donderdag 15 december 2016

It may be winter outside, but on my blog it's spring...


Slangenarend (Circaetus gallicus)
De titel van de blog is even vrij veranderd. Dagelijks hoor je het kerstliedje 'it may be winter outsi-hide, but in my heart its spri-hing''... etc. Dus ik dacht, ik pas hem aan en zet eindelijk mijn restant Lesbosfoto's op de blog. En hoewel ik nu terugkijk, kijk ik ook alweer uit naar het voorjaar. Die grijze dagen zijn niets voor mij dus op naar de vrolijke kleuren!

Ik begin met foto's van de laatste dag. Omdat we relatief laat terug vlogen, konden we in de buurt nog wat vogelen (vlinderen, libelleren...). Een dagelijks bezoek aan de zoutpannen deden we ook die dag. Trekvogels waren er eigenlijk al een week niet meer maar wij vonden toch elke dag nog mooie soorten zoals de Zwarte ooievaar en het kleinste reigertje van Europa: de Woudaap.

Zoutpannen bij Skala Kalloni

Zwarte ooievaar (Ciconia nigra)

Woudaap, vrouw (Ixobrychus minutus, female)
De Purperlibellen stonden mooi met hun achterlijf naar de zon gericht, echte zonnewijzers. Ook de reptielen op Lesbos zijn echte zonaanbidders, zodra de stenen wat warmer worden vind je zonnende Hardoenen.

Purperlibel (Trithemis annulata)

Purperlibel (Trithemis annulata)

Hardoen (Stellagama stellio)

Hardoen (Stellagama stellio)
Verder plaats ik hieronder een greep uit alle mooie dingen die we hebben gezien. Het was voor mij de 7e keer op Lesbos dus het wordt dan ook lastiger om een originele blog te maken met soorten die je nog niet hebt laten zien in eerdere jaren. Alhoewel, van sommige soorten krijg je nooit genoeg. Net zoals ik nooit genoeg krijg van Lesbos :-).

Blauwe ijsvogelvlinder (Limenitis reducta)

Blauwe ijsvogelvlinder (Limenitis reducta)
Het lukte me voor het eerst om een Bonte kraai op de foto te krijgen. Je ziet ze overal op Lesbos maar ze zijn schuw. Gelukkig was er na zoveel jaren dan toch ééntje die bleef zitten.

Bonte kraai (Corvus cornix)

Hagedis onbekend (Lacertilia spec.)
Groentje (Callophrys rubi)

Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)

Kneu, man (Linaria cannabina)
 Ook wat omgeving op de foto. Er zijn veel (oude) kloosters te vinden op Lesbos. Limonas is er een van.

Limonas

Limonas
En als je de weg daarnaar toe rijdt, heb je een grote kans een Slangenarend te zien overkomen. Altijd een heel gave soort.

In de zoutpannen waren ook regelmatig Ralreigers te zien. De uitdaging is om hem nog eens vliegend te fotograferen, dan lijkt hij namelijk wit. Heel apart met zijn mooie sierveren die wel haren lijken.

Ralreiger (Ardeola ralloides)
Wat was ik blij met mijn eerste, enigszins fatsoenlijke, foto van een Hop. Daar werd ik echt heel blij van alhoewel het echt nog véél beter kan.

Hop (Upupa epops)

Napi vallei (Napi valley)
 Voor het fatsoen twee foto's van een Bijeneter na een bad, toen bleef hij even zitten.

Bijeneter (Meropus apiaster)

Bijeneter (Meropus apiaster)

Europese flamingo (Phoenicopterus roseus)
 Hoewel geen topfoto, wel een erg leuke soort: de Fluiter.

Fluiter (Phylloscopus sibilatrix)

Oostelijke blonde tapuit (Oenanthe Melanoleuca)

Oostelijke blonde tapuit (Oenanthe Melanoleuca)
De jaarlijks aanwezige stelt- en strandlopers mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Temmincks strandloper (Callidris temminckii)

Kleine plevier (Charadrius dubius)

Kleine strandloper (Calidris minuta)
Tenslotte nog een matige foto van een Smyrnagors, een onopvallende gors die vooral in het vulkanische en rotsachtige deel van Lesbos voorkomt. Ik kan ze alleen vinden op roep want ondanks hun gele kop zijn ze bijzonder onopvallend in het landschap.

Smyrnagors (Emberiza cineracea)
Dit was dan Lesbos 2016, verdeeld over een half jaar. Het eerste deel staat bij de maand mei in de blog. Het was een heerlijke vakantie, zoals altijd op mijn favoriete eiland. Het fijne gezelschap van vogelvriendin Maria, die voor het eerst Lesbos bezocht, en haar enthousiasme droegen daarnaast bij aan een wederom onvergetelijke vogelvakantie.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Ik had niet verwacht dat je nog een blog ging maken! Ik zit dan ook gelijk te glunderen en met een big smile je prachtige foto's te bekijken en de vakantie te herbeleven ;-))) je hebt schitterende foto's gemaakt! Logisch dat ik die kliedernatte mooie bijeneters ff moet noemen, plaatjes!! Wat staat je bonte kraai er ook fraai op! Maar ik val ook weer voor de O.bl.tapuit. Leuke houding en mooi (natuurlijk) Ik wil weer....maar dat gaat wel lukken ;-))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat een fantastische foto's. Geweldig al die verschillende dieren. Mooi hoe je die vlinders hebt gefotografeerd en wat heb je die hagedis op foto 12 mooi te pakken. Een mooie blog, toppie!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  wat een prachtige foto's maak jij toch. Fijn dat je nog zin kreeg om deze aan ons te laten zien. Heerlijk om met dit grauwe weer hier van die zonnige beelden te bekijken.
  Heel leuk vind ik de bonte kraai erop staan; die mooie zachtblauwe lucht erachter maakt het beeld af. Top: woudaapje gezien; en heel mooie foto. De fluiter vind ik ook zo'n leuke foto; smyrnagors staat er ook goed op (en leuk om die te hebben gezien) en alle andere platen.
  Nou ja, alles bij elkaar was het even heerlijk wegdromen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Zo zie je maar, ieder gebied heeft zo zijn bijzondere flora en fauna. Lesbos heeft in ieder veel voor jullie in petto gehad, al moet je dat natuurlijk wel weten te vinden. Het is een prachtig overzicht geworden met veel variatie. Het was een goed plan om dit nog in 2016 te plaatsen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,

  van mij mag je nog wel een aantal blogs met dit soort platen neerzetten hoor. Dit zijn toch prachtige foto's en laten we eerlijk wezen: De grijzigheid buiten is nou ook niet bepaald je van het dus dan zie ik liever dit soort foto's hihi....
  Als je foto's zijn geweldig zowel van de vogels als van de libellen maar een soort noem ik toch even op en dat is de Oostelijke blonde tapuit. Wat is dat een pracht van een vogel zeg en wat onwijs mooi vereeuwigd!!!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marianne, van jouw foto's met dit onderwerp krijg ik nooit genoeg. Van mij mag je er nog heel veel plaatsen. Ik snap dat gevoel wel dat je naar het voorjaar wilt. Helaas of is het toch goed dat alles zijn tijd moet hebben. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker, zo'n zomers blogje met dit sombere weer. Leuk om ook eens wat exotische vogels voorbij te zien komen. Ik kan me je blijdschap met je eerste Hop goed voorstellen. Die hoop ik ook ooit nog eens te zien. dat is net zo'n soort als de prachtige Bijeneters. Die heb je toch ook maar mooi. Maar ook de bonte kraai en blonde tapuit zijn fraaie vogels, die ik nog nooit gezien heb. Ik wist zelfs niet eens dat ze bestonden. Nu wel!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. haha, het lijkt wel zomer op jouw blog/.Prachtige variatie van vogels, vlinders, libellen en hagedissen. Vooral de vogels vind ik prachtig, die schitterend bijeneters heb je mooi, en ook de hop werkte goed mee.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen