vrijdag 25 september 2015

Het raadsel van de kip (m/v) en het ei......

.... en badgasten.

Afgelopen zondag zat ik samen met Maria in één van de vogelhutten van Han Bouwmeester. Een mooie locatie en leuke bezoekers. We zitten amper in de hut of een Eekhoorn komt aanrennen om te drinken. Daarmee heeft Maria eindelijk een droom in vervulling zien gaan die ze allang koesterde. De Europese rode eekhoorn doet in dit geval echt zijn naam eer aan. Hij is prachtig rood van kleur. Er is nogal wat variatie in deze soort, ze zijn er namelijk ook tot heel donkerbruin, bijna zwart.

Europese rode eekhoorn (Sciurus vulgaris)
Ook ik heb zo mijn dromen..... Al jaren loop ik met een lichte frustratie rond voor wat betreft het Goudhaantje (m/v). Ik krijg het kleinste vogeltje van Europa namelijk NOOIT op de foto. En klein is hij: ca. 8.5 cm 'groot' en een gewichtje van 4 tot 7 gram. Ongelooflijk toch.
Mijn bloeddruk stijgt dan ook onmiddellijk als ik zomaar ineens het desbetreffende minivogeltje naast de vijver zie landen. Ik fluister opgewonden tegen Maria dat het Goudhaantje er zit, daar,  ja rechts van het water. Hij gaat er zelfs op af. En dan wordt naast de vervulling van mijn wens ook in een klap het raadsel van de kip (m/v) en het ei opgelost: het is één!

Ei met pootjes. Goudhaantje (Regulus regulus)
Na eens op zijn gemak te hebben rondgekeken, kiest het Goudhaantje voor een lekker en uitgebreid bad. Het is een genot om te zien hoe er gepoedeld wordt. Én, ik heb mijn eerste Goudhaantjes foto's. De dag is al goed en nog maar amper begonnen.

Goudhaantje (Regulus regulus)
Goudhaantje (Regulus regulus)
Vanzelfsprekend komen er mezen en vinken. Die komen namelijk altijd en veelvuldig. Omdat die al regelmatig op de blog hebben gestaan plaats ik ze hier verder niet, met uitzondering van de Kuifmees. Dat is toch een speciaaltje voor ons poldermeiden.

Kuifmees (Lophophanes cristatus)
Een juveniele Grote bonte specht valt ook op. Zijn kop is nog rood terwijl dat bij zijn ouder weg is.

Grote bonte specht (juv) (Dendrocopos major)
Pa baddert ook.

Grote bonte specht (Dendrocopos major)
We zien erg veel jonge vogels. Strak in de veren en nog niet helemaal op kleur. Een Tjiftjaf komt ook naast ons zitten en keert die dag nog regelmatig terug (voor de natte versie, zie de blog van Maria).

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)
Zouden we nog twijfelen of het misschien een Fitis zou zijn dan maakt de Tjiftjaf het ons gemakkelijk om zijn karakteristieke deuntje nog lekker te zingen. Tjif tjaf tjif tjaf tjif tjef tjaf etc.etc. klinkt het door het bos. Toch fijn even die bevestiging.

Ondertussen passeert er een Appelvink. Deze schuwe vink laat zich 2 tellen zien en is weer foetsie.
Hoog in de bomen verder weg ratelen de Grote lijsters. We zien ze van afstand in de toppen zitten. Twee Roodborstjes bekijken elkaar met argwaan. Er is hier maar plek voor één Roodborst dus de meest macho Roodborst mag zich het bad toe-eigenen. Dat doet hij vervolgens ook met veel plezier.

Roodborst (Erithacus rubecula)
Roodborst (Erithacus rubecula)
Dé 'spetter' van de dag komt aan het slot. We zitten al een tijdje in de hut te wachten op vogels want het is stil. Angstaanjagend stil.......
Ineens schiet er een Sperwer langs de hut en probeert een mees te slaan. Mis. De Sperwer verdwijnt om de hoek. We kijken elkaar aan en zeggen tegelijkertijd iets als '......'.
Gespannen blijven we wachten en hopen op terugkomst van deze gave roofvogel. Het duurt niet lang. Van rechts vliegt de Sperwer in een dode lage boom. We wachten even braaf voor we beginnen te fotograferen. Die foto's gaan bij mij, op eentje na, lekker de prullenbak in want wat er daarna gebeurt is veel leuker. De Sperwer gaat toilet maken. En hoe.

Sperwer (Accipiter nisus)

Sperwer (Accipiter nisus)

Sperwer (Accipiter nisus)

Sperwer (Accipiter nisus)
Dat tijdens het badderen van de Sperwer het licht langzaam uit gaat is maar een heel klein beetje jammer. We zitten beiden te genieten van deze fraaie jonge badderende man. Na zijn was- en poetsbeurt zijn we bijna een uur verder. Donkere wolken pakken zich samen en het besluit om de dag te beëindigen is snel genomen. In de regen ruimen we alles op en laten en mooie herinnering achter in het gastenboek.

Wat een fantastische dag!

Allemaal bedankt voor het lezen en kijken. Geniet van het mooie (foto)weer dat er aan schijnt te komen en tot blogs!

22 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  De kip en het ei...Briljant!!! Echt , ik moest hardop schateren ;-)).
  Je verhaal is natuurlijk heel herkenbaar, maar heel smeuïg verteld. en ik beleef het allemaal weer. Wat een dag en wat een geweldige foto's heb je gemaakt! Ik ga die sperwer nooit meer vergeten. Ik zal de link naar deze blog gauw toevoegen aan mijn versie.
  Supergave blog!!! Gauw tot ziens in het veld ;-)))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  bij Maria had ik al gelezen en gezien wat een topdag jullie hebben gehad. Prachtige foto's heb je ervan gemaakt; heel mooi met de spiegelingen. Je kip én ei is heel leuk. Mooi vogeltje ook zeg, dat goudhaantje. Eekhoorn staat er mooi op; specht en roodborst in bad - top.
  Maar de sperwer is uiteraard ook de spetter van het blog. Super om hem zó voor de lens te krijgen. Schitterende foto's heb je, met nr. 13 als ultieme topper.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tolle Aufnahmen - Respekt. Schwarze Eichhörnchen kommen aus dem Osten und verdrängen leider mehr und mehr unsere europäischen roten Eichhörnchen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vielen dank Maximus. Ich glaube du hast recht. In die Tschechische Republik sehe ich mehrmals dunkele Eichhörnchen und nur wenige roten Eichhörnchen.

   Grüsse,
   Marianne

   Verwijderen
 4. Fantástico este seu trabalho fotográfico. Agradeço todo o seu empenho e este presente da natureza e do seu olhar.
  Bj

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toevallig heb ik het Goudhaantje ook ooit 1 keer gezien: https://www.flickr.com/photos/maeland/8542391944/in/album-72157627104182142/. Heb ik ook eens iets eerder gezien. Prachtige foto's bij deze poel van jolijt, Vooral de Sperwer en de Kuifmees zijn geweldig. Leuke blog om de dag mee te beginnen, Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook al een hele mooie serie Marianne.
  De eekhoorn is echt super om te zien, leuke beestjes zijn het toch.
  Ook de sperwer vind ik super om te zien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Prachtige opnames. Gaaf dat eekhoorntje zo bij dat water. Ook dat roodborstje heb je erg mooi genomen zo laag bij het water. En die sperwer is natuurlijk ook super. Wat een prachtbeest.
  Ik had bij Maria ook al een aantal mooie foto's gezien. Jullie zullen best een gezellige dag hebben gehad.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een paar gave uitschieters tuseen de 'gewone' vogelhutfoto's: goudhaantjes zijn moeilijk, sowieso al, in bad krijg je ze denk ik alleen vanuit een hut te zien. Kuifmees zou k ook graag een zien, maar de topper is uiteraard de sperwer. Prachtvogel en dito plaatjes.
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh Wow! That bird of prey is stunning!!! The colors are so sharp and the bird is so gorgeous, great shots!
  This is a lovely series Marianne, I love it.
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Louise,

   Thank you so much for your kind comment. Indeed we we're stunned too when this Sparrowhawk flew in. Yesterday we saw another one. I'll make a blog with that one too.

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 10. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Die kuifmees is fantastisch om te zien! En een badderende sperwer kun je jaren op wachten. Zeer de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach Paul, hobby's kosten nu eenmaal geld dus dat hoort er bij. Als het dan ook nog eens zo beloond wordt dan fiets ik nog wel een paar wijkjes extra hoor ;-).
   Gisteren een tweede Sperwer, mij hoor je niet klagen.

   Marianne

   Verwijderen
 11. Wonderful set of images Marianne.
  Particularly of the Goldcrest, I can never get one.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  Wat een kick als je zowel een goudhaantje fotografeert en het raadsel kip/ei ontrafelt :-). Het was uiteindelijk wel een bezoek dat loonde, want de sperwer zorgde wel voor een bijzondere uitsmijter.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Marianne, zo geweldige serie heb je hier geplaatst. Vooral de sperwer is prachtig. Leuk dat jullie wensen vervuld zijn. Kan je mee thuiskomen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Blijft toch altijd leuk om vanuit zo'n vogelhut te fotograferen, heel gaaf dat goudhaantje, maar ook de eekhoorn en de sperwer vind ik ontzettend mooi op de foto's staan. Jullie moeten wel een topdag hebben gehad.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dit is dan toch ook echt schitterend Marianne.
  Ik ben wel blij dat deze vogelhutten er zijn om daar eens een enkele keren in door te brengen.
  Je ziet dan vogels die je heel graag zou willen fotograferen, alleen vind ik sommige hutten een beetje aan de dure kant.
  Je goudhaantje vind ik werkelijk geweldig en daar ben ik dan ook echt el een beetje jaloers op. Mooi dat ie ook nog een bad na, en ook het roodborstje. En dan ook de sperwer in bad. Jemig zeg.... dit is toch super! Ik kan em voorstellen dat dit een geweldig dagje was samen met Maria.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De sperwer steelt toch wel de show, wow, wat gaaf zeg!!

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen