zondag 1 september 2013

Tsjechische nachten....

Een veelbelovende titel voor sommigen wellicht. Maar helaas, het zijn geen zwoele nachten of verhitte scenes. De nachten in Tsjechië zijn fris en meestal helder in de zomer. Aangezien de omgeving nog niet door 'lichtvervuiling' is aangetast kun je een fantastische sterrenhemel zien en in augustus volop genieten van vallende sterren. Iets wat ik ook altijd 1 of 2 avondjes in het donker, achterover gelegen in een ligstoel, doe.

De blog gaat echter over nachtvlinders, nacht- en avondfoto's van 'ons' meer en een kuurplaatsje in de buurt. En een waardig 'vogelslot'.

Ik ben gaan nachtvlinderen ruim 2 jaar geleden, en in eerste instantie alleen in Tsjechië omdat ik er daar zoveel bij ons huisje zag. Nachtvlinders zijn spannend. Sommige zijn prachtig van kleur en ze zijn er het hele jaar door. N.a.v. een twittergenoot die een nachtvlinderbak had gebouwd, liet ik ook zo'n bak maken en daar heb ik succes mee. Bijna alle vlinders die ik heb gezien heb ik op licht 'gevangen', met uitzondering van de dagactieve nachtvlinders.
Inmiddels heb ik ook al diverse nachtvlinders in Nederland in en bij de bak gehad, alhoewel ik hier niet de Tsjechische hoeveelheden haal. De foto's van de nachtvlinders dienen als determinatiemateriaal, niet als 'oh, wat een prachtige foto'. Het is maar dat het duidelijk is. Hier komt de eerste: het Koperuiltje:

Koperuil ((Diachrysia chrysitis)
Zwarte c-uil (Xestia c-nigrum)
Zwartbandspanner (Xanthorhoe fluctuata)
Wortelhoutspanner (Eulithis prunata)
De Variable Grasmot die ik zelf geweldig stoer vind. Dankzij de neus welteverstaan ;-).

Variabele Grasmot (Agriphila tristella)
Variabele Grasmot (Agriphila tristella)
Aangebrande spanner (Ligdia adustata)

Bruine Snuituil (Hypena proboscidalis)
 Gezellig met 3 uiltjes bij elkaar.


Dubbelhoekbandspanner (Euphyia biangulata)

Gelijnde Grasuil (Tholera decimalis)

Gestreepte Goudspanner (Camptogramma bilineata)

Gewone Bandspanner (Epirrhoe alternata)

Hagedoornvlinder (Opisthograptis luteolata)

Koolbandspanner (Xanthorhoe designata)

Lieveling (ook overdag vaak te zien) (Timandra comae)

Oranje Wortelboorder (Triodia sylvina)
Binnen de grote groep van nachtvlinders is er nog een verschil tussen Macronachtvlinders en Micronachtvlinders. Micronachtvlinders zijn moeilijk en laat ik voorlopig maar even voor wat ze zijn. Eén uitzondering hierop is de Parelmoermot, wel een micro maar bepaald niet klein. En héél fraai, echt Parelmoer.
Parelmoermot (Pleuroptya ruralis)
Vierkantvlekuil (Xestia xanthographa)

Vlekstipspanner (Idaea dimidiata)
Dit is slechts een greep uit de meer dan 50 soorten die ik de afgelopen vakantie zag. Thuis kreeg ik een, met recht grote, verrassing in de bak: de Populierenpijlstaart. Een knoepert van een nachtvlinder.

Populierenpijlstaart (Laothoe populi)
En dan de avonden en zonsondergangen over ons meer. Met het heerlijke weer was het ook 's avonds nog mooi kijken over het water en genieten van prachtige zonsondergangen.

Skalka stuwmeer

Skalka stuwmeer

Skalka stuwmeer, het blauwe uurtje.

Skalka stuwmeer
Dan een paar probeersels tot nachtfotografie in het nabij gelegen kuurplaatsje Frantiskovy Lazne. Alle kuurplaatsjes zijn rijke plaatsen met prachtige grote gebouwen, koepels en heilzame bronnen. Veel buitenlanders, met name Duitsers, komen naar de kuurstadjes om behandeld te worden tegen bijvoorbeeld huidziektes of 'vrouwenziektes'. Of gewoon om verwend te worden in een luxe kuuroord. In dit plaatsje overheerst de kleur geel: bijna alle gebouwen zijn geel. Alleen de muziekkapelletjes zijn wit maar hier door de lampen dus ook geel.

Frantiskovy Lazne

Frantiskovy Lazne, hoofdstraat

Frantiskovy Lazne

Frantiskovy Lazne
Aan het einde van de vakantie maakte ik een wandeling langs de "Signalka', het vroegere IJzeren Gordijn. Hier trof ik nóg een ijsvogeltje bij het water en maar liefst 2 Visarenden en een Rode Wouw. Zo had ik toch nog een belangrijk deel van mijn vaste roofvogelsoorten gezien in de vakantie. Alleen de Zeearend ontbrak helaas. De Visarenden lieten zich nog aardig platen en dat vind ik een waardig afscheid van deze blog en de vakantie.

Visarenden (Pandion haliaetus)

Visarenden (Pandion haliaetus)

Visarenden (Pandion haliaetus)

Allemaal bedankt voor het lezen, kijken en reageren en de leuke reactie's op mijn vorige blog!

16 opmerkingen:

  1. Hoi Marianne,
    Wat een gave reeks is dit!! Prachtig die verschillende (motachtige) vlindertjes.
    Maar vooraal die Tjechische nachtopnames zijn echt fantastisch. Foto 26 en 27 zijn werkelijk schitterend, wat een plaatjes!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Man kann die Stille auf dem Lande "hören". Ein besonderes Wunder.... Groetjes "Mit allem Drum und Dran"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. An amazing set of Moths Marianne, those sunsets a beautiful and Wow! Ospreys just great to see them.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toch wel een verschil met gewone dagvlinders. Zowel qua kleur als qua vorm. Een verschil zeg maar van dag en nacht. Ik ga deze blog nog vaker doornemen om wat meer de namen van de nachtvlinders te leren. Overigens ook leuke opnames van de visarenden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Marianne ik kom gewoon niet uitgekeken op wat ik hier zie wat een mot soorten zijn er niet te geloven en wat heb je hard gewerkt !!!!
    grt,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wow, wat een soorten, Marianne. Knap dat je ook al die namen erbij gevonden hebt. Ik ben nog niet aan de nachtvlinders begonnen, alhoewel daar erge mooie tussen zitten. Prachtige serie, waarvan ik je "probeersels" 26 t/m 29 het mooiste vind. Hoe bedoel je "probeersels"? Ze zijn fantastisch. Mooie serie weer. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou Marianne, ik ben wel erg onder de indruk van de hoeveelheid verschillende nachtvlinders en ook van hun schoonheid. Ik heb me nooit in deze insecten verdiept, maar zal er vanaf heden met meer interesse naar kijken.
    De avondopnames zijn mooi van kleur en tot slot nog de prachtige visarend. Geweldig dat je die zo mooi op de foto hebt.
    Een hele fraaie en interessante serie.
    Groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Marianne je zou haast gaan verhuizen,wat is dit mooi zoveel nachtvlinders en dan die nachtopname,s zulke logjes smaken naar meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Spannende titel, en door de puntjes erachter verhoog je de spanning;-)
    Nou, ik ben niet teleurgesteld hoor, een hele bijzondere variatie aan nacht- en avondfoto's.
    Nachtvlinders doe ik al gauw af als 'motjes' maar er zitten toch wel verbazingwekkend mooie expemplaren tussen, heel boeiend. Het parelmoer van foto 18 heb je goed weten vast te leggen, prachtig!
    Zelf vind ik het bij zonsondergangen altijd moeilijk om te bepalen welke kleurbalans het mooiste is, en ook hier vind ik het moeilijk kiezen, maar ik geloof dat de blauwe van foto 24 me toch net meer aanspreekt dan de roze van 23.
    Foto 25 kijkt eerlijk gezegd niet lekker, die mist scherpte.
    Je gele avondfoto's hebben een bijzondere sfeer, heel mooi.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb er even op moeten wachten, maar dat was het wel waard, zeg!Zo leuk dat je zo veel schik hebt van je lichtbak. En supervangst inderdaad. Hele mooie soorten en ik zei het je al de Populierenpijlstaart is werkelijk schitterend Hier valt ook wat te vangen! Wat een mooie foto's ook van het vallen van de avond met dat glanzende water en prachtige verkleurende luchten, schitterend. De nachtopnames, heel afwijkend van je normale aanbod ;0) maar meer dan geslaagd, wat een sfeer! De visarend...Je hebt ze weer top in beeld, vooral de laatste foto (helemaal niet jaloers :0 ...dus)
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Marian, wat een mooi divers Blog. Het lijkt me leuk om me ook eens in nachtvlinders te verdiepen gezien de toch wel mooie kleurenpracht die je van sommige nachtvlinders laat zien. Hoe ziet zo'n nachtvlinderbak eruit? Zou je die zelf kunnen maken? Ook de nachtopnamen zijn natuurlijk prachtig en dat je besluit met de mooie Visarend-opnamen laat zien dat je ook de vogels nog niet bent vergeten. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Marianne,
    Beautiful moths you have there... I love going on the porch before going to bed and look at all the different moths around the lights, on the door and walls of our house. Sometimes, I also find a frog...
    Your sunset pictures are beautiful and the birds of prey are great shots!
    Have a wonderful week!
    Regards, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Jemig Marianne,
    dat zijn heel wat nachtvlinders en wat voor nachtvlinders!!!
    Werkelijk een hele verzameling waarvan ik de Parelmoermot toch wel heel erg mooi vindt.
    Ik had er nog nooit van gehoord laat staan gezien!. Leuk ook dat je daarvoor een speciale bak hebt laten maken :-)/ Echt heel gaaf om zoveel nachtvlinders in een blog te zien.
    Ook je luchtfoto's met de verschillende kleuren zijn werkelijk super. Heb je foto 23 in HDR gemaakt? Echt heel mooi. Ook je visarenden zijn om te smullen. Echt een genietblog Marianne.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een soorten nachtvlinders, ik moet bekennen dat die mij een stuk minder aanspreken dan de dagvlinders, maar wel mooi om te zien hoeveel variaties er zijn.
    De avondluchten vind ik prachtig, en gaaf zeg, visarenden.
    Ook de stad in de nacht vind ik heel mooi gefotografeerd, dat is toch weer een heel ander soort fotografie, en de kleur geel komt duidelijk naar voren (ook door de lantaarns denk ik).
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik kan het niet laten: wat een mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen