dinsdag 23 februari 2021

Schilderkunst Grote bonte specht

Een week of 2 geleden kreeg ik een e-mail van Danny Dejaeghere uit België met het verzoek of hij foto's van mijn blog mocht gebruiken om na te schilderen. Danny schildert, niet onverdienstelijk, voor zijn plezier. Voor zijn schilderijen maakt hij gebruik van verschillende technieken. 
Het eerste schilderij dat hij heeft gemaakt van een van mijn foto's is van een Grote bonte specht. Het is geschilderd met acrylverf.  Dit is het resultaat geworden:

Ik vind het heel geslaagd en leuk dat lekker frisse groen. Ik ben benieuwd naar de volgende kunstwerkjes.

Bedankt voor het kijken!

vrijdag 8 januari 2021

Een goed begin....

Vorig jaar op 1 januari kon ik niet vogelen vanwege een verbrijzelde pols. Dat was jammer want samen met Maria doe ik al jaren op 1 januari een vogelcompetitie tegen vrienden in Brabant (die elk jaar winnen maar dat terzijde). 

Toen mijn pols weer redelijk was, gooide corona roet in onze (Maria en mijn) gezamenlijke vogeluitjes en hebben we noodgedwongen ieder dicht bij huis gevogeld met uitzondering van enkele uitjes op gepaste afstand. Maar deze 1 januari gingen we gewapend met mondkapje en ruime afstand de uitdaging aan. Eerst de Zwartkop bij Maria in de tuin, een leuke waarneming in januari. 

Zwartkop vrouw (Sylvia atricapilla)

Zwartkop vrouw (Sylvia atricapilla)

Na de Zwartkop en een kop koffie gingen we het park in waar we veel verschillende vogels zagen: Goudhaan, Grote bonte specht, Merel, Roodborst, Vink, Gaai etc. Ons lijstje liep lekker op. Na zo'n 2 uur in het park te zijn geweest gingen we met de auto richting de Loenderveense plas. Daar zitten bijna altijd Nonnetjes, Tafeleenden, Brilduikers en Rosse stekelstaarten. Dat was ook nu het geval en we zagen ook hier weer een hoop soorten mooi door de telescoop. De Brilduikers waren volop aan het baltsen. Het was jammer dat het zulk grauw weer was waardoor het niet echt fijn fotograferen was. Maar zo'n baltsmoment is toch leuk om te (laten) zien. Ze gooien hun kop in de nek en maken daarbij een geluid dat klinkt als een soort prrrrrrrt.

Brilduiker (Bucephala clangula)

Brilduiker man (Bucephala clangula)

Onderweg kwamen we langs een polder waar al een tijdje een Koereiger verbleef. Die zochten we ook op en we vonden hem ver weg in een greppeltje, een prachtig parmantig klein reigertje dat mij hevig vertedert. 

Coronaproof vogelen

De dag verliep goed en uiterst gezellig, het was ook lang geleden dat we samen hadden gevogeld en dat maakte het extra leuk.
Toen Maria weer thuis was gebracht reed ik via de polder terug naar huis waarbij ik onderweg nog tegen een zingende Cetti's zanger 'aanreed', een mooie soort. Vlak bij huis keek ik nog wat groepen ganzen af en zat er een Torenvalk vlakbij. Jammer genoeg kon ik het ringetje niet aflezen.

Torenvalk vrouw (Falco tinnunculus)

Aan het einde van de dag had ik 48 soorten op mijn 1 januari lijstje staan en daar was ik best tevreden mee.

Op 3 januari reed ik een rondje in mijn eigen polder en zag onder andere Kleine zwanen en een jagende Blauwe kiekendief, beide soorten had ik al een tijdje niet meer gezien dus ook die dag was geslaagd.

Maar... aan al het goede komt een einde. Afgelopen woensdag fietste ik mijn industrieterrein-postwijk. Bijna aan het einde kwam ik, terwijl ik bijna stil stond, met mijn voorwiel langs een stoeprand waardoor ik mijn evenwicht verloor en ongelukkig viel, het was geen harde val, net als de vorige keer, maar ik viel wel met mijn linker pols en ribben op een klein randje. Ik voelde het meteen; foute boel. Nadat ik onmiddellijk hardgrondig riep: "nee, niet weer hè", bleek toch dat het "ja, wel weer" was :-(. 
Om een lang verhaal kort te maken, mijn linker pols in nu ook verbrijzeld maar het is in elk geval iets minder vreselijk dan de rechterpols die helemaal uit losse brokken bestond. Nu zit ik in het gips te wachten tot ik maandagochtend vroeg word geopereerd. Er komt ook een plaat met schroeven in en daarna volgt weer een langdurig revalidatietraject met handtherapie etc. Dit alles is dus het gevolg van het hebben van osteoporose, dan heb je botontkalking en broze botten die snel, en soms zelfs spontaan, (kunnen) breken.

Voorlopig is dit dus de eerste en laatste blog voor een aantal maanden. Doe voorzichtig allemaal en geniet van de mooie natuur om je heen. Ik geniet ondertussen van mijn tuinvogels.


zondag 27 december 2020

Wens voor 2021

 In mijn permacultuur voortuintje heb ik Chamomelis (mini-kwee) staan. Die heb ik dit jaar gekozen voor de eindejaarswens.
maandag 12 oktober 2020

Het bos in

Met ruim een week vrij en omdat we in eigen land moeten (en willen) blijven gingen we naar de Veluwe. Ik had gehoopt op veel bosvogels maar dat viel helaas een beetje tegen. Natuurlijk zagen we wel de gewone soorten als Kool- en Pinpelmees, Grote bonte specht, Merel, Roodborst, Boomklever en -kruiper. Maar waar ik zo op hoopte (Appelvink, Goudvink etc.) waren in geen velden of wegen te bekennen. Wel renden er Eekhoorntjes voorbij en ook zag ik een Bosmuisje langs
schieten en dat was natuurlijk leuk. Het druilerige weer werkte natuurlijk ook niet zo mee maar ik kon toch elke dag wel een stukje wandelen. 
Tijdens de wandelingen kon ik nog wel Kuifmees, Zwarte mees en Raaf op het lijstje bijschrijven, daar was ik blij mee.

Het meest zag ik echter paddenstoelen.

Dennenzwavelkop ? (Hypholoma capnoides?)

Dennenzwavelkop ? (Hypholoma capnoides?)

Als je de vogels mist dan ga je op andere dingen letten zoals de paddenstoelen en mosjes. Nu heb ik met het fotograferen van paddenstoelen best moeite om er iets moois of origineels van te maken dus de foto's zijn met name registraties van deze schimmels. Determineren is weer een heel ander verhaal (lees: eigenlijk niet te doen). Ik kreeg van een paddenstoel 'deskundige' op waarneming.nl ook te horen dat de beeldherkenning bijna niet werkt voor paddenstoelen. Uiteraard lukt een Vliegenzwam wel maar er zijn zo ontzettend veel soorten die op elkaar lijken en vaak is ook microscopisch onderzoek bij nodig voor de juiste determinatie. De namen zijn dus veelal niet aanwezig of onzeker.
Veel foto's heb ik met de telefoon gemaakt, meestal omdat ik er met de camera niet goed bij kon, uiteraard is dat aan de kwaliteit van de foto's te zien. Met excuses ;-).

Eikenbloedzwam ? (Stereum gausapatum ?)

Gekraagde aardster (Geastrum triplex)

Kopjesbekermos (Cladonia fimbriata)

Kopjesbekermos (Cladonia fimbriata)

Mycena spec. (Mycena spec.)

Er waren gelukkig dus ook een paar soorten die wel determineerbaar waren en ook een mooi 'paddenstoelenlandschapje' op een boomstronk.

Vermiljoenhoutzwam (Pycnoporus cinnabarinus)

Waaiertje (Schizophyllum commune)

Echte tonderzwam (Fomes fomentarius)

Geschubde inktzwam (Coprinus comatus)


Helmmycena (Mycena galericulata)

Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus)Een uitzicht over het natte landschap, helaas geen mooie wolkenpartijen. Je ziet dat het somber weer was.Gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)

Gewone oesterzwam ? (Pleurotus ostreatus ?)

Stobbezwammetje ? (Kuehneromyces mutabilis ?)

Ik sluit af met het Geel hoorntje en de Heksenboter. Hoewel de foto van het Geel hoorntje niet helemaal scherp is vond ik hem wel wat hebben door de vorm van de paddenstoeltjes om de knoest heen, net vleugels, maar mijn fantasie is groot ;-). Ook de kleur geel is fijn om nog wat vrolijks in de blog te brengen.

Geel hoorntje (Calocera cornea)

Heksenboter (Fuligo septica)

Zo is het voorlopig wel genoeg met de paddenstoelen, er zullen er vast meer volgen want ik hoor van iedereen dat er zoveel paddenstoelen zijn. 
Ondertussen zijn de eerste Kolganzen weer in de polder, dus binnenkort ga ik ook weer ganzen kijken en halsringen proberen af te lezen, of zoeken naar een Roodhalsgans of een andere bijzonder gans tussen de grote groepen ganzen. In elk geval iets om de komende donkere periode van het jaar mee door te komen.

Kolganzen met halsringen, archieffoto (Anser albifrons, banded)

Bedankt voor het kijken en lezen van mijn blog!


donderdag 1 oktober 2020

De zomer van 2020

Deze inmiddels afgelopen zomer heb ik voor het grootste deel kleine beestjes gefotografeerd, meerdere keren met Maria samen op anderhalve meter afstand maar ook regelmatig alleen. 
Ik heb zowaar twee! vogels op de foto gezet, meer omdat het apart was dan voor het mooi. Ik merk dat het fotograferen van vogels me steeds minder interesseert, de vogels niet, het fotograferen wel.

We beginnen bij het begin van de zomer. Het was de eerste keer (en tot nu toe de enige keer) dat we naar Tsjechië konden, het was 10 maanden daarvoor dat we er voor het laatst waren en wie weet volgen er weer 10 maanden voordat we er komen. Ik zag er onder andere de Vogelnestkever, een kevertje zo klein als een lieveheersbeestje.

Vogelnestkever (Anthrenus pimpinellae)

De nachtvlinderbak leverde veel nieuwe soorten op maar zoals als eens eerder geschreven is het lastig om van de vlinders mooie foto's te maken. Ze hebben vaak wel mooie namen zoals deze Zilverstreep van ca. 1 cm klein.

Zilverstreep (Deltote bankiana)

Deze joekel was andere koek: de Populierenpijlstaart, 7 tot 9 cm. groot. Ik had hem 1 keer eerder in de bak gehad in Nederland.

Populierenpijlstaart (Laothoe populi)

Verder zag ik nog diverse insecten, later nog wat ander zoemers. Altijd leuk om tegen te komen is de Penseelkever. Je ziet het penseeltje aan zijn achterlijk hier goed.


Penseelkever (Trichius fasciatus)

Bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii)

Rouwende gouden tor (Oxythyrea funesta)

Terug in Nederland begin juli kwam er op een avond van een juveniele Flamingo in de Waverhoek. Omdat ik daar vlakbij woon ging ik er kijken. Er kwam geen stormloop op af, slecht 2 andere vogelaars dus volledig coronaproof konden we het dier bekijken (op afstand). Hij stond eerst bij een groepje Lepelaars die ineens heel klein leken. 

Flamingo ( Phoenicopterus roseus)


Enkele dagen later ging ik met Maria op pad en het hoogtepunt van die dag waren 2 parende Bruin blauwtjes. Prachtig om te zien.


Bruin blauwtje (Aricia agestis)


Bruin blauwtje (Aricia agestis)Onderweg een foto gemaakt van de Wilde peen, van bovenaf gezien een kunstwerkje. Net als de (uitgebloeide) Basterdklaver die ik in Tsjechië zag.


Samen met Maria zag ik ook mijn eerste Wollig gitje, een zweefvlieg, net als de Stadsreus.

Stadsreus (Volucella zonaria)

Wollig gitje (Cheilosia illustrata)

Ook nieuw was het Spiegelelfje, een zeer klein en slank zweefvliegje.


Spiegelelfje (Meligramma guttata)

Elfjes en reuzen in één blog, daar zou ik meer mee moeten kunnen maar de inspiratie voor een sprookje ontbrak dit keer. Ik blijf denken.

Hommelbijvlieg (Eristalis intricaria)

Een van onze volgende uitjes leverde een Hooibeestje (Coenonympha pamphilus), de Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas), de rups van de Koniginnepage (Papilio machaon) en de mooie Pluimvoetbij (Dasypoda hirtipes) op.
Het is dus geen stuifmeel dat je aan de poten van de Pluimvoetbij ziet, maar kleine haartjes. 

Ons laatste tochtje samen ging naar het bos en de heide. We hoorden en zagen Boomklever en Boomkruiper, verschillende soorten mezen en op een open stukje heel ver weg een Paapje en Roodborsttapuiten. Naar 1 vogeltje hebben we heel lang staan kijken omdat we niet goed konden zien wat het was door het licht. Uiteindelijk draaide hij en bleek het een jong mannetje Roodborsttapuit. 


Je ziet wel dat het een soort hopeloos was, je kunt niet eens een oog zien :-(. Maar goed, het was een vogelfoto :-D.

Inmiddels zijn we al in de herfst aanbeland en dat is maar wat duidelijk. De regen klettert hier op het dak en tijdens wandelingen de laatste dagen heb ik al veel paddenstoelen gezien. 

Overigens had ik nog niet met de nieuwe lay-out van blogger gewerkt. Op zich vond ik het niet moeilijk maar er zijn wel problemen met de uitlijning en soms met het plaatsen van bijschriften en ineens werden de letters veel kleiner en dan weer groter. Ik weet niet waarom het de ene keer probleemloos gaat en de andere keer echt niet wil lukken. Na 10 keer proberen om het te corrigeren was ik het zat, dus dan maar zo.

Iedereen weer bedankt voor het bekijken en lezen van de blog.