maandag 23 september 2013

Er zit een liedje in m'n hoofd....

Niet schrikken, de blog gaat over vogels. Of toch grotendeels. Alleen heeft vogels kijken soms rare bijwerkingen. De blog hieronder kan misschien nog dienen als afstudeeronderwerp voor een psycholoog of zo waarmee het nut van vogels kijken zich ook weer bewezen heeft.
Daar gaat ze (Clouseau, 1990):

In mijn hoofd zit het vol met liedjes, clipjes en songteksten. Van alles en nog wat vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw tot nu, en van even zoveel willekeurige zangers of bands. Die liedjes komen vaak spontaan boven bij een bepaalde gebeurtenis, opmerking, geluid of waarneming. Om zich vervolgens, soms tot vervelens toe, voor een tijd 'op te dringen' aan mijn toch al overvolle hersenvakjes.

Zo ook het liedje van Herman van Veen en Alfred J. Kwak, dat gisteren spontaan boven kwam toen ik samen met Don op de Zuidpier liep en ik een zich uitgebreid wassende, duikende en poedelende Steenloper zag. Steenloperfoto's heb ik natuurlijk al (wie niet) maar een spetterende serie ontbrak nog. Ik zag de Steenloper badderen en spetteren en mijn hoofd begon spontaan te zingen: 'Spetter spieter spater, lekker in het water. Ga maar vast naar huis. Hij komt een druppel later.'

Steenloper (Arenaria interpres)

Steenloper (Arenaria interpres)

Steenloper (Arenaria interpres)
Na een tijdje kwam er een tweede Steenloper bij. Met z'n tweeën poedelden ze dat het een lieve lust was.
Spontaan kwam 'Samen in 't bad, ja gezellig is dat', bij mij naar boven. Het gaat duidelijk niet goed met me, vrees ik. Ik ben niet zo van de Hollandse meezingers. Waarmee ik ze niet wil veroordelen, het ligt mij gewoon niet zo.

Dan maar verder wandelen en even met het hoofd schudden. Vlak naast de pier hangt een Zeekoet rond, hij is bijna aaibaar. Af en toe duikt hij wel wat en echt ongezond ziet hij er niet uit maar toch is het raar dat hij zo dichtbij blijft. Toch maar een paar fotootjes maken. De Zeekoet trekt zich werkelijk helemaal niets aan van de mensen en ik heb een vermoeden dat er gisteren héél veel Zeekoetenfoto's langs de Zuidpier gemaakt zijn.

Zeekoet (Uria aalge)

Zeekoet (Uria aalge)
Een Zeehond met vis in z'n 'hand' laat zich in de verte zien. Het is grauw en mistig aan zee en echt veel te zien is er niet. Ik ben blij dat ik door de scoop nog het één en ander kan waarnemen maar 'de meeuwen in de lucht, lijken net verdwaalde stippen....'. Nee hè, alweer Herman van Veen, dit keer uit het liedje Suzanne. In het Engels bekend als 'Susan' van Leonard Cohen.

Nadat we de pier tot aan het einde hebben afgelopen en ondertussen ook nog wat medewaarnemers en -bloggers zijn tegengekomen, besluiten we maar snel terug te lopen richting strand. Daar houden nog wat groepjes steltlopers en meeuwen zich op. Ondertussen wordt het grauwer en donkerder. Duidelijk geen fotoweer en met de wind die uit het west-zuidwesten waait, beneveld alles wat van glas is. En trouwens ook alles wat niet van glas is maar dat is minder erg.

Op het strand komen de tissues goed van pas om bril, scoop en lens enigszins droog te maken. Met de scoop gericht op een groepje steltjes zie ik Rosse grutto's, Bonte strandlopers, Kanoet, Grote stern en Drieteentjes.
Drieteentjes, die 'rennen, vliegen, baden, eten, drinken, slapen en weer door gaan....'. Aaargh, nu dat lied weer, dat is me vorig jaar ook al eens overkomen met een groep Drieteentjes.
Gelukkig voor mij zijn er dit keer ook relatief rustige Drieteentjes die zich gewillig laten fotograferen en mijn 'liedjeshoofd' weer even tot rust laat komen.

Drieteenstrandloper (Calidris alba)
Drieteenstrandloper (Calidris alba)
Terwijl ik geniet van de Drieteentjes begint het heel zacht te motregenen. Het wordt tijd om te stoppen met deze, eigenlijk op voorhand mislukte, fotomissie. Raar is dat toch, die combinatie van de Zuidpier met mij. Op de een of andere manier hebben we een soort haat-liefde verhouding. Of eigenlijk heb ik die met het weer bij de Zuidpier. Ik vertrek thuis met zon en zodra IJmuiden in zicht komt gaat het licht spontaan uit. Er zit niets anders op dan stug vol te houden, de aanhouder wint tenslotte. Ook is een Drieteentje altijd mooi, zelfs zonder kleur.

Drieteenstrandloper (Calidris alba)
Inmiddels is het een dag later. Terwijl ik deze blog schrijf zijn de liedjes nog gezellig aanwezig. Die moeten spontaan verdrongen worden door een nieuw liedje. Misschien moet ik maar gaan stofzuigen, dan komt 'I want to break free' van Queen 9 van de 10 keer naar boven. Mét daarbij de briljante videoclip. Waar een beetje vogels kijken al niet toe kan leiden!

Voordat iedereen nu denkt dat ik meer dan gemiddeld raar ben (....), heb ik nog eens even het internet afgestruind. Er schijnen oplossingen te zijn voor irritante liedjes in je hoofd maar als ik het zo lees gaan die mij niet helpen ;-).

****************************

Allemaal bedankt voor het bezoek aan mijn blog en de reacties op de blog en foto van 'Dood (is heel) gewoon'. In het bijzonder wil ik Joke bedanken voor het regelen van het door mij gezochte krantenartikel. Super!

24 opmerkingen:

 1. Super images of the Turnstone Marianne. For a moment I thought you were going to burst into song. Fortunately it didn't happen.(:))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die oplossingen zijn alleen voor irritante liedjes maar niet voor spontane leuke liedjes daar moet je samen met je mooie serie heerlijk van genieten,dat doen wij ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne, toch hele mooie foto's vooral van de badders, favoriet bij mij zijn 3 en 4. En tijdens het lezen van je blog, tekst onder foto 7, ging spontaan door mijn hoofd "Mag het licht uit,"van de Dijk. Je bent niet de enige! Leuk toch?
  Jammer dat je niet helemaal gevonden hebt wat je zocht bij de pier dit keer. Komt wel weer.
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Wat een verrassing...,..dat je blogbericht over vogels gaat....haha...!! En dat nog wel bij de "vogelkijker".
  Nou Mariannne dat geeft niets hoor, we hebben allemaal zo onze eigen voorkeuren en ik moet zeggen, jouw vogel foto's vervelen nooit!! En leuk dat je zo overal een liedje bij weet te passen..hihi..!!

  Grappige foto's met al dat gespetter, is ook niet makkelijk om dat mooi in beeld te krijgen. Maar prima gedaan hoor!!
  Die zeekoet vind ik ook erg mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die ene Drieteenstrandloper kijkt of er nog wel drie tenen aan z'n poot zitten...Wel typisch dat je aan al die liedjes moet denken, terwijl je de vogels aan het kieken bent. Maar goed, als dan dit resultaat oplevert, vind ik wel best. Leuke blog. Bruin kan zo kleurrijk zijn, zeker met deze vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet te luid zingen, anders vliegen de vogels weg en missen we de mooie foto's.
  Mooie blog weer !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou zit ik zo je verhaal te lezen, Marianne, dat ik vergeet om naar de foto's te kijken. Maar die schade heb ik inmiddels ook ingehaald en van deze totaal -ondanks het weer- toch mooie serie zijn de laatste 2 duidelijk mijn favorieten. Ik moet overigens ook meteen weer aan een nieuw liedje denken. Dat slaat op jou en de Zuidpier. "We zullen doorgaan...." van Ramses Shaffy. En áls je dan succes hebt kun je meteen overgaan in "We are the champions" van Queen. Overigens is het helemaal niet erg, hoor, dat zingen. Daar wordt een mens vrolijk van. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk geschreven Marianne, leuk die liedjes en heerlijk weer die Wintergasten.
  Of zeg ik nu iets gek` s, (ik weet niet eens of Steen/Strandlopers het hele jaar door in Nederland zitten).

  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Marianne, Diese Vögel sind sehr schön und sie haben vor sich noch eine lange Flug . Einige sind schon bis hier angekommen.. Grüsse.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne, was gezellig dat ik jullie daar tegen kwam, maar je liep niet te zingen ;-)
  Wat heb je deze tekst weer ontzettend leuk geschreven, heerlijk als je zo'n rijke fantasie hebt en ook nog eens goed met de pen weet om te gaan. Met de camera ga je trouwens ook goed om, want in dat grijze miezerweer was het idd niet ideaal. Het eerste spetterende steenlopertje is echt top! En het drieteentje zie ik toch liever in kleur dan in Z/W, maar wel leuk geprobeerd.
  Ik ga proberen vandaag iets van IJmuiden te bloggen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ich glaub der erste ist "fossekallen" und unser (norwegens) nationalvogel. sehr schöne serie !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Marianne,
  Zolang je liedjes hoort, die je wel kan waarderen, lijkt het me geen enkel probleem. Juist een vrolijke boel in je hoofd. Past wel bij het vrolijke gespetter van de steenloper, en handig als tegenhanger voor de weersomstandigheden. Je hebt dan niet veel foto's te laten zien, maar wel mooie.
  hartelijke groet,
  Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Whaaaaa....... stond ik daar dan naast jou Marianne, want ik heb ook een poedelende Steenloper hahaha....
  Leuk gezicht hé. Ik heb mijn foto's al even hoor maar moet ze nog plaatsen. Jij laat ook een geweldige serie zien van neit alleen de Steenloper maar ook van de zeekoet! Die heb ik nog nimmer voor de lens gehad (of gewoon niet herkend). Je Drieteen is ook een plaatje hoor.

  Ik zie dat bij jou, net als bij mij er veel ruis in de foto's zit. Ik schrok er bij mij ook van maar ik dit nu ook bij andere.
  Blogger is dus weer lekker bezig!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Marianne, ik had maandag net zo'n Zuidpier dag als jij. Er werd zon beloofd aan het einde van de ochtend.
  Maar in IJmuiden bleef het grijs, heel even, 10 minuten leek het beter te worden, maar daarna weer grijs.
  toch heb jij ook leuke foto's kunnen maken, vooral die zeekoet, geweldig. En de spetterende steenloper is leuk. Die drieteenstrandlopers zijn zo ontzettend snel, en met dat grijze weer en bijhorende sluitertijden, is het knap lastig die goed te fotograferen. Mijn blogje van maandag staat ook online. Grappig dat heel veel bloggers naar de Pier zijn geweest deze dagen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wel een opluchting, dit blog. Zeker na de vorige.....
  Leuke serie badderen, best lastig om het beest scherp en de spetters dynamisch te krijgen. en nu nog even wachten tot de weersomstandigheden de Drietenen vanzelf zwart-wit maakt... genieten van het mooie weer dit weekeinde!!

  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hi Marianne,
  What a funny post! Of course the birds are beautiful but it's funny to read with the music in your head... : ) It is also funny for me because I am always listening to music because I sell some vinyl records and have to test them first. So many of the songs you were talking about, I have. Queen, Leonard Cohen and also I am about your age so the music of the seventies is my music too! I've only seen a turstone once about 25 years ago because they are up north and it was a special bird to see. I will always remember that sight!
  Have a great weekend! Here it has been nice the whole week and the we is going to be wonderful too!
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Louise,

   Thank you for your 'understanding' comment about the songs in my head :-). Of course I love music but sometimes I wish it's a bit more quiet inside my head when I have an írritating song repeating itself all the time ;-). Turnstones are very common birds here and they aren't afraid of people so every birder or birdphotgprapher in Holland has Turnstone pictures I guess. It is always nice to hear that for you, in Canada it is a 'special' bird and that you enjoy the pictures. It's the same when I see yours. It opens our eyes to the beauty and variety of nature.

   The weather here is indeed fine now and I hope it will stay this way until april 2014 (I keep on dreaming).

   Have a nice weekend Louise!
   Marianne

   Verwijderen
 17. Só por si, as aves transmitem-nos a calma do vento suave. Quando olho para as aves, ouço o chilreio dos encantos.
  Excelente trabalho, obrigada pelo seu empenho com a natureza.
  Estarei aqui para sempre se me permitir.
  Abraço

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Obrigado pela sua bela mensagem, Manuel.
   Fim de semana agradável,

   Marianne

   Verwijderen
 18. Die spetters bij de eerste foto's, het lijkt wel alsof je de eenden levend in de pc gestopt hebt;-) Het ziet er heel natuurlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Marianne... von nun an wird der blog "mit allem Drum und Dran" "Andan volando" gennant. Grüsse.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je hebt schitterende foto's gemaakt!
  Groetjes, RW & SK

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jeg kom bare lige forbi.
  Smukke billeder.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig aften.

  BeantwoordenVerwijderen