donderdag 1 oktober 2020

De zomer van 2020

Deze inmiddels afgelopen zomer heb ik voor het grootste deel kleine beestjes gefotografeerd, meerdere keren met Maria samen op anderhalve meter afstand maar ook regelmatig alleen. 
Ik heb zowaar twee! vogels op de foto gezet, meer omdat het apart was dan voor het mooi. Ik merk dat het fotograferen van vogels me steeds minder interesseert, de vogels niet, het fotograferen wel.

We beginnen bij het begin van de zomer. Het was de eerste keer (en tot nu toe de enige keer) dat we naar Tsjechië konden, het was 10 maanden daarvoor dat we er voor het laatst waren en wie weet volgen er weer 10 maanden voordat we er komen. Ik zag er onder andere de Vogelnestkever, een kevertje zo klein als een lieveheersbeestje.

Vogelnestkever (Anthrenus pimpinellae)

De nachtvlinderbak leverde veel nieuwe soorten op maar zoals als eens eerder geschreven is het lastig om van de vlinders mooie foto's te maken. Ze hebben vaak wel mooie namen zoals deze Zilverstreep van ca. 1 cm klein.

Zilverstreep (Deltote bankiana)

Deze joekel was andere koek: de Populierenpijlstaart, 7 tot 9 cm. groot. Ik had hem 1 keer eerder in de bak gehad in Nederland.

Populierenpijlstaart (Laothoe populi)

Verder zag ik nog diverse insecten, later nog wat ander zoemers. Altijd leuk om tegen te komen is de Penseelkever. Je ziet het penseeltje aan zijn achterlijk hier goed.


Penseelkever (Trichius fasciatus)

Bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii)

Rouwende gouden tor (Oxythyrea funesta)

Terug in Nederland begin juli kwam er op een avond van een juveniele Flamingo in de Waverhoek. Omdat ik daar vlakbij woon ging ik er kijken. Er kwam geen stormloop op af, slecht 2 andere vogelaars dus volledig coronaproof konden we het dier bekijken (op afstand). Hij stond eerst bij een groepje Lepelaars die ineens heel klein leken. 

Flamingo ( Phoenicopterus roseus)


Enkele dagen later ging ik met Maria op pad en het hoogtepunt van die dag waren 2 parende Bruin blauwtjes. Prachtig om te zien.


Bruin blauwtje (Aricia agestis)


Bruin blauwtje (Aricia agestis)Onderweg een foto gemaakt van de Wilde peen, van bovenaf gezien een kunstwerkje. Net als de (uitgebloeide) Basterdklaver die ik in Tsjechië zag.


Samen met Maria zag ik ook mijn eerste Wollig gitje, een zweefvlieg, net als de Stadsreus.

Stadsreus (Volucella zonaria)

Wollig gitje (Cheilosia illustrata)

Ook nieuw was het Spiegelelfje, een zeer klein en slank zweefvliegje.


Spiegelelfje (Meligramma guttata)

Elfjes en reuzen in één blog, daar zou ik meer mee moeten kunnen maar de inspiratie voor een sprookje ontbrak dit keer. Ik blijf denken.

Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria)

Een van onze volgende uitjes leverde een Hooibeestje (Coenonympha pamphilus), de Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas), de rups van de Koniginnepage (Papilio machaon) en de mooie Pluimvoetbij (Dasypoda hirtipes) op.
Het is dus geen stuifmeel dat je aan de poten van de Pluimvoetbij ziet, maar kleine haartjes. 

Ons laatste tochtje samen ging naar het bos en de heide. We hoorden en zagen Boomklever en Boomkruiper, verschillende soorten mezen en op een open stukje heel ver weg een Paapje en Roodborsttapuiten. Naar 1 vogeltje hebben we heel lang staan kijken omdat we niet goed konden zien wat het was door het licht. Uiteindelijk draaide hij en bleek het een jong mannetje Roodborsttapuit. 


Je ziet wel dat het een soort hopeloos was, je kunt niet eens een oog zien :-(. Maar goed, het was een vogelfoto :-D.

Inmiddels zijn we al in de herfst aanbeland en dat is maar wat duidelijk. De regen klettert hier op het dak en tijdens wandelingen de laatste dagen heb ik al veel paddenstoelen gezien. 

Overigens had ik nog niet met de nieuwe lay-out van blogger gewerkt. Op zich vond ik het niet moeilijk maar er zijn wel problemen met de uitlijning en soms met het plaatsen van bijschriften en ineens werden de letters veel kleiner en dan weer groter. Ik weet niet waarom het de ene keer probleemloos gaat en de andere keer echt niet wil lukken. Na 10 keer proberen om het te corrigeren was ik het zat, dus dan maar zo.

Iedereen weer bedankt voor het bekijken en lezen van de blog.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Wat een prachtige foto's heb je gemaakt. Je hebt ook zeer bijzondere diertjes te pakken. Zoals die kevers en ook die vlinderachtige. Zo mooi en heel bijzonder om te zien.
  Foto 6 is ook lekker fleurig met die prachtige tor erop. En ook die foto met die Wilde peen is erg mooi. Maar uiteraard ook je andere opnames zijn erg mooi, want die wil ik zeker niet tekort doen.
  Ondanks de vervelende problemen van blogger is het wel leuk om weer foto's van je te zien. Super gedaan Marianne!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtige post Marianne. De kevers zijn schitterend en de pluimvoetbij ook een zeer fraaie soort met die behaarde poten. De vlinders en in het bijzonder de bruine blauwtjes heel fraai. En heel bijzonder de flamingo die kom je niet elke dag tegen. Die populieren pijlstaart wat een prachtige soort is dat. Mooi in beeld gebracht. De vogelnestkever wat een bijzonder diertje. Nog nooit gezien of überhaupt van gehoord. Altijd weer iets om bij te leren. De foto's op zich zijn weer prachtig.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om weer een blog van je te bewonderen. En wat voor een blog, een om van te smullen zo mooi.
  Die kevertjes zijn prachtig in beeld gebracht en dan die insecten en vlinders, prachtig. De bijen en hommels staan er fraai op en het spiegelelfje doet zijn naam eer aan. De bruin blauwtjes zijn altijd een lust voor het oog. Leuk dat filmpje van die flamingo. De wilde peen is als mozaïek zo mooi. Mooi blog Marianne.
  Groeten
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Groetjes Marianne.
  Je fotografie is fantastisch, wat je ook fotografeert.
  Het is goed om af en toe te diversifiëren.
  Greetings Marianne.
  Your photography is superb what ever you photograph.
  It is good to diversify occasionally.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi zomers blogje. Leuk om al die soorten kleine insekten te zien. Bijzondere waarneming, de flamingo, en ook nog dichtbij huis...en op de foto. De icarus blauwtjes waren tot ver in september nog te zien, ook parend. Mooi om te zien.
  we zitten nu midden in de herfst, geen weer om naar buiten te gaan, terwijl ik de herfstkleuren zo mooi vind, maar die komen nog wel later, en dan hopelijk met een beetje zon erbij.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Je blogt!!!! Top!
  Wat een mooie kevers had je en ook stoere nachtvlinders, vooral natuurlijk die populierenpijlstaart!
  De penseelkever, met penseeltje goed zichtbaar, erg leuk. De serie van de bruine blauwtjes is geweldig. Dat filmpje is ook heel geslaagd! Lammer dat niemand weet ( behalve ik dan: hoe veel wind er stond toen je die pluimvoetbij op de foto zette. Onwijs goeie prestatie! Kleine gitjes en een nog kleiner elfje, helaas geen sprookjes dit keer...;-) De Flamingo in jouw gebied is natuurlijk wel heel erg lekker, er moet toch ook gevogeld worden....en dat heb je ook wel gedaan vooral zonder foto's, nou en! Het filmpje van de poetsende flamonco is heel leuk! En je jonge roodborsttapuit, pffft die heb ik gelijk weg gekukeld. Je kon er niks van maken en ik weet hoe ver weg die zat in het tegenlicht. Het is toch een leuke sfeerplaat. Die rupsen van de Koninginnepage zo mooi ! Maar ook die kleine vuurvlinder op de hei. Ik heb genoten van je blogje.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne
  die Fliegen und die Schmetterlinge haben in der Nahaufnahme eine ganz andere Erscheinung, man geht achtlos daran vorbei, dabei sind sie sehr schön anzusehen, tolle Zusammenstellung..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Marianne,
  leuk dat je toch zo af en toe een blog post. Bijzonder dat je zo in de wereld van de piepkleine insecten bent gedoken en knap dat je die dan ook nog kan benoemen. Meestal hebben ze van die fantasieloze namen, maar "spiegelelfje" is wel erg leuk. Mooi op de foto ook. Al met al een heel gevarieerd blog.

  Hartelijke groet, Corrie
  Dat je bij de nachtvlinders in de vlinderbak geen fijne achtergrond hebt, lijkt me logisch. Maar zo kan je ze wel goed bekijken en die populierenpijlstaart is op zich prachtig.
  Het filmpje van de parende bruinblauwtjes is bijzonder. Het lijkt wel of ze moeite hebben hun evenwicht te bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, ik zie dat de volgorde in mijn reactie raar door elkaar is gaan lopen??

   Verwijderen
  2. Hoi Corrie, dat maakt niet uit, ik vind jouw reactie er niet minder leuk om :-). De Bruin blauwtjes hadden zeker moeite om hun evenwicht te bewaren want het was bepaald niet windstil. Eigenlijk vond ik het daarom ook leuk om een filmpje te maken want al dat gedraai zag er zo grappig uit.

   Groetjes, Marianne

   Verwijderen
 9. This is a truly outstanding post, Marianne, which I somehow missed earlier. Your photogrpahs are all so crisp and sharp and reveal a wonderful array of insect life. We need to pay attention to all these components of our ecosystem as we relentlessly destroy and degrade habitat for so many creatures. We continue this folly at our peril. I hope you had a great weekend and that the week ahead will be filled with happiness and wildlife. Big hugs from Ontario, David

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Marianne,
  Als vogelkijkende insecten fotograferende fotograaf laat je hier een hele interessante serie zien. Veel soorten zijn nieuw voor mij, en alleen daarom is dit een geslaagde post voor mij. Maar er staan veel hele fraaie platen bij, waarbij ik de rups van de koninginnepage de topper vind. Je zal het nu moeten doen met paddenstoelen, want met insecten moet je weer een tijd geduld hebben.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne, prachtige fotos van de insecten. Heel geslaagd. Ik heb nooit geweten dat er zoveel mooie insecten bestaan. Ik heb soms ook nog problemen met de nieuwe blog maar het zal wel wennen. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie reeks foto's en wat een mooie en aparte insecten zeg!
  Vooral de penseelkever vind ik geweldig mooi maar ook de Rouwende gouden tor is heel apart.
  Je nachtvlinders zijn toch ook weer heel fraai gefotografeerd zeg. Die rand van die bak denken we gewoon weg hihi..... Bijzonder om een juveniele flamingo te zien. Sowieso al een flamingo!!! Mooi en leuke filmpje en ook die van de vlinders. Je insecten vind ik echt de mooiste uit deze serie.
  Gelukkig voor jullie ook nog een vogel gezien hahahaha...

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen