zondag 21 juli 2013

Dilemma's.....

Dom, ik ben een blog begonnen die ik 'De Vogelkijker' hebt genoemd. Wat verwacht je dan op zo'n blog te zien? Juist. Vogels. Ineens kom je tot de vaststelling dat er al een aantal weken vooral libellen en juffers op de blog staan in plaats van vogels. Dat is raar, de titel zou dan beter 'De Libellenkijker' kunnen zijn. Of 'De vogel- en Libellenkijker', of 'De-weet-ik-veel-wat-allemaal-kijker'. Moet ik dan de titel van m'n blog aanpassen? Nee, tenslotte kijk ik nog altijd vogels en straks komen ze echt weer op de blog. Beloofd, met m'n hand op mijn hart. Want vogels blijven mijn allergrootste passie. Oók tijdens het libellen, vlinders, landschap, bloemetjes en bijtjes kijken.

Wel of niet vroeg opstaan, nog een dilemma. Ik houd niet van vroeg opstaan maar ik wil zo graag eens libellen en juffers met dauw zien en fotograferen. Voor één keer wil ik dat dan wel doen en zo komt het dat ik op maandagochtend om 06.45 in een bedauwd veld sta samen met Loes. De nevel hangt nog over het veld en de plasjes. Het was een dilemma of ik wel of niet de groothoeklens moest meenemen het veld in. Het besluit, nee, was duidelijk niet het juiste. Maar ach, ook met de macrolens kun je soms nog wel een acceptabel landschapsplaatje maken. De vlakken met de verschillende kleuren en de 'gouden' accentjes vind ik zelf in elk geval mooi.


Vervolgens zoeken we naar libellen en juffers met dauw. Juffers vinden we en dankbaar maken we foto's. Zelf worden we daardoor ook heel erg bedauwd, onze spijkerbroekbillen, knieën en waterdichte???? rubberlaarzen zijn al snel doorweekt. Het is het waard, wat mooi om te zien is dit allemaal.

Koraaljuffer (Ceriagrion tenellum)
Lantaarntje (Ischnura elegans)
Watersnuffel (Enallagma cyathigerum)
Hoewel ik redelijk tevreden ben met in elk geval de dauw, word ik toch een beetje teleurgesteld dat het qua scherpte beter had gekund. Heb ik toch net niet evenwijdig genoeg aan het beestje gezeten of een te laag diafragma gekozen. Het blijft een dilemma. Een laag diafragma zorgt voor een mooie achtergrond maar heel weinig scherptediepte. Een hoog diafragma geeft meer scherptediepte maar een, meestal, rommelige achtergrond.
We zoeken verder naar libellen maar de enige die ik vind zijn uitsluipende libellen zonder dauw. Gelukkig merkt Loes op dat zij 'bokehcirkels' op de achtergrond ziet en ze leert mij de kneepjes hoe ik dit ook in beeld kan krijgen. Mooi achter de libel.

Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum)

Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum)

Later lukt het me om de libel te determineren als Steenrode heidelibel vrouw. Dit onder meer vanwege de afstaande legschede die, weliswaar nog helemaal doorschijnend, goed onder aan het lijfje te zien is.

Loes en ik sluiten de ochtend af met nog een bezoek aan een ander gebiedje maar het is al zo warm dat we vrij snel afhaken. Ondertussen heeft Loes de Bandheidelibellen op mijn vorige blog gezien en wil wel graag mee als we nog eens gaan. Maria en ik willen in de herkansing voor uitgekleurde mannetjes. Als we dan toch gaan, zou dauw ook wel mooi meegenomen zijn.

***********

Gisterenochtend, nóg vroeger dan maandag (ik lijk wel gek, ik zou het maar één keer doen dat vroeg opstaan) rijden Maria, Loes en ik dus naar de Bandheidelibellen. De ochtend is bewolkt, de dauw is ver te zoeken. Er is zogezegd, een wolkje aan de lucht :-S.

De uitgekleurde Banheidelibellen met de rode pterostigma's zijn er wel en dat is fijn. Maria en ik zijn blij. Loes is in vervoering van de Bandjes omdat ze ze nog niet eerder heeft gezien en maakt heel veel foto's.
Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
De zon wil maar niet doorbreken en op een gegeven moment begint het zelfs te druppelen. Hoewel we veel zien vliegen lukt het met de foto's toch allemaal net niet bij mij. Ik plaats nog een paar foto's van gisteren maar de meerderheid van mijn foto's zijn linea recta in de prullenbak verdwenen. Geen enkel dilemma of ik ze wel of niet zou bewaren. Een beetje slecht is toch slecht en een beetje onscherp blijft onscherp. Ik heb geloof ik 3 scherpe foto's overgehouden, de rest is mwah....

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
Op de foto hierboven zie je boven de libel het huidje hangen waar ze uitgeslopen is. Het huidje is in werkelijkheid schat ik 1,5 cm. (wordt nog nagemeten). Echt heel klein dus. Dat daar zich later zo'n mooie libel uit ontvouwt, is toch een wondertje.
Hieronder hangt ze op te drogen. Het licht laat de vleugel schitteren in regenboogkleurtjes. 

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
 Eén van de vele uitsluipende libellen die we zien is de Viervlek hieronder.
(Libellula quadrimaculata)
Nog een keer sta ik voor een dilemma: wel of niet die gruwelijke libel-etende spin fotograferen. Wel. En ook de Wespenspin, omdat hij zo'n mooi zigzagje in zijn web heeft. Arachnofobie-therapie. Maria haalt me over. Ze weet zelfs de naam van het monster: Rietkruisspin.

Rietkruisspin (Larinioides cornutus)

Wespenspin (Argiope bruennichi)
 De Grote Oeverspin van vorig jaar schiet nog even door mijn gedachten. Die met die duizend kindjes (....). Alle overige spinnen en insectjes ter plaatse negeer ik want anders durf ik geen veld meer in.

Om 2 uur 's middags gaan we huiswaarts, tevreden met de gezelligheid en de uitgekleurde 'Bandjes', iets minder tevreden met de fotografische omstandigheden en het gebrek aan dauw en zon. Nou ja, heel misschien deze zomer nog één keer proberen?


Allemaal bedankt voor het lezen en kijken en het reageren. De volgende blog gaat over VOGELS. Beloofd!

P.S. Kijk ook even op Maria's blog, zij heeft deze dag weer anders in woord en beeld weergegeven.

18 opmerkingen:

 1. You have taken some really fantastic images here Marianne. Compliments.
  You could always change your Blog Title to 'Nature Viewer'. {:))

  Je hebt een aantal echt fantastische foto's genomen hier Marianne. Complimenten.
  Je kon altijd veranderen uw blog titel naar 'Nature Viewer'. {:))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thank you Roy, also for the suggestion of changing the name into 'nature-viewer'. But I think.... no ;-).

  Regards,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had al een voorproefje gehad van de bedauwde juffers maar in de lichtbak is het helemaal schitterend. Je foto's met het bokeh zij ook geweldig. Zei je iets over ooggies?! Foto 10 is GAAF. Over je blogtitel ga je denk ik toch niet echt wakker liggen, zeker niet als je voor 90% vogelt. Je kunt altijd nog gaan voor de Vogelspin en de Vogelwaterjuffer ;-)
  Ik heb het iets makkelijker met mijn blognaam. Al klopte hij gisterochtend ook niet. Leuk dat je mijn blog noemt is zal ook refereren aan dit blogje.
  En maar niet meer zo vroeg opstaan, of er moet wel iets heel bijzonders zijn!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou maar wij zijn ontzettend blij dat jullie er zo vroeg op uit trokken,wat is dit een prachtige blog geworden,puur genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zitten genieten hoor Marianne wat een super Serie !!!
  En een grote verscheidenheid !!!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen vogels, maar wel prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wunderbare fotos, ich bin begeistert !! danke fuers zeigen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne, heel veel herkenbare dilemma's en heel veel bekende foto's ;-)
  Wat ben jij trouwens snel! ik ben nog niet lang niet klaar met het uitzoeken van al die bandjes, het is er ook geen weer voor.
  Met name dag één was het het vroege opstaan meer dan waard, wat heb je prachtige dauwplaatjes! Jouw juffertjes zijn toch heel goed gelukt, weinig mis met diafragma en scherptediepte. Het zal je vast niet verbazen dat ik de libel met bokeh de allermooiste foto uit deze serie vind, en dan met name de tweede, topper!!!
  Met de bandjes zat het qua weersomstandigheden niet mee, maar wat heb ik genoten van al die prachtige libellen en natuurlijk ook van de gezelligheid, ook dat was het vroege opstaan waard hoor. En je hebt toch je uitgekleurde man te pakken, maar wat mij betreft is zo'n verse met paarlemoerlvleugels minstens zo mooi. Het was genieten!!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeden Tag ergöntzt dein schönes Blog eiene neue und wunderbare Überraschung; zum Beispiel die Sympetrum vulgatum und pedemontanum....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou, ik zou me over die blogtitel maar niet teveel het hoofd breken, hoor Marianne. Mooi is gewoon mooi. Of het nou een bloem of een vogel is. Gezellig om even met je mee op stap te gaan en je mooie foto's te bekijken. Enne.....ik hoefde er niet eens vroeg voor op te staan (heb ik ook moeite mee)! Maar zonder gekheid: prachtige foto's, waarbij 6 en 11 mijn favorieten zijn. Met een lichte voorkeur voor 6 overigens, want wat is die super. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vooral de Steenrode Heidelibel is een toppertje, Marianne. Weer een geweldige serie, ondanks alle dilemma's. En wat de scherpte betreft: ik moet nog maar zien dat ik dit voor elkaar krijg. Dat waren og eens paar meidedagjes....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,

  die vogels komen wel weer want dat weten we gelukkig ook zonder aanpassing van je blognaam hihi...... Deze tijd is gewoon veel te mooi om de vlinders en libellen te kunnen vastleggen. Vogels zijn er het hele jaar door. Ik heb super genoten van dit blog en dan vooral die koraaljuffer (foto 2). Wat een plaatje en al helemaal in de vergroting. Ook foto 6 van de steenrode heidelibel. Wat een gave plaat heb je daarvan weten te maken. Super gewoon! Ook foto 9 van de bandheidelibel is een pareltje. Ook je andere foto's zijn heel mooi, maar net als jij heb ik het niet zo op spinnen brrrr......
  Dit was in ieder geval heel erg genieten :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat je ook is overkomen, vroeg op, vocht, hitte: die vuurjufferplaat is het allemaal waard. Mooi!!,!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, ik neem aan dat je de Koraaljuffer bedoelt maar die was het inderdaad allemaal waard.

   Verwijderen
 14. Prachtig die juffertjes met dauw, ja vroeg opstaan loont meestal wel, alles is gewoon veel mooier in die vroege ochtend. De brandheidelibel heb ik nog nooit gezien, wat een prachtig beestje. Hele mooie serie, iets anders dan vogels maar voor mij zeker net zo leuk om te bekijken. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Marianne, jouw opnamen doen de vogeltjes vergeten!! Ja, dat zeg ik dan als vogelaar....
  Weer genoten van deze serie. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 16. je hebt ze er toch nog mooi opgekregen hoor, leuke serie

  BeantwoordenVerwijderen