vrijdag 10 juli 2015

Van Damborden en Koevinken

Sinds mijn vakantie in Lesbos is mijn telelens kapot en deze ligt, samen met mijn 70D body, nu al een aantal weken  bij Canon. Gelukkig had ik mijn oude 40D nog en mijn macrolens. Een goed excuus om te gaan vlinderen, temeer omdat ik daar tot vorige week eigenlijk nog helemaal geen zin in had gehad.

Met de tropische temperaturen stond ineens alles vrolijk te bloeien en was er een explosie van vlinders.

Dambordje (Melanargia galathea)
Gelukkig hoefde ik daar maar een klein stukje voor te lopen want het was aan de andere kant ook geen pretje om lang in de brandende zon te gaan slepen en fotograferen. Maar ik heb me vermaakt.

Een bijzondere vlinder is het Dambordje. In Nederland zeldzaam en maar op een paar plekken te vinden. De naam kan ik snappen: hij/zij heeft een fraaie zwart-witte tekening op zowel de onder- als bovenvleugels.

Dambordje (Melanargia galathea)
Dambordje (Melanargia galathea)
De vlinder had eventueel ook schaakbordje kunnen heten maar dan nog, ergens snijdt het hout.

Er zijn ook vlinders waarvan ik echt niet begrijp waarom ze heten zoals ze heten in het Nederlands. Neem nou het Koevinkje. Het lijkt echt nergens naar, de vlinder heeft niets weg van zowel een Koe als een Vink. Volslagen onzinnig dus. Desondanks is het wel een dankbaar foto-object want er vlogen er honderden rond en ze maakten het ook nog gezellig.

Koevinkje (Aphantopus hyperantus)

Koevinkjes (Aphantopus hyperantus)
In het zelfde gezellige veldje zaten ook Dikkopjes, Kleine vos en Kleine koolwitjes. Sommige vlinders zorgden in eerste instantie voor een beetje determinatieprobleem want ik had geen vlindergids bij me maar vriendin Maria en de altijd attente moderators van waarneming zetten mij op het goede spoor.

Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris)

Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus)
Het Bruin zandoogje was er ook en verder werd ik verrast door een Oostelijke parelmoervlinder en de Roodstreephooibeestjes. De Oostelijke parelmoervlinder had ik nog niet eerder gezien dus ik was blij dat hij even zo mooi bleef zitten.

Bruin zandoogje (Maniola jurtina)
Oostelijke parelmoervlinder (Melitaea britomartis)

Roodstreephooibeestje (Coenonympha glycerion)
Uiteraard waren er ook nog andere soorten maar Atalantas, Dagpauwogen, Kleine vossen en Icarusblauwtjes heb ik al vaak gefotografeerd (en geplaatst), dus laat ik het voorlopig qua dagvlinders hierbij.

Wat nog wel bijzonder om te zien was, was een paring tussen twee Sint Jansvlinders, dagactieve nachtvlinders. Niet eerder heb ik zo'n groot verschil in kleur gezien tussen het mannetje en het vrouwtje.

Sint Jansvlinder (Zygaena filipendulae)

Sint Jansvlinder (Zygaena filipendulae)
Ook de Bonte brandnetelmot wil ik hier toch even laten zien. Sommige nachtvlinders zijn echt heel fraai. Ook dit is een dagactieve soort.

Bonte brandnetelmot (Anania hortulata)
Om het vogels fotograferen niet helemaal af te leren hieronder nog een jonge Zwarte roodstaart, de foto heb ik gemaakt met mijn 40D en de geleende telelens van Paul (heel lief) die echter niet wil focussen en waarmee ik dus handmatig moet scherpstellen. Iets waar ik met zo'n zwaardere en lange lens niet goed in ben en dus verder heb gelaten op nog een zeer vriendelijk meewerkende Grauwe Klauwier na.

Zwarte roodstaart juv. (Phoenicurus ochruros)
Grauwe klauwier (Lanius collurio)

De komende tijd wordt het dus gewoon lekker scopen, wat ik overigens helemaal niet erg vind, heb ik gemerkt. Dat gesjouw met die zware lenzen word je dus gewoon wel eens zat en de pauze die ik nu heb bevalt me eigenlijk wel (sorry Paul....).
Wanneer mijn 70D en mijn Telelens terugkomen weet ik niet, het zal nog wel een paar weken duren. Ondertussen vermaak ik me wel. Er zijn nog wat opdrachten voor de fotoclub en de vlinder- en libellentijd is in volle gang. Maar de vogels komen zonder twijfel terug op mijn blog!

Zelf ga ik snel ook weer langs de blogs waar ik al even niet geweest ben. Ik probeer het allemaal wel een beetje bij te houden maar de omstandigheden zijn al een aantal maanden niet optimaal qua vrije tijd. En als ik die wel heb, val ik in slaap, 't is de leeftijd hè!?

Bedankt allemaal voor het lezen en kijken en geniet van de zomer!
17 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Je vlinders zijn prachtig! Daar word je wel vrolijk van! De foto's van het dambordje en van de koevinkjes zijn verfijnd en mooi. Het enige wat ik kan verzinnen als overeenkomst met de naam is dat zowel koeien als vinkjes het ook fijn vinden om het in een grote groep gezellig te hebben :-)) Ik had trouwens vandaag in de GJ een Rietvink.....nog zo een! De sint Jans en de bonte brandnetel zijn ook al zo mooi Toch wel prettig dat je eindigt met twee vogeltjes (en wat voor!) want dat moet toch wel als Vogelkijker! Foto 9 is niet alleen erg mooi maar ook zeer zeldzaam volgens mij. Het was leuk om je on-line secondant te kunnen zijn ;-)))
  Mooie blog!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vlinders kieken, daar kun je niet genoeg van krijgen! Ik doe dat ook heel graag. Prettig om diverse vlinders tijdens de paring te zien. Want dat betekent weer volgende generaties! En dus volgende kiekjes...Prachtig, Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne, wat erg dat je telelens kapot is, ik hoop dat het weer snel gemaakt kan worden.
  De vlinders vind ik ook prachtig, perfect scherp heb je ze er op gezet.
  Hier zijn maar heel weinig vlinder te zien, ook toen het vorige week zo warm was.
  Ik wens je een hele mooie zomer.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Zomertijd is vlindertijd. Jij hebt een eg fraaie collectie bij elkaar verzameld. Mooie waarnemingen en prachtige fotos. Wat het bezoeken van de blogs betreft, daar heb ik ook last van. Ik ben al blin als ik er zelf en geplaats heb.
  Groetjes,

  Peter van d Bek

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geeft niks, Marianne. Zelf ook lekker aan het vlinderen met de macrolens, de ideale manier om de vogeldips te vullen. Fijne soorten daar, en fijn geplaat. Nu maar hopen dat canon of de verzekering je een beetje helpen......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Prachtig wat je hier laat zien. Vooral je vlinders zijn echt super om te zien. Mooie zachte kleuren en schitterende egale achtergronden. Uitstekend gedaan.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  wat vervelend dat camera én lens zo lang weg zijn. Hopelijk komt 't wel weer helemaal goed.
  Ondertussen heb je wel een flink aantal verschillende vlinders weten te vinden én prachtig in beeld gebracht. Het past wel bij jou dat er toch ook nog twee vogels achteraan komen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Balen dat je goede apparatuur kapot is,maar zelfs met dit 'afdankertje' kun je blijkbaar nog mooie foto's maken. Prachtige vlindersoorten heb je vastgelegd, waarvan ik sommige niet kende, zoals het dambordje en de brandnetelmot. Weer wat geleerd dus. Maar Koevinkje snap ik ook niet!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het gaat er dan toch op lijken dat er wat meer vlinders te zien zijn. Jij laat hier een aantal mooie beelden zien, met bovendien enkele soorten die ik hooguit van naam kende. Ik heb ook problemen met mijn 70D gehad, hopelijk zijn ze nu voorbij nu er een onderdeel vervangen is.
  De klauwier is een fraaie afsluiter.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Great set of butterfly images Marianne. Yes carrying those heavy lens and DSLRs do take away the enjoyment of nature watching some what. Thats why I have sold mine and gone to Sony. Hope you are staying awake there.{:))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow, wat heb jij een soorten bij elkaar verzameld, Marianne. Waar haal je die toch allemaal vandaan? Ik zie hier alleen maar wat gewone soorten. Toch -jammer van je camera- een gelukje dat je ging vlinderen. Prachtige serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi Marianne,
  Beautiful butterflies, you are lucky. Here, I see less butterflies this summer... :(
  I hope you are well!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijke vlinder serie, ik vind vooral dat dambordje prachtig, temeer ook omdat ik die nog nooit heb gezien.
  Verder heb ik hier afgelopen week ook veel vlinders gefotografeerd, dus mijn volgende blog zal waarschijnlijk een vlinder blogje worden. Natuurlijk kun jij het niet laten ook wat vogels te fotograferen, en die vind ik prachtig, beide soorten zou ik graag zo op de foto willen zetten. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig Mariane wat is het Dambordje een mooie vlinder was dat ook in Griekenland ?
  Of komt deze ook in Nederland voor ?
  Gr, Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annie, ik had je reactie nog niet eerder gezien. Sorry. Het Dambordje komt in Nederland alleen voor in Zuid Limburg bij de Sint Pietersberg. En dan moet je ook nog geluk hebben. Over de grens daar in België zijn ze vreemd genoeg meer aanwezig. Er moet er dus eigenlijk 1 of meer 'verdwalen' de grens over om ze in Nederland te kunnen zien.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 15. Wat ontzettend balen dat je zolang zonder je telelens zit, maar fijn dat je er een mocht lenen, en ik hoop dat je eigen lens inmiddels terug is. Die 'geleende' grauwe klauwier is trouwens super!
  Maar je noodgedwongen macro's mag ik ook graag zien uiteraard, lekkere fleurige vlinderfoto's!
  Het Dambordje is mijn favoriet, vooral de eerste foto, die is superscherp. En wat een mooie vlinder is het toch...

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen