maandag 31 december 2012

De mooiste. leukste of bijzonderste foto's van 2012


Laat ik beginnen met iedereen die deze blog leest een goed begin van 2013 te wensen.

Nu is het, onder het genot van een overgebleven bol of flap, een goed moment om de tijd te nemen en om bij alle bloggers die meedoen aan 'De mooiste foto's van 2012', de foto's te bekijken.

Natuurlijk blijft het moeilijk om per maand 1 foto uit te kiezen, dat was vorig jaar zo en dat is nu niet anders en iedereen zal dat ook wel zo ervaren. Maar goed, na eindeloos wikken en wegen heb ik de foto's uitgezocht die voor mij speciaal waren (en soms heb ik gesmokkeld omdat ik niet kon kiezen).

Daar komen ze:

Januari 2012

Hier begon ik al direct te twijfelen tussen een foto van de Roerdomp en de foto van een Velduil. Toen besloot ik om voor begin januari een Roerdompenblog te maken zodat ik daar de Roerdompfoto's in kan gebruiken. Die blog komt dus zeer binnenkort. Hieronder een Velduilfoto uit januari 2012, gemaakt in Zeeland. Voor meer Velduil(actie)foto's kun je kijken op de blog 'Pak die muis' uit maart 2012.

Velduil (Asio flammeus, Short-eared owl)
Februari 2012

Daar heb ik niet over hoeven nadenken. Hét vogelmoment van 2012 voor mij was een bezoek aan de Baardmannetjes tijdens de periode van sneeuw en ijs in februari. De foto hieronder vind ik zelf de mooiste van de serie en hij hangt bij mij thuis als groot canvasdoek aan de muur. De andere foto's uit de serie staan in de blog 'Mannen met baerden' van februari 2012

Baardmannetje (Panurus biarmicus, Bearded tit)
Maart 2012

Soms moet je eens iets anders doen. Hier heb ik een fotokaart gemaakt in verschillende tinten roze met een Gerbera die ik in een bos bloemen had staan en daar even uit had geleend.

Gerbera

April 2012

Een middagje op de Westerheide omdat daar zoveel Beflijsters zaten. Die wilden we wel op de foto zetten. Van alles kwam er op de foto, van Graspieper tot Ree, van heide tot Roodborsttapuit. De Beflijster echter weigerde te poseren. Die foto's zitten in mijn hoofd ;-). De Roodborsttapuit was wel heel gewillig en daarom is hij mijn keuze voor april.

Roodborsttapuit (Saxicola rubicola, Stonechat)

Mei 2012

Keuze te over deze maand met een vogelvakantie op Lesbos en één van de mooiste vogelmaanden van van het jaar. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op twee foto's uit een serie van een middagje dat ik doorbracht in een van mijn thuisgebiedjes: 'De Bovenlanden'. Op de plek waar ik met de auto stond had ik een prachtig zicht op Witte Kwikstaarten en Boerenzwaluwen, beiden slepend met voedsel of roepend om voedsel en aandacht. 

Witte Kwikstaart (Motacilla alba, White wagtail)
Boerenzwaluw (Hirundo rustica, Barn swallow)
Juni 2012

En toen was het inmiddels al een tijdje óók libellen- en vlindertijd. Een bezoekje aan Kampina, een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant waar je (bijna) alles kunt vinden aan mooie natuurwaarnemingen, leverde deze foto op van een Weidebeekjuffer op een gele plomp. Deze foto heb ik nog gemaakt met mijn telezoomlens.

Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens, Banded demoiselle)
Juli 2012

De maand waarin ik, alvast voor mijn verjaardag, de al lang op mijn verlanglijstje staande macrolens in mijn bezit kreeg. En omdat het vogelgezien enigszins komkommertijd was, ging ik los met macro onderwerpen.

Lantaartje (Ischnura elegans, Common Bluetail)
Augustus 2012

Inmiddels was ik al diverse keren op pad geweest met de macrolens. Ik ben er zo blij mee. Je ontdekt een wondere wereld via zo'n lens. En, je gaat steeds meer zien. Vogels kijken is verslavend maar ook de wereld van macrofotografie en met name de libellen, hebben me deze zomermaanden heel erg veel plezier en nieuwe soorten opgeleverd. Een van de mooiste ontdekkingen voor mij was een paringswiel van Koraaljuffers in het natuurgebied Laegieskamp bij Naarden. Ook zo'n gebied waar je ogen en oren te kort komt.

Koraaljuffers (Ceriagrion tenellum, Small Red Damselfly)
September 2012

Deze was niet moeilijk: de ruziënde vosjes uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Die maakten een nat pak dragelijk.

Vos (Vulpes vulpes,Red fox)
Oktober 2012

Hier heb ik twee foto's geplaatst. Ik had in deze maand weinig foto's gemaakt en degene die ik wel had gemaakt zijn niet echt bijzonder. We hadden te maken met grijze dagen en veel regen. De mooiste dag van oktober was die waarop we de herfstworkshop op landgoed Staverden hadden, maar die foto's staan dus in de blog daarvan. Om het gebrek aan kleur in de rest van de maand te compenseren hieronder het bloemetje van een Schijnaardbei met een bladluis (denk ik) uit het parkje om de hoek. Geen topmateriaal maar iets beters heb ik niet.

Schijnaardbei (Potentilla indica)
November 2012

In Nederland heb ik heel weinig foto's gemaakt, het weer was telkens zo grauw en grijs. Ik kon kiezen uit de foto's van mijn vakantieweekje in Tsjechië of uit de serie van de Pestvogels in Amstelveen. Het is de Pestvogel geworden en dan vooral omdat ik de achtergrond zo mooi bij de kleuren van vogel vind passen. Hij zat daar gewoon helemaal perfect harmonieus met de omgeving te zijn. Een grappige maar vreemde bijkomstigheid vind ik dat zijn veertjes over de tak heen hangen (hangbuikje...?) waardoor het lijkt of de tak door hem heen zit. Meer Pestvogelfoto's staan in de blog 'Om te pesten.....' van november 2012.

Pestvogel (Bombycilla garrulus, Bohemian waxwing)
Tot slot december 2012

December is natuurlijk de lastigste maand omdat de meeste foto's recent op de blog zijn geplaatst. Dus moest ik nog iets anders verzinnen maar dat was niet eenvoudig. Van de schaarse vogelmomenten die ik deze maand had, zijn de foto's nog schaarser. Maar desondanks heb ik er toch één gemaakt die ik leuker vond dan de rest. De schildwacht:

Buizerd (Buteo buteo, Common buzzard)
Dit was het dan. Iedereen heel erg bedankt voor het kijken, lezen en reageren en heel veel fotoplezier in 2013!

Marianne

17 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Het moeilijke kiezen, inderdaad zo herkenbaar...
  en smokkelen, dat mag, want het zijn jouw foto's ;-)
  en zeer fraaie foto's mag ik wel zeggen.
  Favo's zijn de meteen al de eerste twee, maar ook de boerenzwaluw is een toppertje.
  Zo leuk om te lezen hoe blij je bent met je macrolens, en je wist er meteen al zo goed mee om te gaan! hoewel de weidebeekjuffer met de telezoom ook niks mis mee is. Dat weidebeekjuffertje staat bij mij nog op het wensenlijstje, maar dank zij jou heb ik al wel die prachtige koraaljuffer gevonden. Je paringswiel is een voltreffer!
  Ik hoop ook in het nieuwe jaar weer van je mooie blogjes en fijne verhalen te mogen genieten.
  Voor nu: prettige jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  het is inderdaad moeilijk om maar 1 foto te mogen kiezen en ik heb soms niet eens verder gekeken als ik er eentje op het oog had. ik weet dat ik dan weer ga twijfelen van zal ik die of zal ik die hahahaha..... Je velduil is natuurlijk magnifiek maar dat wist je natuurlijk. Hele gave foto hoor, echt top! Ook viel me meteen de witte kwikstaart op en die bedoelde je ook waarschijnlijk bij mij hihi.... De boerenzwaluw is ook een plaatje net als de weidebeekjuffer. Die hoop ik ook ooit nog eens te "pakken".

  Werkelijk prachtig blog en onwijs genieten.
  Ook voor jou een hele gezellige jaarwisseling en een mooi en fotorijk 2103.
  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allereerst de beste wensen voor 2013 natuurlijk, Marianne. Prachtige serie en wat heb je veel dieren op de foto kunnen zetten afgelopen jaar. Je foto's zijn allemaal heel mooi, maar ik heb toch favorieten uitgezocht. De foto's 2 en 7. Wat zijn die mooi. Leuk ook om te lezen hoe je je foto's hebt uitgekozen en wat je hebt meegemaakt. Ik hoop nog lang van je nieuwe blogs te mogen genieten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Mooie keuze heb je gemaakt. Gelijk al zo'n sprookjesfoto van die Heidelibel als begin.
  De supergave Velduil, Roodborsttapuit, Boerenzwaluw, super Baardman en uitsmijter schildwacht. Ik ken de blog-series die er omheen zitten. Geweldig. En de telezoom weidebeek is ook heel mooi, maar wat een nieuwe wereld is er opengegaan met je macrolens! Mooi om de vogel-komkommertijd te overbruggen en dan zulke gave ontdekkingen te mooi te platen.
  Ik wens je ook in 2013 héél veel buitenplezier!
  Lieve groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Jij ook het allerbeste in 2013.En wat een prachtige plaatjes laat je hier zien. Ik ga dit jaar proberen om ook de velduil en de baardmannetjes voor mijn zien te krijgen. Hopen dat we nog veel van die mooie blogs van je kunnen zien.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke terugblik, ik ga voor het baardmannetje, dat is voor mij de allermooiste. Maar ook de juffer van juli, de pestvogel en de buizerd vind ik super.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is een moeilijke keuze om de beste van 2012 uit te kiezen, maar wat heb je een mooie serie geplaatst, hier mag je trots op zijn. En al zulke mooie beelden met de macro maken, complimenten hiervoor. Dankzij jou weten wij nu ook waar het veldje is. Nu hoeven we niet meer naar het honden uitlaat veldje, gelukkig, dit is veel mooier. Er staan nog foto's in een mapje hiervan, ook de spin nog, die we gezellig tegen zijn gekomen, maar eens een keer gaan plaatsen...;-) Voor 2013 wens ik je vele mooie fotomomenten en een Happy New Year...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt een prachtige keus gemaakt Marianne. De macrolens is aan jou wel besteed. Je maakt er meteen de mooiste foto's mee.
  Ik kan me voorstellen dat de baardman bij je aan de muur hangt. Hij is het waard. De uil is ook ontzettend mooi en de vechtende vossen natuurlijk ook.
  Een heerlijk blog om te lezen en te bekijken.
  Ik wens je heel veel goeds voor 2013.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hà Marianne, ik wist niet dat je nog maar zo kort een macrolens hebt, wat maak je er al prachtige foto`s mee.
  Macro is toch heel anders fotograferen.
  Je hebt een mooie keuze gemaakt, allemaal pracht foto`s.
  Gaaf de vechtende Vossen en ook het Baardmannetje is prachtig.
  De schildwacht is ook een sùpermoment en nu moet ik op passen dat ik niet toch alles ga benoemen.
  Ik heb genoten van al deze foto`s.
  Voor jou ook een gezond en gelukkig 2013,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijke log om door te lopen je hebt een prachtig foto,jaar gehad zo te zien,geweldig, wij wensen je een heel fijn en gezellig en gezond nieuwjaar toe. cobie en bas.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hello Marianne.
  Your are drawing our path of sweet and colourful wishes for 2013 :-)
  All the best and take care.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne
  Erg mooie serie heb je neergezet. Moet ik kiezen, dan wordt het de Buizerd: Vanwege mijn sympathie voor deze soort én door hem op dit bordje te "plaatsen" heb je en gewone soort bijzonder "gemaakt".
  Met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie serie laat je hier zien Marianne.
  Grappig ook is de 'macro' foto genomen met de telelens, de laatste plaat is leuk gevonden, je moet er maar net tegenaan lopen.

  Het allerbeste voor 2013.
  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hello Marianne,

  Great series for 2012! I'm sure the choice was difficult! The picture for July litterally made me laugh; it is a funny picture with these eyes.

  There are a few I didn't see so it's nice that you did that post. The foxes fighting, for instance, is new to me and it is a stunning picture. I also loved the barn swallow picture, it is perfect!

  I wish you a healthy and happy New Year with a lot of new pictures. Be happy Marianne!
  Hugs, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Some really fabulous shots Marianne, its hard to choose the best one.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wishing you a happy and successful new year and looking forward to seeing your beautiful work again:))
  all the best - costa

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Marianne,
  Wat een ontzettend gave foto's!! Echt leuk om al deze opnames nog eens voorbij te zien komen. Zal vast niet eenvoudig geweest zijn om de mooiste zo per maand uit te zoeken. Maar deze foto's zijn echt Super!! Geweldig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen