maandag 1 juli 2013

sRGB

sRGB: Staat voor standardised Red, Green and Blue. Dankzij deze kleurcalibratiestandaard worden de ware kleuren weergegeven. Nuttig bij DTP-toepassingen. sRGB wordt gebruikt voor monitoren, tv, scanners, camera`s en printers.*

Rood, Groen en Blauw dus. Kleuren die we in de natuur ook veel zien én terugvinden in de namen van diverse diersoorten. Nuttig bij het determineren van verschillende soorten. Denken we......
Vooral bij libellen zorgen die prachtige kleuren (en namen) voor verwarring, problemen, frustratie en humor. De laatste weken zijn Maria en ik een paar keer op pad geweest op zoek naar libellen en juffers. We hebben beide al een aardig lijstje maar dat willen we nog wat uitbreiden. Soms lukt dat, maar vaak ook niet. Dan amuseren we ons met al die lastige kleurenwondertjes op naam te brengen en goed in beeld te brengen.

't Begint al meteen goed: de BRUINE Korenbout:

Bruine Korenbout man (Libellula fulva)
Bruine Korenbout vrouw (Libellula fulva)
Toegegeven, in de vrouw zit nog steeds wat bruins en de mannetjes zijn voordat ze zo mooi blauw zijn uitgekleurd ook bruin. Maar toch, het zorgt voor verwarring.

De BRUINRODE heidelibel:

Bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum)
Het mannetje is als hij uitgekleurd is mooi (bruin)rood, maar voor die tijd, zuuucht. En dan de vrouwtjes, die zijn geel, net als de niet uitgekleurde mannen. Je moet dus op tekening letten, op stipjes, streepjes, borststukjes, segmentjes, pterostigma's (dat zijn die gekleurde rechthoekjes op de bovenrand van de vleugels), de pootkleur, 'snorren' of juist geen snor, vleugeladers, legschedes, secundaire geslachtorganen en aanhangsels. En dat wat ik nog vergeten ben.
Het is alweer duidelijk: een uitdagende hobby!

Een nieuwe soort die we gisteren vonden was de Vuurlibel. Je verwacht rood, en je krijgt .....

Vuurlibel vrouw ((Crocothemis erythraea)


Vuurlibel, niet uitgekleurde man (Crocothemis erythraea)
Eerlijk is eerlijk, de uitgekleurde man is knalrood en die was er ook :-).

Vuurlibel man (Crocothemis erythraea)
Vuurlibel man (Crocothemis erythraea)
Het bovenstaande is maar even om aan te geven dat je (we) dus nog zeer regelmatig de fout in gaan met de determinatie en het daarom maar goed is dat we regelmatig foto's kunnen maken en later thuis de boel nog eens goed kunnen uitpluizen. En zelfs dan lukt het niet altijd!

Sommige soorten zijn overigens niet zo heel moeilijk. Bijvoorbeeld de Platbuik. Die heeft gewoon een platte buik.
Platbuik vrouw (Libellula depressa)

Platbuik vrouw (Libellula depressa)
Platbuik vrouw (Libellula depressa)
De Koraaljuffer die we gisteren ook zochten en vonden was gelukkig ook al uitgekleurd en dus mooi rood, met oranjerode pootjes en daardoor niet meer te verwarren met de Vuurjuffer die zwarte pootjes heeft.

Koraaljuffer (Ceriagrion tenellum)
Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula)
We zagen de eerste pantserjuffer van dit seizoen. Pantserjuffers zijn prachtige juffers met heel mooie metallic-achtige kleuren die glinsteren in de zon. Ze houden hun vleugels vaak wijd gespreid.

Gewone pantserjuffer (Lestes sponsa)
 De Gewone oeverlibel:

Gewone oeverlibel vrouw (Orthetrum cancellatum)
Gewone oeverlibel man (Orthetrum cancellatum)

De Vroege glazenmaker (we verzint zo'n naam?):
Vroege glazenmaker (Aeshna isoceles)
En tenslotte heb je nog al die verwarrende blauwe juffers. De Variabele waterjuffer, de Watersnuffel, de Azuurwaterjuffer..... Ga er maar aan staan.

Watersnuffel (Enallagma cyathigerum)
Variabele waterjuffer (Coenagrion pulchellum)
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella)
Iedereen bedankt voor het lezen en kijken. Na deze blog wordt libellen en juffers kijken en zoeken ongetwijfeld nog veel leuker :-). In elk geval gaan Maria en ik weer vrolijk op pad naar volgende soorten en bijbehorende blunders.

* Bron: http://www.encyclo.nl/begrip/sRGB

21 opmerkingen:

  1. That is a really superb set of images Marianne, you found a good variety of species.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Roy. But it still keeps me busy finding the right names ;-).

      Verwijderen
  2. Hoi Marianne,
    Wat een gave opnames heb je weer gemaakt. Zo mooi en zo close in beeld, werkelijk helemaal te gek!!
    Foto 12 van die vuurjuffer vind ik heel erg mooi met al die kleuren en fantastische pose.
    Nou Marianne, je bent niet alleen goed met vogels fotograferen, maar ook dit soort macro's gaat je uitstekend af. Prima gedaan!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is toch feest Marianne als je dat allemaal tegen komt op je pad en dan mag fotograferen !!!
    Ik heb lekker zitten genieten al ben ik pas net uit bed !!
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Marianne,wat is dit mooi wat eeen prachtige serie heb je er van gemaakt em die macro,s zijn om te smullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Diese Libellen sind wunderbar, und der Name zu wiessen ist es sehr kompiziert.
    Deshalb zweifle ich an dem Name den driten Bild ,meiner Meinung nach handelt es sich um eine Sympetrum striolatum, aber.......... auch nicht bin ich ganz ganz siger. Grüsse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Mit, es ist richtig der Sympetrum sanguineum, weil er hat ein schwarze 'Schnurrbart', aber mann kannst hier nicht gut sehen.

      Grusse,
      Marianne

      Verwijderen
    2. Hallo Marianne...Heute habe ich etwas interessant gelesen.Es sagt:

      Sanguineun: Diese Art hat immer zwarze Beine ( ohne keinen Strich)
      Striolatum: Die Beine der Libelle Striolatum sind auch zwarz, aber sie haben von oben nach unten einen gelben Strich.
      Grüsse..

      Verwijderen
    3. Hallo Mit, Du hast recht, und das unterschied zwischen schwarze Beine oder schwarze mit gelbe Strich hätte ich schon gewusst. Diese ist der Sympetrum striolatum. Ich soll es ändern. Grusse und danke, Marianne

      Verwijderen
    4. Hallo Mit, Du hast recht, es ist der Striolatum. Die schwarze beine oder schwarze beine mit strich wusste Ich schön, aber nicht gut gesehen. Ich soll das ändern.

      Danke und Grüsse,
      Marianne

      Verwijderen
  6. Hoi Marianne,
    Ze staan er gekleurd op!
    Wat een dag was het: 3 rode soorten. En maar door de knieën voor die beestjes, en 1000 x net te laat! En dan zulke mooie foto's! Je facetfoto's zijn prachtig (ik weet hoe moeilijk de omstandigheden waren, dus extra super)En die korenbouten, had je 2 tellen!? Goed benut dus. Mooie babyblauwe ogen. Je pantser en koraal zijn schitterend (jaloers ;-) We zijn lekker bezig!Het seizoen is pas begonnen....
    groetjes
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beautiful Dragonflies, and the ones that are done by macro, genius Marianne.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi marianne,

    Ik vind het een mooi serie en daar moet heel veel tijd in zijn gaan zitten. Niet alleen de foto maken en bewerken maar ze ook op naam brengen.
    Het vraagt veel uithoudingsvermogen om deze beestjes te fotograferen maar des te leuker als het dan ook gelukt is. Je kijkt ook met heel nader ogen naar de natuur als je deze insecten gaat zoeken. Inderdaad een leuke hobby, naast de vogels.

    groet,

    peter van de beek

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Marianne, weer een prachtig Blog. Niet alleen vogels maar ook macro's maken gaat je goed af. Gelukkig breekt er nu een periode aan dat we weer overal libellen kunnen zien. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jeetje, Marianne, wat heb jij al veel soorten gezien. Ik was nog blijven steken in het uitzoeken van de namen van die blauwe juffers. Daar heb ik er wel veel van gezien en gefotografeerd, maar die namen ......Inderdaad: zucht! Knap dat je zoveel namen erbij hebt, want ik moet steeds constateren dat ik net niet het goede stukje heb gefotografeerd om goed te kunnen determineren. Mooie serie. Het zal zeker niet makkelijk geweest zijn met de regelmatig wind van de laatste tijd. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Insecta became magic and very beautiful, through Your photos! :-)
    All good wishes!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Werkelijk een prachtig blog Marianne.
    ik had bij Maria ook al van die mooie libellen gezien en hier zie ik er nog veel meer.
    Die vuurlibel heb ik ooit een keer zelf gezien maar die hoop ik ook ooit nog eens te kunnen vastleggen. Determinatie is ook lastig want zo is er bijna geen verschil tussen de bruine korenbout man en de gewone oeverlibel man. Althans... ik ken ze bijna niet uit elkaar.
    Werkelijk een geweldige serie.
    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een zeer leerzame blog met prachtige close-ups, Marianne. Ik zie ze ook regelmatig, maar zoek dan vrij lang naar de naam. Dank voor het volgen van mijn blog trouwens; dat motiveert enorm!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hihi, ik verwachtte een uiteenzetting over kleurenleer, kalibratie en noem maar op, maar dit is een hele andere kleurenleer! Dat is toch niet te doen om al die steeds maar veranderende libellen te determineren? Heel knap hoor dat het jou toch lukt, en minstens zo knap om er zoveel mooie foto's van te maken, ze gaan bij mij echt nooit zitten of vliegen meteen weer weg, ik moet toch maar eens bij je in de leer ;-)
    Ik ga trouwens vanmiddag een poging wagen ( Laegieskamp ) duimen dus dat de beloofde zon door gaat komen, en als het lukt kom ik hier weer even kijken naar de juiste naam.
    Knappe en mooie serie Marianne!
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Sjee heee. Wat een hoop reacties! Dan zeg ik " bedankt voor de lessen en de prachtige plaatjes"

    BeantwoordenVerwijderen