maandag 29 oktober 2012

Revanche

Zondag gingen we ons revancheren op de Zuidpier. De zon scheen, de lucht was blauw. Vogeltjes, wij komen eraan. Positief gestemd startten we bijtijds (immers die nacht kon iedereen een uurtje extra slapen), dus waren rond 10 uur bij het parkeerterrein van de zuidpier. De rijstzakken en camera's lagen al klaar om dit keer wél de Koperwieken, Kramsvogels, Zanglijsters, Spreeuwen en Vinken op het parkeerterrein op de foto te krijgen.

Bij aankomst (in de zon) was het parkeerterrein volkomen verlaten. Ik heb het over vogels, niet over auto's. Koperwieken, Kramsvogels, Zanglijsters, Spreeuwen en Vinken, niets was er te bekennen. De wereld kan er in een paar dagen ineens heel anders uitzien, en, vogelen blijft een spannende hobby :-).
De dag begon dus in elk geval al anders dan woensdag. We frustreerden niet over het parkeerterrein maar gingen direct de pier op. Qua licht was het stukken beter dan woensdag, het was wel behoorlijk fris door de best wel aantrekkende wind en de lage temperatuur, maar de zon liet zich zien en dat maakt toch dat een dag er zoveel heerlijker, vriendelijker en mooier uitziet. Ik ben een zonnemens en mijn gemoedstoestand valt of staat met het aan- of afwezig zijn van de zon. Vandaag begon ik in elk geval als een gelukkig mens.

Vrij aan het begin van de pier zwom een paartje Eiders met een echt mooie adulte man. Die had ik nog niet eerder fatsoenlijk op de foto kunnen zetten dus daar werd ik blij van. Vooral de mooie groene halsvlekken en de roze zweem op de borst kwamen bij deze eend erg mooi naar voren.

Eider (Somateria mollissima, Common Eider)
Het vreemde van dit bezoek aan de zuidpier was dat, en ik weet er geen verklaring voor, er veel minder soorten waren dan op de grauwe mistige woensdag ervoor. Nog steeds geen kleine zangertjes, met uitzondering van de Oeverpiepers maar ook diverse andere soorten ontbraken gewoonweg. Woensdag hebben we per saldo méér gezien. Maar vandaag ging het om kleur en licht dat zoveel uitmaakt voor een foto.

Om de bocht waren op de blokken diverse strandlopertjes aanwezig. Eerder zagen we al een Kanoet foerageren.

Kanoet (Calidris canutus, Red Knot)
Een vlucht megasnelle Drieteentjes scheurde langs de blokken, keerde om en sjeesde weer terug, plofte neer en begon te eten. Er was er een die een milliseconde stil stond en ik sloeg mijn slag. Zeg nou zelf, een pier- of strandblog van mij is eigenlijk niet compleet zonder de enige echte Drieteenstrandloper.

Drieteenstrandloper (Calidris alba, Sanderling)
Ver op zee dreef een groepje Zwarte zee-eenden. Even voor de niet vogelaars onder ons: je hebt Zwarte zee-eenden en je hebt Grote zee-eenden. De onvolwassen Zwarte zee-eenden en de vrouwtjes Zwarte zee-eenden zijn dus niet zwart, eerder bruinig en hebben in winterkleed een witte buik en in elk kleed een witte wang en hals en lichte handpennen. Grote zee-eenden zijn in alle kleden wel zwart. Dit is vogellogica en daarmee logica die niet te begrijpen of uit te leggen is. Het IS gewoon zo. En de adulte vrouwtjes Zwarte zee-eenden in zomerkleed hebben wél een zwarte buik maar ook een wit wangetje. En om de verwarring compleet te maken: mannetjes zijn dan wel weer zwart van beiden soorten. Begrijpt u het nog?
Uiteraard zijn er nog diverse andere kenmerken om Grote zee-eenden en Zwarte zee-eenden van elkaar te onderscheiden maar je begrijp dat het raar is om enthousiast te roepen dat er een groepje Zwarte zee-eenden komt aanvliegen als je vooral witachtige buiken en witte wangetjes ziet.

Een groepje eenden was opgevlogen en kwam even later overvliegen.

Hier voeg ik achteraf een correctie toe met dank aan de oplettendheid van Don: de Zwarte zee-eenden vlogen later niet over, dat bleken vrouwtjes Smienten te zijn, suf van mij dat ik dat niet goed heb gezien alhoewel ik me wel afvroeg of het ontbreken van het witte wangetje kwam door de lichtomstandigheden. Het bleken dus gewoon andere eenden :-S. En deze fout had ik met de telescoop zeker niet gemaakt want dan had ik ze gewoon goed kunnen bekijken maar ik moest zo nodig fotograferen.

Zwarte zee-eend (Melanitta nigra, Common Scoter)
Smienten (Anas penelope, Wigeon)
Bij de punt van de pier aangekomen zag ik in de telescoop nog een paar kleine groepjes Dwergmeeuwen maar verder was er niet zoveel te beleven. De beide Torentjes op de punten van de zuid- en de noordpier zijn dan wel weer kleurrijk, dus die werden voor de verandering ook maar eens geplaat.

Zilvermeeuw (Larus argentatus, Herring Gull) op de Zuidpier
Noordpier met torentje
De oplettende kijker heeft natuurlijk de wolkenlucht opgemerkt op de foto hierboven. Ik merkte hem ook op. Een blik naar de andere kant maakte dat mijn zonnige humeur tekenen van onvrede begon te vertonen. Een enorm grote donkere wolk hing boven het strand en de zee en kwam met niet geringe snelheid dichterbij. Ineens had ik best wel haast om terug te gaan lopen. Maar ja, de foto's......

Gelukkig werkten er op de valreep nog twee Paarse strandlopers mee door lekker aan het wier te plukken op een blok dat redelijk binnen mijn 400 mm. bereik lag.

Paarse strandloper (Calidris maritima, Purple Sandpiper)
Paarse strandloper (Calidris maritima, Purple Sandpiper)
Daarna had ik toch een flink wandeltempo om terug te komen in de buurt van de haven. 's Ochtends was er in de duintjes nog een Velduil gezien maar die was niet meer in de (onze) buurt. Ondertussen werd de wolk dikker, het licht verdween weer als sneeuw voor de zon en er zat dus niets anders op dan om de auto op te zoeken. We zaten er net in toen de regen de voorruit raakte. Even later kreeg ik dan ook nog een sms van manlief die thuis lekker zat te genieten van een heerlijk zonnetje. Op zulke momenten neem ik mij voor om alleen nog maar lekker thuis vogels te kijken, ontspannen rondjes polder te doen en vooral om NOOIT meer naar de Zuidpier te gaan. Of toch in elk geval niet meer dit jaar.

Terug in de regen reden we nog even in de buurt over het bedrijventerrein tegenover de parkeerplaats. Koperwieken, Groenlingen, Roodborstjes en Vinken foerageerden gezellig in de berm terwijl ik diep teleurgesteld achter beregende autoruiten mijn vogelaarsleven overdacht. Of eigenlijk meer het fotografieaspect ervan. Het frustratiedeel van mijn leven. Gelukkig blijkt ook dat betrekkelijk want we waren de Schipholtunnel nog niet voorbij of de zon kwam weer steeds meer in beeld. En thuis was het inderdaad heerlijk weer, zonnetje, blauwe lucht..... Waar de vogels waren weet ik niet want die kwamen pas terug van hun vrije zondag toen het al begon te schemeren en dan kijk ik, zoals elke avond, naar de kauwtjes die hun laatste pleziervluchten maken in enorme zwermen voor ze hun slaapplaats in de bomen in onze wijk opzoeken. Eén heerlijke zekerheid in mijn leven als vogelaar.

11 opmerkingen:

 1. Ondanks alle tegenslagen, zien de foto's er goed uit. Ik heb deze vogels nog nooit gezien, dus je bezoekje heeft zeker wel een kijker blij gemaakt...Maar het is dat altijd jammer dat het thuis beter weer is. Soms gewoon even gaan kijken, want het blijft een mooi stukje natuur.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's. Zo'n mannetje Eider ziet er toch prachtig uit.
  Groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ademloos je blog gelezen, Marianne. Ik schrijf zelf columns (momenteel wat minder) en ben altijd geïnteresseerd in iemands stijl van schrijven. Die vind ik van jou heel leuk en boeiend. Je fotoserie mag er ook zijn. Prachtig gewoon. Ik moest wel lachen om die uitleg van de zwarte zee-eenden. Halverwege je verhaal had ik al het gevoel dat ik niet meer wist wie wie nou was. Zoals je vast wel al begrepen hebt ben ik een zeer geïnteresseerd, maar pas beginnend natuurkenner. Ter info: het was vandaag heel druk met vogels in de Groene Jonker. Honderden Slobeenden, Smienten, Nijl-, Grauwe- en Canadese ganzen. Ook veel Zilverreigers en een paar Fazanten gezien. 't Was helaas te donker weer voor foto's. Fijne avond. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Je weet het weer smakelijk te brengen, erg grappig. (en herkenbaar)
  De kanoet, het drieteentje, prachtig op de foto, maar helemaal super vond ik
  de Zwarte zee-eend en die prachtige eiderman! Schitterend.
  Wedden dat je dit jaar nog eens staat te blauwbekken aan de kust.....!?
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marian,

  heerlijk verhaal en ondanks (volgens jou) te weinig soorten,
  heb je een fantastisch blog gemaakt. Niet alleen prachtige foto's maar
  ook een geweldig leuk verhaal. Echt genieten dit :-)
  Je mag van meer van dit soort verhalen schrijven hoor.
  groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne.
  Die paarse strandlopers had ik graag willen maken. Erg mooie soort, mooi vast gelegd.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit jaar niet meer, dat is makkelijk gezegd met nog maar twee maanden te gaan, maar volgend jaar sta jij vast weer op de Zuidpier lijkt me zo ;-)
  Ik zelf krijg bij het zien van dit blog juist zin om te gaan, dus je verhaal roept bij mij geen tegenzin op.
  Je hebt weer een kwalitatief goede serie neer gezet, dus ik zou als ik jou was de combinatie vogelen en fotograferen gewoon blijven doen, en dat zou fijn zijn want dan kan ik hier gewoon van blijven genieten.
  Wat is die eider mooi! hoop ik ook nog eens te zien, maar ook de gewone zilvermeeuw met de vuurtoren erachter is schitterend, het hoeft wat mij betreft niet alleen om bijzondere soorten te gaan ( maar ja, ik ben ook geen vogelaar)
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Marvellous, marvellous, marvellous indeed!
  Your pictures make me feel the waves inside the soul.
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne, wat een beetje zonlicht toch kan doen....prachtige serie.
  Vooral de strandlopertjes op de basaltblokken, erg mooi.
  En de eider en zwarte zee eend zijn mooie waarnemingen, ik heb ze nog nooit gezien.
  Net als Loes krijg ik zin om naar de pier te gaan bij het zien van jouw blog.
  oh, ja, de meeuw met de vuurtoren op de achtergrond vind ik super.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hello Marianne,
  We have no control over the temperature, unfortunately... Autumn has many grey days here, so when we go out, well... we have to be dress for it. But taking pictures on a grey day is something else!
  You managed to take beautiful shots of the birds that were there. I especially like the Purple Sandpiper (the two last ones) I like the colors and the composition. The Herring Gull with the lighthouse in the background is also quite nice!
  A great series once again. Thanks for sharing and have a nice week!
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen