zondag 14 juli 2013

Tussen de Elfjes en de Keizerinnen.

Het lijkt wel een sprookje en eigenlijk is dat het ook behalve dat sprookjes niet bestaan. Toch stel ik me voor dat sprookjes zijn bedacht naar aanleiding van de werkelijkheid waarin zoveel prachtige dingen te vinden zijn, en dan vooral in de natuur.

In Noord-Brabant ligt een idyllische wandelgebiedje langs de Leijgraaf . Dat is de plek waar Maria en ik onze zaterdag doorbrengen. We willen heel graag de Bandheidelibel zien, voor mij misschien wel de mooiste Nederlandse libel maar aangezien ik nog niet alle Nederlandse libellen heb gezien, kan die mening op termijn nog worden gewijzigd.

Zoeken hoeven we niet. Nadat we over het opstapje geklommen zijn dat toegang geeft tot het gebied, zien we de eerste verse (nog niet uitgekleurde) Bandjes al zitten en vliegen.

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Aan de witte pterostigma's zie je o.a. dat het nog verse, niet uitgekleurde exemplaren zijn. Als de libellen helemaal op kleur zijn, is het mannetje rood met donkere banden over de vleugels en rode pterostigma's. De vrouwtjes worden geelbruin en hun vleugels hebben naast de banden een geelwit pterostigma. In deze libel kun je je in Nederland eigenlijk niet vergissen dankzij de banden over de vleugels. Een gemakkelijk herkenbare soort is voor de verandering erg fijn!

We zien ze van 'kakelvers' via licht gekleurd tot iets verder uitgekleurd. Prachtig!

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) Bijna uitgekleurd.


En de omgeving waarin ze zitten is prachtig. Vennetjes met pitrus en lisdodde en veldjes vol met bloemen en plantjes. Langs het pad ruist de stromende Leijgraaf.

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Boven de Leijgraaf vliegen de Weidebeekjuffers. Daarop moeten toch bijna elfjes zijn geïnspireerd. Lieflijk en telkens anders kleurend door het licht, fladderen ze boven het water.
Ik ben blij met de foto's, handmatig scherpstellen en dan volgen in vlucht is best lastig.

Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens)
Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens)
Ook de mooie groene Metaalglanslibel flitst voorbij. Hij heeft een aparte manier van vliegen: hij komt er snel aan, draait, doet alsof hij even stil hangt en schiet er dan ineens in de 4e versnelling van door. Dat herhaalt hij constant. Op zo'n moment dat hij dan schijnbaar stil hangt (let op de toevoeging 'schijn'), moet je je kans benutten. De foto's zijn al minder beroerd dan de vorige maar vallen nog steeds in de categorie 'bewijsplaatje'.
Metaalglanslibel (Somatochlora metallica)
We nemen geregeld een pauze in het zonnetje en slenteren dan weer verder. We zien en horen zoveel, en dan te bedenken dat wij de enige zijn die daar lopen. Dat is dubbel genieten.

Bij een paar andere vennetjes zien we een stuk of 10 Grote Keizerlibellen. De mannen schieten heen en weer om alles wat in de buurt komt weg te jagen. Zelfs een stel Gewone Oeverlibellen die net een paringswiel vormen, krijgt niet de kans om voor nageslacht te zorgen. De Grote Keizerinnen zijn ondertussen druk bezig om hun nageslacht veilig te stellen en zetten eitjes af in het water.

Grote Keizerlibel (Anax imperator)

Grote Keizerlibel (Anax imperator)
Grote Keizerlibel (Anax imperator)
Inmiddels hebben we ook heel mooie nacht- en dagvlindertjes gezien waarvan de Metaalvlinder de kroon spant. Hij is in werkelijkheid veel mooier dan op de foto, echt smaragdgroen metallic. Het laat zich in een foto niet vangen en soms is dat maar goed ook. De echte wereld gewoon met je eigen ogen zien, opent letterlijk je ogen. 

Hooibeestje (Coenonympha pamphilus). Dagvlinder.
Metaalvlinder (Adscita statices). Dagactieve nachtvlinder.
Sint Jansvlinder of 'Bloeddropje' (Zygaena filipendulae). Dagactieve nachtvlinder.
Klein Koolwitje (Pieris rapae). Dagvlinder.
Oranje Luzernevlinder (Colias crocea). Dagvlinder. Deze is een beetje beschadigd maar de andere kant ziet er iets beter uit.
Oranje Luzernevlinder (Colias crocea). Dagvlinder.
Uiteraard komt er een tijd dat we weer terugslenteren. Onze ruggetjes willen niet echt meer, of echt niet meer, wat wij willen. Toch kunnen we het niet laten om met pijn en moeite nog wat van al dat moois digitaal mee te nemen.

Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella). Ik dacht dat het een vrouwtje Lantaarntje was, maar een deskundige heeft me gecorrigeerd. Ik leer het nooit.......
Gewone Pansterjuffer (Lestes sponsa)
Tengere Grasjuffer (Ischnura pumilio)
Viervlek (Libellula quadrimaculata)
De Zwarte heidelibel, die we overigens ook in de gele, niet uitgekleurde, variant zien, is heel gewillig.

Zwarte Heidelibel (Sympetrum danae)
Zwarte Heidelibel (Sympetrum danae)
Overigens vergeet ik de vogels niet hoor, er vloog en zong veel en dat maakt een mens echt gelukkig. Spotvogels, Geelgorzen, Putters, Groenlingen, Merels, Winterkoningen, Koolmeesjes, Buizerds etc. Heerlijk om daardoor begeleid te worden op je wandeling.

Deze fantastische dag en lange blog beëindig ik met een close-upje van de Bandheidelibel, omdat ik de facetogen zo bijzonder vind.

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum).
Iedereen die mijn blog leest en/of reageert, dank daarvoor. Het is leuk om te weten dat er mensen van meegenieten.

21 opmerkingen:

 1. Many stunning images here Marianne. Especially like the inflight demoiselles.
  Echt professioneel shooting Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die Schönheit ist hier, vor meiner Augen. Saludos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, je facetjes zijn gelukt! en de ei-afzettende Keizerinnen zijn heel bijzonder, wat een sfeer met die mooie weerschijn in het water! Prachtige Bandjes. Die heb je binnen. En het is waar: we liepen in een sprookje. Een veld vol bloemen en elfjes dansten om ons heen.
  Je hebt het mooi weergegeven in je blog.
  hmmmmm.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dit genieten al die mooie libellen en vlinders. Had ik je blog maar een paar dagen eerder gelezen, want ik was het weekend in Brabant, was ik zeker daar gaan kijken.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een log je kunt makkelijker schrijven wat jullie niet gezien hebben,wat is dit mooi het hele relaas en maakt het compleet. top.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haarscherpe foto's !!!
  groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie libellen, Mariannne! Gisteren zag ik de lichtpaarse (lichtblauwe?) Oeverlibel: ook schitterend. die zal ik binnenkort ook in een blog verwerken over het groene hart rondom Gouda. De kleuren van deze insecten zijn gewoon "out of this world".

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, wat veel verschillende, Marianne. En allemaal prachtig. De vliegbeelden vind ik knap. Het is mij nog niet gelukt. Ze zijn echt razendsnel. Voor mij zijn de superfoto's: 2, 11, 12 en 13. Wat zijn die mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, dit zijn echt heel bijzondere foto's!! Genieten jullie ook zo erg van de natuur? Alles om je heen, klein of groot, heeft heel veel waarde! Door deze foto's komt dat extra tot zijn recht!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Excelentes fotografias que retratam a beleza da Natureza....
  Cumprimentos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zooooooooooo wat een prachtige reeks libellen en kunswerkjes er bij in de vlucht poeh jij hebt echt je slag kunnen slaan !!!
  Geweldig Marianne !!!
  grt,
  Annie,
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Joepie, dit was echt een topdag!
  De bandheidelibel is echt schitterend, die hoop ik beslist eens te zien, het metaalvlindertje had ik nog nooit van gehoord, wat een prachtdiertje! En dan ook nog eens zo mooi gefotografeerd. Heel knap hoe je de vliegende weidebeekjuffer te pakken hebt,complimenten.
  Eigenlijk is deze hele serie buitengewoon mooi, maar de absolute toppers is voor mij de keizerlibel van foto 12 en 13, daar mag je beretrots op zijn!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geen mooiere dan de Weidebeek! Of....Bandheidelibel? Geweldig gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marianne,
  Wat een mooie uitgebreide reeks met opnames. Echt prachtig om te zien. Vooral die verschillende libelsoorten zijn zeer bijzonder en ook erg mooi in beeld gebracht. Dit is genieten hoor, wat een prachtplaten!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Marianne,

  wat een geweldig blog laat je zien en wat een geweldige dag zullen jij en Maria gehad hebben.
  Schitterend deze foto's van de bandheidelibel en die staat nog steeds op mijn lijstje. Prachtige serie heb je daarvan geschoten. Ook foto vind ik een knap staaltje want 2 weidebeekjuffers vliegend vangen in een foto is echt top! Dan nog eens een metaalglanslibel (heb ik ook nog niet) en zelfs een metaalvlinder. Echt een heerlijk blog met een keur aan schitterende foto's.
  Mijn complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hello Marianne,
  The translator is not working since two days so I will only comment your beautiful pictures. My favorites are #13 & 14 on the water, these are really stunning pictures. I will try later to translate so that I can read what you have to say.
  Great, great series!
  Thanks for passing by and commenting on my blog, I always like it.
  Warm greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik heb ook even meegenoten hoor, via via kwam ik op je blog terecht en dan kan ik het niet nalaten om even een reactie te plaatsen ;-)
  Erg mooi allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 18. heel leuk logje! prachtig die bandheidelibellen! Zou er ook graag eens naartoe gaan,heb je misschien een adres voor de tom tom voor mij?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nou het is zeker een mooie libel, de bandheidelibel. En wat een prachtig gebied. zoveel soorten juffers en libellen. Wat is er toch veel te zien in Nederland.
  Ik zou dat gebiedje ook wel eens willen bezoeken, maar of ik daar met het OV kan komen?
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gorgeous dragonflies and your photos are exquisite!
  S. danae and pedemontanum are both species that do not occur where I live and it would take about 4 hours drive to get to the closest spots!
  Maybe in august?!!
  Fantastic, congratulations, I have spent a while here looking at your pictures!
  Enjoy your WE!

  BeantwoordenVerwijderen