zondag 18 januari 2015

Vet!

Gisteren kreeg ik van de redactie van 'IVN De Ronde Venen en Uithoorn' de vraag of ik een stukje wilde schrijven over 'ons' Koereigertje voor in het blad. Uiteraard met foto's erbij die ik de afgelopen week en eerder maakte.

Op zo'n verzoek kan ik geen nee zeggen (dat kan ik überhaupt slecht, maar dat terzijde). Dus ben ik 's avonds even in de virtuele pen gekropen met het onderstaande stukje tekst als gevolg (min of meer, er zijn een paar kleine aanpassingen). Ik weet dat het vorige blogje ook over de Koereiger ging maar ondertussen heb ik een serie nieuwe foto's kunnen maken van dit 'vette' reigertje.
**********************************************************************************Polder Groot Mijdrecht is één van de aantrekkelijkste plekken in Europa , althans dat vindt een bijzonder reigertje dat er al enige weken verblijft. Op 28 december 2014 werd hij ontdekt langs de Waverdijk. 
Koereiger (Bubulcus ibis)
Het reigertje, meer bepaald een heuse Koereiger, heeft er voor gekozen om de winter door te brengen in frissere streken dan normaal. De Koereiger hoort namelijk lekker te zonnebaden in Zuid-Frankrijk, Spanje of Portugal en bij uitbreiding in Noord-Afrika. Om het plaatje compleet te maken vervoert hij zichzelf op de ruggen van groot vee. Je ziet het inmiddels voor je en krijgt vanzelfsprekend een warm vakantiegevoel met fantasieën over de prachtige Camargue en de Middellandse zee.

Hoe anders dan de strakke groene vlakten van de polder Groot Mijdrecht. De koeien staan binnen maar gelukkig zijn er schapen buiten waar het Koereigertje statig tussendoor schrijdt. Zo af en toe staat hij stil. Dan loert hij geconcentreerd naar het gras. Inmiddels weet ik wat er gaat gebeuren; er moet gegeten worden. Met het snelle reactievermogen dat hij bezit grijpt hij een muis. Of een mol. Of een insect, dat is normaal gesproken zijn hoofdvoedsel. Maar zeg nou zelf, als je moet kiezen tussen 100 insecten vangen of 1 vette muis dan is de keuze gemakkelijk.
Op het stukje dijk waar de Koereiger voornamelijk zijn ‘tijdelijke vaste plek’ heeft, barst het van de muizen. Lekker vette ook, ik heb het zelf gezien. 

Koereiger (Bubulcus ibis)

Koereiger (Bubulcus ibis)
De Koereiger zelf is een van de kleinere reigers van Europa. Momenteel is hij in zijn winterkleed en vrijwel egaal wit. Op zijn kop kun je nog iets geelachtig gekleurde veren zien die horen bij zijn zomer- of prachtkleed. In het zomer- of paarkleed heeft de Koereiger namelijk prachtige oranje-gele veren op zijn kop, onderaan de hals en op zijn rug. Kortom, het is een fraai reigertje. Die lange veren onderaan de hals en op de kop heeft hij overigens ook nu en ze wapperen fraai in de wind.

Regelmatig breng ik hem even een bezoekje. Hij is grappig, het Koereigertje, en niet schuw. Daarnaast is hij een goed fotomodel. Zo doet hij niet moeilijk om mij getuige te laten zijn van gruwelijke taferelen zoals het in zijn geheel doorslikken van een nog worstelende muis. 

Koereiger (Bubulcus ibis)

Koereiger (Bubulcus ibis)
Of om te zorgen dat zijn kopveren mooi in punkkapsel komen te staan. Zoals in de vorige blog te zien was.

Ik houd hem in de gaten, ons Koereigertje. Als hij zo doorgaat wordt hij letterlijk vet. Ons eigen obesitas reigertje wordt het dan. Eén probleem hebben we in Groot-Mijdrecht in elk geval niet: de boeren hoeven niet te klagen dat de muizen alles op- en kapot vreten. Daar krijgen ze hier de kans niet voor!

Iedereen weer bedankt voor het lezen en bekijken van mijn blog en het schrijven van een reactie, dat blijft fijn!

16 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Nou daar kan de redactie van IVN De Ronde Venen en Uithoorn DIK tevreden mee zijn! Heel mooi en wéér prachtige foto's, om nog maar te zwijgen over het boeiend geschreven stukje!! Om in de trend te blijven kan ik wel zeggen: doorspekt met de nodige humor!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke opdracht, Marianne. Helemaal geknipt voor jou. Fantastische foto's van een geweldig moment. Wel zielig voor het muisje (die vind ik ook leuk), maar ja, het is natuur. Je hebt er ook een pakkend smeuïg verhaal bij geschreven. Leest lekker weg. Kost wel weer een hoop tijd, hè. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een prachtig stukje wat je hier schrijft Marianne, ik zit te genieten.
  Daar zal de IVN denk ik wel heel blij mee zijn.
  De foto's zijn ook weer super, tja de natuur kan soms hard zijn, een nog levende muis naar binnen werken zal het muisje niet leuk vinden.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vet cool !!
  Zowel jouw virtuele pennenvruchten als je heerlijke foto's zijn weer helemaal top.
  Mooi licht had je, en vooral de laatste twee foto's zijn supertop.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Leuk natuurlijk om daar een stukje voor te schrijven. Wel weer gave foto's hoor van deze koereiger.
  Geweldig zo met die dikke vette muis in zijn bek. Maar zo te zien is hij er zo mee weg.
  Je foto's zijn ook erg mooi van kleur. Prima gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Leuk om zo'n opdracht te krijgen. Zo kan je je schrijverstalent combineren met een aantal prachtige foto's die je gemaakt hebt. Het blijft boeiend om het wel en wee van de koereiger te volgen. En natuurlijk een buitenkans als je dicht in de buurt woont. Heb je overigens mijn series van deze veelvraat op mijn blog gezien?
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Mariane, Hope you are doing well on this Monday morning.
  Amazing shots of this beautiful egret! First time I see one eating a mouse : )
  New projects are always welcome and I wish you all the success possible for the magazine.
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Louise. I'm doing well, dispite of blue Monday ;-). The egret is eating all the time, I'm afraid he will be really fat in a few weeks :-). But I don't mind, he's a perfect model and there are lot of mice. So it's a benefit for both the egrets and the farmers.

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
 8. Ook alweer van die mooie plaatjes. Toch jammer dat ik er afgelopen vrijdag voor niet naar toe ben geweest. Niet gezien, maar gelukkig hebben we jouw foto's nog.
  \Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Via de e-mail van Geert uit Stieltjeskanaal (http://foto.stieltjeskanaal.com/):

  Hoi Marianne,

  leuk al die belangstelling voor dat 'bijzonder vette koereigertje '
  Mooi verhaal ook, samen met prachtige foto's. Genieten hoor!

  groet uit het licht besneeuwde Stieltjeskanaal,
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een enig verhaal heb je ervan gemaakt, Marianne.
  Enneh... prachtige foto's. Ongelooflijk toch, wat zo'n kleine reiger allemaal naar binnen werkt. Zulke vette muizen hebben ze in de Camargue vast niet.
  Heb heel erg genoten weer van je blog. Vooral omdat de reiger blijkbaar af en toe naar de sportschool gaat, met name op momenten dat ik langs de Waver zoek. :-(
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,

  geweldig toch dat ze je vragen om daar en stukje over te schrijven.
  Het is ook een leuk beestje die je echt niet overal tegenkomt!
  Je foto's zijn ook weer helemaal super met zijn grote vangst van de muizen.
  Ik zie inmiddels toch wel groen hoor.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Blog, krant.......boek! Fotoboek! Ik kan niet wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig in beeld gebracht hoe dit reigertje zijn buit wegwerkt. Prachtige foto's, mooi licht!
  groetjes ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Marianne, zo'n stukje schrijven kunnen ze wel aan je overlaten...Trouwens een Koereiger fotograferen doe je net zo knap. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen