vrijdag 12 september 2014

Vakantiefoto's?

Van Maria kreeg ik de vraag waar mijn, vast wel mooie, vakantiefoto's van Tsjechië bleven. Tja, daar stond ik dan met m'n mond vol tanden. Ik had namelijk nauwelijks mooie (vogel)vakantiefoto's van Tsjechië. En dat is vreemd en jammer.

Voordat wij in Tsjechië kwamen had het ook daar flink geregend. Probleem voor mij was de te hoge waterstand in 'ons' meer waardoor ik er niet langs kon wandelen. Dat was vorig jaar ook al zo maar toen kon ik in elk geval het paadje er naar toe nog deels belopen. Zelfs dat ging nu niet, ook niet met de rubber laarzen die ik bij me had. Ook in de tuin waren minder vogels dan andere jaren maar desondanks zag ik genoeg en waren we blij ook weer een Eekhoorntje te zien. Maar heel vaak bleef het bij telescoop of verrekijkerwerk. De enige vogel die ik redelijk dichtbij huis kon fotograferen was een jagende Visarend en dat is toch wel een leuke soort.

Visarend (Pandion haliaetus)
Visarend (Pandion haliaetus)  

Vogels kijken moest dus verder van huis en ik reed diverse keren stukjes het binnenland in om te vogelen.

Opvallend waren de grote aantallen roofvogels en Raven. Vaak achter een landbouwmachine die aan het maaien was maar fotograferen was lastig. Ik kon geen goede plek vinden om te staan en waar ik wel kon staan had ik telkens tegenlicht. Nu vind ik een silhouet van een Raaf nog wel iets hebben. Dat is toch een vogel die tot de verbeelding spreekt uit griezelige sprookjes ofzo, altijd krassend met de bek open in vlucht, dus van de Ravenserie hield ik twee foto's.

Buizerd (Buteo buteo)


Rode Wouw (Milvus milvus)

Raaf (Corvus corax)

Raaf (Corvus corax)

Langs de kant van de weg zag ik honderden kleinere vogeltjes; Witte - en gele kwikstaarten, Putters, Vinkjes, Paapjes, Geelgorzen, Tapuiten etc. etc. Ze zaten er mooi voor, foerageerden lekker en ik parkeerde op zo'n weggetje waarvan je denkt dat er toch praktisch geen verkeer langs komt. FOUT! Op het moment dat de rijstzak en de camera op het raam lagen en ik scherpstelde op een prachtige Paap klonk er achter mij een enorm TOEOEOET. Een lijnbus. Dus. Of ik maar even wilde doorrijden. Weg Paapjes, Geelgorsjes en Kwikstaartjes.
De volgende pogingen verliepen steeds soortgelijk en het scenario herhaalde zich met een vrachtwagen en een landbouwmachine. En dan krijg ik de pest in. Uiteindelijk bleek ik ergens op een modderweggetje uiteindelijk in staat om een Geelgors in een appelboompje te fotograferen, jippie!

Geelgors (Emberiza citrinella)

Omdat het zo nat was was het paddenstoelenseizoen al volop begonnen en dus hield ik me diverse dagen bezig met het plukken, eten en drogen van paddestoelen. Ik ken inmiddels een deel van de eetbare soorten in Tsjechië en het is ook een leuke bezigheid. Ook heb ik appeljam gemaakt en appelcrunch gebakken. In Tsjechië staan er heel veel fruitbomen langs de weg en je kunt meenemen wat je wilt. De pruimenbomen in onze tuin hingen ook stampvol met vruchten maar die worden door onze vrienden tot Slivovice omgevormd, waar ik dan mijn deel weer van krijg :-).

De laatste dag van onze vakantie was eigenlijk de mooiste dag. Lekker warm en zonnig en daardoor zag ik die dag tegenover ons huis nog de nodige vlinders en libellen en kon ik toch nog de meegebrachte macrolens gebruiken.

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)

Gestreepte goudspanner (nachtvlinder) (Camptogramma bilineata)
Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia)

Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia)

Kempense heidelibel man (Sympetrum depressiusculum)

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)
En dat was het dan voor wat betreft Tsjechië. Ik heb altijd betere fotojaren gehad maar dit keer zat het er niet in. Gelukkig was het aantal waarnemingen en het plezier van vogels kijken volop aanwezig dus ik klaag niet.

Inmiddels ben ik bijna twee weken thuis en heb ik de Groene Jonker zondag bezocht. Het was een feest met maar liefst 56 soorten en geen enkele foto op een zielig bewijsplaatje van een Temmincks strandloper na. Met de najaarstrek, die overigens al deels begonnen is, heb ik goede hoop op meer vogelfoto's in verder blogs.

Tot slot wens ik iedereen een fijn weekend en bedankt voor het lezen, kijken en reageren.


En nu maar hopen dat Maria een beetje tevreden is........ ;-)

21 opmerkingen:

 1. Hoi!
  Ik was al dik tevreden (grijns) maar moest hardop lachen bij het lezen van FOUT, het verhaal daarachter plopte gelijk weer uit mijn geheugen naar voren. In de GJ had je er al over verteld. Je Rode Wouw is echt om te kwijlen, zo mooi! De buizerd, en visarend natuurlijk ook Vooral de visarend is top. De raven verwacht ik wel weer in een fijne "griezelstory" van je terug te zien;-) De kleine parelmoervlinder is prachtig!De Kempense, erg fijn, nu hier nog ;-) Je laatste foto van de Icarus is erg leuk, heel artistiekerig gedaan! We gaan gewoon hier nog even genieten van de mooie dagen en de trek!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Very beautiful capture. Enjoyed the album

  BeantwoordenVerwijderen
 3. herlige bilder Marianne ! Ønsker deg en riktig god helg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Gave reeks zo met die vliegende roofvogels. Mooi die vleugels.
  Maar ook het fijnere werk met die vlindertjes is erg mooi, prachtige opnames.
  En ik lees hierboven dat Maria ook tevreden is, dus helemaal top...hihi...!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marianne,
  Mooie serie foto's zeker de vliegende roofvogels zijn echt gaaf.
  De vlinders vind ik ook prachtig er zijn er bij die ik nog nooit heb gezien.
  Ik las dat het niet meeviel om de vogels te fotograferen, steeds werd je gestoord door een bus landbouw machines.
  Het geelgorsje heb je er toch wel perfect op gezet hoor.
  Ik wens je een heel fijn weekend.
  Groetjes Irma.
  PS, ik heb net ook een blog geplaatst, zag je nog niet bij de volgers staan vandaar dat ik het even meldt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  mooi resultaat in de Jonker. Ach Tsjechie, ik heb al zoveel mooie foto's van je gezien die daar gemaakt zijn.
  Volgende keer meer succes.
  zoals je al gezien heb, ben ik daar beneden. Erg veel vogels en een flink aantal nieuwe soorten.
  maar als er familie bij is die niet van vogelen houdt, dan moet je (jammer) wel eens een vogel laten vliegen.
  Maar ik ben al blij met wat ik nu heb geschoten. Invoeren volgt later.
  groeten, Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne, er zijn pieken en dalen. Dat maakt vogels kijken en fotograferen ook vaak wel spannend. Je weet van te voren nooit waar je mee thuis komt. Gezien de omstandigheden heb je toch een aantal leuke plaatjes kunnen schieten. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Marianne ik vind de visarend heel mooi z,on grote vogel maakt toch altijd weeer inruk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch nog een leuke foto oogst, de rode wauw heb je toch erg mooi op staan. En de vlindertjes zijn ook leuk, al hoef je daarvoor niet naar Tsjechië.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. A lovely set of images Marianne. Great to see the Osprey.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  Die geelgors staat er dan wél heel mooi op. Je vlinders zijn ook prachtig. Maar begrijpelijk dat dit niet echt aan je fotografische verwachtingen voldeed. Jammer, maar je hebt wel veel gezien, begrijp ik, en hopelijk ook wel van je vakantie kunnen genieten?
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Como eu gosto de os ver voar bem por cima de mim, espreitar toda aquela grandiosidade de voar e querer também.
  Bj

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne,

  wat jammer dat je op je vakantie zo weinig foto's hebt kunnen maken maar wat ik hier zie die je bij het thuisfront kon maken is ook niet te versmaden. Prachtig die jonge visarend en je buizers is ook een plaatje maar die Rode Wouw is toch wel jaloersmakend hoor. Wanneer kom je die nou tegen??? Echt heel gaaf. Ook je vlinders en geelgorsje zijn heel leuk. De bewerking van het blauwtje vind ik bijzonder geslaagd :-)
  Toch een heel genietblog geworden ;-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marianne ,

  Ja het is jammer dat je op vakantie pech had maar wat ik hier zie mag niet onderschat worden helemaal top !!!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jammer dat je je niet kon uitleven op het fotograferen, maar je hebt vast wel een fijne vakantie gehad?
  Die roofvogels in vlucht doe ik je niet na, en de geelgors is mijn favoriet in deze serie.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hi Marianne, From what I understand, you did not get all the pictures you wanted. But the ones you are sharing here are very nice! I love all the pictures of the birds of prey, all great. The butterflies are very nice too especially the first one on the pink clover; it has the same pinkish color on it's wing! :)
  Have a nice day and thanks for sharing,
  With my regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen