maandag 30 januari 2017

Januari

Januari

Op 1 januari gingen Maria en ik vogels kijken. We deden, zoals inmiddels al enkele jaren, een informeel wedstrijdje met onze lieve en geweldige vogelvrienden Ruth en Eugène uit Heesch. Zij vogelen nog maar een paar jaar maar gaan met sprongen vooruit in vogelkijkend Nederland. Dit dankzij hun scherpe blik en fanatieke en enthousiaste houding (uiteraard was het zonder enige bijsturing van Maria en mijn kant niet zo gelopen maar dat terzijde ;-)).
Wie ziet vandaag de meeste soorten vogels, onze vrienden ui Brabant of wij? Uiteraard won Brabant want wij keken tegen mistbanken en regen aan. Het werd dus autovogelen in de omgeving en ondanks de slechte weersomstandigheden hadden we toch wel een aantal leuke vogelsoorten op de eerste dag van het jaar. Een daarvan was de IJsvogel, dat was zelfs bijna mijn allereerste waarneming die ochtend toen ik de hond uitliet. Best tof!
Niet deze ijsvogel maar een andere in de polder liet zich later fijn vanuit de auto fotograferen, dat was lang geleden voor mij.

IJsvogel (Alcedo atthis)

IJsvogel (Alcedo atthis)
Vervolgens kon ik 2 weken niet vogelen vanwege een beknelde zenuw tussen mijn nek en bovenrug en een val tijdens de ijzel die de herstellende nek/rug weer om zeep hielp. De enige uitzondering die ik heb gemaakt was een ritje naar twee door vogelvriend Kees gevonden Roodhalsganzen. Dát kon ik toch niet voorbij laten gaan. Ze lieten zich fotograferen op afstand, dus meer dan een bewijsplaatje kreeg ik niet maar het was voor mij even een heerlijk uitje en de zon scheen ook nog eens. Ik voel mezelf inmiddels wel een beetje een prutsvogelaar want jarenlang vond ik de eerste Roodhalsjes in de regio en voor het tweede jaar lukte het me niet. Niet dat het belangrijk is maar mijn reputatie is wel aan gort ;-).

Roodhalsganzen (Branta ruficollis) tussen de Kolganzen
De manueel therapeut was ondertussen flink aan de slag geweest met mijn lijf en gelukkig was ik in elk geval van de ergste klachten af en konden we vorige week zondag naar de Biesbosch. 
Soms doen Maria en ik een, wat wij noemen, ‘trage twitch’. We gaan dus wel speciaal naar een soort rijden maar doen dat pas als de echte fanatiekelingen al geweest zijn en proberen dat ook altijd te combineren met gewoon lekker vogels kijken. Nu is de Biesbosch een geweldig vogelgebied dus konden we de twitch inderdaad combineren met gewoon relaxed vogelen. De bijzondere vogel betrof een Mongoolse pieper. Een vogel die normaal voorkomt in, je raadt het al, Mongolië en omstreken. Een dwaalgast dus.
Het beestje vloog luid roepend over me heen en ging vervolgens een stukje verderop heerlijk foerageren in het gras. Tja, foto’s….

Mongoolse pieper (Anthus godlewskii)

Mongoolse pieper (Anthus godlewskii)
Verder genoten we van de vele fraaie vogelsoorten die de Biesbosch rijk is. Van Grote zaagbek tot Nonnentje en van Roerdomp tot Wintertaling. De foto’s van deze soorten komen uit mijn archief want op deze dag hebben wij niet gefotografeerd. Nagenoeg alle vogels zagen we door de kijker of telescoop op afstand maar genieten was het in het mooie winterweer. 

Roerdomp (Botaurus stellaris)

Roerdomp (Botaurus stellaris)
Grote zaagbek (m) (Mergus merganser)

Nonnetje (v) (Mergellus albellus)

Wintertaling (m) (Common teal)
Op weg naar huis reed ik langs mijn Steenuiltje. Inmiddels schemerde het een beetje en zag ik het uiltje al loerend uit de kast kijken. Even later kwam hij uit de kast (…), ging op z’n wilgje zitten en riep ook nog eens. Het is geen fantastische foto maar het sfeertje vond ik wel wat hebben.

Steenuiltje (Athene noctua)
Een ander Steenuiltje vond ik elders in de polder, ook weer tijdens een grijze maandag. Evenals een Watersnip die langs de ijsrandjes in de sloot aan het pikken was.

Steenuil (Athene noctua)

Watersnip (Gallinago gallinago)
Om januari af te sluiten met een ‘supertrage twitch’, reden Maria en ik gisteren naar Noordwijk waar al bijna 2 maanden zeldzame Dwerggorsjes rondhangen. Gorzen zijn leuk, althans dat vind ik. Dwerggorzen zijn leuk, lief, klein en schattig en heel mooi. Deze twee zaten prachtig in de veren, alle tinten bruin en alles wat er tegenaan hangt en het fraaie ‘gorzenbandje’ langs het wangetje. Alles klopte en ik kan er lyrisch van worden. In een heerlijk ruig en rommelgebiedje zaten de beestjes heerlijk te foerageren en af en toe naar elkaar te roepen. Op dat moment was het nog droog en omdat de prachtige vogeltjes heel benaderbaar waren, konden we ook nog foto’s maken. Dat is wel erg leuk voor de herinnering aan zo’n moment.

Dwerggors (Emberiza pusilla)

Dwerggors (Embiriza pusilla)
We reden vervolgens weer richting De Ronde Venen maar wel via Aarlanderveen waar we wat ganzen wilden bekijken. Onderweg zagen we een jagende Blauwe kiekendief, heel veel Torenvalkjes, Wilde zwanen, Buizerds op palen en ga zo maar door. Bij de ganzengroep aangekomen speurden we door de telescoop de groep af. We waren op zoek naar een Kleine rietgans die we niet vonden maar dat gaf helemaal niet want Maria deed de ontdekking van de dag: een Dwerggans!!! Dat is dus gewoon een supervondst! Dwergganzen komen, zeker in onze regio, maar heel weinig langs. Maria (en ik) stond(en) zwaar te grijnzen en ik meldde de vondst op de regio-app groep. Op dat moment kwam vogelaar Luuk bij toeval aanrijden. ‘Nog iets leuks te zien?’, is dan meestal de eerste vraag. Waarop ik antwoordde dat als hij een Dwerggansje leuk genoeg vond…
Dat vond hij! Drie seconden later stond Luuk dan ook in de telescoop te kijken en te grijnzen. Leuk is dat als je iets ontdekt waar anderen zo blij van worden. Nu zijn vogelaars uiteraard geen gewone mensen maar toch…
Ook vogelkennis Bertus kwam na de melding naar ons toe rijden om het Dwergje te bekijken. Hij had een aantal jaren geleden op exact dezelfde plek ook een Dwerggans gezien. Dezelfde? Niemand kan het zeggen. Dat het een heel gave afsluiting van deze vogeldag was, dat is voor mij wel zeker. Het is heerlijk als je een (vogel)maatje hebt waarmee je zoveel samen kunt doen, delen en genieten.

De foto van de Dwergganzen hieronder komt ook uit mijn archief omdat de gans van gisteren te ver weg zat om foto’s te maken. Je kunt wel mooi de kenmerken zien van de Dwerggans: de ver doorlopende witte kol, het gele oogringetje en de kleine snavel. Ook hebben Dwergganzen minder donkere strepen op hun buik dan kolganzen.

Dwerggans (Anser erythropus)
Nu is januari alweer bijna voorbij dus meer vogelen in deze maand wordt het niet. Ik verlang naar de lente, zowel werk- als vogelkijkend gerelateerd. Ik zeg maar steeds tegen mezelf dat het over 2 maanden zover is en ondertussen nemen we het zoals het komt.

Allemaal bedankt voor het lezen en kijken en tot de volgende ‘trage?’blog ;-).

11 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Wat mooi om zoveel verschillende soorten vogels te kunnen fotograferen. Prachtige beelden.
  Schitterend die ijsvogels en ook die roerdomp met zijn schutkleuren heb je prima in beeld gekregen.
  En wat zijn die dwerggorsjes mooi. Heel bijzonder en kijk zo leer ik weer eens wat.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Dit is van mij in ieder geval geen "trage"reactie ;-)
  Wat een heerlijke blog. Ik heb de hele maand weer even voorbij zien komen. Wat een heerlijke vogeldagen en ik vind het ook zo gezellig om het allemaal samen te zien en te ontdekken! Een gedeelde hobby is zo gaaf! En dan eerst die Mongoolse en daarna al die dwergen op een dag...ondanks een duveltje die mijn puzzel rare geheimtaal ingaf: verticaal:misgreep en kruisend door dit woord horizontaal: gors(dûh) het kwam niet uit, die dwergjes zaten er nog ;-))) en hoe!!
  Heel verstandig om wat foto's tussendoor uit je archief te gebruiken, uiteindelijk hebben ze die beelden exact zo in de scoop gehad. En je ijsvogel is echt super geplaat! Ook je snoeperige dwerggorsjes zijn prachtig vereeuwigd! Ik vind het ook hele mooie gorsjes, wat een kleuren en gezond verenpak hadden die! Ik ga nog ff nagenieten;-) Tot de volgende vogelronde,
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Marianne,
  A brilliant set of images, especially well done getting the Bittern and the Kingfisher.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Je hebt niets te klagen over bijzondere soorten. Jammer dat je sommige niet van dichterbij kon benaderen, maar zo gaat het vaak. De archiefbeelden passen hier uitstekend. De dwerggorzen en de ijsvogels staan er prima op. Vooral ijsvogels zijn niet zo makkelijk te platen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  ik hoop voor jou dat dit nu de laatste perikelen met je lijf geweest zijn. Je hebt wel genoeg pech gehad. Gelukkig heb je de lol in het vogelen en fotograferen blijkbaar weer helemaal terug. Leuk zeg, dat je de ijsvogel zo prachtig op de foto hebt gekregen in de eigen polder! Ook de dwerggorzen heb je er mooi op. Vooral de eerste foto is prachtig.
  En tja, met zulke roerdompfoto's in je archief hoef je geen moeite meer te doen als ze ver weg zitten. Was vast wel geweldig om ze weer te zien; die beweging is zo bijzonder.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooie gevarieerde vogelblog. Jeetje die dwerggorzen, ik heb de afgelopen tijd niet goed opgelet en te weinig op waarneming.nl gekeken, want ze zaten dichtbij Leiden...
  Mooi die ijsvogel, en ook de roerdomp is toch een vogel die je niet zomaar even ziet.
  Ook erg mooie foto's van zaagbekman en nonnetjevrouw (ook al zijn ze uit het archief).....zeker die laatste soort vind ik erg leuk om te zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Ik ben ook niet zo'n twitcher. Met hordes tegelijk achter een zeldzame soort aangaan en dan ook nog de natuur vernielen om die ene foto te maken is niet mijn manier van vogelen. Een trage of supertrage vogelswitch zoals jij doet vind ik wel een uitvinding. Het levert in ieder geval mooie waarnemingen op en je kunt rustig kijken. Je hebt toch maar mooi de mongoolse pieper en de dwerggors. Ook de roodhalsganzen vind ik fraai en dan ook meteen een groepje. Moie waarneming.
  Nonnetjes en grote zaagbekken zijn natuurlijk zeker mooie wintergasten.
  Groet
  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,

  wat een fijn blog laat je hier zien :-)
  Dat jij en Maria er vaker met zijn tweetjes op uit gaan is me bekend en het is met jullie ook altijd raak en ook nog eens lol hahahahahaha...... Je openingsfoto's van de ijsvogel zijn echt heel mooi en ook de waarneming van de steenuil. Neemt niet weg dat de zaagbek en de watersnip ook heel mooi geplaat zijn. Met enige afgunst kijk ik toch naar je foto's van de roerdomp. Echt heel leuk deze vogel met zijn misthoorn hihi..... Ik geloof direct dat jullie er weer een prachtdag aan hebben overgehouden (wedstrijd of niet).

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je verpakt het leuk, maar ondertussen zie ik twee twitchende dames die lekker scoren. Verpakt in een maandveslag met fijne plaatjes. leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu dan toch gelukt om op je blog te reageren. Via mozilla firefox.
  Wat een levendig blog. Je verhaal is boeiend te lezen en als rode draad door dit blog loopt het allen en weer opstaan. Echter een beter woord is "genieten". Wat staat je ijsvogeltje er prachtig bij. En die dwerggorsjes zijn om op te vreten. En natuurlijk een LIFER! Dat steenuiltje, wat een poepie!. Die Mongoolse pieper liet zich tot op 20 meter benaderen waarna hij steeds weer opvloog. Moeilijk fotografeerbaar. Maar wel een mooie LIFER. Leuk dat je foto's uit je archief hebt gehaald om datgene wat je hebt gezien kracht bij te zetten. En jouw reputatie is wat mij betreft absoluut onveranderd gebleven, kom op je hebt het al moeilijk genoeg gehad en je kijkt al weer reikhalzend uit naar de lente. Gefeliciteerd met je 2 lifers en je mooie blog.
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen