maandag 25 april 2016

Birdfullness

Zo, dat woord is van mij. Zo vaak zeg ik dat vogels kijken mijn eigen 'mindfullness' is, ik vergeet alles om me heen , wordt er rustig van en ontstress. De adrenaline die soms vrij komt bij het zien van een spannende vogel is gezond en vogelgedrag is heel vaak om te lachen.
Birdfullness dus. Gelukkig heb ik er weer wat meer tijd voor sinds enkele weken en dat komt goed uit want hét seizoen is van start.

Met Maria was ik naar Texel waar een zeldzaam sterntje op een kilometer afstand zat, niet echt een bevredigende waarneming maar gelukkig is er meer en hebben we genoeg gezien. Ik maakte wel 1 foto, van een Groenling.

Groenling, vrouw (Carduelis chloris)
In mijn eigen polder is het ook volop genieten. De Dwergmeeuwtjes die alleen in april langskomen foerageerden volop in de Groene Jonker samen met Visdieven.Geen dichtbij foto's maar wel genieten om naar te kijken net als de jaarlijkse Steltkluut die keurig op tijd in de Waverhoek aankwam.

Dwergmeeuw (Hydrcoloeus minutus) 

Dwergmeeuw (Hydrcoloeus minutus) 

Steltkluut, vrouw (Himantopus himantopus)

Ondersteboven Visdief (Sterna hirundo)

Ook de tijd van de Blauwborsten is weer aangebroken. Wat zijn ze toch prachtig, zelf tussen het riet kan ik het niet laten er tóch weer foto's van te maken.

Blauwborst (Luscinia svecica)

Blauwborst (Luscinia svecica)
En dan: zondag 24 april zit ik samen met Maria te blauwBEKKEN in een vogelhut in Overijssel. Hagelbuien, wind, zon en regen wisselen elkaar af. Af en toe kletteren de hagelstenen op de vijver voor de hut. Gelukkig voor ons schuilen de vogels maar af en toe. Wij waren namelijk helemaal in de ban van de Appelvink die daar regematig gezien wordt. Hij heeft ons niet teleurgesteld, net als de Geelgors, de Keep, de Merels en de Boompieper die samen badderen géén optie vinden, er werd gevochten en geblazen. Het is MIJN vijver! Zulk spectakel is gaaf, het vastleggen is moeilijk en jammer genoeg kozen ze niet de mooiste plek uit om hun ruzie uit te vechten.

Hier een eerste serie van Overijssel. Ik ben nog aan het schiften om weg te gooien en meer te be- en verwerken. Dat komt dan later wel. Voorlopig heb ik een flinke portie Birdfullness achter de kiezen om weer even op te teren!

Appelvink, man ( Coccothraustes coccothraustes)

Appelvink, man ( Coccothraustes coccothraustes)

Boompieper (Anthus trivialis)

Geelgors, man (Emberiza citrinella)

Geelgors, man (Emberiza citrinella)

Keep (Fringilla montifringilla)

Merel, man (Turdus merula)

Merel, vrouw (Turdus merula)
Vogels kijken met hart en ziel, dat is wat ik doe.19 opmerkingen:

 1. Ooooooh, Marianne, wat een heerlijke vogelblog ;-)))
  Je hebt wel weer een blik open getrokken. Je Steltje, zo gaaf!!! en de dwergmeeuwtjes zo leuk. Die zag ik ook over de plas vliegen toe ik de oevertjes zat te bekijken, zo'n verrassing, ze zijn schattig. Je blauwborst zingend, en met waaierstaartje. mooi, mooi. De foto's van ons uitje zondag zijn schitterend. Heel veel zelfde type foto's hebben bij mij ook de schifting gehaald, erg grappig om te zien. En de serie die je hier geplaatst hebt is zeer geslaagd en foto 8 en 13 met recht in een lijstje ;-)
  We moeten volgende week nog maar eens gaan vogelen ;-)))))))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je vogelvriendinnetje! Wat een goed idee van je om volgende week nog maar eens te gaan vogelen, daar houd ik je aan ;-)!

   Verwijderen
  2. Op deze manier lukt het wel je te beantwoorden. Wat heb je een mooie term ontwikkeld "birdfullness" Zoveel soorten en zó mooi in beeld gebracht. Daar wordt je echt vrolijk van. De geelgors, de appelvink en de keep hebben mijn hart verovert. Geweldige platen.
   Hartelijke groet
   Frans

   Verwijderen
 2. fantastiske bilder Marianne, den Blauwborst er supert !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Wat is dit mooi. Schitterende opnames van al deze prachtige, maar ook bijzondere vogels.
  Mooi hoe je die groenling, zingende blauwborst, geelgors en keep op de foto hebt gezet. Dit is echt fantastisch.
  Je doet je blogtitel eer aan, pure "Birdfullness"!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amazing images and super finds as well Marianne. I'm struggling to pick the best and most sought after sighting here. The Bluethroat or the Hawfinch fabulous. Maybe the Hawfinch. Fabulous.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Dat is een mooie collectie van voornamelijk niet alledaagse soorten. De appelvink vind ik de absolute topper, met de geelgors als goede tweede. Een dag afzien in Overijssel was wel de moeite waard. Jij hebt overigens in de Groene Jonker meer geluk gehad dan ik, maar zo gaat het zo nu en dan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een dagje blauwbekken in een vogelhut komt me bekend voor. Heb net een dag achter de rug in de hut van Han Bouwmeester in Haaksbergen (HBN5) en daar viel de soortenopbrengst knap tegen. Verkeerde keus gemaakt of de natuur werkte gewoon niet mee, kan ook. Zaten jullie ook in een HBN? In Lemelerberg misschien toevallig? Want hier zitten wel een paar mooie soorten tussen, zoals appelvink, geelgors, keep en boompieper. Soorten die je niet bepaald elke dag ziet. Best een beetje jaloers.... ;-)
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Balen Dick, dat het zo tegenviel, ook voor mij want ik heb die hut voor a.s. zondag geboekt. Nu waren we in hut 7, die ligt dichtbij hut 3 en beide hutten krijgen mooie soorten op bezoek.
   Ik hoop maar dat er a.s. zondag toch nog iets bijzonders langskomt.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
  2. Misschien (hopelijk) heb jij meer geluk dan wij, Marianne. We werden de hele dag uitgelachen door een groene specht en één keer bleek er tijdens een plaspauze een zwarte specht achter de hut te zitten :-(. Volgens het logboek komt er ook regelmatig een ree langs en er zitten een paar veldmuisjes dichtbij, maar die zijn zo snel dat je wel veel licht moet hebben.... In ieder geval veel succes en we zien de plaatjes wel langs komen. Groet, Dick

   Verwijderen
 7. Hallo Marianne, de omschrijving van Birdfullness is op meer vogelaars van toepassing en ook op mij. Mooie omschrijving. Goed gescoord in de vogelhut in Overijssel. De kou trotseren was zeker de moeite waard. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk woord, kun je opgeven bij van Dale, voor het woord van het jaar 2016.
  Prachtige serie, vooral die blauwborst, schitterend zo uit volle borst zingend. Leuk die steltkluut.
  Appelvink is ook prachtig, jammer dat we die hier bij ons niet zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige serie! Veel scherper zul je niet krijgen.
  Groet,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt een mooi woord bedacht, en wat heerlijk dat je weer meer tijd hebt voor deze Birdfullness. Geniet er maar lekker van! Deze serie is weer een genot om te bekijken en vooral 1-6-8-13 zijn bijzonder fraai.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi marianne,

  wat een leuke term is dat dan 'Birdfullness' en dat moet je ook lekker zo houden hihi... Bij Maria zit ik regelmatig groen te wezen maar jij kan er ook war van om iemand groen te laten zien hahahaha... Echt hele mooie foto's en vooral je openingsfoto van de groenling is een geweldige mooie foto. De uitbundige blauwborst is er ook al zo een en trouwens...... al je vogels hier zijn toppers. Keep, merels, Geelgors. boompieper en stelkluten. Echt een hele geve serie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  Prachtig begrip: birdfullness, en wat fijn dat je er weer meer tijd voor hebt.
  Jammer dat je er in de hut van Han zo voor moest blauwbekken; je foto's zijn echter wel heel mooi geworden. De kleuren van de appelvink spetteren van het beeldscherm - beeldschoon. Je start trouwens ook top met die groenling - prachtig. De blauwborst van twee kanten. Een topblog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tja... het is en blijft een prachtplek om te fotograferen en ondanks het weer zijn de foto's prima gelukt! Hele gave appelvink trouwens.
  Groet,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen