dinsdag 12 maart 2013

De Vogelvilla

Nu de winter weer (tijdelijk?) terug is, kan ik nog wel een soort winterse blog neerzetten.

Begin 2008 had mijn man het briljante idee om een écht flink voederhuis te maken voor onze vogels in Tsjechië zodat ze tijdens barre koude, lekker overdekt konden tafelen. In de kelder en het hout/kolenhok lag immers toch nog genoeg hout (van de vorige eigenaars, die overigens behalve hout zo'n beetje alles hadden achtergelaten tot aan medicijnen toe). Het plan werd goed doordacht en met liefde en beleid in elkaar gezet en daarna door mij met heuse tweedehands dakbedekking (die nog voorhanden was bij een buurman in de kelder) bekleed en gelakt om al te snelle verrotting tegen te gaan.

Vogelvilla
Het was een serieus voederhuis dat door ons dan ook vrijwel onmiddelijk omgedoopt werd tot 'Vogelvilla'. De villa viel vanaf het eerste moment in de smaak en hoewel het soms wel een beetje een doorgangshuis leek, had hij ook veel vaste bezoekers. Dat het zo lekker ruim was, was vooral ook fijn voor grotere bezoekers als Fazanten, die worstelden en duwden zichzelf ook naar binnen. Ook menige Eekhoorn eigende zich het huis voor enkele uurtjes toe en joeg als een agressieve huisbaas alles weg wat in de buurt kwam. Wij knepen een oogje toe, tenslotte moeten Eekhoorns ook eten. Liefkozend worden ze door ons inmiddels Eethoorntjes genoemd.

Dikke Fazant heeft zich in de villa gepropt.
De Villa stond op diverse plekken in de tuin, op de grond, op boomstronken, en op verplaatsbare palen om tenslotte te eindigen op de plek waar hij nu al meerdere jaren staat: de hoek van de veranda, op de balustrade. Deze plek is ideaal (voor ons) omdat we het huis snel kunnen vullen vanuit de kamer en al tijdens het ontbijt kunnen genieten van de vogels. De vogels en de Eekhoorns vinden het prima, door het spiegelende glas zien ze ons meestal niet als we binnen zitten, en ze komen en blijven dus lekker eten. Onder de villa blijft het bij slecht weer langer droog zodat ook de grondvretertjes zich tegoed kunnen doen aan zaadjes, noten en rozijntjes.
Mooie soorten kwamen in de loop van de jaren voorbij: Goudvink, Sijs, Geelgors, Putter en Appelvink. Om slechts een handjevol te noemen uit de meer dan 100 soorten.

Eekhoorn ( Sciurus vulgaris, Red Squirrel )

Putter (Carduelis carduelis, Goldfinch)
Appelvink (Coccothraustes coccothraustes, Hawfinch)

Nog meer materiaal werd hergebruikt om een forse voederautomaat te maken. Een lege twee liter fles werd met schroefjes in een bakje vastgezet en onder in de fles werden 3 gaten gemaakt waar het voer uitgehaald kan worden.  Aan de bovenkant dop eraf schroeven en de fles met voer vullen met behulp van een trechter, iedereen kan het. Reuzenvoederautomaat in de villa en klaar is Kees.

Putters op de voederautomaat
Eethoorn bij de voederautomaat

Drie weken geleden tijdens al die sneeuwbuien heb ik, grotendeels vanachter het raam, een aantal bezoekers gefilmd. Alle filmpjes doorgelopen en geknipt en geplakt tot het resultaat hieronder. Omdat niet iedereen vogelaar is, heb ik er hier en daar wat tekst bijgezet over wat je ziet of hoort. Je kunt het beeld vergroten door rechtsonder op het pictogram naast 'youtube' te klikken.Het leuke van filmen is dat je bij herbekijken dingetjes opmerkt die je anders misschien niet opgevallen zouden zijn. En voor mensen die beginnen met vogels kijken is het een fijne manier om heel wat over vogelgedrag te leren, neem alleen al de manier van foerageren. De meeste soorten mezen (Koolmees, Pimpelmees, Matkop en Zwarte mees) pakken vlug hun zaadje en vliegen ermee weg om het elders open te peuteren. Maar de Pimpelmees blijft wel eens iets langer zitten en dooreten.
De vinken (Sijs, Groenling, Goudvink en Vink) blijven over het algemeen lekker zitten eten tenzij ze verstoord of opgeschrikt worden. Ook kun je binnen de groepen van mezen en vinken zien hoeveel, of weinig, het verschil in grootte is. Neem een beeldje van een Sijsje samen met een Groenling, de laatste lijkt enorm!

Natuurlijk is het 'live' véél leuker maar toch geeft het al met al wel een mooie indruk van de drukte in de tuin, het winterse karakter van amper 2 weken geleden en het nut van een heuse 'Vogelvilla'.

Inmiddels is de villa wel aan wat groot onderhoud toe, een mooi projectje voor ergens in de zomer. Er ligt gelukkig al nieuwe tweedehands dakbedekking op me te wachten.

De volgende blog wordt een lenteblog, beloofd. Weer of geen weer!

17 opmerkingen:

 1. Really lovely shots of the Red Squirrel, Goldfinch and a super close up of the Hawfinch Marianne. I have never seen a Red or a Hawfinch unfortunately.
  (Complimenten)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy for the compliments!. I'm lucky to have seen so much but it took me years to realize it was there! Just be patient, if you keep a green bough in your heart, the singing bird will come ;-) ).

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
 2. I also enjoyed the video with the lovely pair of Bullfinch.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke, originele voederautomaat.
  Je hebt hier ook een paar hele mooie foto's tussen staan, de putter is echt top, maar ook de eerste eekhoorn en de mooie appelvink zijn prachtplaatjes.
  Bedankt voor je antwoord op mijn vraag in je vorige blog. Ik kijk heel erg uit naar de lente en al het vogelplezier dat we dan gaan krijgen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne.
  Ik hoop dat dit een afsluitingsknaller is van de winter!
  Wat een leuke blog. Je Appelvinkje is natuurlijk een klasse foto en de putter is ook al beeldschoon. Je "eethoorn" vermakelijk maar ook lief op de foto. Van je lekker lange filmpje heb ik ook echt genoten en nooit zo goed het verschil in grootte gezien van sijs en groenling. Je hebt niet overdreven. Ik denk dat ik ook zo'n super vogelvilla ga timmeren, ik ben er weg van.Maar.......in november hoor! Tot gauw in het zonnetje ergens in de polder.
  groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje wat goed zeg ik zit hier te kwijlen van zoiets moois !!!
  Echt super gaaf !
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. daar is studie van gemaakt gelukkig heb je daar ruimte genoeg ervoor dat dit genieten is dat laten jullie wel zien hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldig vogelparadijs heb je daar gemaakt, Marianne. Je foto's zijn prachtig en je verhaal leest als een boeiend boek. Op m'n gemak heb ik naar je filmpje gekeken. Wat een vogels...wow! Leuk dat je de namen erbij gezet hebt. De soorten kan ik voor een deel wel onderscheiden, maar vogelman of -vrouw vind ik vaak moeilijk te herkennen. En je eet/eekhoorntje...wat een snoepje. Al met al heb ik van je blog genoten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,
  Wat een prachtig verhaal heb je bij deze foto's geplaatst. Je verwent die vogels wel hoor met zo'n villa. Lijkt me ook erg leuk om zoiets te maken. Leuk idee ook met die fles.
  Maar ook je foto's zijn weer te gek. Prachtig dat eekhoorntje met zijn pluimstaart mooi in beeld. Ook die foto bij je fles is echt geweldig met die oren zo in de lucht.
  Die putter en ook die appelvink heb je erg mooi te pakken. Kortom het is gewoon weer genieten!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ben je lief bezig geweest voor de vogeltjes. En ze genieten er goed van. En een eekhoorntje in de tuin, ik smelt een beetje. Hoe krijg je het voor elkaar om een voorjaars blogje te maken, het is nog brrrrr buiten...;-)
  Maar ik verlang er ook naar..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,

  ik zat ook te denken om nog wat roodborstjes (heb er tig) inde sneeuw te plaatsen, maar vond de futen toch even leuker. had het even gehad met de sneeuw hihi....
  Heerlijk blog met een keur aan vogeltjes (ook in je filmpje) Inderdaad heel bijzonder van die pimpelmees die steeds zijn pootje intrekt. Op de foto van de dikke fazant staat op de voorgrond ook nog een klein vogeltje onder het huisje. Heerlijk voederhuisje en wat een genot om daar steeds naar te kunnen kijken :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma, ja dat klopt. Voor de villa waar de Fazant in zit gepropt staat nog een Geelgors. Maar omdat het een slechte foto is die meer ter ondersteuning van het verhaal dient, heb ik die Geelgors niet in de beschrijving van de foto gezet.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 11. mooie serie! vooral die Appelvink is erg gaaf

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig dat filmpje Marianne!
  Zoveel vogels bij je huisje is toch wel uniek.
  De Appelvink zò mooi en ook de Sijsjes geweldig.
  Goed idee om zo`n villa te maken,

  groet Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige foto's vooral de eekhoorn vind ik erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ben jij optimistisch met je woorden over een lenteblog... de lente mag dan wel beginnen morgen, maar het lenteweer is nog steeds ver weg :-(
  Het is voor de vogels goed toeven in je vogelvilla, en als ik het filmpje zo bekijk dan maken ze er ook volop gebruik van. Ben wel 'jaloers' op je goudvinken, mooi stukje film zo met die sneeuw. Van je foto's zijn appelvink en putter toppers!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen