donderdag 25 juli 2013

Belofte maakt schuld.

Een vogelblog dit keer, ja echt. Tenslotte had ik het beloofd. Gisteren heb ik dan ook heel wat gezien in de Groene Jonker (de achtertuin) maar fotografisch gezien werden het geen hoogstandjes. Wel foto's met een aaah en oooh gehalte, want lieve, kleine schattige pulletjes. De 'betere' foto's komen uit m'n archief.

Na mijn wijkjes fietste ik naar de Groene Jonker waar ik met Kees J. had afgesproken om een rondje te maken. Vogels kijken met Kees is altijd gezellig, leerzaam én staat bijna altijd garant voor het zien van leuke dingen want Kees heeft een bijzonder oog voor (verstopte) vogels. Vooral ralletjes. Tot de familie van de rallen behoren onder meer de Meerkoet, het Waterhoentje maar ook de wat minder algemene Waterral, het Porseleinhoen en het zeer zeldzame Klein Waterhoen en Kleinst Waterhoen. Kees heeft ze allemaal al eens zelf ontdekt. Om verstopte ralletjes zoals Porseleinhoen en Waterral te zien, is met Kees een rondje maken dus gewoon een beetje eigenbelang... ;-). Daarnaast heeft Kees mij heel veel geleerd toen ik net met vogelen begon en nog steeds weet en ziet hij heel veel meer dan ik. Om niet helemaal nutteloos te zijn, hoor ik dan gelukkig best goed en kan ik soms Kees verrassen met een leuk zangertje. Inmiddels zijn we al een paar jaar vogelmaatjes die (on)regelmatig samen vogels kijken en ook wel van een beetje competitie, met een knipoog, houden. Bijvoorbeeld als het om ganzenringen aflezen gaat.

Genoeg hierover. Ik kom de Jonker in en Kees meldt al meteen een Steenloper. Een echte kustsoort en dus bijzonder bij ons in het binnenland én mooi in zomerkleed. Dubbel bijzonder dus. Door de telescoop laat hij zich prachtig bekijken.

Steenloper (Arenaria interpres)
Door de hele Jonker wemelt het van de Kleine pleviertjes, adulten en juvenielen. Ze zijn niet fotografeerbaar maar ik heb er archiefplaten van. De adulte Kleine plevier kun je herkennen aan het mooie gele oogringetje.

Kleine plevier (Charadrius dubius)

Kleine plevier (Charadrius dubius)
Ook lopen er meer dan 100 Kemphanen rond, allemaal een beetje 'schroffelig'. De mooie kragen van hun baltskleed zijn inmiddels voornamelijk verdwenen. Zonder die kraag hebben ze maar dunne nekjes en vind ik ze persoonlijk niet mooi. Het is me dan ook nog nooit gelukt om een mooie Kemphanenfoto te maken. Altijd gooi ik de foto's weg. Het zal wel aan mij liggen. Voor dit blog heb ik dan maar een foto bewaard waarop de rare nekjes niet zo goed zijn te zien ;-).

Kemphaan (Philomachus pugnax)

Watersnippen, Zomertaling, Oeverlopers, Witgatjes, Lepelaars en Bosruiters zien we ook.

Lepelaar (Platalea leucorodia) Juveniel, o.a. te herkennen aan de zwarte vleugelpunten.

Bosruiter (Tringa glareola)
We wandelen een stukje verder en dan komen we bij 'Ralplaza'. Eerst horen we een Waterral gillen. Dat klinkt alsaf er een big wordt gekeeld. Een spectaculair geschreeuw voor zo'n relatief klein vogeltje. Vervolgens ziet Kees een juveniele Waterral, een beige-achtige vogel die nog niet in adult kleed is maar qua grootte bijna volwassen. 'Bewijsfoto'.

Waterral (Rallus Aquaticus)

Een stukje verderop vindt Kees een pul (donskuikentje) van een Waterral. En die zijn zó leuk. Pikzwart dons op lange benen met grote poten en een echt Waterral snaveltje, al is het dan nog wel licht gekleurd.

Waterral (Rallus Aquaticus)

Waterral (Rallus Aquaticus) Let op die enorme poot.
Vervolgens komt er een ouder bij het jong. Even later ontdekt Kees verderop in de rietkraag een Porseleinhoen die ik dankbaar kan bekijken. Gelukkig vind ik zelf ook nog een Waterral en hoor ik een Snor. Later zien we twee Waterral ouders met elk een pul. Heel leuk en we staan bijna een uur naar alle ralletjes te kijken.

Waterral (Rallus Aquaticus)
Terwijl we staan te genieten van de ralletjes, zingen de Snor, Rietgors, Kleine Karekiet en Rietzanger onverstoorbaar hun riedeltjes.


Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) Foto uit de Waverhoek.

Snor (Locustella luscinioides) Foto uit de Waverhoek

Zeer tevreden wandelen we terug richting onze fietsen. We splitsen op want we staan op verschillende plekken en ik kijk nog even op hét hoekje van de Jonker waar altijd wat te zien is. Een Bruine Kiekendief zorgt nog even voor wat paniek en ik zie de Kleine Strandloper die in de ochtend was gezien. Ook valt mijn oog op een zéér donkergrijze Kwikstaart. Rouwkwik, denk ik meteen. Na een kwartier naar het beestje te hebben gekeken kan ik er echt niets anders van maken en ik maak een foto op enorme afstand. Er wordt nog over gediscussieerd of het een Witte Kwikstaart of een Rouwkwikstaart is. Bij de parkeerplaats vliegen de Boerenzwaluwen af en aan. De jonge zwaluwen hebben honger en al kunnen ze best zelf eten zoeken, ze laten het toch liever over aan pa of ma.
De foto's zijn van vorig jaar maar dit jaar doen ze weer precies hetzelfde....
 
Boerenzwaluw (Hirundo rustica)

Boerenzwaluw (Hirundo rustica)
Boerenzwaluw (Hirundo rustica)

Na een gezellige en vogelrijke middag fiets ik tevreden naar huis. We hebben veel gezien en veel gehoord. Het is dit jaar zeker geen saaie juli maand voor wat betreft vogels. En de Jonker is weer als vanouds een fijne vogelplek, al duurde het dit jaar wel erg lang voor het zover was.

Vanmiddag belt Kees me. Hij staat naar een Poelruiter te kijken in de Waverhoek (de voortuin). Echt fijn zo'n vogelmaatje! Helaas heb ik andere verplichtingen en kan ik niet gaan kijken. Nu maar hopen dat het bijzondere steltlopertje er morgen of zaterdag ook nog zit, dan kan ik nóg een vogelblog maken........

20 opmerkingen:

 1. A stunning set of images Marianne. I rarely get to see the Water Rail or the Spoonbill. The Little Ringed Plover is such a sweet little wader.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marianne wat een log, heerlijk het is nogal wat zoveel op zo,n betrekkelijk klein gebied maar dit is toch echt genieten vooral van de jonge pulletjes en je zwaluw.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die serie met die Boerenzwaluw is een juweel! Ik zag er pas ook een paar op een telefoondraad nabij de Reeuwijkse Plassen. Maar vliegen voor de camera: ho maar...De Zomertaling staat nog hoog op mijn verlanglijstje. Geduld dan maar weer. Prima blog, Marianne!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk om van mee te mogen genieten Marianne !!!
  De zwaluwen is zijn mijn hartediefjes die kleren zijn zo mooi en dat bekje open steelt mijn blik !!!!
  Maar de andere foto's ben ik ook weg van en zucht ik WATTTTTTTTTTT MOOI !!!
  GRT,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik zo je blog bekijk vind ik dat ik toch nodig die kant weer eens op moet. Ben er al een tijd niet geweest. Komt er gewoon niet van. Wat heb jij er veel gezien. Echt geweldig. Mooie serie weer, Marianne. Het leukste vind ik de pulletjes van de ral. Mijn favoriete foto is 11, je rietzanger. Wat is die mooi. Was het niet vreselijk warm? Tussen dat riet lijkt het me niet om uit te houden. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne, zo ken ik je weer, lekker vogelen in de Groene Jonker.
  En een mooie blog
  groet, Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gerver....wat mooi!
  Prachtig die zwarte pul en ook de 1e foto van de zwaluw springt eruit, supermooi.
  Maar de Steenloper in zomerkleed zo in de Jonker, ook echt heel fraai!

  Ik sluit met bij Huib aan: Dit is echt je ding.
  Genoten!
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige serie foto's! En die jonge waterral, fantastisch! Ik heb uberhaubt nog nooit een waterral gezien...

  Mvg,
  Alrik

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wonderful swallows and gorgeous photography!
  Sincere congratulations, Marianne!
  Enjoy your Sunday!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  Wat een prachtige foto's heb je weer gemaakt. Gaaf dat je altijd van die verschillende en ook best bijzondere vogels weet te spotten. Erg mooi zoals die kleine plevier en ook die boerenzwaluw heb je zeer goed weten te fotograferen. Die laatste is ook best grappig met dat zingende bekkie.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig blog Marianne, en wat een keur aan vogels en vogeltjes.
  Zelfs kleine Wateralletjes en de Bosruiter. Ik ben er de een maand terug
  2x geweest maar naast een paar geoorde futen in de verte helaas niets gezien.
  Ik geniet dan ook echt van je foto's en de plevier is ook al zo mooi vastgelegd.
  De waterral staat nog steeds op mijn lijstje net als de Bosruiter en de kemphanen.
  Je boerenzwaluw heb je echt schitterend vastgelegd. Ik zit er gewoon van te genieten :-)
  Fijn dat je zo'n heerlijk vogelmaatje hebt en samen deze hobby kan beoefenen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  Het is toch een prachtig vogelgebied daar. Een steenloper is echt wel een verrassing. Een waterral vastleggen is al niet gemakkelijk maar nu ook nog met een jong. Hartstikke leuk.
  De scherpte zou hier en daar wel wat beter mogen maar dat mag de pret niet drukken.
  Die boerenzwaluwen zijn trouwens ook erg mooi op de foto gezet.

  groetjes,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mal wieder wunderschoene und technisch perfekte fotos!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De groene jonker heeft altijd wat te bieden. Wat een grappig kuikentje , dat zwarte waterral pulletje. Nog nooit gezien, ik wist niet eens dat ie zwart is.
  De boerenzwaluwen zijn ook prachtig. Zitten die daar nu nog steeds?
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   De 'boertjes' zaten er van de week nog. Bij de kleine parkeerplaats bij de paardenboerderij. Maar ze waren niet gemakkelijk te fotograferen. Als je naar de Jonker gaat, in elk geval beter in de ochtend doen vanwege het licht.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 15. Tja, je bent en blijft nu eenmaal de vogelkijker ;-) en ik kijk graag met je mee!
  toch altijd handig dat je terug kunt vallen op je archief, daar zitten nog heel wat meesterwerkjes in. Van deze serie val ik helemaal voor de boerenzwaluwen, ze zijn super!
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Thank you Fernando.

  I tried to write a comment on your blog about the pictures of the the bridges etc. from last week. I'm not sure if it works because I don't see my comment. I love picture no. 12. It's stunning. Keep up the great work!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Marianne, greetings from Montreal, Canada. Your photos are simply amazing! Just beautiful!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Linda,

   Thank you for passing by (again). I went back to your blog aswell, it was too long ago.

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
 18. Geweldige foto's....de aanvliegende boerenzwaluw is echt een topper !

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen