maandag 12 oktober 2020

Het bos in

Met ruim een week vrij en omdat we in eigen land moeten (en willen) blijven gingen we naar de Veluwe. Ik had gehoopt op veel bosvogels maar dat viel helaas een beetje tegen. Natuurlijk zagen we wel de gewone soorten als Kool- en Pinpelmees, Grote bonte specht, Merel, Roodborst, Boomklever en -kruiper. Maar waar ik zo op hoopte (Appelvink, Goudvink etc.) waren in geen velden of wegen te bekennen. Wel renden er Eekhoorntjes voorbij en ook zag ik een Bosmuisje langs
schieten en dat was natuurlijk leuk. Het druilerige weer werkte natuurlijk ook niet zo mee maar ik kon toch elke dag wel een stukje wandelen. 
Tijdens de wandelingen kon ik nog wel Kuifmees, Zwarte mees en Raaf op het lijstje bijschrijven, daar was ik blij mee.

Het meest zag ik echter paddenstoelen.

Dennenzwavelkop ? (Hypholoma capnoides?)

Dennenzwavelkop ? (Hypholoma capnoides?)

Als je de vogels mist dan ga je op andere dingen letten zoals de paddenstoelen en mosjes. Nu heb ik met het fotograferen van paddenstoelen best moeite om er iets moois of origineels van te maken dus de foto's zijn met name registraties van deze schimmels. Determineren is weer een heel ander verhaal (lees: eigenlijk niet te doen). Ik kreeg van een paddenstoel 'deskundige' op waarneming.nl ook te horen dat de beeldherkenning bijna niet werkt voor paddenstoelen. Uiteraard lukt een Vliegenzwam wel maar er zijn zo ontzettend veel soorten die op elkaar lijken en vaak is ook microscopisch onderzoek bij nodig voor de juiste determinatie. De namen zijn dus veelal niet aanwezig of onzeker.
Veel foto's heb ik met de telefoon gemaakt, meestal omdat ik er met de camera niet goed bij kon, uiteraard is dat aan de kwaliteit van de foto's te zien. Met excuses ;-).

Eikenbloedzwam ? (Stereum gausapatum ?)

Gekraagde aardster (Geastrum triplex)

Kopjesbekermos (Cladonia fimbriata)

Kopjesbekermos (Cladonia fimbriata)

Mycena spec. (Mycena spec.)

Er waren gelukkig dus ook een paar soorten die wel determineerbaar waren en ook een mooi 'paddenstoelenlandschapje' op een boomstronk.

Vermiljoenhoutzwam (Pycnoporus cinnabarinus)

Waaiertje (Schizophyllum commune)

Echte tonderzwam (Fomes fomentarius)

Geschubde inktzwam (Coprinus comatus)


Helmmycena (Mycena galericulata)





Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus)



Een uitzicht over het natte landschap, helaas geen mooie wolkenpartijen. Je ziet dat het somber weer was.



Gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)

Gewone oesterzwam ? (Pleurotus ostreatus ?)

Stobbezwammetje ? (Kuehneromyces mutabilis ?)

Ik sluit af met het Geel hoorntje en de Heksenboter. Hoewel de foto van het Geel hoorntje niet helemaal scherp is vond ik hem wel wat hebben door de vorm van de paddenstoeltjes om de knoest heen, net vleugels, maar mijn fantasie is groot ;-). Ook de kleur geel is fijn om nog wat vrolijks in de blog te brengen.

Geel hoorntje (Calocera cornea)

Heksenboter (Fuligo septica)

Zo is het voorlopig wel genoeg met de paddenstoelen, er zullen er vast meer volgen want ik hoor van iedereen dat er zoveel paddenstoelen zijn. 
Ondertussen zijn de eerste Kolganzen weer in de polder, dus binnenkort ga ik ook weer ganzen kijken en halsringen proberen af te lezen, of zoeken naar een Roodhalsgans of een andere bijzonder gans tussen de grote groepen ganzen. In elk geval iets om de komende donkere periode van het jaar mee door te komen.

Kolganzen met halsringen, archieffoto (Anser albifrons, banded)

Bedankt voor het kijken en lezen van mijn blog!


17 opmerkingen:

  1. Hoi Marianne,
    Wat een prachtige herfstfoto's!! Super al die mooie en bijzondere paddenstoelen en zwammen.
    Wat een bijzondere exemplaren, zoals bv die aardster en die fel oranje houtzwam.
    Mooi hoe je die zwavelzwam zo onderaf van die boomstam hebt gefotografeerd.
    Een heerlijke herfstblog. Super!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  2. This is an exceptional post, Marianne, covering an incredible range of fungi, one of the most interesting and poorly understood components of a forest ecosystem. Most of my naturalist friends have little sophisticated knowledge of mushrooms. There seems to be a super abundance here this year and judging by your excellent pictures, in The Netherlands too. I have a friend who is an expert mycologist and when I am with him and he is able identify - with confidence - edible varieties I am able to enjoy the fabulous taste of wild mushrooms, so earthy, so delicious. Stay safe and stay well as COVID-19 seems to be getting worse everywhere. Big hugs from Canada. David

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi David,

      Thank you for your reply! In the Netherlands it is forbidden to pick mushrooms. But when I'm in the Czech republic I know some edible species and pick them to eat. I always ask my neighbour, who is an expert like almost all Czech peolple, to control my 'harvest'. Sometimes , when I've a lot of mushrooms I dry them and use them later. But there's nothing better then your own wild food from nature :-).

      Verwijderen
  3. Dag Marianne,
    De naamgeving van paddenstoelen is vaak een flinke klus. Ook Obsidentify (of waarneming.nl die hier ook gebruik van maakt) komt soms met zeer verrassende namen. Zo kunnen plaatjes van een paddenstoel die van verschillende kanten genomen zijn ook verschillende namen opleveren! Daarom is het meer van belang om je te richten op mooie en bijzondere soorten, ook als je de naam niet weet. Je moet ze tenslotte wel bijzonder genoeg vinden om ze te fotograferen. Jouw herfstimpressie geeft een goede indruk van een wat druilerige week, zoals het ook helemaal bij de herfst past. Je hebt het tijdens de wandelingen ongetwijfeld naar je zin gehad want er was genoeg te zien.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige serie van de geheimzinnige paddenstoelen. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een prachtige serie Marianne, met een paar bijzondere soorten erbij. Op de een of andere manier is mijn ervaring dat er nog niet veel paddenstoelen te zien zijn vergeleken met vorig jaar (althans hier in Limburg. Maar wat niet is kan nog komen.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk hè, dit jaargetij. Heeft je een paar mooie plaatjes opgeleverd.

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Marianne
    du bist mit die erste die Pilze dieses Jahr auf dem Blog präsentiert, tolle Aufnahmen sind dir gelungen, ich bin auch gerade überall am gucken, aber so richtig ist hier noch nicht viel los mit Pilzen...
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Marianne,
    toch fijn dat jullie er nog een weekje op uit konden en dat je ook nog wat frisse boslucht op kon snuiven. Je weet dat ik inmiddels ook graag op zoek ga naar paddenstoelen, maar ik vind ze lang niet allemaal fotogeniek. Mijn ervaring is hoe groter ze zijn, hoe lastiger het is om er een leuk plaatje van te schieten. Ik vind bij jou ook de kleinste soorten het best gelukt, zoals de helmmycena, de leuke ronde stobbezwammetjes en het geel hoorntje.
    Echt prachtig vind ik je beelden van het bekermos (dat is dus nóg kleiner); fijne zachte tinten heb je in die beelden.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Marianne, fijn dat jullie nog een weekje weg konden. Momenteel kunnen we helemaal de grens niet meer over. Mooie fotos, ik vind het in het algemeen overal rustig met de vogeltjes. Hier ook in ons gebied. Fijn weekend. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Marianne,
    Je hebt je uitgeleefd op de Paddenstoelen !!! dûh...en voor iemand die niet van de paddo's is.....tssst erg knap! Je hebt er ook wel soorten tussen zitten die je hier niet zo gauw tegenkomt, zo als die vermiljoendinges en die Tondelzwam. gave soorten! Het kopjesbekermos heb je prachtig gefotografeerd, ik weet hoe iemiemienie dat is! Leuke blog hoor, met gelukkig toch wel weer een paar ganzen in het vooruitzicht ;-)
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Marianne,

    ja, we moeten in eigen land blijven en ik vind dat zeker geen straf. neerland kent zoveel mooie plekjes dat ik nog lang niet alles gezien heb. Jammer dat je geen appelvink etc bent tegengekomen maar dat komt vast en zeker een andere keer (seizoen) weer ;-)
    je paddenstoelen vind ik echt heel erg mooi en de tijd is er ook naar. Je gekraagde aardster is zeker een beauty zeg!

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Toch lekker om er even uit te zijn, en de Veluwe is ook prachtig. Tja, het weer kan wel eens de boel verpesten ( zelf ook ervaren begin oktober), maar er is in de natuur genoeg moois, zoals de paddenstoelen. Leuk die detail opname van de geschubte inktzwam.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dank je wel voor je bericht Marianne. Fijne avond. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Fijne kerstdagen Marianne. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Prachtige foto's van al die verschillende paddenstoelen.
    Mooi om zoveel verschillende te ontdekken.
    Nederland heeft inderdaad zoveel moois te bieden, dat is iets wat mensen soms wel eens vergeten.
    Je hebt mij als nieuwe volger erbij :-)
    Ikzelf ben net weer een nieuw blog begonnen, waar je mijn activiteiten kan volgen, na jaren een handwerkblog te hebben gehad.
    Groetjes van Marianne
    https://fitenvijftigplus.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen