dinsdag 19 april 2016

Nacht


Gemaal Cruquius
Een paar blogs geleden schreef ik dat ik mijn opdrachten voor de fotoclub braaf doe. Het één na laatste thema was nacht- en avondfotografie. We kregen eerst een spreker over dit onderwerp op de club en daarna kon iedereen zich uitleven met de tips die we hadden gekregen.

Samen met mijn dochter, die ook lid is van de club, kozen wij voor een avond Haarlem met daaraan voorafgaand een stop bij het gemaal van Cruquius dat ik graag in het blauwe uur wilde fotograferen. Die foto heb ik ingezonden voor de NRC fotowedstrijd en hij is hier te vinden. Wie wil mag op de foto stemmen, daarmee help je me.

Zo gezegd, zo gedaan. Hieronder vind je dan ook een selectie van wat ik gemaakt heb. De foto's hebben al op Google+ gestaan dus ze zijn niet voor iedereen nieuw maar omdat de meeste blog volgers geen G+ volgers zijn (bij mij) vind ik het toch wel leuk om er een blog over te maken.

Amsterdamse poort, Haarlem

Molen 'de Adriaan', Haarlem

Teylers museum, Haarlem

Grote markt met uitzicht op het stadhuis, Haarlem

Doordat je bij deze foto's lange sluitertijden gebruikt krijg je de lichtstrepen in de foto's. Voorbij lopende mensen 'verdwijnen' hierdoor dan weer. Het is dus van belang dat er wel iets op de foto staat waardoor hij toch interessant is. Door gebruik te maken van een klein diafragma krijg je het mooie sterretjes effect bij sommige lampen. En natuurlijk doen lichten in gebouwen het ook goed.

Voor een eerste keer vond ik het een goed geslaagd projectje en het is zeker voor herhaling vatbaar!


9 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Wat is dit mooi!! Prachtige foto's zo in die avonduren.
  Je hebt ook zeer mooie locaties weten te fotograferen zo met die lichtjes. Top!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  weer heel wat anders, die nachtfotografie. Mooie sterretjes heb je bij de lampjes. Je foto van de Amsterdamse Poort is mijn favoriet; waarschijnlijk ook omdat de lichtjes zo mooi weerkaatsen in de spiegelgladde gracht. Heb je er lekker veel. Maar ook een mooie compositie én prachtig van kleur.
  De zwart/wit van Cruquius, die je hier laat zien, vind ik wat saai zo. De kleurenversie die je hebt ingezonden bij NRC vind ik veel mooier, met die nachtblauwe lucht; de witte randjes voegen daar ook wat toe. Mijn stem heb je iig.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Marianne,
  Wat razend knap heb je dat toch allemaal gedaan. Heel mooi deze avondfoto's met recht "schitterend"te noemen. Ik ben het wel met Corrie eens dat ik de eerste foto van Cruquius in kleur mooier is. Maar dat komt omdat ik die natuurlijk eerst had gezien.
  top! Een grote klasse.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow! Some great photography Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtig resultaat de foto van het gemaal Cruquis is heel mooi geworden maar de laatste foto met het stadhuis is ook een schilderij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een vak apart dat fotograferen bij nacht en ook totaal anders dan banjeren in de natuur, maar niet minder leuk om te doen (vind ik zelf). Het gaat je echter goed af: een mooie serie van Haarlem bij nacht. Wat ik alleen niet begrijp is dat je gemaal Cruquius wilt fotograferen in het blauwe uurtje en er dan een zwart-wit plaat van maakt, maar dan kan aan mij liggen natuurlijk ;-)
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick, de versie van het blauwe uur staat onder de link. Die heb ik namelijk ingezonden voor een fotowedstrijd en dan mag ik hem zelf even niet op het net zetten. Dus even de tekst lezen en dan kun je meteen stemmen op de blauwe foto ;-).

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 7. Ik vind jouw nachtfotografie resultaten bijzonder goed geslaagd. Prachtig scherpe foto's en mooi de verlichting van en rond de gebouwen gebruikt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen