zaterdag 9 april 2016

En gaan...!

Deze titel gaf ik vorige maand aan de foto van een zwarte mees die in de starthouding stond om aan te vallen op iets lekkers.

Zwarte mees (Parus ater)
Een bijzonder leuk meesje vind ik het en in Nederland zie ik hem maar weinig. Dat hij de tuin in Tsjechië bezoekt is daarom extra leuk.
We zijn maar kort in Tsjechië geweest en ik heb vooral lekker uitgerust. In de tuin waren veel vogels en ik had mijn eerste Kraanvogel waarneming in Tsjechië, dat was wel gaaf. De Putter stond al in de vorige blog maar hier nog een paar foto's van wat andere vogeltjes.

Grote bonte specht, vrouw (Dendrocopos major)

Sijs, man ( Carduelis spinus) 

Keep, man ruiend naar zomerkleed (Fringilla montifringilla)
Geen spectaculaire foto's maar gewoon uit de tuin.

Om ook eens een beeld te geven hoe de stadjes in Tsjechië eruit zien heb ik een paar foto's van het plein in Cheb gemaakt. Bijna ieder stadje heeft een plein, de huizen zijn vaak geschilderd in verschillende kleuren en zeker de kuurstadjes hebben nog veel mooie oude panden. Er wordt steeds meer gerestaureerd en dat is te zien.

En gaan..... na 6 dagen rijden we weer huiswaarts.

Het weekend daarna vogel ik samen met Maria bij de Haarrijnse plas, haar thuisgebied. Ze leidt me vakkundig door 'de zandbak' waar het miegelt van de gele-, witte- en zelfs een rouwkwikstaart. Een 20-tal Blauwborsten baltst door het gebied en de Tjiftjaffen, Fitissen, Oeverzwaluwen en Roodborsttapuiten laten zich mooi zien en horen. Ik zie mijn eerste Kleine pleviertjes van het jaar en nog veel meer. Alles is prachtig te zien door de telescoop maar voor de zoveelste keer had ik de camera wel thuis kunnen laten, alles zit veel te ver weg om enigszins acceptabele foto's te maken en ik merk dat ik daar ook steeds minder zin in krijg. Niet in de laatste plaats vanwege het gewicht van de camera met lens dat mij veel last bezorgt tijdens het wandelen.

Witte kwikstaart (Motacilla alba) archieffoto
Dan is de Koereiger die al een week bij de Bosdijk zit een leuker onderwerp. Maria had me een berichtje gestuurd dat hij er zo mooi zat en ik was net klaar met werken dus..... Gaan.....
Eerst schittert hij van afwezigheid als ik aan kom rijden. Maar even later komt hij aanvliegen, foerageert, wiegelt met zijn kontje en trotseert de stevige wind. Hij (of zij) is al in zomerkleed en daardoor heeft het kleine reigertje mooie lange oranjegele sierveren op zijn kop, buik en rug, Die wapperen dus alle kanten op.

Koereiger (Bubulcus ibis)

Koereiger (Bubulcus ibis)

Koereiger (Bubulcus ibis)
Op de foto hierboven is het de kop van een kalfje dat je ziet, dat geeft een beetje de verhouding in grootte aan met het mini reigertje.

Vrijdagochtend zie ik 3 Koereigers langs de N201 op de kruising met Waverveen en Zaterdagmiddag nog 4!, gevonden door vogelvriend Kees, langs de Gagelweg bij Wilnis. Ergens is dus een blik Koereigers opengetrokken ;-). Echt wel leuk!

Zaterdag ben ik nog druk aan het werk als Maria belt dat ze een IJsduiker heeft ontdekt bij de Haarrijnse plas. Een keiharde soort in het binnenland. Dus werk als een speer afgemaakt. En gaan!
Mijn camera laat ik thuis, tegenwoordig neem ik die zoals al eerder geschreven, toch vaak voor niets mee. Dit keer was dat een foute beslissing want de grote duiker kot vlak langs de kant achter elkaar kreeften vangen. Gelukkig heb ik vogelcollega's die wel altijd hun camera meenemen dus wie wil, kan kijken op de blog van Paul.Ook de eerste Geoorde fuutjes in zomerkleed baltsen op de plas. Heerlijk die lente.

11 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Je Tsjechische vogeltjes zijn prachtig en de huisjes lijken wel kleurplaten ;-))
  En wat een week hebben we gehad. Eerst de zandbak, toen tussendoor de Bosdijk met dat gekke driftige reigertje, wat jij er beeldschoon en super cool op hebt staan !!!!! en daarna nog ff die heerlijke IJsduiker. Dat had ik echt niet kunnen verzinnen toen ik rustig naar een tapuitje ging zoeken......Als je echt spijt hebt van geen camera mee, kun je morgenochtend natuurlijk terug naar de plas voor de herkansing. Het duikertje ligt er vast te slapen nu.
  Je hebt een geweldige vogelweek gehad zo tussendoor en je ging!!!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Het chaotisch verwaaide koereigertje steelt hier wel de show. Leuke platen!
  En wat bijzonder dat je hier nog veel meer koereigers hebt gezien. Zou die er deze winter zat een mailtje naar huis hebben gestuurd?
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het feit dat vogels altijd (nou ja, vaak) ver weg zitten maakt mij ook wel eens moedeloos. Je hebt altijd te weinig mm's bij je! Je kan dan beter af en toe een hutje huren... of een huisje in Tsjechie hebben ;-) Mooie plaatje leverde dat weer op, ook die van de gekleurde huizen!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Wat heb je al deze vogels prachtig gefotografeerd. Zo gaaf dat portretje van die specht en wat mooi die kleuren zo van dat sijsje. Geweldig.
  Ook je opnames van Tsjechië zijn heel bijzonder. Die kleuren zo van die huizen, dat nodigt uit om op de kiek gezet te worden.
  Grappig ook je laatste foto van die reiger met die koe.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super images of the Brambling and the Cow Egret Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marianne, mooi afwisselend Blog van Sprookjeshuizen naar Zeldzame koereigertje. Ja, de camera thuislaten is wel link. Als ik hem thuis laat zie ik de mooiste vogels en baal ik achteraf van de gemiste kansen!!! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een erg leuk verhaal en mooie foto's van de Koereiger!
  Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,
  Lastig hè, camera mee of niet. Met gewicht slepen als het achteraf niet nodig blijkt is natuurlijk vervelend, maar geen camera mee hebben als het wel de moeite waard blijkt te zijn is ook even slikken. Altijd maar die keuzes :-)
  Het Tsjechische stadje oogt echt Oost-Europees en zelfs wat Duits.Het ademt een heel kenmerkende sfeer.
  En dan weer thuis koereigers. Leuk dat ze wat vaker te zien zijn, hoe verrassend ook. Ga je nog voor de ijsduiker mét camera?
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi om die stadjes te zien, heel bijzonder al die kleuren.
  De Koereiger is geweldig, vooral de eerste en de laatste, top!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie openingsfoto van de zwarte mees, specht is ook altijd een dankbare vogel om te fotograferen. Leuk die beelden van het stadje, kleurrijke huisjes.
  De koereiger is een mooie afsluiter, vooral de laatste foto met de kop van het kalfje erbij, erg leuk
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen