maandag 27 augustus 2018

Juveniele Zwarte Roodstaart

Gisteren zat ik in de tuin toen er twee Zwarte roodstaarten voorbij kwamen. Ik had er de hele week al genoeg gezien in het dorp (ook een Gekraagde roodstaart trouwens) maar ik had telkens geen camera bij me omdat ik 9 van de 10 keer met de hond aan het wandelen was.

Zwarte roodstaart, juv (Phoenicurus ochruros)
Ik haalde dus mijn camera van binnen en ging weer rustig buiten in de tuinstoel zitten. Een van de Zwarte roodstaarten kwam terug, een jong beest.
De Zwarte roodstaart is een vogel uit de lijster familie, net als de Roodborst. Zijn houding is ook bijna hetzelfde als een Roodborst.

Hij landde op het houthok waardoor ik iets omhoog moest fotograferen.

Zwarte roodstaart, juv (Phoenicurus ochruros)
Daarna liet hij zich van dichtbij van alle kanten bekijken en fotograferen, echt leuk.

Zwarte roodstaart, juv (Phoenicurus ochruros)

Zwarte roodstaart, juv (Phoenicurus ochruros)
Zwarte roodstaart, juv (Phoenicurus ochruros)
Het zijn drukke vogeltjes, ze zien overal insecten en vliegen dan kleine stukjes, eten hun prooi en hup weer door. Ook wordt er bijna continu met het staartje gewipt.

Hij besloot zijn bezoek aan de tuin door weer via het hout te verdwijnen. In het houthok zitten ontzettend veel insecten en spinnetjes dus daar kan hij voorlopig nog zijn buik vol eten.

Zwarte roodstaart, juv (Phoenicurus ochruros)
Een kort filmpje om even het gedrag en het gewip met het staartje te laten zien.


Bedankt voor je bezoek aan mijn blog en je eventuele reactie, ik ben er altijd blij mee!

12 opmerkingen:

 1. Hello Marianne: This is one of my favourite little birds when I visit Europe and they are so easy to find. I think they have become very well habituated to the presence of humans and seem to be around settlements everywhere. Their antics are a joy to watch and always bring a smile to my face. I am glad that they make you happy too.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat is het toch een prachtig vogeltje, en ik heb er dit jaar geen een gezien!!
  Zo cool dat je een juveniele vogel zag! En dat hij zich zo mooi liet fotograferen is natuurlijk hartstikke leuk! Mooie scherpe foto's.. Ik vind het wel eerder een Zwarte geelstaart ;-)
  Ik hoop dat je de ouders ook nog kunt platen.
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vergeet je filmpje te noemen!!!!! Zooo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Wat mooi dat je deze prachtige vogel zo in de tuin hebt weten te fotograferen.
  Toch best bijzonder want volgens mij zie je zo'n roodstaart toch niet zo snel voorbij komen. Je hebt hem erg mooi gefotografeerd zo op die stenen. Ook dat filmpje is erg leuk, dan zie je ook pas hoe beweeglijk hij is.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Marianne,
  wat een leuke bezoeker en wat aardig dat hij je zoveel fotokansen bood.Die heb je goed benut; Hij staat er mooi op.
  Dat je zo'n snel vogeltje ook nog kan filmen, vind ik erg knap.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. The quality of the photos and the video is incredible quality. The feathers underneath the body almost look like fur! Thanks for the share, hope you have a fantastic weekend. Keep up the posts.

  World of Animals

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Een zwarte roodstaart zie je niet zo vaak, ik niet in ieder geval. Ik kan mij voorstellen dat je er graag plaatjes van wilde maken. Het is je prima gelukt, want deze puber staat er goed op.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne
  ein junges hab ich auch noch nicht gesehen. Tolle Bilder geworden dazu ein niedliches Video
  habe ich mir sehr gerne angeschaut
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. jeetje, ook deze soort in je tuin, wat leuk zeg. Ook deze vogel heb je prachtig vastgelegd. Wat heerlijk als je zo'n tuin hebt dat bijzondere vogels als de zwarte roodstaart op bezoek komen
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Slik! Deze is ook al zo gaaf zeg!

  Ik weet dat je vlakbij de GJ woont maar wat je in je eigen tuin hebt is echt super zeg. Ik sla toch wel akelig groen uit bij het zien van deze mooie platen. Eerst net de draaihals al bekeken en nu dit! Ik denk dat ik maar eens op visite kom Marianne hahaha....

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste mensen ,
  Wij hebben geluk , in onze tuin is er nu een koppeltje zwarte roodstaart vogels aan het broeden . Ook wij hadden hier nog nooit van gehoord ! Eerst goed bekijken en dan opzoeken in een gids voor vogels . En ja , gevonden ! Een mooi sierlijk vogeltje , heel bewegelijk . Gewoon mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben ook voor de 1ste keer, sedert 3 weken, zo'n mooi teer vogeltje in de tuin (Everberg). We hadden het nog nooit gezien en hebben het opgezocht op Google. Het is heel tam en komt tot op 1 meter als ik op de tuintafel bezig ben aan de plantjes. We hebben een grote platte waterschotel gezet waar de merels zich komen wassen en drinken en hij komt ook drinken, wassen heb ik nog niet gezien maar ik blijf hem observeren. We zijn blij dat het vogeltje hier komt drinken en miertjes eten, dat hebben we al gezien.

  BeantwoordenVerwijderen