dinsdag 12 mei 2020

De Turkse tortels, van broeden tot uitgevlogen jongen.

In mijn vorige blog schreef ik al dat er naast de voordeur Turkse tortels (Streptopelia decaocto) aan het broeden waren boven op een nestkastje.

Ergens tussen half en eind april kwamen er twee jongen uit het ei maar het duurde een tijd voor ik ze kon zien. Vanochtend zijn ze uitgevlogen maar ze zitten nog lekker in de tuin en worden nog gevoerd.

Van de hele periode heb ik wat foto's en filmpjes gemaakt. Zie hieronder.

Het begon rond 7 april.
5 mei, twee koppies boven het randje uit.


6 mei, het gaat hard. Echt knap zijn ze nog niet vind ik...

9 mei 2020, ze groeien als kool en hebben in een paar dagen echte veren.10 mei 2020, nieuwsgierig zijn ze inmiddels ook. Zodra ik de deur uitstap komen ze over de rand kijken.


12 mei 2020. Vanochtend zijn ze uitgevlogen maar ze zitten nog in de tuin.

Veel poetsen en vleugels strekken.
En natuurlijk eten, eten, eten. Het eten dat ze krijgen heet 'duivenmelk'. Het is een soort melkachtig prutje dat in de krop van de oudervogel wordt gemaakt.

En daarna is het goed rusten.


Een van de twee jonge tortels is slimmer dan de andere, hij of zij begrijpt waarvoor een stoel dient.Ik heb een filmpje gemaakt vanaf het begin tm vandaag, daarop zie je het voederen en het poetsen natuurlijk beter en leuker. Dus wie het leuk vindt kan hier kijken.


Bedankt voor het bezoek aan mijn blog!

19 opmerkingen:

 1. Echt geweldig leuk, Marianne!
  Van het begin tot nu... het broeden, uitvliegen, rekken en strekken en vooral dat voeren, zo leuk. Het filmpje is ook héél leuk! Gefeliciteerd met je kleintjes. Mede mogelijk gemaakt door je echtgenoot, die de broedplaats geschikt maakte!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie blog Marianne, ik hou zo van turkse tortels. Zo schattig die kleintjes. Heel leuk. Het filmpje is ook erg leuk. Gefeliciteerd met je kleintjes. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Marianne,
  leuk dat al jullie inspanningen om de tortels te helpen met het nest tot gewenste resultaten hebben geleid. En zeker leuk dat we met deze reportage het opgroeien van de jongen kunnen volgen. Ik begrijp dat ze nog gezellig bij jullie in de tuin verblijven?

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. N.B. In tweede regel van je tekst staat mei, waar dit april moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Wat grappig om ze zo te zien. Ze zijn al haast net zo groot als de ouders.
  Lekker eigenwijs ook zo zittend op jouw stoeltje. Ze denken wij zijn de baas hier.
  Je hebt ze mooi kunnen fotograferen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Good morning dear friend Marianne. How utterly wonderful that you were able to photograph all the stages of the development of these young doves, and even with a video too. I find it enormously interesting to observe birds in this manner and I wish that more people would pay attention to life histories and exhibit less passion for tearing off around the country seeking a new tick for their list. And kudos to the dedicated people who provided nesting space, and a nest box for small birds too. Stay well during this period of confinement. Perhaps it is starting to open up a little where you are. With my very best wishes, David

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wonderful images of the Doves Marianne.
  Hope you are keeping safe out there.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zo rond je huis.
  Die jonkies zijn zo lelijk.
  Knap dat het uiteindelijk toch nog zulke leuke duifjes worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk, zo'n nest in je tuin! Dat vraagt gewoon om nestfotografie, natuurlijk. Zou ik ook doen, hoor!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  In onze tuin was twee jaar geleden ook een nest, in een boom. Ik kon het nest alleen goed zien door er van een afstandje naar te kijken door op een keukentrap te gaan staan. Een acrobatisch hoogstandje.Het is/was leuk om te volgen hoe ze opgroeien. Helaas is een van het tweetal jongen bij ons gegrepen door een sperwer. In de tuin van de buren lagen er uitsluitend nog vele veren.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is snel gegaan Marianne, leuk dat je het van begin tot uitvliegen hebt vastgelegd zowel in foto's als film. Een succesvol soort en het zijn ook leuk duiven.
  Die zie je vast nog wel eens terugkomen om te nestelen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Marianne
  sehr schöne Doku, man kann alles bestens verstehen und sehen wie schnell die kleinen Wachsen
  auch das Video ist sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne,

  wat een grappig gezicht zo met die jongen al vind ik dat ene jong wel lelijk hoor 😂 althans in het begin dan hé hahahahaha....... Mijn buurvrouw had ook een nestje boen haar zonnescherm maar ze heeft zo de eieren weggehaald en te water gegooid 😡. De paar takjes van het nest pleurde ze ook zo weg. Gelukkig zijn er dan nog mensen zoals jij die de duiven wel helpen.
  Echt leuk om deze kleine toto grote tortels te zien en een hele mooie serie en filmpje.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma, dat is ook lomp van die buurvrouw :-(. Ze zitten sinds de 18e alweer op het nest, 2e broedsel dus. Zes dagen nadat de jongen waren uitgevlogen. Die Turkse tortels kunnen er wat van.... Als het in dit tempo doorgaat dan gaan 4 broedsels zeker lukken en heb ik straks een pergola vol met duifjes van groot naar klein ;-).

   Verwijderen
 14. Een prachtige documentaire uit het leven van een Turkse tortel! Het liefkozen, de kleintjes en het uitvliegen is wel heel bijzonder vastgelegd. Mooi filmpje.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo,
  Ook een vraagje ivm Turkse Tortels, bij ons hebben ze ook 2 duifjes uitgebroed en deze zijn vandaag uitgevlogen , nu is men vraag komen deze nog terug naar het nest, of niet meer ? want zie ze niet meer en net nu het regent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, bij ons zijn ze nog heel lang in de buurt gebleven. Ze werden ook nog gevoerd door de ouders, zeker nog 3 weken hebben ze elke dag in de tuin gezeten. De ouders begonnen een week later met hun 2e broedsel, 1 van de jongen vloog nog weleens spontaan naast zijn broedende ouder het nest op. Op een gegeven moment zijn ze wel door de ouders weggejaagd. Als het regent zitten ze ws ergens in een boom te schuilen. Ik zag ze ook niet als het regende in het begin.
   Groet,
   Marianne

   Verwijderen
  2. Ok, dank u ik hou het wat in de gaten.
   Frank

   Verwijderen