woensdag 6 mei 2015

Ik ben er nog. De jaarlijkse Lesbosvakantie.
Van een trouwe blogvolger kreeg ik een ongerust e-mailtje of alles wel goed met me was omdat ik al zo’n tijd niet had geblogd. Het klopt, het is er niet van gekomen om te bloggen en bijkomend, vaak ook nog om andere blog te bekijken of er op te reageren. Heeft vooral te maken met mantelzorg aan familie dat mij veel tijd en vooral veel energie kost. Neem daarnaast m'n eigen gezin, mijn 5 dagen postfietsen en het is al snel klaar als ik ’s avonds op de bank plof.

Maar nu ben ik er echt even heerlijk uit naar Lesbos, de jaarlijkse 2 weken ultiem genieten van natuurschoon, heerlijk weer, prachtige vogels en lekker eten. De eerste dag begon meteen geweldig: ik vond zomaar een Citroenkwikstaart, prachtig! Ik had er nog nooit 1 gezien maar daar vergis je je uiteraard niet in. En hij bleef prachtig naast de auto foerageren.

Citroenkwikstaart
In de buurt van die lokatie ook Bosruiters, héél veel Bosruiters en Kemphanen, héél veel Kemphanen.

Bosruiter
Kemphaan
Kemphaan
Het fotograferen schoot er natuurlijk de afgelopen maanden ook best wel bij in en ook hier wilde het niet zo lukken. Maar op de plek van de Dwergooruil, waar ik verwelkomd werd door drie roepende uiltjes en er uiteindelijk 5 zag, wilde ik toch wel een foto maken. 

Dwergooruil
Vlak bij ons hotel was een Jufferkraanvogel neergestreken, ook in Lesbos een zeer zeldzame soort. Gelukkig deed zij (m/v) ook een vluchtrondje en was het mogelijk een foto te maken.

Jufferkraanvogel
Bijzonder mooie vlinders zijn hier ook en soms lukt het om met de telelens er een vast te leggen. De naam was weer een drama, ik dacht dat het een Toortsparelmoervlinder was maar ik kreeg van een deskundige een wetenschappelijke naam door en het blijkt een andere vlinder te zijn: de Tweeling-knoopkruidparelmoervlinder, pfffff, what's in a name!. Mooi is hij wel.

Tweeling-knoopkruidparelmoervlinder

Tweeling-knoopkruidparelmoervlinder
Een van de eerste dagen ben ik gevallen. Vervolgens ging de adapter van mijn laptop dood en zat ik hier in ons hotel waar we soms wel 1 streepje internet ontvangst hebben, chagrijnig te wezen. Dat duurde gelukkig maar een avondje, je bent tenslotte op vakantie en het adapter probleem is opgelost doordat de hotelbaas zo lief was een andere voor me te regelen.

Met vrienden op pad richting het westen, een prachtig rotsachtig deel van Lesbos leverde vele mooie waarnemingen op en ook een paar foto's.

Cirlgors

Aziatische steenpatrijs
 De Aziatische steenpatrijs heeft een dik kwartier staan tokken op de rots. Ik heb het ook gefilmd maar dat komt wel in een volgende Lesbos blog want om dat hier te uploaden is geen doen. Maar het was geweldig en bij wijle erg komisch.
Aziatische steenpatrijs
Blij werd ik ook van een schitterende Ralreiger vlak naast de auto, dat gebeurt niet zo vaak. Hier zie je zo mooi hoe zijn lange smalle veren over hem heen vallen. Als deze reiger vliegt lijkt hij bijna wit.

Ralreiger
Het licht is wel fel, dat maakt fotograferen best lastiger. Ik maak ook minder foto's omdat het gewoon niet lukt omdat de vogels te ver weg zitten of de lens weigert. Het blijft behelpen, zo'n hobby ;-). De telescoop is dan weer zo geweldig, dat blijft mijn grootste vriend. Na een week heb ik zo'n 120 vogelsoorten gezien en we hebben nog een kleine week te gaan, dus wie weet wat er nog komt. De Bijeneters zijn trouwens laat en met erg weinig. Maar goed, die foto's waren vorig jaar al ruimschoots aan bod gekomen. Nu dan nog wat laatste foto's voor nu.

Steltkluut
Steltkluut
Oeverloper

Zwarte ooievaar

Boomkruiper(s)
Ik wil al mijn volgers en degenen die reageren bedanken. Ook voor het geduld om te wachten op weer een blog of een reactie. Uiteraard hoop ik dat ik in de loop van het jaar wat meer rust krijg, dan ga ik weer meer mijn best doen op blogger. Nu besteed ik mijn schaarse vrije tijd aan wat ik het allerliefste doe: vogels kijken!

18 opmerkingen:

 1. Super bird images Marianne and the Fritillary is quite amazing.
  Enjoy the rest of your Holiday.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben er dan misschien lang op moeten wachten, het is het waard geweest! Een prachtige serie laat je hier weer zien met veel soorten waarvan ik het bestaan niet kende en die ik ook nooit zal zien.
  Het harde licht - heb je daar natuurlijk al gauw - is overigens niet storend...
  Doe rustig aan en blijf kieken! Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal goed, weer welkom.
  groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Mooi om weer wat van je te zien. Prachtige foto's!!
  Bijzonder ook die citroenkwikstaart en die prachtige ralreiger.
  Je opnames van die steltkluut zijn echt heel erg mooi. Mooi van kleur en met die weerspiegeling in dat rustige water met ook nog eens een hele mooie lichtval. Super!!
  Fijne vakantie!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtige foto's. Uw blog is een echte traktatie voor de ogen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, wát een serie ...... Zoveel mooie soorten en prachtige foto's, Marianne. Ik doe een voorzichtige poging mijn favorieten uit te zoeken (zonder de rest tekort te willen doen). De vliegende kraanvogel (zo mooi dat lichtje ook nog in z'n oog), de vlinder (wat een beauty. Ik zou me daar alleen al een middag mee bezig kunnen houden), de roepende steenpatrijs van 12 (wat een komische opname), en de 2e van de steltkluut (wat een schitterend moment). Wat een narigheid met je vallen. Ik hoop maar dat je wat energie hebt kunnen opdoen voor je zware taak (ik herken er veel van). Sterkte en groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Preciosas fotografías Marianne, me han gustado mucho. Saludos desde España,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zulke vakanties zijn onbetaalbaar Marianne wat is dit mooi wat moet je genoten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  wat fijn dat je nu even volop kan genieten van al het moois op Lesbos. Wel jammer dat juist nu je camera kuren vertoont, maar als-ie wél mee wil werken, schiet je toch fantastische platen. Want: wat een schitterende serie! Eigenlijk vind ik ál je foto's prachtig. Maar extra geweldig: de citroenkwikstaart met druppels; de houding van de patrijs op de tweede foto; de ralreiger - heb ik ook nog nooit gezien, wat is die mooi; en de kleuren op de zwarte ooievaar.
  Ik wens je nog een heel fijn tweede deel van je vakantie.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig zeg, lijkt me een heerlijke bestemming!

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  Wat een pech met je valpartij en de problemen met de apparatuur. Ik kan mij voorstellen dat je flink baalde. Ook al heb je misschien minder foto's gemaakt dan je wilde, je laat hier wel een aantal bijzondere soorten zien. Lesbos is in het voorjaar beslist een vogelparadijs. En dan de naam van de vlinder: geen wonder dat je de naam niet kende. Je moet daar echt een specialist voor zijn.
  Ik hoop dat het vervolg even veel moois voor je oplevert als het eerste.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. A beautiful set of photos and a great shot of the Ciconia nigra, a really hard to find bird.
  Greetings,
  JR

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne,
  TOP-serie hoor! Die Citroenkwik is prachtig vooral foto 2 met dat gespetter, de Bosruiter en kemphanen staan er ook fraai op en Cirlgors met rupsje, je gaat lekker! De Uil lijk wel van hout, wat is dat toch een apart soort! De Jufferkraan is echt mazzel en de vlinder prachtig. De gestrekte Steenpatrijs gaaf en de Ralreiger zo mooi (kwijlen!!)Over de steltkluten hoef ik eigenlijk niks te zeggen (smelt!) en een zwarte ooievaar, tsss...wat een fijne vakantie. Nu verder heel blijven en duimen voor je camera. Gelukkig kun je er een lenen begrijp ik ;-)
  Tot gauw,
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie, ik had al eens gehoord dat Lesbos in het voorjaar echt een vogelparadijs is. Deze serie laat dit zeker zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige foto's stuk voor stuk.
  Het allermooist vind ik die van de Aziatische steenpatrijs.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is teveel moois om in 1 reactie weer te geven. Wat heb je prachtige platen gemaakt om jaloers op te zijn. Die ralreiger is wel erg mooi en dan die citroenkwik die ik heb gemist op Texel staat bij jou pontificaal in beeld geweldig!
  Blij weer wat van je te zien en te lezen. Sterkte met je zorgtaken.
  Hartelijke groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fantastic images of the birds, I love them Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Fantastic images of the birds, I love them Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen