mooie vossenfoto's. de vechtende vossen is toch een mooi actiemoment, ik zie de vossen vaak, maar dit heb ik dus nog niet eens op de foto. Wel de zittende en relaxte vossen.
  Dus je hebt wel een mooi moment meegemaakt.
  De jump heb je ook mooi, zo had ik hem laatst ook, jagend op een muisje, vond het mooi om te zien, vooral omdat ik zag dat ook de gevoerde vossen nog gewoon jagen, zoals het hoort.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Voor zulke foto's haal ik ook graag een nat pak hoor!
  Weliswaar nog weinig bronst, maar de vossenplaatjes maken dat ruimschoots goed, de jump, de vechtpartij, je was er op het juiste moment en hebt daar goed gebruik van gemaakt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo, dat is 3 x ....iedere keer weer wil ik dit blogje over je bezoek aan de AWD opnieuw bekijken! ZO mooi. De foto's zouden zo in een exclusief natuurblad kunnen staan.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne.
  Erg mooie beelden. Vooral de zittende Vos spreekt me erg aan. Zoals dit dier helemaal op gaat in z'n wereld. Daar zullen we nooit helemaal deel van zijn, hoe dichtbij je ook komt. Hij neemt dingen waar zoals wij dat nooit zullen kunnen.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beautiful animals, excellent photography.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wonderful photographs, wonderful images of the nature. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat fantastisch die vechtende vosjes op je foto's!

  BeantwoordenVerwijderen