dinsdag 25 mei 2021

Waarom het na bijna 10 jaar nog leuk is

Velen van jullie weten dat ik postbezorger ben. Vorige week, toen het weer eens verschrikkelijk regende en waaide, vroeg ik mijzelf af waarom ik dit beroep door weer en wind na bijna 10 jaar nog steeds zo graag doe. Het antwoord was simpel: ik ben buiten, geniet van de vogels, de andere dieren en de planten en bloemen die ik tijdens mijn postwijk tegenkom. Mijn vaste wijk vanaf het begin is een industrieterrein. Daarnaast loop ik ook in veel andere wijken maar de constante was toch altijd 'De Industrie'. Ik heb op het industrieterrein inmiddels 51 soorten vogels gezien, verschillende andere dieren en diverse bloemen en planten. Tussen de bedrijven door, letterlijk. 

Toen ik vorige week terugfietste door het toch wel sombere weer naar ons depot, keek ik nog eens achterom langs het paadje dat ik dan fiets en dat ziet er nu zo mooi uit. Bloeiend fluitenkruid, kool- en raapzaad, smeerwortel, verschillende soorten distels. Vanuit een randje riet zong een Kleine karekiet. Dan is het bijna het mooiste beroep van de wereld. Als de zon erbij schijnt dan IS het het mooiste beroep van de wereld, voor mij toch.


Ze zeggen dat het vanaf vrijdag mooier weer wordt, ik kijk ernaar uit. Tot die tijd zorgen de vogels en het frisse lentegroen (lente? hier?) ervoor dat ik toch vrolijk mijn post bezorg. Hieronder een impressie van wat soorten die ik gedurende de jaren heb gezien tijdens mijn postwerk. De foto's zijn voor het merendeel geen hoogstandjes want vaak met de mobiel gemaakt. Dat kan niet anders tijdens het werk. De vogelfoto's komen uit het archief, ik heb al maanden niet meer gefotografeerd (maar wel heerlijk vogels gekeken :-) ).

Spaanse hyacint (Hyacinthiodes_hispanica)

Roodborst (Erithacus rubecula)

Erg leuk in mijn wijk waren de Ransuilen . Ik hoorde ze regelmatig roepen. Vorig jaar werd ik gebeld door een medewerker van een bedrijf waar ik dus de post bezorg. Hij kent mij en weet dat ik vogelaar ben. Bij dat bedrijf wilden ze een boom weghalen. Toen bleek dat er 'een uil' zat en mij werd gevraagd wat ze moesten doen. Toen ik er ging kijken ontdekte ik een nest en dus heb ik gezegd dat ze de boom niet mochten omzagen en dat het Ransuilen betrof. De uilen hebben succesvol gebroed en de eigenaars en medewerkers van het bedrijf waren laaiend enthousiast. Er kwam zelfs een verrekijker te liggen in hun kantine van waaruit je de uilen kon zien. Echt leuk!

Ransuil (Asio otus)
Ransuil (Asio otus)

Koolzaad/raapzaad (Brassica napus, B. rapa)

Kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus)

Dit Klein koolwitje zat op een raam van een bedrijf langs een heel drukke weg. Op de tweede foto zie je op de achtergrond industrie(terrein). Je vraagt je af wat zo'n beestje daar dan moet.

Klein koolwitje (Pieris rapea) v/f

Klein koolwitje (Pieris rapea) v/f

Gewone smeerwortel (Symphytum_officinale)

Buxusmot (Cydalima_perspectalis)

Boomkruiper (Certhia brachydactyla)

Blauwborst (Luscinia svecica)

Berkenkielwants (Elastostethus_interstinctus.)


Zwarte C uil (Xestia c-nigrum)

Rode klaver (Trifolium pratense)


Grote leeuwenbek (Antirrhinum majus)

Lepelaar (Platalea leucorodia) juv.

Dit is maar een kleine indruk van alles wat ik heb gezien tijdens mijn werk. Maar ik denk dat het wel een indruk geeft van dat het leuk is om tijdens je werk mooie en leuke waarnemingen te kunnen doen. 
Daarnaast moest ik hoognodig weer eens een blog plaatsen. Ik heb dit jaar praktisch niet gefotografeerd dus dat maakte het lastig, op deze manier kon ik het toch enigszins oplossen.

Allemaal bedankt voor het lezen en kijken.

12 opmerkingen:

 1. Good morning Marianne: It is great that you love your job so much and to hear you talk about it so positively. One wonders if letter carriers will even be around a few years from now. The fact that it enables you to enjoy nature while you work, and get paid to do it, is a real bonus! We all like to shoot good pictures, but really it is the experience that counts. The picture in the mind, the memory of the moment - that's what really makes the difference. What a wonderful selection you present here. Enjoy what's left of the week and keep a sharp eye out for more stories to bring us. Hugs and kisses. David

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marjan,
  Leuk dat je weer een blog gemaakt hebt.
  Lekker dat je het werk kan combineren met de natuur.
  Hartelijke groeten Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke blog Marianne, wat mooi je uil en je blauwborst. De kleine karekiet heb ik vorig weekend toevallig ook gezien. Leuk dat je zoveel ziet tijdens je werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marianne
  so soll es sein, ein Beruf der Spaß macht und sein Hobby mit zusammen bringt, eine sehr schöne Geschichte
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marianne, heerlijk als je zo kunt genieten tijdens je werk. Dat is niet voor een ieder weggelegd. Een mooie bijkomstigheid is dat wij kunnen meegenieten van je foto's. Deze serie is ook weer prachtig.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Wat een goed idee om zo'n blogje te maken!
  Geweldig wat je allemaal tegen bent gekomen onderweg. En ik weet dat het een fractie is van het totaal, want wat hebben we vaak de briljante waarnemingen gelijk gedeeld. Met zulke mooie paadjes vol fluitenkruid vergeet je al gauw die vreselijke dagen met slagregens én de kou (held!!). Dit moet alles goed maken. En daarom is het ook zo leuk. Mooie foto's erbij gezet! Super!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Marianne,
  Je treft het wel dat je zo hobby en werk kunt combineren. Al zal het met het weer af en toe wel flink afzien zijn, er staat ook heel wat tegenover. Het verbaast mij niet dat je over zo'n lange periode een flinke verzameling verschillende soorten hebt opgebouwd. Het is helemaal mooi dat je er ook nog mensen enthousiast mee gekregen hebt, zoals bij de ransuilen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne, leuk zo'n vogelende postbezorger. Goed dat je je werk kunt combineren met je hobby. Mooie foto's trouwens heb je daarbij ge maakt! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Marianne,
  wat heerlijk dat je zo van je werk kan genieten en ook nog tussendoor met je hobby bezig kunt zijn. Als het heerlijk weer is, snap ik dat wel, maar er zijn ook dagen dat ik jullie kanjers vindt, als je door weer en wind moet.
  Leuke insteek voor dit blog en voorzien van een mooie variatie aan foto's.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke serie en wat verrassend hoeveel natuur er toch te vinden is op een industrieterrein. Gaaf die ransuil, met jong. En je hebt toch een leuk beroep hoor, lekker naar buiten, hoewel het door storm en regen wat minder is, en ook deze week als het 30 graden wordt....maar je bent wel buiten , ik moet mij met mijn kantoorbaan, zeker met thuiswerken, wel soms een schop geven om even eruit te gaan
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,

  een prachtig beroep inderdaad en vooral dat je dan ook buiten bent.
  De natuur op zijn mooiste te zien en dan de mooie flora en fauna.
  Oké, die harde regen is soms niet altijd leuk maar je wordt ook wel weer droog hahahaha...
  Prachtig laantje laat je zien met daaronder ook de mooie bloemen en vogels, vlinder en insecten.
  Die kleine karekiet kon je ook mooi vrij fotograferen.
  Ik heb weer even heerlijk genoten :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen