dinsdag 25 november 2014

Was je in slaap gevallen ofzo....?

Dat is de zin waarmee mijn man mij verwelkomt als ik na een paar uur kleumen in m'n tentje binnen kom. Alles is koud en stijf. Ik word te oud voor oncomfortabele tentjes met harde krukjes waar je kont zeer van gaat doen en je knieën in je nek zitten. Maar ja, het licht hè. Dat was zo mooi. Toch de laatste anderhalf uur. Jammer dat net in het mooie licht de vogels schitteren van afwezigheid. Nou ja, op 1 Groenling na dan. Die staat er dan toch in elk geval op.

Groenling (Carduelis chloris)
Terwijl ik eindeloos in doodse stilte zit te wachten, vraag ik me af waar de vogels zijn gebleven.
's Ochtends, toen er nog heel weinig licht was, was het een drukte van jewelste. Ik probeer me voor te stellen hoe het komt dat er niets de tuin in komt. Zitten er links en rechts van m'n tentje soms katten te watertanden? Is de buurvrouw achter me buiten? Cirkelt er een Sperwer boven de tuin? Het antwoord blijft een raadsel.

Maar goed, 's ochtends kwamen er dus wel vogeltjes en inmiddels heb ik ook de Eekhoorn en Goudvinken gezien. Hopen maar dat ze ook nog komen eten.

Vandaag komt er een razendsnel Matkopje, die gaan er nou nooit eens even lekker voor zitten. Zodat deze enigszins trage vrouw-van-middelbare-leeftijd-en-dus-niet-meer-zo-snel, fatsoenlijke foto's kan maken. Gefrustreerd gooi ik de ene na de andere foto weg om er uiteindelijk één over te houden die nog niet echt geweldig is, maar oké, vandaag leggen we de lat maar weer eens wat lager, tenslotte is het vakantie.

Matkop (Poecile montanus)
De Boomklevers hebben het ook door en weten waar ik de wal- en hazelnoten heb verstopt.

Boomklever (Sitta Europaea)
Net als de Pimpelmezen die, ondanks dat ik ze al ontelbare keren heb gefotografeerd, door hun hoge schattigheidsgehalte weer een plaats op de blog krijgen.

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)
Een beetje schroffelige Groenling (een jong beest?) gaat rustig zitten eten op mijn stronkje. Later komen er meer Groenlingen. Je ziet al, echt kleurig is het niet. Meer 'ton sur ton'.

Groenling (Carduelis chloris)

Groenling (Carduelis chloris)
Af en toe hoor ik een flink gescheld als het een van de bewoners van de tuin niet zint. Hij komt kijken wat het allemaal voor drukte is op en om die stronk.

Merel (m) (Turdus merula)
En zo komen we via het saaie licht (zo'n mooi geel oograndje en die gele snavel brengen toch meteen kleur in je leven, waar of niet), bij bijna geen licht.

Geen licht dus. Gisteren ging ik auto-vogelen in de regio. Als ik vertrek ziet de lucht er nog wel aardig uit en ik hoop zelfs op wat zon. Massa's Geelgorzen zie ik opvliegen, tientallen Buizerds jagen, wat Torenvalkjes en twee mogelijke Ruigpootbuizerds. Die kan ik niet goed genoeg zien door de scoop om zeker te zijn. Van de Buizerds blijft er tenslotte eentje zitten als de camera in beeld komt.

Buizerd (Buteo buteo)
Mijn hoop op zon wordt de grond in geboord als de lucht dichttrekt en steeds grijzer wordt. Terwijl ik wat Kramsvogels bekijk begint het te spetteren. Jammer maar ik houd vol en rijd vol goede moed verder.
Je zou denken dat ik hier in de regio inmiddels aardig thuis ben. Toch lukt het mij om de weg kwijt te raken. De regiokaart ligt naast me op de stoel en ik val van de ene verbazing in de andere als ik zie waar ik nú weer terecht kom. Gelukkig zie ik wel altijd leuke dingen onderweg, zelfs als het regent en ik eigenlijk geen foto's moet maken.

   
Reeën (Capreolus capreolus) 
Door de regen-nevel zie ik een paartje reeën. Ze vinden mij eng, zelfs op 100 meter afstand en gaan er vandoor door het restant van bloeiend koolzaad.

Bij een gehuchtje waar ik welbewust of wél bewust naar toe ben gereden, is een klein meertje dat aan het opdrogen is. Het plasje is niet groter dan zo'n 20 x 15 meter en toch staan er zo'n 30 Grote zilverreigers. Ik blijf staan en zie dat ze er zowaar nog visjes uit halen.

Grote zilverreigers (Ardea alba)
Grote zilverreigers (Ardea alba)

Grote zilverreigers (Ardea alba)

Na een tijdje raken ze gestrest door een hysterisch hondje dat maar tegen mijn auto blijft blaffen. En zo eindigt de regenachtige dag. Met een, uiteraard onbewust gekozen omweg, kom ik 's middags laat bij mijn tweede thuis. Wat is dat toch heerlijk, een tweede thuis in een prachtig land en het blije en ontspannen gevoel van vogels kijken. Eigenlijk kan dat licht gewoon uit. Dan doe ik mijn ogen dicht en haal de indrukken van de dag nog eens in alle rust naar voren en geniet weer opnieuw.

21 opmerkingen:

  1. Hoi!!!!
    Lekker bezig daar! De eerste foto gelijk een beauty! Well done Marianne ;-)
    De ton-sur-ton groenlingen zijn wel mooi en sfeervol en chic! Ik had wel van een aaibaarheidsfactor gehoord, maar een hoog schattigheidsgehalte?? die is nieuw, briljant! En pimpeltjes zijn ook schattig. Mooi je donkere buizerd en je matkopje is wel schattig hoor met die rozebruine donzige veertjes! Na je regen-reeën in het nevelgroen, ontlokt de aanblik van de beeldschone zillies een spontaan WOWWWW! Die zijn ook wel sprookjesachtig mooi. Heerlijk nagenieten!
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria, alleen al door jouw enthousiaste en spontane commentare krijg ik zin om meer te bloggen! Dank je wel!

      Stijve groetjes uit CZ

      Verwijderen
  2. What a great set of bird mages Marianne. The Egrets are amazing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Roy. Always a pleasure to read your comment. Glad you like the Egrets, it was really nice to see so many of them in this veeeery smal lake still catching fishes.

      Regards,
      Marianne

      Verwijderen
  3. Så mange flotte bilder Marianne, kjempe flott !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O Marianne wat een heerlijke spontane blog dit is genieten van je belevenissen en capriolen om het moois uit de natuur te beleven.je maaakt zelfs iemand die in zijn stoel zit weer actief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bas, dank je wel. Ik ben blij dat kunt genieten van mijn capriolen. Hoop dat je even de sores vergeet. Nogmaals sterkte voor jullie.

      Groetjes,
      Marianne

      Verwijderen
  5. Prachtige serie Marianne, ik weet er alles van om verkleumd in een eigenlijk te klein tentje te zitten.
    Je hebt er in ieder geval wel mooie foto aan over gehouden.
    Ik heb afgelopen week een Glanskopje vast gelegd, maar ik twijfel altijd tussen de Matkop en de Glanskop.
    Op het forum waar ik bij ben, hebben ze het over een Glanskopje.

    Zo gaaf zoveel grote zilverreiger bij elkaar, zoiets vind je niet zo snel hier.
    Kortom ik vind dit weer een geniet blog.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Irma,

      Bedankt voor je reactie. Het verschil tussen mat- en glanskopjes is erg lastig te zien maar het is er natuurlijk wel. Handige hulpjes bij determinatie zijn ook de roepjes en de biotoop waarin het beestje 'woont'. De Matkop houdt van een nattige omgeving terwijl de Glanskop eerder voor Bosachtige en drogere gebieden zal kiezen. De rope van het matkopje is 'pietje pè pè pè' Nou ja, verder zijn er ook wel uiterlijke kenmerken die je in een goede vogelgids zoals de ANWB gids kunt vinden. Maar lastig blijft het.
      Grote zillies zitten in Nederland veel in de polders, bij ons in de Ronde Venen zijn diverse slaapplaatsen waar er soms 60 of meer bij elkaar zijn. En overdag zie je ze in elke sloot of slootrand wel staan. Maar zo zie ik bijvoorbeeld bijna nooit een Geelgors bij mij, of andere bosvogels. Het is allemaal een kwestie van omgeving en dat houdt het ook leuk en maakt het bekijken van andere blogs ook zo leuk.
      En die tentjes, tja. Eigenlijk zijn we er niet (meer) geschikt voor ;-).

      Groetjes,
      Marianne

      Verwijderen
  6. Mooi verhaal en prachtige plaatjes. Maak ons maar jaloers!
    Groeten, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige foto's Marianne!! Gaaf hoe je al deze vogels zo mooi hebt eten te fotograferen.
    Die groenling vind ik ook erg mooi.
    Volgende keer ook maar een balletje meenemen voor dat lastige hondje, kan hij daar achter aan rennen. Wordt hij vanzelf moe..hihi..!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die groenling is een hele mooie binnenkomer. Daarnaast geldt voor een aantal vogels dat ze er zelf heel goed op staan, maar dat de omgeving je misschien niet aanstaat. Ok, een rustige achtergrond is dan wel mooier, maar zo zie je ze wel in hun natuurlijke omgeving. De zilverreigers staan er mooi op. Ik vind het toch wel bijzonder om er zo veel tegelijkertijd te zien. En reeën vind ik altijd mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hi Marianne,
    Lovely birds for grey days! : ) I do the same here when I feel like taking pictures, sunny day of not, I find the way to do it. I love the three pictures with the Great Egrets, beautiful!
    Have a nice evening and hope you have some sun!
    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier mag je toch niet ontevreden over zijn, hoor. Wat heb je weer een prachtige platen "bij elkaar gesprokkeld", Marianne. En 100% uitstekende omstandigheden komen voor zover ik heb meegemaakt zelden voor. Het wordt je als fotograaf niet echt heel makkelijk gemaakt. Een prachtige serie, met voor mij de zilverreigers als winnaars. Wat mooi. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Marianne , Mijn Man en ik hebben nadat wij je geschreven verhaal hadden zitten lezen zitten lachen omdat wij elk woord begrepen en het hier allemaal verloopt zoals jij het beschreven hebt ...echt identiek !!!
    Maar je hebt toch een mooie serie kunnen maken hoor !
    groetjes Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooi verhaal! En het bewijs dat verdwalen niet bestaat, het is een onverwachte ontdekkingsreis. Fijn dat je de gewone vogeltjes blijft waarderen: een pimpelmees of een zolverreiger is toch van magische schoonheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Kenonne Marianne!!!!
    Wat een gaaf blog. Ik ben ook niet meer zo jong en voel mijn knieën als ik weer eens plat ben gegaan, maar hier had ik wel een stijve nek en een oncomfortabele tentjes met harde krukjes waar je kont zeer van gaat doen en je knieën in je nek zitten voor over. Zo mooi deze platen. Je openingsfoto is sowieso schitterend maar ook je boomklever en matkop zijn super. Ook de grote groep visvangende zilverreigers is super gaaf. Ik heb hier erg van genoten.

    Groetjes, helma

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Marianne, alles bij elkaar wel een prachtig blog. De groenlingen met zachtgroene achtergrond - juist heel mooi. De merel staat er super op - prachtige foto. En zo'n hele groep zilverreigers - met spiegeling: super. Lijkt me toch wel genieten daar.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Haha, jij kunt al net zo lekker mopperen als ik, om dan vervolgens gewoon een prachtige serie neer te zetten ;-)
    Wat is er mis met je matkopje/ Niks toch, prachtig scherp plaatje!
    De groenlingen vind ik ook allemaal zeer goed geslaagd, en dan zo'n geweldige uitsmijter met de zilverreigers!
    Prachtige composities, mooie spiegeling, complimenten!

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wauw, dit is toch ook een prachtige serie. Mooie vogels heb jij in je tuin hoor.
    De mooiste foto vind ik de laatste 3, wat veel zilverreigers bij elkaar, en dan ook nog perfect vastgelegd.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen