zondag 20 oktober 2013

Oost-West, beide best!

Toevoeging 25-10-2013: Hoe leuk, onderstaande foto staat bij een artikeltje over de bijzondere Daurische Klauwier uit de Waverhoekse 'voortuin'. Het artikel staat op de voorpagina van onze weekkrant 'De Groene Venen'. 
Zie hier: De Groene Venen.


Daurische Klauwier (Lanius isabellinus)

Wat een weekend! Het is een weekend waarvan ik, als vogel kijkend mens, helemaal gelukkig word en dat even de continu aanwezige rugpijn doet vergeten.
Gisteren, zaterdag 19 oktober, vertrokken mijn man en ik richting Zwolle. Daar wonen vogelvrienden van ons die we voor het eerst in 2010 op Lesbos ontmoetten. Het eerste en tweede jaar wisten we hun namen niet en waren het 'de man en de vrouw van het Dwergooruiltje'. Zo gaat dat.

Inmiddels heeft ons contact zich uitgebreid, kennen we elkaars namen en werd het plan gesmeed om ook in Nederland elkaar, en elkaars 'thuis'-gebieden, eens te bezoeken. Tenslotte hebben wij in het westelijk deel van Nederland met polders en plas-dras toch weer andere vogels dan het meer noordoostelijk gelegen Zwolle, met de uiterwaarden van de IJssel en mooie bosgebieden in de buurt.
En zo gingen we vogelen in , voor ons, Oost-Nederland. Het weer was heerlijk en het vogeltochtje ook. Het werd om meerdere redenen een heel geslaagde dag. Ik zag mijn aller, allereerste Vuurgoudhaantje! Zo'n klein stoer vogeltje, zo'n groot plezier. Geweldig, met de telescoop kon ik hem prachtig bekijken toen het beestje ging zitten en een spinnenweb begon leeg te peuzelen. Tot gisteren was het Vuurgoudhaantje één van de vogeltjes van mijn frustratielijstje en nu blijkt gewoon dat hij écht bestaat!
Verder kwamen er Visarend, Slechtvalk, Zwarte mees, Grote bonte specht, Putter en nog heel veel meer voorbij. Ik heb geen foto's gemaakt maar heerlijk genoten van alles wat ik zag door de scoop en hoorde zingen en roepen om mij heen.

En dan. Dan ga je naar huis en ziet op je mobiel dat je een paar sms-jes hebt gekregen. Van het vogel-thuisfront. In de spreekwoordelijke voortuin, De Waverhoek, was een Daurische Klauwier ontdekt. Een Oost-Aziatische Klauwier die dus ernstig verdwaald is. En omdat hij eigenlijk ver in het oosten woont, bijna nooit in Nederland gezien wordt.

Daurische Klauwier (Lanius isabellinus)
Eigenlijk zou ik vandaag met de vogelwerkgroep naar Texel gaan maar dat had ik vanwege mijn rugklachten afgezegd. Zo'n hele dag van 's ochtends vroeg tot in de avond veel in de auto zitten is echt funest op dit moment. Maar nu kon ik tóch een heel klein beetje vogelen dichtbij huis zondag om de Daurische Klauwier proberen te vinden en daarna weer rustig op de bank.
Maria bleek ook zaterdag niet naar de Waverhoek te zijn geweest en we spraken af om zondagochtend 09:00 u.
Ik maak een lang verhaal kort:
Terwijl er een grote groep mannen helemaal aan de overkant op de dijk stond te kijken en te zoeken, besloten Maria en ik dat het verstandig was om daar niet zonder meer naar toe te lopen en even overal te zoeken naar de Daurische Klauwier. We zetten onze telescopen neer en onmiddellijk zei Maria "ik heb hem in beeld!". Hij bleek dus recht voor ons op enige afstand boven in een rietpluim te zitten en was dus alleen te zien van waar wij stonden. Ik verzin het niet! We konden deze mooie verdwaalde oosterse vogel hier in het westen heel mooi in de scoop bekijken van alle kanten. De korte donkere oogstreep, licht geschubd op de borst en de mooie warm oranje-rode (beschadigde) staart met iets donkerder midden. Fotogezien was het bewijsplaatjesafstand maar dat mocht de pret zeer zeker niet drukken. Ondertussen waren de mannen gewaarschuwd en kwamen snel onze kant op. Een zondagochtend in je thuisgebied kan niet mooier beginnen!

Daurische Klauwier (Lanius isabellinus)
Natuurlijk hebben we ook de andere vogels bekeken, wintertalingen, Pijlstaart, Smient, Slobeend, Watersnipjes, Veldleeuweriken, Sperwer etc. kwamen voorbij. En 3 stralend witte Knobbelzwanen zetten hun landing in vlak voor onze neus. Dat blijft toch ook een pracht gezicht en dus:

Knobbelzwaan (Cygnus olor)
Knobbelzwaan (Cygnus olor)
Weinig foto's dit keer maar voor mij zijn het verhaal en het gevoel en de euforie van het vogels ontdekken en - kijken minstens net zo belangrijk. Nog maar eens: Vogels kijken is geluk!

Iedereen nog een heel fijne zondag en bedankt voor het lezen!

23 opmerkingen:

 1. Het was weer fantastisch in je "voortuin".Ik loop ook nog met een Daurische grijns rond!!! Het was TOP!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Marianne.
  How great to see a Shrike Marianne of any species.
  Yes bird watching is happiness as you say in you post.
  Lovely photos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Marianne hopelijk gaat het van de week beter met je rug maar deze belevenissen pakt niemand je meer af wat een ontmoetingen geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die landende zwaan is gewoon klasse, Marianne. Leuk om zo'n uitwisseling te doen van "eigen vogelgebieden". Ik heb vanmiddag tussen de verschrikkelijke buien door even wat smientjes op de kiek gezet. Die zwommen dus vlak bij mijn huis in Ruislip Lido. Hardstikke leuke blog en ik ben blij dat er weer eens wat uit je pen/camera stroomde...ondanks de rugproblemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marianne, nogmaals hartelijk bedankt voor een blik door de telescoop op de Daurische Klauwier. Later op ons wandelrondje hoorden we een Waterral gillen. Die hebben we op Walcheren nog nooit gehoord. Mooie website!
  hartelijke groet, Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marianne, ich kann deinen Photos sehen, aber den Test kann ich leider nicht gans gut verstehen.... Grüsse.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne, Beautiful birds! Love the white one. I don't know what is the other one?
  Have a wonderful week!
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Louise,

   The other one is a Daurian Shrike or Isabelline shrike (en Francais: Pie-grièche isabelle), which is a big rarety in The Netherlands because it used to live in China, Mongolia, well in eastern Asia. It is for sure lost and it is only for the 11th time this species is seen in The Netherlands, and to be more specific, it was now staying a few miles from where I live. So last weekend a lot of Dutch birders visited my area for this very special nice Shrike.

   You van find more information about the Shrikes behaviour and habitat at
   http://en.wikipedia.org/wiki/Isabelline_Shrike

   Have a nice week too! How's the new job doing?

   Kindest regards,
   Marianne

   Verwijderen
 8. den ersten vogel kenn ich nicht, schoene fotos , echtes wildlife.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is inderdaad een heuglijk weekeinde geworden zo. Eerst genieten van het gewone, dat nooit echt gewoon wordt, en dan zo'n kraker voor het laatst bewaren. Vogelaarsgeluk heet dat.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne
  hoe gaaf wil je een weekend hebben? Mooi verhaal met ondersteunende foto's. Ik heb er van genoten. Nog beterschap met je rug.
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier spreek een gelukkige vogelaarster ;-) Heerlijk Marianne dat je hiervan zó kunt genieten dat je je rugklachten even kunt vergeten. Ik begrijp uit je woorden dat het niet lekker gaat, ik wens je sterkte en betere tijden!

  Lieve groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Marianne, die achtertuin van jouw heeft al heel wat opgeleverd!!! Geweldig zo'n soort in je eigen omgeving te scoren. Hier gaat het bloed sneller van stromen. De foto is in ieder geval een mooi bewijsplaatje. Groet, Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne,
  Jij hebt er een "neus" voor om alles mooi in je scoop te krijgen. Prachtig dat jullie hem zo snel zagen en de foto's zijn ook nog behoorlijk goed gelukt. De vogel staat er best duidelijk op.
  Heel vervelend dat je last hebt van je rug. Ik hoop dat het snel beter wordt zodat je er weer zonder pijn op uit kunt.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Belas fotografias de lindos Pássaros...Espectacular....
  Cumprimentos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja jullie hebben echt een cadeautje gehad met deze bijzondere vogel ,
  Helemaal topppppp
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Marianne,

  wat fantastisch dat deze Daurische Klauwie gewoon gelijk voor jullie neus zat. Heel goed van Maria dat ze hem ook gelijk zag. Ik had er nog nooit van gehoord maar bijzonder is het zeker. Je hebt dan ook niet voor niets van die prachtige vogelrijke achter en voortuin hihi.....

  Ook heel leuk dat de mensen die je op vakantie ontmoet hebt beter hebt leren kennen en zo kom je inderdaad ook eens op een andere manier aan de andere kant van het land. Een vuurgoudhaantje bestaat inderdaad wel degelijk maar dat wist je natuurlijk zelf ook wel *lol*. Volgende keer maar proberen te kieken toch.

  Heel naar dat je zo last van je rug hebt. Ik hoop dat dat binnen niet al te lange tijd weer "hanteerbaar" is.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig toch dat die vlak voor je zat, hij wilde niet dat je moeilijk moest doen met je rug :)
  Ik heb weer genoten van de foto's en je verhaal, en dat je rug maar snel weer beter gaat.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Marianne,
  Wat een verhaal,...ik begrijp je frustratie als vogel spotter volledig. Doe je alle moeite om een bepaalde vogel te zien, blijkt hij gewoon bijna bij je thuis te zitten. Moest wel lachen om je "frustratielijstje"..hihi..!!
  Maar gelukkig heb je toch nog die Klauwier te pakken, wat een mooi en bijzonder vogeltje. Prachtig gefotografeerd tussen dat groen en die mooie lucht.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een prachtige waarneming en ik kan me goed voorstellen hoe je daar als vogelaar van geniet. De landing van de knobbelzwaan heb je ook mooi, daar kun je als fotograaf dan weer van genieten. Haha, dat vuurgoudhaantje kun je dus nu van je lijstje strepen. Trouwens, mooie soorten gezien, maar te ver voor een foto?
  Sterkte met je rugpijn, ik hoop dat het alweer wat beter gaat nu.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een fantastische foto's!
  Groetjes, RW & SK

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een lot uit de loterij, Marianne, en wat een snoepie van een vogeltje. Ja, dan ben je (heel) even je rugpijn vergeten (weet er alles van). Het móést gewoon zo zijn dat jullie 'm ontdekten en niet die hele horde fotografen. Leuk dat ze 'm in de krant gezet hebben. 'k Heb meteen even digitaal gekeken. Grappig met daarboven de foto van al die speurende fotografen, die helaas niets zien, terwijl jullie lekker aan het fotograferen waren (haha, ik kan daar echt om grinniken. Ik zie het voor me.). Sterkte met je rugpijn. Groetjes, Joke

  P.S.: we zijn nog aan de afwerking van de verbouwing bezig, Nog steeds weinig tijd, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan! Dus toch een blogje gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen