zondag 16 december 2012

Van dipje tot Toppertje!

Dit bericht is oorspronkelijk geschreven op 30 november 2011 en komt uit het archief van mijn vorige website.


Van dipje tot toppertje! Of: hoe vogels kijken toch altijd iets leuks oplevert.
Topper (Aythya murila, Greater scaup)
Voor mij telt het zonnetje al sowieso heel erg mee om een goede dag te hebben. Ik ga vol goede moed richting de Klaas Hennepoelpolder in de buurt van Warmond. Er zijn daar de afgelopen dagen prachtige Buidelmeesfoto's gemaakt door diverse lokale vogelaars en fotografen, en ik heb zelfs nog nooit Buidelmezen gezien! Ter plaatse zie ik diverse bekenden en onbekenden de lisdodden afspeuren. Ik heb mijn scope bij me en speur mee. Behalve schattige Pimpelmeesjes en Roodborstjes zijn de lisdodden heel erg leeg.

Dan maar een rondje lopen. Ik zie een Roerdomp, nota bene met het blote oog! Als ik de camera pak, rent hij het riet in. Zo gaat dat.

Paul v.d. Werken, die ik ook tegenkom, heeft meer geluk en krijgt de Roerdomp wel op de plaat. Hij weet van één van zijn fotovrienden dat er in de buurt twee Toppereenden zitten. Dat is ook een mooie soort, vooral omdat ze meestal op zee zitten en je ze niet gemakkelijk dicht voor de lens krijgt. Maar eerst loop ik in de Klaas Hennepoelpolder nog even een rondje.

Er zitten genoeg leuke vogels: Waterral, Watersnipjes, Wintertalingen, Krakeenden, Slobeenden etc. En het is een heerlijk wandelingetje in de zon. Die dip van mij valt dus nogal mee. Als ik nog even stil sta om wat vogels te kijken in de scope, krijg ik ineens een flinke duw tegen mijn bovenbeen en kuit. Ik vraag me net af wie er het lef heeft om mij ongevraagd te betasten als er een hevig geschuur langs mijn achterkant begint. Een schaap heeft mij als krabpaal uitgezocht. Zucht......
Het beest weet van geen ophouden en als ik na 10 minuten weg wil lopen wordt zij nog boos ook en geeft me een kopstoot. 't Is dat ik een dierenvriend ben (en geen schapenvlees lust).

Vervolgens op weg naar de Toppers. Het is een kwartiertje rijden, een klein stukje lopen maar dan heb je ook wat.


Topper (Aythya murila, Greater scaup)
Een van beide Toppers laat zich werkelijk prachtig zien. Soms komt hij zo dichtbij dat het nut van een zoomlens zich bewijst. Prachtig hoor. Ik ben blij met m'n platen. En die Buidelmezen komen vast ook nog wel eens, wat in het vat zit verzuurt tenslotte niet. En naast de mooie Topper zelf, verbazen mij alle prachtige tinten die in het water weerspiegeld worden.Topper (Aythya murila, Greater scaup)
Topper (Aythya murila, Greater scaup)
Topper (Aythya murila, Greater scaup)
Topper (Aythya murila, Greater scaup)

Topper (Aythya murila, Greater scaup)
Uiteindelijk is het dus echt wel een heel fijne dag die ik in een simpel zinnetje kan samenvatten:
Van dipje tot toppertje!

12 opmerkingen:

 1. Geweldig die Topper Marianne!
  Heel mooi met die kleuren in het water.
  Jammer dat je de Roerdomp niet op de foto hebt maar je hebt er wel een gezien en dat is ook heel leuk.
  Is de Hennepoelpolder hetzelfde als de Poelgeesterplolder?

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Greet, de Klaas Hennepoelpolder ligt bij Warmond. Hier is een link naar het gebied: http://waarneming.nl/gebied/info/109574 .
   Het is dus een subgebied van de polders Poelgeest: http://waarneming.nl/gebied/info/24588

   Roerdompfoto's heb ik gelukkig wel, er zit er een redelijk dicht bij huis die zeer fotogeniek is. Die komen nog wel binnenkort op de blog.

   Hartelijke groet,
   Marianne

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige eend is dit, Marianne. Ik weet niet zeker of ik die ooit gezien heb. Al je foto's zijn mooi, maar foto 3 vind ik een topper. Je beschrijving is ook leuk. Ik lees die altijd met plezier. Leuk om te lezen wat iedereen meemaakt. Zo'n schaap heb ik een keer op een kinderboerderij meegemaakt. Dat schaap had kennelijk een hekel aan mij. Als ik ergens wilde gaan zitten, zat ze net zo lang tegen me aan te koppen tot ik weg ging. Misschien met haar verkeerde poot uit bed gestapt.....Fijne dag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Those golden eyes, that You put in evidence through Your marvellous photos, give such a bird an aspect somehow alien :-)
  Take care.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Zeer mooie opnames van deze bijzondere eend. Mooie kleuren heeft hij ook.
  Prachtig zo zwemmend met die rimpeling in het water.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker dat je dit Toppertje er weer op hebt gezet, en weer met een smakelijk verhaal.
  Met dat schaap! Schitterend zo scherp en lekker dichtbij. Je kunt hem goed bekijken zo.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi die fotos van de Topper. Een echte wintergast en mooi dat je ze bij Warmond hebt kunnen zien. Jammer van die buidelmezen, maar weten ze zeker dat het buidelmezen zijn. Hij is bij ons een schaarse broedvogel en is meestal eind oktober/begin november al weer weg. Het us dus wat aan de late kant om ze nu nog te zien.
  Ik ga in ieder geval een keer naar die polder toe want het lijkt mij, gezien jouw verhaal, een mooi gebied.

  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,

   Had je gezien dat deze blog uit mijn archief van 2011 kwam want ik denk dat je daar overheen hebt gelezen. Er waren daar toen echt 100% buidelmezen, de foto's vlogen om je oren. Er zijn een aantal plekken in ZH waar ze in de herfst/winter gezien worden en dit was er in 2011 één van. Dit jaar zijn ze voor zover ik weet niet daar waargenomen.

   Groet,
   Marianne

   Verwijderen
 7. Ha Marianne,
  Ik had je tegen kunnen komen vorig jaar....ik was toen vaak in de Klaas Hennepoelpolder, ja ik had wel de buidelmezen (maar heel slecht op de foto), maar geen roerdomp en geen topper eend. Ik hoop dat ze dit jaar weer dat gebiedje aandoen, want het is op 20 minuten fietsen van mijn huis. Nee, dit jaar zijn ze nog niet waargenomen, ik hou het in de gaten, :-)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En ook nog eens top op de foto. Een heel mooi eendje. Er zitten in het Amsterdamse drinkwater ook aparte eenden, kan helaas op die plek nooit stoppen. Moet maar een keer gaan kijken als ik gewoon even thuis mag werken en niet naar MBroek mag...;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,

  Deze topper is echt een topper, wat had je hem met al die prachtige kleuren mooi vol in beeld. Tja, geen buidelmezen, maar dit maakt de teleurstelling ruimschoots goed lijkt me.

  Je hebt nu het een beetjes komkommertijd is wel even lekker profijt van je archief, daar gaan we vast wel meer moois van zien, ik zou zeggen, kom maar op!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,

  wat een mooie eend is deze Topper.
  Heb ikz elf nog nooit voor de camera gehad maar wie weet ooit....
  Leuk zo in het water en ik vind foto 5 ook
  prachtig om te zien met die uitslaande vleugels.
  van mij mag je ook meer uit je archief plaatsen hoor en ik las al dat je ook de Roerdomp had dus ja........

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen