woensdag 5 augustus 2015

Als het maar vleugels heeft

Ik moet een 'smoes' verzinnen om nog een vlinderblog te plaatsen als 'De Vogelkijker'. Bij uitbreiding schrijf ik dan maar dat vlinders ook vleugels hebben en libellen ook (vliegtuigen zal ik jullie besparen). In de zomer kijk ik sowieso ook naar vlinders en libellen, mede omdat de zomer vaak een wat slappe tijd is voor vogels.

Met Maria maakte ik in de afgelopen weken een paar leuke uitstapjes. Eerst toch vogels; er zat een Bairds strandloper in Den Helder en die hadden wij beiden og nooit gezien. Nu wel, in de stromende regen en het stipje op de foto is het plaatsen niet waard. Ook vonden we een Kwak, een zeldzame reigersoort waarvan de foto ook hopeloos was. Dus verder met de vlinders.

Afgelopen zondag hadden we een vlinderuitje naar Limburg. We hadden een doelsoort: het Spiegeldikkopje.
Een wandeling door het fraaie Limburgse landschap zorgde meteen al voor veel vlindergeweld; de Oranje zandoogjes vlogen bij bosjes.

Oranje zandoogje (Pyronia tithonus)
Oranje zandoogje (Pyronia tithonus)
Het Oranje zandoogje is geen echt zeldzame vlinder maar in de streek waar wij wonen komt hij niet of nauwelijks voor. Daarmee is hij voor ons toch een speciale vlinder waarvan het leuk is als je die weer aantreft.

Langs het pad zaten ook 3 Rozenblaadjes, dat is een dagactief nachtvlindertje. Fraai beestje.

Rozenblaadje (Miltochrista miniata)
Op het veldje aangekomen waar we de bewuste Spiegeldikkopjes zouden gaan vinden begonnen we vol goede moed te zoeken. We zagen natuurlijk genoeg..... Grote Dikkopjes

Groot Dikkopje (Ochlodes sylvanus)
Bloedrode heidelibellen.....

Bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum)

Bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum)
Gehakkelde Aurelia's.....

Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)
Citroenvlinders......

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
Koevinkjes, Dapauwogen, Atalanta's en geen.....
Spiegeldikkopjes :-(.
Ruim 2 1/2 uur zijn we aan het zoeken en dan besluiten we om toch maar een tweede locatie op te zoeken waarvan ik ook gehoord heb dat ze daar moeten zitten.

Nog steeds in Limburg parkeren we een half uurtje later op plek 2. We lopen naar een fraaie vlindertuin waarvan iemand ons gezegd heeft dat hij 3 minuten daarvoor een Spiegeldikkopje heeft gezien op de Budleia (vlinderstruik). Dus. Weg. De vlinderstruiken miegelen van de vlinders. Alle eerder genoemde soorten zien we rondfladderen. We krijgen zelfs de Eikenpage in de verrekijker, ook een erg gave en nieuwe soort. Maar van HET Spiegeldikkopje ontbreekt elk spoor.

Een vriendelijke meneer steekt ons een hart onder de riem, we moeten gewoon even verder lopen langs het pad want daar zitten ze echt waar. Na een paar honderd meter blijkt hij gelijk te hebben. Op de distels, of eigenlijk aan de bloemen van de distels zien we ineens een Spiegeldikkopje. Nee twee, ehhh, drie. Uiteindelijk vinden we er minimaal acht op verschillende distels. Wat zijn we blij met onze doelsoort van de dag. En het is echt een heel mooi vlindertje. Het Spiegeldikkopje.

Spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
Spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
 Missie geslaagd!

Maandagavond lees ik op waarneming dat er een Grijze wouw in Brabant zit. Die staat ook nog op mijn verlanglijstje. Dinsdagochtend krijgen Maria en ik een app-je van een vogelvriendin die de Grijze wouw net heeft gezien in haar spreekwoordelijke achtertuin. Uiteraard moet ik werken en het giet maar ik krijg al de kriebels en stel Maria voor om na het post fietsen een twitch te doen naar de Grijze wouw. Maria reageert enthousiast. En zo breek ik wederom een 'postbezorgersfietstijdrecord' en pik Maria aan het begin van de middag op. Tegen kwart voor 3 's middags zijn we op de plek van de Grijze wouw die heel braaf is blijven zitten. Onze vogelvrienden zijn er ook en verwelkomen ons vrolijk. Het is die dag de tweede keer dat ze staan te genieten van deze rover. De vogel is prachtig te zien in de scoop, alle kenmerken van de juveniele vogel, zoals de witte veerrandjes, de lichtbruine keel/borst en het prachtig gave verenkleed zijn mooi te zien. De foto's zijn bagger. De Grijze wouw in grijs weer (op zich wel toepasselijk) zit op meer dan 100 meter. Maar door de scoop zien we dat hij poetst, braakbalt, vliegt. Een mooie waarneming en voor het idee plaats ik toch een paar foto's. Omdat ik 'De Vogelkijker' ben ;-).

Op de blog van Maria komt een uitgebreider verslag van deze super twitch, ik laat het verder hierbij.

Grijze wouw, juv. (Elanus caeruleus)

Grijze wouw, juv. (Elanus caeruleus)

Grijze wouw, juv. (Elanus caeruleus)
Allemaal bedankt voor jullie bezoek en reactie's!

15 opmerkingen:

 1. Goh, we hebben best veel gezien afgelopen tijd, realiseer ik me nu je alles op een rijtje vermeldt!
  In een diagonaal door het land "gevlogen." En zomaar 3 vet rode soorten rijker!
  Mooie foto's van de libel en de vlinders en vooral die Spiegeldikkopjes waar we toch wel heel veel moeite voor hebben gedaan (bij 27 graden !) Ik begrijp dat ik aan het werk moet met een verslagje van de Grijze wouw.:-)))
  Komt voor elkaar. Het was een heerlijke TWITCH (dat deden we toch nooit ?:)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die Libelle ist fantastisch.. die Nadelstiche ( von Maria) sind auch sehr schön...:-))
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is toch veel leuker als je hard moet werken voor een TWITCH, zelfs voor een vlinder. Die Wouw is echt de mooiste van die familie, goed dat je die ervaring nu ook hebt. En zoals een bekende vogelaar (Bertus) ooit tegen mij zei: "soms ben je fotograaf, nu even vogelaar" als een vogel echt te ver zit voor een goede plaat. En zo is het!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Prachtig wat je hier weer laat zien.
  Erg mooi hoe je die vlinders hebt weten te fotograferen. Die citroenvlinder is ook erg mooi zo op roze bloem. En die libel heb je echt fantastisch te pakken. Geweldig zo close.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig vlindertje, dat Spiegeldikkopje! De eerste foto ervan vind ik net iets mooier, qua belichting. Ik was van de zomer een weekje inZ-Limburg: had ik dat geweten, dan had ik beter opgelet (maar misschien was ik te vroeg...)
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hoeft je niet te verontschuldigen en smoesjes te verzinnen hoor, een vogelkijker mag toch best vlinders kijken? In elk geval vind ik het heerlijk om je foto's te bekijken, zoveel soorten prachtige vlinders, met als topper natuurlijk dat Spiegeldikkopje, wat een schoonheid!
  Net als Dick vind ik je eerste foto daar van het mooist, daar is het zonlicht op het vlindertje minder waardoor het allemaal wat zachter is, heel fijn om te zien.
  Citroenvlinder en Hakkelde Aurelia verdienen trouwens ook een compliment, heel mooi van scherpte.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beautiful settings you have there. I love the Black-shouldered Kite, I have never heard of that one.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jullie hebben er wel moeite voor moeten doen om te zien wat jullie graag wilden. Gelukkig geen vergeefse trips. De eerste foto van het spiegeldikkopje is ook voor mij de mooiste. Het is een mooie serie van de vlinders geworden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geluk Marianne dat jullie die vriendelijke meneer tegenkwamen, haha. Jullie hebben daar leuke series geschoten in mijn "achtertuin". Ik hoop dat jullie voor mij als rechtgeaard vogelliefhebber- en fotograaf die steltkluut in jullie "achtertuin" ook nog even vast weten te houden. Leuk jullie in de Peel ontmoet te hebben.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dus je bent nu "Vleugelkijker" geworden. Des te beter! Vlinders, libellen EN (water-)vogels: mijn favoriete onderwerpen bij het fotograferen. de foto's van het Spiegeldikkopje en van de Grijze Wouw zijn wel weer de kroontjes op deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Grinnik..... ik vin d het een geweldig gevonden smoes met die vleugels hahahahaha....
  En wat een superfoto's Marianne! Echt helemaal gaaf en dat spiegeldikkopje is een pracht van een vlindertje. Ik heb deze dan ook nog nooit zelf gehad. Prachtig om te zien. Al je foto's zijn geweldig en zelfs de in de verte gespotte grijze wouw. Ik heb echt genoten van al je gevleugelde hier.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  wat weer een mooi blog om te lezen (en te kijken). Leuke waarnemingen gehad ook dus. Gaaf hoor.
  Is het wellicht een optie om jouw toestel te koppelen aan je scoop? het zgn. digiscoping.... Had je de wouw nog beter gehad :)
  Groet, Geert.
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi vlinder blogje, kan ook niet anders in deze tijd van het jaar. Dat spiegeldikkopje is een mooie soort, die zal ik hier in het westen niet tegenkomen vrees ik.
  En natuurlijk, een vogel mag niet ontbreken in de blog van de vogelkijker, leuke waarneming, de grijze wouw, heb ik nog nooit gezien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marianne,
  wel fijn dat jullie na al dat zoeken het spiegeldikkopje ook echt gevonden hebben.
  Het is ook wel een bijzonder mooi vlindertje.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen