zaterdag 23 mei 2020

Genieten van het voorjaar

De afgelopen anderhalve maand ben ik, net als velen van ons, veel in en om het huis geweest. Soms een klein ritje in de omgeving naar een van de plasdrasgebiedjes in de buurt zoals de Groene jonker waar ik langs de dijk mooie waarnemingen kon doen op de plas en waardoor ik niet de (smalle) paden op hoefde.

De berm bij het gemaal is prachtig en staat vol met kool- en raapzaad, fluitekruid, dovenetel etc.


Terwijl ik met de telescoop op de plas sta te kijken is een Grasmus continu naast me aan het baltsen. Heerlijk om dat leuke vogeltje weer te horen en te zien.

Grasmus (Sylvia communis)
In het plasdras zelf is het ook druk; Groenpootruiter, Kemphaan, Grutto, Kluut, Kleine plevier, Geoorde fuut, Regenwulp, Wulp en alle soorten eendjes. Een genot om er een kleine twee uur in alle rust te staan en te genieten.

In 2 andere plasdras gebieden zijn 2 paartjes Steltkluten aanwezig. Ze zijn eigenlijk niet te fotograferen want ze zitten op een enorme afstand maar leuk is het wel dat ze weer in de omgeving zijn want ze blijven toch een beetje zeldzaam. Tijdens een wandeling zingt er ineens vlak naast me een Fitis vanuit de rietpluimpjes.

Fitis (Phylloscopus trochilus)
Een Kleine plevier is aan het foerageren en baltsen. Ik heb er een filmpje van gemaakt. Je kunt het filmpje het beste op volledig scherm bekijken.


In de tuin barst het van het leven. In de vijver zit een kikker en heb ik Vuurjuffers eitjes af zien zetten.

Vuurjuffer (m/v) (Pyrrhosoma nymphula)
En een close-up van het vrouwtje.

Vuurjuffer (v) (Pyrrhosoma nymphula)
De Turkse tortel zijn 6 dagen na het uitvliegen van de jongen aan hun 2e broedsel begonnen, dat belooft nog wat. Het zouden gemakkelijk 4 broedsels kunnen worden dit jaar.

Er zitten veel Huismussen die, hoe handig, de bladluizen van mijn klimrozen af eten. Ook kwamen er twee Ringmusjes in de tuin eten, dat is dan weer een aparte soort zo in de woonwijk.

Huismus (Passer domesticus)

Huismus (Passer domesticus
Huismus (Passer domesticus)
Ringmus (Passer montanus)
Dan zag ik voor het eerst een Geblokte glasvleugelwants, wat een mooi beestje. Helaas geen topfoto maar hij geeft toch een goed beeld van de mooie kleuren.

Geblokte glasvleugelwants (Rhopalus subrufus)
In april had ik kleine paarse met roze tulpen bloeien. Daar heb ik nog wat mee lopen stoeien, vooral omdat de wind nogal eens roet in het eten gooide. Natuurlijk had ik er een af kunnen knippen en mee naar binnen kunnen nemen maar dat gaat me dan net te ver. Twee gewone plaatjes, een close-up en een paar low key plaatjes.

Tulp

Tulp

Tulp

Tulp
Ook heb ik inmiddels al veel insecten gezien en ik heb er zeker ook foto's van. Daar wil ik nog wel wat meer mijn best op doen de komende tijd dus die komen vast in een volgend blog.

Allemaal bedankt voor het lezen en kijken!
12 opmerkingen:

 1. Hallo Marianne, mooi voorjaarsblog. Uit de foto's en tekst blijkt dat je echt kunt genieten van het voorjaar. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou zeker niet verkeerd wat er zo al te zien is rond jullie huis en in de tuin. Ringmussen dat is toch wel bijzonder. Die zie je haast niet meer. De foto's van de tulpen zijn zeer geslaagd en sfeervol vooral die laatste. De vuurjuffers zijn prachtig zeker als je de moeite neemt de details te bekijken. Leuk dat filmpje met de kleine plevier. Ik had het geluk er ook een tegen te komen die welwillend was om op de foto te willen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I am glad that you are keeping well during this pandemic, Marianne, and are able to get out and about a little. Being at home and in the garden is all well and good, but to escape farther afield is very pleasant too. Great series of pictures, all demonstrating your considerable photographic skills. I will look forward to more. Stay well and stay safe. Best wishes from your Canadian friend, David.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne
  in en om het huis is er vaak ook goed te fotograferen dat laat je wel zien erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een vrolijk en gevarieerd blog, Marianne.
  Heel leuk om te lezen dat jullie "huurders" van plan zijn te blijven 🥰 .
  Het filmpje van de kleine plevier is wel heel gaaf. Ook leuk dat je weer verschillende vogels op de foto hebt. Maar de mooiste foto's zijn voor mij de vuurjuffers. wauw, wat een feestelijke kleuren en zó haarscherp in beeld.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Wat een mooie opnames. Prachtig die mooie kleuren van die tulpen. Heel bijzonder.
  En wat grappig die musjes. Ook die vuurjuffers knallen echt letterlijk en figuurlijk op deze foto's. Heel mooi gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Marianne,
  De Groene Jonker vanaf de dijk is alleen aantrekkelijk als je een telescoop gebruikt. Ik ben er een paar keer geweest, op de wandelpaden, en het is nu goed te doen omdat men eenrichtingverkeer heeft ingevoerd. Erg spannend vond ik het overigens niet. De waterstand is laag en de vogels zaten te ver weg naar mijn zin. Tuinen doen het goed in Coronatijd. Ze krijgen veel aandacht. Bloemen en insecten inspireren vaak. Met vogels is het wat wisselend, in ieder geval bij ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne
  die Farben sind schon mal wunderschön, die Tulpe ist Top, dazu die Vogelbeobachtungen... schöne Stunden
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  Eindelijk kom ik ook eens met een reactie!
  Wat heb je het gezellig in de tuin met de musjes die voor jou de luisjes opeten.....en ringmus...RINGMUS???!!! Zo jaloersmakend dat je die gewoon in je tuin hebt, tssss. ( en hele generaties torteltjes ;-)) De vuurjuffers zijn echt mooi geplaat, niet normaal meer zo mooi scherp! Die geblokte glasvleugelwants is idd een hele mooie. Leuk dat je dat nu ook kon zien. Heerlijk die gele bloemenzee bij het gemaal, bekend plekje. Je filmpje van de kleine plevier is geweldig!! Ook fijne momenten als je zo rustig door se scoop staat te staren en naast je, alsof het speciaal voor jou is, een grasmus hoort en ziet zingen en later ook de fitis...wat een feest.Beide vogeltjes staan er mooi op! Tot slot je prachtige tulpen. wow mooi belicht en mooie tulpjes !
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  we moesten inderdaad bij en om huis blijven maar ook daar is heel veel te zien. Vaak willen we gewoon wat verder maar nu leer je je eigen buurt ook weer even meer waarderen ;-)
  Hele mooie foto's en je filmpje van de plevier is ook al zo schattig. Je openingsfoto is sowieso een supermooi foto en dit is ook echt genieten als je dit ziet.
  Je huismus kon je mooi vereeuwigen en eerlijk is eerlijk, het blijven leuke vogeltjes.
  De steltkluten heb ik ooit eens ook van veraf gezien maar ik was allang blij dat ik ze zag :-)
  Je Geblokte glasvleugelwants vind ik werkelijk super. nog nooit gezien en ook nog nooit van gehoord! Het tulpje is een mooie afsluiter van deze prachtige serie "vlak bij huis".

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Marianne Wat een eyecatcher om je blog te openen, geweldig! Een heel leuk filmpje van die kleine plevier. Ook de geluiden erbij zijn heerlijk, geen auto's of vliegtuigen, geen pratende mensen...
  Die geblokte glasveugellans moet je echt zien. Ik moet echt op insectenjacht gaan om deze insecten te zien. Mooie waarneming. Je foto's van de tulp vind ik betoverend zo mooi!
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Erg mooie foto's Marianne.
  De natuur op zijn mooist.

  groet,
  Janny en Peter

  BeantwoordenVerwijderen