dinsdag 11 augustus 2015

En we gaan nog even door!

Helemaal in de vlindermodus zijn we deze zomer, Maria en ik. Dus zoeken we verder, afgelopen zondag in de Amsterdamse Waterleidingduinen want daar vliegt de Keizersmantel. Een vrij grote oranje vlinder met een zwarte tekening op de bovenvleugels en een subtiel getekende ondervleugel.

We vinden hem en haar vrijwel direct na de ingang Oase voorbij het bezoekerscentrum. Dat is wel heel erg boffen!

Het mannetje heeft fraaie zwarte lengte strepen op de bovenvleugels, dat is goed te zien op de foto. Bij het vrouwtje ontbreken deze strepen.

Keizersmantel, man (Argynnis paphia)

Keizersmantel, man (Argynnis paphia)

Keizersmantel, vrouw (Argynnis paphia)
Eigenlijk hebben we onze 'doelsoort' van de dag dus al gauw gevonden. Dit is wel wat anders dan de urenlange zoektocht naar het Spiegeldikkopje.

Het is zonde om niet nog wat verder te lopen en het gebied een beetje te doorzoeken op ander leuks. Op het Vinkenveld miegelt het van de Blauwvleugelsprinkhanen. Helaas zie je die blauwe vleugels alleen maar als ze vliegen of springen, zo je wilt. Maar we zien dus om de haverklap blauwe vleugeltjes die door mij in elk geval niet te fotograferen zijn. Op het zand is het sprinkhaantje toch iets minder spannend om te zien.

Blauwvleugelsprinkhaan (Oedipoda caerulescens)
De foto hieronder komt van internet maar daar zie je wél hoe mooi blauw de ondervleugeltjes zijn.

"Oedipoda caerulescens MHNT" by Didier Descouens - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oedipoda_caerulescens_MHNT.jpg#/media/File:Oedipoda_caerulescens_MHNT.jpg
We lopen verder langs en door het Vinkenveld. Zo af en toe zien we wat Damherten, een leuke afwisseling. Boven ons hoofd horen we Buizerds, Havik, Grote bonte specht, gaai, Boomklevers en -kruipers, mezen en merels. Maar vandaag zijn we niet aan het vogelen, hoewel we de kijker natuurlijk toch even tevoorschijn halen.

De volgende soorten bevinden zich allemaal op een mooi bloemrijk veldje:

De Kleine Parelmoervlinder. Die had ik in Nederland nog niet eerder gezien, wel in het buitenland.

Kleine Parelmoervlinder (Issoria lathonia)
Kleine Parelmoervlinder (Issoria lathonia)
Ook zien we tientallen Heivlinders. Leuk om hem nu ook goed op de foto te hebben. Als hij open zit lijkt hij best een beetje op een Argusvlinder maar de onderzijde is heel anders, net als de vorm van de vleugels.

Heivlinder (Hipparchia semele)
Er vliegen ook Kleine koolwitjes, Citroenvlinders, Dagpauwogen, Bruine- en Bonte zandoogjes en Distelvlinders maar die heb ik al zo vaak op de foto gezet dat ik daar geen moeite voor ga doen.

Over ons heen scheren de grote libellen, jagend op een prooi. We zien veel Paardenbijters, een paar Grote Keizerlibellen en de Zuidelijke Keizerlibel. Om dat vliegend vast te leggen kom ik nog wel eens terug ;-). Waarschijnlijk lukt dat met de telelens beter.

De heidelibellen zijn wat dat betreft gemakkelijker, vooral als ze een prooi aan het eten zijn.

Bruinrode heidelibel, vrouw (Sympetrum striolatum)
Bruinrode heidelibel, vrouw (Sympetrum striolatum)

Steenrode heidelibel, vrouw (Sympetrum vulgatum)
Als laatste foto nog een Hooibeestje, best een schattig vlindertje.

Hooibeestje (Coenonympha pamphilus)
Hoewel we niet echt een enorm stuk hebben gelopen zijn we toch een beetje gaar van de warmte. Tegen drieën houden we het voor gezien en gaan terug naar de auto. Daar komen we helemaal bij met fris water, cola en heerlijke kersen van Maria's eigen kersenboer. Met een half uurtje rijden kom ik voldaan thuis ondanks dat we het ijsje van de Mac Donalds missen :-).

In de volgende blog zullen wellicht ook weer eens vogels staan. De trek is al begonnen en mijn telelens weer gemaakt. Duimen maar!

15 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Mooi verslag van de dag en mooie foto's! Slim om dat plaatje van de blauwvleugelsprinkhaan van internet erbij te zetten. Nu krijg je tenminste een idee hoe het moet zijn deze dotjes blauw steeds op en voorbij te zien springen. Het was heel feestelijk! Het hooibeestje is echt een schattig klein vlindertje. en staat er donzig op. En weer eens een mooie Heidelibel!
  Die Zwervende doen we de volgende keer er wel bij :-)))))
  En ik ga vast duimen voor een vogelblog!!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is smullen! En ik word altijd vrolijk van die blauwe vleugeltjes. Nog heel kort geleden bijna uitgestorven! Verder prima kwaliteit, op naar de vogeltrek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Wat een prachtige beelden. Schitterend hoe je die vlinders hebt weten te fotograferen.
  Mooi van kleur ook. Grappige foto ook van die libel met die prooi of iets dergelijks in zijn bekkie. Echt waanzinnig gedaan, knap hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, aan Keizersmantels geen gebrek dit jaar in de AWD. Je had ze al gauw te pakken, maar gelukkig vliegt en fladdert er nog veel meer rond. De vlinders heb je mooi vastgelegs, maar voor mij wint toch de fot van de Bruinrode (ik geloof je meteen) Heidelibel #9. Top!
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, jij gaat ook nog even door, ik ook ;-) Het zijn toch ook heerlijke zomerse onderwerpen, zeker als je zulke fraaie exemplaren voor je lens krijgt, genieten!!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ps Met zo'n blauwvleugelsprinkhaan ben ik ook wel eens bezig geweest, maar die mooie blauwe vleugels heb ik ook nooit kunnen vangen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne, ja vlinders fotograferen gaat je ook goed af...Prachtige serie. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lots of great images Marianne. I have never seen a Grayling yet unfortunately.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat was nog eens een goede binnenkomer, direct een keizersmantel.Het is daar inderdaad een aantrekkelijk vlindergebied zoals je gemerkt hebt. Die krekel is in de vlucht heel mooi, maar ook mij is het nog niet gelukt om hem te fotograferen. Ze zijn zo bliksemsnel. Nr 1 vind ik jouw foto van de dag.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een supersoorten, Marianne. Prachtig in één woord. Die Parelmoervlinder en de Keizersmantel .... wow, wat een geweldige soorten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi vlinderblog, Marianne.
  Leuk dat die keizersmantel het blijkbaar goed doet in de AWD. En natuurlijk leuk dat jullie ze direct gezien hebben.
  Die blauwe vleugels van de sprinkhaan heb ik nog nooit gezien - lijkt me wel gaaf.
  Ik begrijp dat je telelens het weer doet - kan me voorstellen dat je daar graag weer mee wil vogelen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel erg mooi Marianne!
  Dat jullie gaar waren van de warmte geloof ik onmiddellijk. Ik was er die maandag en toen was het ook zo warm.
  Geweldig dat je de grote Keizersmantel hebt gezien en hebt kunnen fotograferen. Ook de libellen zijn super om te zien. Zo'n dagje AWD is altijd leuk voor de kleinere diertjes als vlinders en libellen. Ik ben ook blij met je foto van internet want zo had ik die blauwe vleugels van die sprinkhaan nog nooit gezien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie serie van de fladderaars. Heel herkenbaaar voor mij want ik heb in de AWD ook de Keizersmantel goed kunnen fotograferen. De heivlinder heb ik helaas (nog) niet gezien. De heidelibellen zijn ook bijzonder fotogeniek, en redelijk goed benaderbaar.
  mooie blog over mijn favoriete gebied.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fantastic images Marianne, everyone is perfect.

  BeantwoordenVerwijderen