zondag 15 december 2013

Een vrouw, een missie.

Een missie, een passie en een reputatie. Met deze drie 'ie' woorden in mijn achterhoofd vertrek ik vandaag richting polder Groot-Mijdrecht. Het doel: ganzen.

Degenen die mij al wat langer kennen, weten dat ik in de winter regelmatig ganzen kijk. Vogels kijken en bijkomend fotograferen is natuurlijk mijn passie en in de winter komt daar het ganzenringen aflezen bij. Als je daar eenmaal aan begint, wordt het een verslaving. Bijkomend voordeel van het veel naar ganzen kijken is dat ik nog weleens een bijzonder gansje vind. Inmiddels heb ik ongevraagd een reputatie opgebouwd als 'Roodhalsganzenvrouw'.

Het zat me dan ook helemaal niet lekker dat ik dit jaar nog geen enkele Roodhalsgans had gevonden. Als je regio-genoten dan ook nog tegen je gaan zeggen dat 'het zo onderhand wel weer eens tijd wordt voor een Roodhalsje want die hebben we nog niet dit jaar en jij vindt ze toch altijd', dan heb je een missie.
En een reputatie hoog te houden, ook niet helemaal onbelangrijk ;-).

Roodhalsgans (Branta ruficollis) (foto uit mijn archief)

Uiteraard was het belangrijkste voor mij dat ik zelf nog geen Roodhalsgans gevonden had dit jaar en dat kan gewoon niet. In de polder scan ik de paar ganzengroepen af die ik tegen kom, echt veel zijn dat er niet en de groepen zijn ook niet groot. Totdat ik op de Botsholsedwarsweg toch een flinke groep ganzen zie. Daar gaan we eens even lekker voor zitten! Binnen 3 minuten pik ik er een Roodhalsje uit. Yes, missie geslaagd! Na diverse sms-jes en een upload naar waarneming heb ik dan ook mijn reputatie gered, zeker nadat ik nog twee op de waarneming afgekomen vogelaars het Roodhalsje aanwijs. Ook de reactie per sms zijn erg grappig: 'Blij dat je er weer bent...' , 'we kunnen nu niet maar voor de komende weken houden we ons aanbevolen' en 'je maakt je reputatie maar weer eens waar, wat betreft die Roodhalsganzen'.

Roodhalsgans (Branta ruficollis) (foto uit mijn archief)

Na de Roodhalsgans zoek ik verder tussen de ganzen op zoek naar geringde exemplaren. In een grote groep Kolganzen vind ik uiteindelijk 4 ringen en in een andere groep nog één. Als je nagaat dat er rondom de Botsholsedwarsweg en de Proostdijerdwarsweg zo'n 15000 (Kol)ganzen zaten, is dit eigenlijk een mager resultaat.
Wat het lage aantal dan weer helemaal goed maakt, is het feit dat het voor mij 5 nieuwe aflezingen zijn én dat er een Rusje bij zit. En wat voor Rusje! Geringd in Siberië, helemaal in het noord-oosten van de Pyasina-delta. Zie het kaartje hieronder, afkomstig van de website www.geese.org, waar ik al mijn afgelezen ganzenringen invoer.

Herkomst en aflezingen van de Kolgans met halsring ZEA zwart

Gelukkig zijn er heel veel jonge Kolganzen, het is dus een goed jaar geweest qua broedresultaat.

Nu heb ik nóg een missie: ik moet 'mijn' andere Rusjes nog terugvinden, de 1CU + 1HG, het stel dat ik al een paar jaar volg (zie de blog 'From Russia with love'). Op de website www.geese.org heb ik inmiddels gezien dat mijn ringen-aflees-collega Kees ze al heeft gezien in de omgeving. Ze zijn dus in elk geval weer heelhuids terug!

Kolganzen 1CU en 1HG  (Anser albifrons)
Geen echte fotoblog dus vandaag maar gewoon het verhaal van een dag in mijn eigen polder als vogelaar met een passie.

Het verhaal met de foto's van het 'spooky' gebouw komt nog. Ik heb er meer tijd voor nodig maar het streven is om het zeker vóór 31 december a.s. te plaatsen.

Allemaal weer bedankt voor het bezoek aan mijn blog en de reacties. En tot slot: gezellige feestdagen en een goed 2014!

21 opmerkingen:

 1. Congratulations Marianne on completing your mission. Thats an interesting name they have given you.{:))
  I have never seen Red Breasted Goose yet.
  Hope you have a good Christmas and a great 2014.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy. And what's in a name afterall. My mission is completed so that's a relief :-).
   Hope you'll find a Red Breasted Goose yourself, it's really a beautiful goose but I think they are harder to find in UK.

   Wish you luck and all the best for 2014!

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 2. Haha, Zo ken ik je weer. Je zit ook vol verrassingen. Vrijdag had je het er nog over en nu heb je lekker BEET!
  en "jouw" Rusjes weer terugvinden is natuurlijk ook helemaal TOP.
  Prachtig! Misschien kan ik er woensdag heen....
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,

  gelukkig heb je de roodhalsganzen gevonden en ze ook nog samen met de kolganzen op de foto gekregen. Mooi hoor.
  Die r\Russen gaan ook wel komen of zijn er al maar verstoppen zich nog.
  kortom leuke foto's, mooie soort en een leuk verhaal.

  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 15.000 Kollen ! Dus dáár zitten ze.
  Geweldig hoor, en dan ook al gelijk een roodhals erbij.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie belevenis. En dat alles verpakt in fraaie zinnen en goedgekozen woorden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I hope you will find the bird you are looking for Marianne. In the meantime, have a wonderful Holiday Season too and thank you for all the nice comments in my blog. Hugs xoxoxo
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Louise for your sweet comment. We'll sure 'see' each other on the blogs in 2014.

   Lots of love for you and your family,
   Marianne

   Verwijderen
 7. wirklich ineressantes posting soweit ich versteh, die fotos und die karte sind sehr schoen !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd Marianne je hebt het weer mooi waar gemaakt wel leuk om z,on hele verre Rus uit z,on hele grote groep te pikken.het is ook nog eens een heel mooi verhaal geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig gedaan weer, je bent toch nog steeds de beste ganzenvinder. Helaas was het al donker toen wij twitchers ( die vinden dus niks, die lopen alleen meldingen af) terug in de regio kwamen.
  In april weer naar Lesbos...... Ik ga mee,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En dat voor een paar Kolganzen...Nee, grapje. Iik begrijp de passie helemaal! Je raakt verbonden aan zulke prachtige vogels. Ik hoop dat je snel je rooien vindt. Wat een prachtige ganzen zijn dat toch. En dan meteen foto's, blog enz. enz. Ik kijk er al naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  Prachtige foto's en wat een indrukwekkend verhaal. Knap om al die ganzen zo te kunnen volgen. Wel leuk natuurlijk om zo ook wat meer te weten te komen over de vlieg routes van deze ganzen. Heel interessant!!
  Ik heb ook diverse DVD's van die BBC serie, waaronder ook Earth Flight. Die zul jij vast ook wel gezien hebben. Is echt gaaf om die verschillende vogels zo tijdens hun tocht te volgen.

  Groetjes en ook alvast fijne feestdagen,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,

  ik heb misschien een stomme vraag maar............. hoe lees jij die ringen dan af van de ganzen? Als ik ganzen ander gaan ze er gelijk vandoor dus hoe doe jij dat? Of heb je een enorme teletoeter en probeer je die dan zo te richten dat je hem kan aflezen? Dit is gewoon belangstelling hoor :-) En roodhalsganzen zijn ook echt heel mooi. Zelf nog nooit gefotografeerd maar wie weet.

  Leuk ook die kaart van je kerstwens met alle aspecten van de seizoenen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma, dat is geen stomme vraag hoor. Ik lees die ringen af door mijn telescoop, ik ben in de eerste plaats vogelKIJKER en in de tweede plaats pas vogelFOTOGRAAF. Dus als ik een groep ganzen zie kijk ik ofwel vanuit de auto mijn mijn telescoop de groep af of ik ga langs de kant van de weg/pad/sloot staan en bekijk de ganzen. Ringen aflezen is eigenlijk iets wat je bijna alleen maar met de telescoop goed kunt doen (uitzonderingen daargelaten). Bovendien zitten die groepen ganzen in weilanden die van iemand anders zijn, dus daar kun je ook niet naar toe lopen.
   Het toverwoord is dus 'telescoop'. :-).

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 13. Once more a delight, looking at these marvellous birds.
  All good wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nou, misschien dan niet veel foto's, maar wel een interessant verhaal, hoor. Ik heb het met plezier gelezen, Marianne. Ik zal toch eens beter die ganzengroepen bekijken. Een groot aantal soorten herken ik wel, maar die Roodhals heb ik hier bij de GJ nog niet gezien, denk ik. Bedankt voor je prachtige kerstkaart en -wens. Jij ook hele fijne dagen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuke blog en een roodhalsgans op de foto. Ik heb hem nog nooit gezien.
  Jij ook fijne feestdagen en een prachtig 2014.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dag Marianne,
  Ja de Roodhals gans heb ik ook diverse keren vast kunnen leggen en daar ben ik ook altijd blij mee !!!!
  En zo'n Telescoop staat op mijn verlanglijstje lijkt me ideaal !!
  Bedankt voor je Kerstwens en wij wensen jou ook Fijne dagen en een Gezond en top fotojaar in 2014 toe !!
  gr,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik moet je bekennen dat ik niet zo warm loop voor ganzen, maar dit Roodhalsje, ja, die kan me wel bekoren, en met alles wat je erbij vertelt, ga ik ook van dit gansje houden hoor ;-)

  Dank voor je prachtige wenskaart en natuurlijk wens ik jou ook hele gezellige dagen en een mooi, gezond en gelukkig 2014.

  Lieve groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen