dinsdag 23 augustus 2016

Het is mijn jaar niet......

Het is mijn jaar niet. Ik ben er inmiddels bijna van overtuigd maar er rest nog een klein sprankje hoop dat het ergens dit jaar nog goed komt. Het bloggen wil niet, het fotograferen wil soms, het bewerken is teveel gevraagd. Lezen van andere blogs: hetzelfde verhaal. De reden is denk ik het ongeluk van eind mei. Ik heb er blijkbaar toch mentaal en fysiek een hardere klap aan overgehouden dan ik dacht. Mijn linkerschouder is vrijwel continu 'moe', ik hoop dat het nog betert net als mijn ribben en rug. Maar kort en krachtig: het valt tegen. Neem dan nog een hond die twee keer serieus is geopereerd aan zijn knieën en de manueel therapeut bezoekt, net als de baasjes is hij slecht in elkaar gezet. Tot zover het klaagdeel.

Toch ben ik wel regelmatig op pad geweest en heb ook vogels gekeken en gevlinderd samen met Maria. De vogels waren uiteraard heel leuk maar zaten meestal erg ver weg: een Aziatische goudplevier op 150 meter of een Griel op 200 meter is scoopwerk.
De Groene Jonker waar ik sinds april niet meer was geweest bezorgde mij een heuse schok. Bijna alles was dichtgegroeid op 3 plekjes na waar ik nog wat kon zien met mijn 1.65 meter. Het Porseleinhoen was prachtig, de Waterral ook. Door de telescoop.

Dus hieronder een verzameling van de afgelopen maanden, voornamelijk kleine beestjes maar niet alleen met de macrolens want ook de telelens werkt indien nodig goed bij vlinders en andere kleine beestjes en heeft als voordeel dat ik niets steeds op mijn knieën moet en weer moet opstaan.

Eén van de betere momenten was een tochtje richting Maarn. Daar zagen we Heideblauwtjes. Prachtig! Ook ontbrak dit jaar het Icarusblauwtje niet en het Boomblauwtje liet zich ook mooi zien.

Heideblauwtje (Plebejus argus)

Boomblauwtje (Celestrina argiolus)

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)
Qua vlinders had ik dit jaar zeker niet te klagen in het veld. Altijd leuk zijn de Kleine vuurvlinder en de Bruine vuurvlinder die ik in Tsjechië vond. Ook de Citroenvlinder zie ik volop en zelfs veel Argusvlinders. Dat is mooi want in Nederland zijn ze sterk aan het afnemen.

Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)
Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus)
Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus)

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)

Hooibeestje (Coenonympha pamphilus)

Bruin zandoogje (Maniola jurtina)
Libellen waren en zijn er ook: In Nederland zag ik heel veel Zwarte heidelibellen, en diverse juffers zoals de Watersnuffel. In Tsjechië zijn momenteel heel veel Kempense heidelibellen, óók op plaatsen waar ik ze niet eerder zag. Ze doen het goed!

Zwarte heidelibel (Sympetrum danae)
Bloedrode heidelibel man (Sympetrum sanguineum)

Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum)
Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum)
 
Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum)
Watersnuffel (Enallagma cyathigerum)
Mijn nachtvlinderbak heb ik dit jaar veel in gebruik, ik moest wat terwijl ik niet zoveel kon. Ook in Tsjechië heb ik hem in gebruik en er zijn toch wel een aantal zeer fraaie soorten nachtvlinders. De moeite waard om ook eens op te letten.

Waterleliemot (Elophila nymphaeata)

Zuringspanner (Lythria cruentaria)
Braamvlinder (Thyatira batis)
Vandaag een klein tochtje in de buurt. Ik zag Bruine Kiekendieven, Raven, Grauwe klauwieren, Dodaars en Paapje. Inderdaad, door de scoop. En ik maar wandelen met mijn heerlijk lichte telelens.... Gelukkig kon ik hem toch gebruiken want ik vond Boomkikkertjes. De eerste foto is zonder zonlicht op het kikkertje. Groen hè!?

Boomkikker (Hyla arborea)
De foto's hierna zijn met de zon op het kikkertje genomen. Hij is zomaar in goudachtig veranderd.

Boomkikker (Hyla arborea)

Boomkikker (Hyla arborea)
De foto's van Lesbos.... tja. Wie weet, wie weet ook niet. Er staan wél vogels op maar misschien is het wel eens leuk om ze te bewaren voor de donkerdere dagen van dit jaar dat mijn jaar niet is.
Weinig vogels op de foto dus tot nu. Zelfs in Tsjechië waar ik toch altijd heel veel zie, is het stil. Ja, Koolmezen en Pimpelmezen, Ringmus en Boomklever. Zelfs de Grote bonte specht komt niet in de tuin en roept allen ergens vanuit een boom. De Groene specht lacht zich suf als hij voorbij sjeest. Stoppen ho maar.

Om de blog toch niet helemaal vogelloos te laten eindigen dus de twee soorten die ik en iedereen bijna dagelijks ziet of kan zien.

Koolmees (Parus major)
Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)
Na het avondeten zat er een juveniele Groene specht in de tuin. Yes, eindelijk! Ik sloop langzaam verdekt opgesteld richting fotomoment..... Toen sprong de hond luid blaffend de tuin. Das pech, Specht weg. Het is mijn jaar niet....

17 opmerkingen:

 1. Och, och, je hebt je jaar niet....Ik weet het.
  Erg vervelend dat de nasleep van het ongeval zo lang duurt. Fysiek en mentaal is dat en dreun!
  Wel heel leuk dat je toch een blog hebt gemaakt met deze prachtige libellen en vlinders. Dit keer ook eens met drie hele mooie nachtvlinders! De boomkikkers zijn ook gaaf....En je Mezen pffft gelukkig de vogelkijker is terug ;-) En we moeten zachtjes en zoetjes aan maar weer de draad oppakken met een leuke twitch of gewoon gezellig de randjes afspeuren in de Waverhoek ;;)
  En Woezel......grrrrrrr vogelverprutser!
  knuffel,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je er weer bent! Dat luidt een goed najaar voor je in. Ook al herstel je langzaam en is de nasleep van het ongeval vervelend. Fijn dat je de draad weer opgepakt hebt. En toe maar met een prachtige serie vlinders en libellen. Die boomkikker is wonderschoon. En ik ben benieuwd wat er nog in het vat zit...
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 2. Het lijkt met lange tanden, maar wat fijn dat je weer deelt! Prachtig hoor. En dan boomkikkers in de buurt? Wil je die locatie ff appen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De macro's zien er prima uit, maar dat zit ook wel goed bij de Oly+60mm-f'2.8macro. Ik heb dit systeem inmiddels ook even kunnen testen namelijk. Jammer dat je nog weinig vogels kan laten zien, want daar was ik nou juist zo benieuwd naar, maar goed: het is niet anders. Belangrijker is dat je weer herstelt... er komen betere tijden! Sterkte.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Wat ontzettend vervelend voor je dat het allemaal nog niet zo lekker gaat.
  Maar toch leuk dat je er af en toe effe op uit gaat om te fotograferen. Dit zijn weer schitterende beelden. Prachtig die vlinders, zoals bv dat blauwtje op foto 3. En ook die libellen staan er mooi op. Een leuke en mooie blogpost Marianne.

  Beterschap!!
  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Tegenslag verwerken is niet eenvoudig, maar soms lukt het wel om de knop om te zetten. Probeer te denken in de stijl van "de ellende ligt nu achter mij, het kan en moet nu alleen maar beter gaan" en "ik laat mij niet kisten, ik ga ervoor". Het zal ook wel helpen als een aantrekkelijke, zeldzame doortrekker even bij jou in de buurt pauzeert.
  De beelden die je laat zien maken wel duidelijk dat je met een telelens ook mooie beelden van vlinders en libellen kunt maken.
  Succes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees, bedankt voor je bemoedigende woorden, ik weet het wel maar soms lukt het wat minder goed maar kisten laat ik me zeker niet! Het idee van een zeldzame doortrekker spreekt me wel aan, dat is een goed plan van je!

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 6. Hoi Marianne,
  wat akelig dat dat ongeluk je toch fiks door elkaar geschud heeft. Herstellen kost veel energie en tja, die is er dan nog maar weinig voor de leuke dingen. Geduld...het plezier in je hobby komt weer terug.
  Hier laat je zien dat jouw talent voor natuurfotografie absoluut nog helemaal intact is! Prachtige foto's van de vlinders en libellen. Ennuh...boomkikkertjes in de buurt?? Daar zijn we pas nog helemaal voor naar Limburg gereden.
  Ik wens je veel sterkte, geduld en een fikse dosis energie.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar als je in zo'n dieptepunt bent beland dan is één ding zeker: het kan alleen maar beter worden. Gewoon stug volhouden, en ooit zal het goed komen.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne,
  die Libellen und der Frosch sind absolut spitze die Farben sind toll, auch die Schmetterlinge sind sehr schön..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelukkig schiet het jaar al op Marianne. Dan kan het volgend jaar alleen maar beter worden.
  Wat de vlinders en libellen betreft zet je hier een mooie serie neer en de vogels komen vast wel weer.
  Ik wens je het allerbeste met je gezondheid en heel veel sterkte. Houd moed.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi marianne,

  heel naar om te lezen dat je je nog zo beroerd voelt qua pijn en bewegingstechnieken. Het is ook niet zomaar wat wat je is overkomen en dat heeft echt tijd, hele vele tijd nodig om e herstellen. En je klaagt niet maar deelt mee ;-)

  Super dat je deze post hebt gezet. Ik heb bijna geen vlindertjes gefotografeerd maar hier kom ik volledig aan mijn trekken hoor. Ik heb laatst ook de telelens gebruikt voor macro en dat ging echt als een speer. Deze foto's maken me in iedere geval heel blij. Mooi scherp, prachtig van kleur en heel sfeervol.

  Lieve groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat vervelend dat je nog last hebt van je schouder, tja, ik kan mij voorstellen dat zo'n aanrijding wel impact op je heeft,neem de tijd, het bloggen en fotograferen komt vanzelf wel weer. Deze serie vind ik prachtig, mooie vlinders en prachtige heide libellen, knap dat je die soorten uit elkaar kan houden, ik ben nu eindelijk een beetje achter het verschil tussen de bloed rode en de steenrode....
  En gaaf dat boomkikkertje, was vast een heel kleintje
  groetjes en beterschap Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hè wat vervelend Marianne, dat het je allemaal zo tegen zit. Ik hoop van ganser harte dat er snel betere tijden voor je volgen.
  Je fotoserie ziet er niettemin heel vrolijk uit, heerlijke fleurige zomerse beelden, hopelijk word je er zelf toch ook een beetje vrolijk van.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen