woensdag 8 april 2020

Rondom het huis...

...is ook genoeg te zien. Ik heb me de afgelopen tijd geamuseerd met waarnemingen rondom mijn huis want tenslotte moeten we er het beste van maken. Uiteraard mis ik het vogelen wel maar aangezien er toch telkens soorten terugkomen van hun overwinteringsgebied hoor en zie ik toch regelmatig een 'nieuwe' lentesoort. De Tjiftjaffen brullen inmiddels overal en gisteren hoorde ik de eerste Zwartkop zingen.

De tuin en bij uitbreiding die van de buurtjes zorgen voor het nodige vermaak. De eerste vlinders zijn de afgelopen dagen voorbij komen fladderen. Zo zag ik het Klein koolwitje, Citroenvlinder, Dagpauwoog, Bont zandoogje, Atalanta en al een aantal Boomblauwtjes.

Bont zandoogje (Pararge aegeria)

Boomblauwtje (Celastrina argiolus)


Er bloeit nog niet heel veel in de tuin maar ik had heel wat bolletjes waaronder speciale kleine (botanische?) Tulpen met wijduitstaande puntige bladeren, een prachtige Helleborus, Sneeuwroem en mijn 3 Perenboompjes die vol met bloesem zitten.

Tulp

Tulp

Helleborus Orientalis
Op de bloesem van de Perenboom en de Blauwe druifjes kwamen de nodige bijtjes en vliegjes af. En wat ben ik dan weer blij met de macrolens :-). Onderstaand vliegje is ca 7-10 mm. klein.


Gevlekt blaaskaakje (Myopa tessellatipennis)

Gevlekt blaaskaakje (Myopa tessellatipennis)
Tweekleurige zandbij (Andrena bicolor)

Tweekleurige zandbij (Andrena bicolor)
Ook de Rosse metselbijen hebben mijn tuin gevonden. Ik heb een muur vol met insectenhotels en daar gonst het van de metselbijen.
Rosse metselbij (Osmia rufa)

Rosse metselbij (Osmia rufa)


Rosse metselbij (Osmia rufa)
Een vluchtvangst, dat lukt niet vaak.

Weidehommel (Bombus pratorum)
Ook op de Perenbloesem een Roodwangbromvlieg waarvan ik de rode wangen niet kon vinden. Maar... hij heeft wel een prachtig blauw metallic achterlijf.

Roodwangbromvlieg (Calliphora vicina)
Dan heb ik mijn persoonlijke 'Beleef de lente' in mijn tuin. Op een Pimpelmezen nestkast is een paartje Turkse tortels aan het nestelen. Hiervoor was wel wat hulp van mijn man nodig want het oorspronkelijke dak van de nestkast liep schuin af. Alle takken die man tortel kwam aandragen vielen er dus met dezelfde snelheid weer vanaf omdat mevrouw tortel er echt niets van begreep. Het was een enorme takkenbende bij mijn voordeur waar de nestkast naast hangt. Mijn man heeft het dak nu vervangen door een recht plankje met opstaande randjes (ook dat was niet in een keer goed genoeg, ze zijn echt niet heel slim die tortels), waarop nu een soort 'nest' is gemaakt waar zij inmiddels regelmatig op zit. Ingeklemd onder het betonnen afdak. Als er kuikens komen, dan zullen ze vast regelmatig hoofdpijn krijgen vrees ik.

Turkse tortel (Streptopelia decaocto)

Turkse tortel (Streptopelia decaocto)

Turkse tortel (Streptopelia decaocto)
Tot slot nog een insect dat ook in de tuin rondvliegt. Hij ziet er een beetje gevaarlijk uit met die lange 'dolk' uit zijn hoofd. Maar die gebruikt hij heel handig om nectar uit bloemkelken te halen.


Gewone wolzwever (Bombylius major)

Gewone wolzwever (Bombylius major)

Iedereen weer bedankt voor het bezoeken van mijn blog!

13 opmerkingen:

 1. As you say, Marianne, we all have to do the best we can during these times of mandatory confinement. It is perhaps an ideal time to discover the riches a suburban backyard has to offer, as your blog reveals. Your mason bees are ahead of ours but I have a brand new house waiting for occupancy. Flowers are really starting to bloom now, so doubtless the bees are not far behind. How wonderful to have doves nesting right at your house. I hope that they will have great success and maybe even have a second brood. Stay well and stay cheerful during these difficult times, Marianne. At least we know that the whole world is suffering along with us. With my very best wishes, David

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie fotos Marianne, leuk dat tortelduifje op het nest. Ik had er deze winter 13 in mijn tuin, nu nog 2. Of ze ergens in de buurt een nest hebben weet ik niet. Ik zie eigenlijk niet veel rondom mijn huis. Stay safe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Dat zijn mooie foto's!! Er is genoeg te fotograferen zo rondom je huis, dat blijkt wel uit deze mooie serie.
  Prachtig die vlinders en ook die bloemen heb je erg mooi in beeld gebracht.
  En wat een mooie bijen zijn die metselbijen, toevallig had ik die laatst ook thuis gezien. Ze zijn zo mooi fel van kleur. Grappig ook die foto's van die luierende tortel. Die denkt bij zichzelf, ik weet niet wat jij allemaal doet, maar ik blijf lekker zitten..hihi...!!

  Ik wens je het allerbeste in deze vervelende tijd en blijf gezond.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marianne
  die Zeiten sind im Moment sehr eingeschränkt, aber auch rund um das Haus gibt es einiges zu Fotografieren und zu entdecken
  sehr schöner Post
  bleib Gesund
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marianne, gelukkig heb je rondom je huis nog het e.e.a. wat de natuur laat zien en wat je fraai op de foto hebt kunnen zetten. Ben inderdaad benieuwd hoe de jonge tortels met deze krappe situatie om zullen gaan. De bloesem met bijen staan er prachtig op. De wolzwever een zeer interessant beestje hoe hij in nestjes van andere bijen zijn eitjes schiet. Mooi ook de foto's van de vlinders. Ja die zien we gelukkig ook weer fladderen. Een fraai blog met heel fraaie foto's. Blijf gezond en tot de volgende blog.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  De helleborus ken ik natuurlijk al heel goed...we appen wat af en dan komt hij steeds langs ;-)
  De roodwangblauwrugvlieg vind ik heel bijzonder nog nooit gezien! Ook dat Tweekleurig zandbijtje is mooi! Vooral zo tussen die knalrode meeldraden. Weidehommel in vlucht, yeahhhh, gave soort én foto. De Rosse metselbij die ja aankijkt boven het blauwe druifje is de leukste , foto 11 de mooiste van die serie. Het blauwtje op de druifjes is echt super, mazzelaar! Je geel-witte tulpjes zijn prachtig. En tot slot die wolzwever. top, maar dat er er een filmpje van kon maken, zo leuk!!!!
  Ik heb echt genoten van deze blog en je ziet maar weer dat we ook op de vierkante meter heel veel leuke waarnemingen kunnen doen. een gevlekt blaaskaakje, ik bedoel maar ;-) Oh, ja en de Tortels...Ik ben heel benieuwd hoe dat verder gaat... Ik ga je beleef de lente zeker volgen.
  Groetjes, en fijne Paasdagen,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianen,
  geweldige serie is dit top,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Marianne,
  Some really beautiful floral images.
  Glad you have seen some butterflies. Stay safe.
  Hallo Marianne,
  Enkele werkelijk prachtige bloemenafbeeldingen.
  Blij dat je wat vlinders hebt gezien. Blijf Veilig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  De insecten zorgen al voor veel vermaak zie ik. Ze mooi fotograferen is met de toch al behoorlijk sterke zonnekracht behoorlijk lastig vind ik. Die torteltjes hebben het voorlopig mooi voor elkaar. Ik ben benieuwd of het groot brengen van de jongen succesvol verloopt.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Marianne,
  allereerst fijn om te merken dat je de camera weer kan hanteren. Wel jammer dat je dan nu niet op vogels uit kunt. Maar zo te zien heb je genoeg onderwerpen in je tuin, zodat je hier een prachtige macorserie laat zien.
  Boomblauwtjes vind ik zulke elegante vlinders; op een blauw druifje extra leuk.
  Heel knap hoe je al die bijen scherp in beeld hebt kunnen krijgen, t/m een hommel in de vlucht. Foto 13 vind ik super.
  En heel leuk dat je man de tortelduiven kon helpen met het nest; hopelijk wordt dat een succes. Kan je toch vogelen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,

  ja, we moeten een beetje in eigen buurt blijven maar dat vind ik niet echt een straf. Als we maar van dat akelige virus afkomen! Je boomblauwtje vind ik echt heel leuk en ik zag vanmorgen zowaar de eerste (geen camera bij me).
  Je foto's van de botanische tulpjes zijn echt heel erg sfeervol en prachtig om te zien. Je hebt ook al het nodige aan insecten kunnen platen dus er is genoeg leven om je huis hahaha...... dat van die tortels herken ik maar al te goed. Zo waren ze hier ook bezig boven het koolmezenhuisje maar jullie hebben er een mooi platvorm op gemaakt :-)))

  Blijf gezond en veilig Marianne.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi filmpje Marianne, dat had ik de vorige keer gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heerlijk als je in je tuin zoveel moois kan vinden en kan fotograferen. Ik heb hier in de omgeving ook al veel vlinders gezien. Het zou ook kunnen dat ik er nu veel meer aandacht aan geef, nu ik niet meer iedere week in de AWD zit. Die metselbij is echt een leuke soort, ze hebben zo'n grappig koppie met die lange sprieten. Die wil ik ook nog wel eens fotograferen, maar de bijen die ik zie zitten geen moment stil. En leuk, een boomblauwtje, die heb ik dan weer niet gezien nog.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen