dinsdag 6 november 2012

Herfst op landgoed Staverden

Net als een aantal andere bloggers zoals Yvonne, Cees, Maria, Loes, en Greet was ik ook mee met de herfstworkshop van Loulou. Mij was het vooral te doen om meer macrofotografie onder de knie te krijgen en landschapsfotografie. Als vogelaar zijn mijn onderwerpen uiteraard meestal vogels maar in magere vogelmaanden richt ik mij vooral op vlinders en libellen. Daarvoor had ik in de zomer een macrolens aangeschaft en die komt in de herfst natuurlijk ook van pas met paddenstoelen, mosjes, bladeren etc. Tot nu toe lukte dat niet echt goed en telkens gooide ik de foto's dan toch maar weg. Hoe doen Loes en Von dat toch, die prachtige plaatjes van paddenstoeltjes?
Aan de slag dus op de mooiste dag van oktober in de zon op Landgoed Staverden.

Uiteraard ontkom je er niet aan dat je een aantal dezelfde foto's hebt als je 'collegae', maar dat maakt het niet minder leuk. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook kleurverschillen zien door invloed van de gebruikte camera. Elk merk heeft zijn eigen 'ik'. Mijn foto's zijn gemaakt met de Canon 40d en de Canon 7d i.c.m. een Sigma macrolens 150 mm 2.8. Zelfs tussen de foto's van de 40d en de foto's van de 7d zit al een groot verschil in kleur. Kijk je bij Loes, dan zie je Sonyfoto's, Yvonne maakt haar foto's met een Nikon.

De eerste foto heb ik als naam 'schilderij' meegegeven. Oorspronkelijk was de foto andersom maar ik heb hem omgedraaid omdat het daardoor net een weerspiegeling van een treurwilg in het water leek. De foto heeft een hoog schilderij gehalte door de onscherpte van het wateren de bladeren. Grappig was om te zien dat Loes hetzelfde gedaan heeft met bijna dezelfde foto.

Schilderij
Verder zal ik diverse foto's plaatsen zonder al teveel te schrijven. Het is leuk dat je vooral ook door anderen op een andere manier leert kijken en wordt gewezen op hoe je iets het beste kunt fotograferen. Maria zag veel mooie paddenstoeltjes (en weet dan ook nog de namen en ook de namen van allemaal kleine plantjes en mosjes). Yvonne heeft me op de goede weg gezet voor wat betreft de mooie achtergronden en om zo'n piepklein 'iets' mooi in beeld te krijgen. Dat deed ze met een dauwdruppel op een grasstengel waarvoor ze op de grond lag, ik naast naar en Von gaf me de tips. Nogmaals heel erg bedankt, Von. De foto heb ik 'De druppel van Von' genoemd.

Hieronder oefenen met één bepaalde boom.

Hieronder een uitsnede van de foto hierboven in het kader van 'onscherp is het nieuwe scherp....'


Paar foto's van het landgoed zelf, best moeilijk met een macrolens.:'De druppel van Von':


Verder nog diverse onderwerpen. De paddenstoelen en de mosjes vond ik nog wel lastig, het zijn dan ook geen goede, of zelfs gewoon slechte foto's. De Amethistzwam (de laatste foto), vond ik ook niet mooi genoeg gelukt. Bijna alle foto's weg gemikt. Duidelijk een scherptediepteprobleem en de achtergrond is weliswaar egaal maar wel héél saai van kleur. Ik zet de foto's er toch maar bij om te laten zien dat het soms gemakkelijker lijkt dan het is om mooie of goede foto's te maken. Op dit vlak van fotografie heb ik nog heel wat te leren! En, omdat iedereen bijna nooit helemaal tevreden is over zijn of haar eigen foto's.Dit was een indruk van wat we gezien en gedaan hebben. Tenslotte nog twee foto's van mede-workshoppers. De lieve dame onder geniet zichtbaar van het buiten zijn, jammer dat de foto onscherp is. Maar ja, eigenlijk was het natuurlijk ook niet zo handig om deze foto's met een macrolens te maken.

Van Cees van G. kreeg ik een foto die hij van mij heeft gemaakt waarop ik in niet ergonomische houding 'iets' probeer te fotograferen. Het maakt mij in elk geval duidelijk waarom ik de laatste week zo'n enorme rugpijn heb. De volgende keer maar weer een vogelblogje, tenslotte kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan ;-).

13 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Wat heb je ontzettend mooie foto's genomen tijdens deze dag. Ik vond het jammer dat ik er niet bij kon zijn. Jullie hebben allemaal andere foto's gemaakt, maar de kwaliteit is bij iedereen hoog.
  Heel knap hoe je zo'n kleine druppel op een grasspriet scherp krijgt. Het verdorde beukenblad met de mooie gele achtergrond is ook prachtig en de herfstlandschappen mogen er ook zijn.
  Alles bij elkaar een prachtige serie waar ik met veel plezier naar gekeken heb.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  heel leuk om jouw foto`s te zien!
  Wat grappig dat jij ook foto`s hebt gedraaid, ik vind het heel frappant dat wij dat met z`n drieën onafhankelijk van elkaar hebben gedaan.
  Bij jou heeft de foto "schilderij" ook van die mooie "Monet" kleuren.
  Ik heb mijn foto gemaakt toen even de zon scheen, dat geeft meteen heel andere kleuren.
  Leuke overzicht foto`s heb je van het landgoed en het gaat prima met een macrolens (ik had ook mijn macrolens op de camera (EOS 7 D).
  Ik vind het leuk om te zien wat jij eruit gepakt hebt om te fotograferen, m.n. de druppeltjes in het gras met herfstblaadjes foto 10 en 11, prachtig.
  Ik ga niet alles opnoemen maar ik heb met plezier gekeken naar jouw foto`s en vind ze heel mooi.
  Ook een paar naar Loulou sturen he, leuk om de foto`s daar bij elkaar te zien.

  Jij staat ook al bij de blog`s die ik volg, ik kan niet beloven dat ik altijd een reactie zal plaatsen maar ik vind het leuk om je foto ontwikkelingen te bekijken,

  groetjes Greet


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's, Marianne, maar wat lijkt dat me moeilijk. Bespreken ze dan ook je foto(s) nog naderhand? Zo'n workshop heb ik eens gehad en daar heb je wel veel aan, vind ik. Over "het nieuwe (on)scherp" ben ik nog niet zo enthousiast. Ik zie het op verschillende blogs. Je foto 8 vind ik mooi. Misschien alleen het onderwerp nog iets groter? Mijn persoonlijke visie, hoor. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke,

   Helemaal mee eens hoor met dat scherpe onscherpe gedoe. Ik vind het ook niet mooi maar we hadden er een beetje lacherig over zitten doen tijdens de workshop vandaar de geplaatste foto. Maar geef mij maar een mooi scherp vogeltje. Of druppeltje, of bloemetje, of....

   Groet,
   Marianne

   Verwijderen
 4. Now I know: Van Gogh copied from Your first photo :-)

  All the best and congratulations, Marianne!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Het wordt een feest van herkenning als die foto's waarvan je weet ik was erbij, ik heb het gezien, gevoeld.
  Hele mooie serie met een eigen handtekening. Je druppels, m.n. de druppel van Von vind ik waarzinnig mooi. Je Sidonia;-) is ook heel geslaagd.
  Het was echt heel gezellig en leerzaam. En nog genoeg te ontdekken zo.Je foto's inspireren en motiveren wel hoor!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Wat leuk om ook jouw foto's voorbij te zien komen, en al helemaal leuk hoe jouw 'schilderij' vrijwel hetzelfde is als de mijne en door de kleuren toch weer heel anders.
  Ik kan ook niet zeggen welke de mooiste is, ik kon bij mijn eigen twee foto's al niet kiezen en die van jou is weer anders van kleur, maar eveneens zeer mooi.
  Lachen ook dat we allemaal aan het draaien zijn geweest ;-)
  Wat me bij jouw serie meteen opvalt is de diversiteit, je hebt je ogen heel goed de kost gegeven en je macrolens goed benut, ook de landschappen daarmee zijn prima, hoewel ze van mij ietsje meer pit zouden mogen hebben, maar dat is uiteraard een kwestie van persoonlijke voorkeur.
  De druppel van Von is super! en wat zal Von trots zijn op deze naam.
  Dan je paddo's. Een beetje meer zelfvertrouwen mag wel hoor, wat je hier laat zien is helemaal niet verkeerd, 13 en 14 vind ik zelfs erg mooi! Warme kleuren en een prachtige achtergrond, Het rodekoolzwammetje is in mijn ogen wat minder, scherpte en compo vind ik net niet lekker kijken.
  Het bladerdek op de grond is goed gezien, vooral de tweede met de vele dauwdruppels is heel mooi.
  Tot slot: helemaal niet gek om die laatste foto's met je macrolens te maken, daar is hij echt best geschikt voor, ik denk dat Maria niet scherp is omdat het tegen de tijd dat we het bos uitliepen gewoon al te donker was.
  Het was een gezellige dag, ik realiseer me dat ik je nauwelijks gesproken heb, maar ja, we waren ook zo druk hè?
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Wat een prachtige opnames heb je gemaakt die dag. Lijkt me ook ontzettend leuk om met zo'n professioneel iemand als LouLou op pad te gaan. Je leert toch altijd weer net wat andere dingetjes. En het is natuurlijk beregezellig om met zo'n groep te fotograferen.
  Je opnames met die druppels vind ik ontzettend mooi met prachtige achtergrond kleuren. Maar ook die paddestoelen heb je mooi in beeld gebracht. Bij dat bekermos moet ik altijd aan de oren van die animatie figuur Shrek denken,..haha..!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldige serie,
  na het zien van de foto's bij Loes en Greet kom ik hier terecht en zie hoe jij weer een totaal andere benadering van het onderwerp hebt.
  Allemaal dezelfde workshop en toch verschillende foto's.
  Foto 11 had bij een lager standpunt krachtiger geweest denk ik, de twinkeling in de druppels is mooi om te zien.
  Ook al zijn de 'vage' foto's niet helemaal jou ding, toch wel leuk om zo een workshop bij te wonen.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,

  best leuk om bijna dezelfde foto's tegen te komen, maar
  toch net allemaal even anders. Het verschil van kleur en camera blij je houden
  maar dat is niet anders. Best leuk zo'n workshop en je leert er ook weer van.
  Ikzelf hou heel erg van macro en dat probeer ik dan ook te doen behalve in de winter, dan zijn de vogeltjes de klos hihi......

  Foto 12 en 18 vind ik ook heel erg mooi en dat komt ook door de mooie achtergronden.
  Echt weer even genieten. Leuk dat Cees je even op de kiek heeft gezet :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Marianne,
  Leuk om jouw invulling van deze dag te zien, weer anders dan die van Greet en Loes ( de rest moet ik nog bekijken), jouw foto van het nieuwe scherp vind ik heel mooi.
  Ook de druppel en het kleine herfstblaadje links onder op de foto is ook een heel origineel plaatje. De paddenstoelen vind ik best nog goed hoor, zeker de eerste twee.
  En ook jij hebt een Monet gefotografeerd, ook een mooie spiegelfoto, waarbij je nog wel de stammen en bladeren ziet, dus net niet heel abstract, dat vind ik wel mooi.
  groetjes ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Greetings from Montreal, Canada. You have a wonderful series of beautiful photos here!

  BeantwoordenVerwijderen