zondag 21 juni 2015

Lesbos 2015, deel 3

Zoals beloofd het 3e en laatste deel van onze Lesbosvakantie van 2015. Lesbos is natuurlijk veel meer dan vogels. Het is een enorm divers eiland met veel verschillende soorten landschap en een gevarieerde flora en fauna, mooie plaatsjes en heerlijk eten en bovenal een zeer vriendelijke bevolking.

Mijn fotografie is wel beperkt tot meestal vogels en soms wat andere natuurfotografie. Dit jaar heb ik nog wat andere foto's gemaakt die thuishoren in de categorie 'vakantiekiekjes', die staan er in deze blog dus tussen. Eerst maar eens beginnen met wat bloemen.


Elk jaar bezoeken wij minimaal 1 keer de mooie plek in de buurt van het klooster van Pithariou. De weg erheen is stoffig (zoals 95% van de wegen in Lesbos) maar het is er zo mooi en rustig. Een echt genietplekje.

Monastir Pithariou
De weg erheen (en terug) en de trouwe Hyundai I10 die we elk jaar huren.
Langs de weg

Veel geel....
en rood.
Dankzij de vele bloeiende bloemen zijn er ook veel vlinders en libellen te zien. Lang niet alles wat ik heb gezien, heb ik gefotografeerd maar een paar eenvoudig meewerkende soorten wel. Het komt ook omdat standaard de telelens op mijn body zit. Braaf sleep ik elk jaar de macrolens mee met het voornemen een dag speciaal te gaan vlinderen en libelleren. Het komt er nooit van. Of eigenlijk, ik wil gewoon het allerliefst vogelen ;-).

Parende Hooibeestjes

Oostelijk Reseda witje

Argusvlinder
Landschilpad
Nog wat indrukken van het landschap in de buurt van Sigri, het westen van Lesbos.

Sigri

Dit is het meest 'ruige' en rotsachtige deel van Lesbos. Het landschap doet soms desolaat aan maar spreekt misschien daarom mij wel heel erg aan. Het is lastig om daar een aansprekende foto van te maken, het is immers alleen maar rots dus voor een goede indruk daarvan mogen jullie reisfolders o.i.d. bekijken ;-).
Langs de kust bij Sigri ligt een prachtig gebied: Faneromeni. Hier vind je heel vaak heel veel verschillende, en ook zeldzame, vogels. Vaste gast is de Izabeltapuit die je onderweg tegenkomt.

Izabeltapuit (Oenanthe isabellina)

Maar ook de flora is de moeite waard.

Faneromeni
Faneromeni
Een soort van de Bremraap (met dank aan Loes en Peter)
Eén van de bijzonderste waarnemingen van dit jaar was een nestje met Buidelmezen. Hoewel het te ver weg was om mooi op de foto te zetten (alhoewel sommige fotografen zich ondanks alle bezwaren tóch een weg baanden tot praktisch onder het nest, zucht), was het door de telescoop prachtig te bekijken. Heel knap gemaakt aan een wilgentakje en ondanks de vaak flinke wind waarbij het nest hard heen en weer zwiepte, bleef het toch maar mooi hangen en vlogen de ouders af en aan met voedsel. De jongen zullen bij tijd en wijle wel zeeziek zijn geworden door al het geslinger denk ik. Het was de eerste keer dat ik een Buidelmezennest zag, echt bijzonder. Om een idee te geven toch twee flink gecropte foto's.

Buidelmees, nest in.

Buidelmees, nest uit.
Indrukje van de omgeving van Vatera, in het zuiden.

Vatera, het zuiden.
Het noorden waar momenteel heel veel vluchtelingen aan komen. Ook tijdens onze vakantie vertelde een van onze mede-vogelaars dat ze lekgeprikte rubber bootjes, verscheurde paspoorten en zwemvesten op een strand vonden. De bergen die je op de achtergrond ziet liggen in Turkije.

Molyvos, het noorden.
Achladeri, een gebied met veel bos waar altijd wel een Turkse boomklever te vinden is én een prima plek om uit de zon te genieten van je lunch:

Turkse boomklever (Sitta krueperi) foto uit mijn archief

Turkse boomklever (Sitta krueperi) foto uit mijn archief

Beekje in Achladeri forest

Ezeltjes vind je overal op het eiland.
Tenslotte wil ik natuurlijk eindigen met vogels. Twee soorten waar je over struikelt in Lesbos: de Zwartkopgors en de Grauwe gors. De Kuifleeuwerik heb ik dit jaar maar overgeslagen met fotograferen. Maar als eerste het strandpleviertje dat steeds de Sporenkievit gezelschap hield, was ik hem toch gewoon eerst vergeten en het is nog wel zo'n schattig vogeltje.

Strandplevier (Charadrius alexandrinus)

Strandplevier (Charadrius alexandrinus)

Zwartkopgors (Emberiza melanocephala)
Zwartkopgors (Emberiza melanocephala) foto uit mijn archief.

Grauwe gors (Emberiza calandra)
Als afsluiter een filmpje van de tokkende Aziaztische steenpatrijs waar we zo van genoten hebben. Speciaal voor onze vrienden uit Zwolle, waar ik mee mocht vogelen op deze geweldige dag.


17 opmerkingen:

 1. Hallo Marianne,
  Prachtige serie foto's van Lesbos, de parende vlinders zijn prachtig.
  De Turkse boomklever met het nest jongen is super om te zien.
  ook de ezeltjes en alle bloemen zijn prachtig.
  Kortom een heel mooi blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk Marianne, deze afwisselende serie, zo krijg ik een goede indruk van dit paradijsje. Hihi, ik vermoed dat bij mij vooral de macrolens op de body zou zitten ;-) Alhoewel, die die mooie vogels en prachtige landschappen, ja, daar zou ik me toch ook wel uitstekend mee kunnen amuseren!
  Het nestje turkse boomklevers is heel lief om te zien, en wat bijzonder, dat buidelmeesnestje.
  Je orchis met vraagtekens lijkt me iets van bremraap, een parasitair plantje.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Wat een mooie opnames. Schitterend hoe je dat gebied met al die bloemen in beeld hebt gebracht.
  Die jonge boomklevertjes zijn ook ontzettend grappig zo uit die boom. En die ezeltjes, zo beteuterd kijkend.
  Mooie foto's ook van die tapuit en die zingende zwartkopgors. Erg mooi!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi hoor! Lijkt me heerlijk zo'n zwartkopgors voor de lens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marianne wat een heerlijke serie wat een snoepjes die jonge boomklevertjes en dan die ezeltjes die het samen goed kunnen vinden van je bloemenfoto,s zit ik te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Mooie afsluiting dit deel 3, met die vurige klaprozen en die gele bloemen. De ezeltjes zijn schattig en de landschappen geven een mooi beeld van jullie vakantieomgeving. En hoewel ik de Oostelijke Reseda en de schildpad prachtig vind, trekken de vogeltjes wel hoor! Die gorsjes! om te smullen, ook als je een zingende uit je archief moet trekken. Dat was toch ook een topplaat! Dat je nou een buidel hebt gezien van de buidelmees is echt een super ervaring .Zo'n tof beest.
  Heerlijke blog Marianne!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig blog met veel mooie foto's maar de twee ezeltjes stelen mijn hart zonder de andere foto's te kort te doen !
  Kortom een moment van genieten voor mij !
  bedankt voor je show , groet
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Uit de beelden blijkt maar weer wat een mooi eiland het is, wat ik overigens al wist. De ezels zijn leuk, de strandplevier en zwartkopgors bijzondere vogels.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke serie 'vakantiekiekjes';-)
  De kleine Turkse boomkllevertjes zijn koddig,maar de zwartkopgeelgors steelt toch de show,wat mij betreft.
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  die uitbundige kleuren van je "veldboeketten" maken wel vrolijk hoor. Krijg direct zin om naar een zonnig eiland af te reizen.
  Maar je laat ook weer wat juweeltjes zien. De Isabeltapuit is een plaatje - de vogel zelf, maar ook de foto. De plaat met de argusvlinder vind ik ook prachtig. Boomklever met kleine klevertjes - top; die had je al, dus daar kon je lekker gaan zitten relaxen. De laatste 5 foto's zijn ook super. Lief, dat hele kleine pleviertje.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beautiful post Marianne... Many gorgeous birds; the Black Headed bunting is beautiful! Lovely scenieries and flowers, (Monet would have been happy : ) A country I would certainly visit, it looks so nice. I also enjoyed the butterflies and the donkies, they are really cute.
  Enjoy your summer, I know I will!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige serie, Marianne. Leuk om ook wat van de omgeving te zien. Dan kun je je er toch wat meer bij voorstellen. Ik begrijp dat jij je daar prima vermaakt. Hele mooie vogelsoorten die je bij ons niet ziet. Daar kun je ook best een half jaar mee aan de gang, denk ik. Ik zou me daar overigens ook best vermaken als ik zo naar al die bloemen kijk. Je filmpje is ook mooi. Schitterende vogel. Ja jammer van al die vluchtelingen. Vreselijk voor hen zelf maar ook voor het eiland en het (natuur)toerisme. Op naar de vakantie van volgend jaar! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne,

  wat een prachtig blog is dit zeg. De andere moet ik ook nog bekijken maar als ik dit zie dan wordt ik echt blij hoor. Een schitterende varia aan bloemen en natuur maar ook ook aan vogels en geweldige mooie vergezichten. Het nestje van de Buidelmees, is echt gaaf. Dat je die ontdekte is al heel wat. Ook de velden met de klaprozen is echt mooi, net als de andere wilde bloemen. Van een zwartkopgors had ik echter nog nooit gehoord maar wat is die mooi! Echt lekker even genoten van al dit moois.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige foto's.
  Mooie landschappen en bloemen. !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fraaie foto's, ook in de andere Lesbosblogs van dit jaar!
  Ik krijg zo steeds meer zin om weer eens terug te gaan.
  Groetjes,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat is er toch veel te zien daar, ook de bloemenpracht is geweldig. Mooie vlinders ook, en natuurlijk de vogels, die zwartkopgors is mooi zeg maar ook de strandplevier heb je mooi kunnen kieken.
  De ezeltjes vind ik ook erg leuk, die zou ik zelf ook fotograferen als ik ze zo tegen kom
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen