donderdag 17 mei 2018

Lesbos 2018...

Het was dit keer het negende jaar dat ik weer naar Lesbos ging om de twee mooiste weken van het jaar te beleven op het eiland. Sommige mensen zullen het misschien niet begrijpen, elk jaar weer terug gaan naar dezelfde plek. Maar Lesbos is betoverend en elk jaar is anders, verrassend en tegelijkertijd vertrouwd. In een lyrische bui zou ik er een ode aan kunnen wijden maar dat zal ik nu maar laten.

Maria was voor de 3e keer mee en we hebben er weer een feestje van gemaakt, ons beste jaar ooit gehad, wat een soortenrijkdom! Wat een lekker eten en wat een leuke en vriendelijke mensen. Het was weer een vakantie om met heel veel plezier op terug te kijken!

Het uitzoeken van de foto's is deels gedaan maar met name de landschap- en omgevingsfoto's (voor zover die er al zijn) moeten nog ergens vandaan gehaald worden. Uiteraard loop ik wel tegen het 'probleem' aan dat ik al 8 jaar Lesbosfoto's heb en je soms ook wel klaar bent met het maken van weer een foto van een zelfde soort.

Ik begin dit jaar maar eens met vlinders. We hadden niet altijd de juiste lens op de juiste plek. Als vogelaar heb je toch meestal de telelens op je body zitten. Sommige foto's zijn daardoor noodgedwongen gemaakt met de telelens. Op zich gaat dat wel maar het super macrolensje maakt echt veel mooiere foto's.
Er vlogen duizenden vlinders over het eiland. Ik heb er nooit zoveel gezien als dit jaar maar veel daarvan zijn natuurlijk hetzelfde soort. Je struikelt over de Oostelijk dambordjes, de Geelsprietdikkopjes, Levant bruin zandoogjes en zo nog wat soorten. We waren dan ook blij met enkele nieuwe soorten vlinders waarvan 1 nog in afwachting staat omdat de determinatie erg moeilijk is. Maar voorlopig staat zij genoteerd als een Zuidelijke luzernevlinder, tot nader order uiteraard.

Zuidelijk luzernevlinder (vrouw) (Colias sareptensis)

De Verborgen heivlinder deed zijn naam nauwelijks eer aan, we hebben er veel gezien, niks verborgen dus...

Verborgen heivlinder (Hipparchia senthes)
Een erg leuke vondst was het Tijgerblauwtje, die hadden we nog nooit eerder gezien en het is een heel mooi en bijzonder vlindertje.


Tijgerblauwtje (Lampides boeticus)

Tijgerblauwtje (Lampides boeticus)
Wat algemenere soorten die je eigenlijk overal wel ziet:

Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)
Wat wel leuk aan deze waarneming was, was dat we de donkere zomervorm ook vonden, zie hieronder.

Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)

Bruine eikenpage (Satyrium ilicis)

Levant bruin zandoogje (Maniola telmessia)
Levant bruin zandoogje (Maniola telmessia)

Oostelijk dambordje (Melanargia larissa)

Oranje luzernevlinder (Colias croceus)
Hoewel we in voorgaande jaren veel parelmoervlinders zagen, was dat dit jaar anders. We vonden uiteindelijk maar twee soorten (die we dan in eerste instantie ook nog verkeerd determineerden maar dat mag de pret niet drukken ;-) ). Deze foto's zijn met de telelens genomen en daardoor niet zo heel goed gelukt helaas.

Valse knoopkruidparelmoervlinder (Melitaea telona)
Toortsparelmoervlinder ((Melitaea trivia)
De grotere soorten die je een soort van voorbij 'zeilen' zijn indrukwekkend en soms echt groter dan je denkt.

Groot geaderd witje (Aporia crataegi)

Blauwe ijsvogelvlinder (Limenitis reducta)

Blauwe ijsvogelvlinder (Limenitis reducta)

Koninginnepage (Papilio machaon)

Kardinaalsmantel (Argynnis pandora)
Kardinaalsmantel (Argynnis pandora)
Grote vos (Nymphalis polychloros)
Grote vos (Nymphalis polychloros)
 Een nieuwe soort was de Snuitvlinder, een onopvallende kleine vlinder maar wel één met een NEUS!

Snuitvlinder (Pterostoma palpina)
Nog wat kleintjes:

Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris)

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)
Tenslotte de Oostelijke pijpbloemvlinder, vorig jaar voor het eerst gezien en nu op meerdere plaatsen. Fotograferen was nog een dingetje en het is ook maar bij één foto gebleven.

Oostelijke pijpbloemvlinder (Allancastria cerisyi)
Dit was het voor wat de vlinders betreft. We hebben uiteraard nog meer soorten gezien maar niet alles is (goed) op de foto gekomen. Het aantal soorten was dit jaar 32 en mijn totale lijst bevat 47 soorten dagvlinders. Dat is 51% van de totaal op Lesbos waargenomen soorten. Voor een vogelaar ben ik daar best tevreden mee.

Hoe het verder gaat met de Lesbosblogs blijft nog even spannend. Ik moet ook weer leren voor een examen dat ik over 4 weken heb en dat gaat voor bloggen en blogs lezen. Voor nu, bedankt voor het lezen, kijken en een eventuele reactie!




14 opmerkingen:

  1. Hallo
    eine super Auswahl, soviel verschiedene Arten.. wusste ich nicht, danke fürs zeigen
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello Marianne: You have obviously fallen in love with Lesbos, a place I have never visited, and it seems as though this is a serious omission in my life, The photographs of the butterflies are very beautiful indeed, and to see such a large percentage of the species on the island is quite remarkable. There is quite a bit of similarity between European species and some of their family members here. You and I will always be birders first and foremost but we love all of nature and the butterflies demand our love and attention too. Welcome home. I am looking forward to your next report with great anticipation.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow,
    Prachtig Marianne!! En ik zie ze gewoon allemaal weer vliegen en wij er achteraan, hihi!
    Wat hebben we veel plezier gehad en inderdaad veel vlinders gezien. Maar de vogellijst was ook bizar lang!!! Het nagenieten is begonnen!
    Groetjes Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Marianne,
    Maar dat is toch lekker zo'n vakantie. Ook ik vind het helemaal niet erg om naar dezelfde plek terug te gaan. Dan weet je wat je hebt en valt het ook nooit tegen.
    Je foto's zijn echt fantastisch, wat mooi!! Er zitten ook hele bijzondere vlinders bij. Dit is toch gewoon genieten...hihi...!! (Oeps...ik lijk nu die commercial van Telfort wel...hihi...!!)

    Groetjes en een fijn weekend,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Marianne,
    wat heerlijk dat jullie weer zo hebben genoten op dat zonnige vogeleiland. Heb je hopelijk een boel energie opgedaan voor het leren. Veel succes met je examen.

    Een prachtige serie vlinderfoto's laat je hier zien. Die snuitvlinder is wel een heel grappige. De landschappen en vogels zien we t.z.t. graag nog tegemoet.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Marianne,
    Ook al ben je niet helemaal tevreden over de kwaliteit van een aantal beelden, je mag echt wel blij zijn dat jullie zoveel mooie soorten gezien hebben. Er zitten hele fraaie platen bij van soorten waar ik nog nooit van gehoord heb. Het uitzoeken van alle namen is een klus op zich zelf, zeker als soorten veel op elkaar lijken.
    Succes met de studie.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beautiful butterflies.
    Thank you for sharing these wonderful photos.
    Have a nice weekend
    Greetings
    Maria from
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Marianne, je laat hier heel mooi de diversiteit aan vlinders van Lesbos zien. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een hoop verschillende vlindersoorten hebben jullie gezien en ook kunnen fotograferen. Ik ben met je eens dat het macrolensje (jij heb toch ook de 60mm OLY?) een superlens is, maar toch ga ik bij vlinders toch eerst voor de tele (100-400). Zeker als het zulk zonnig weer is, want dan vind ik het namelijk erg moeilijk vlinders met een macrolens te benaderen. Ze zijn weg voor je er erg in hebt. Vogels zullen jullie ook vast veel gezien hebben, net een voorproefje bij Maria gezien... Ben benieuwd.
    Groetjes, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een mooie soorten en dito foto's! En toch ben ik nog steeds benieuwd naar de vogeltjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Marianne,

    wat een pracht om te zien zeg!! En wat een mooie soorten vlinders. Daar kan mijn groentje bij lange na niet tegenop. Echt supermooi en ik zie al tegen Maria op de app dat ik volgend jaar ook maar mee moet als ik dit zo whahahahahaha....
    Met een telelens kan je ook prachtige macro's maken (en dat zal je binnenkort wel zien op mijn blog). In ieder geval is dit super genieten. Klasse foto's.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo, hé mooi al die vlinders. Wat een diversiteit en wat zitten er prachtige shots bij.
    Een paar sprongen er bij mij in het oog... Het zuidelijk tijgerblauwtje, het Levant bruin zandoogje, de toortsparelmoervlinder, de blauwe ijsvogelvlinder, de snuitvlinder en het geelsprietdikkopje. Geweldige platen van vlinders waarvan ik nog nooit heb gehoord. Mooi blog Marianne
    Groetjes
    Frans

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een mooie serie en mooie soorten.
    Staan er goed op. Plaatjes !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Prachtige serie foto's van de vlinders Marianne

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen