zaterdag 27 april 2013

Steltkluut in de 'achtertuin'!


Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt). Getekend in paint door mijn dochter, lang geleden.
Vanochtend tegen kwart voor negen ontvang ik een sms-je van vogelvriend Eric: Steltkluut in de GJ (Groene Jonker). In mijn spreekwoordelijke achtertuin dus.
Onmiddellijk dient zich een probleem aan: ik wil naar de Steltkluut omdat hij
 a) in 'mijn' gebiedje zit;
 b) omdat het toch een van mijn favoriete vogelsoorten is;
 c) hij is zeldzaam in Nederland (dat is weliswaar zo, maar toch zien we er wel bijna elk jaar één of meerdere in de Groene Jonker en/of de Waverhoek).
Maar..... ik moet werken.

Heel even flitst de gedachte door mijn hoofd om eerst naar de Steltkluut te gaan en daarna het werk te doen. De flits blijft bij een flits want ik zou me daar gewoon niet lekker bij voelen. Eerst wil ik mijn verplichtingen klaar hebben. Als de Steltkluut vanmiddag weg is, dan heb ik gewoon pech en ook dat hoort bij deze hobby. Afwachten dus of onderstaande soort er nog zal zijn als ik klaar ben.....

Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)

Als ik 's middags klaar ben ga ik als een speer naar de Groene Jonker. Diverse bekenden lopen er ook te zoeken en sommigen hebben de Steltkluut al gezien. Na een tijdje rondlopen en zoeken en 'm blijkbaar steeds missen, komt een bekende vogelaar naar me toe rennen met de mededeling "dáár" zit ie. Ik ben hem dankbaar en terwijl we vlug naar "daar" lopen zie ik de Steltkluut ineens overvliegen en ergens anders landen. Dus we veranderen van richting en vinden de Steltkluut. Vanaf toen was het een feestje.

Mevrouw Steltkluut paradeerde heen en weer, pikte hier en daar wat voedsel op, krabde zich eens achter het oor.

Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)
Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)
Dat het een vrouwtje is kun je zien aan de kleur van de veren op de rug, die hebben een wat bruinige gloed. Bij een mannetje zijn ze diep glanzend zwart.

Na enige tijd vloog ze vervolgens naar de beste plek in de Jonker om zich op redelijke afstand te laten bewonderen en fotograferen. Het waaide daar echter wel behoorlijk maar gelukkig had mevrouw Steltkluut de wind in de rug ;-).

Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)

Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)
Ik heb veel mooiere Steltkluutfoto's uit Lesbos maar voor Nederlandse Steltkluut begrippen ben ik met de foto's van vandaag best heel tevreden!

Een Steenloper, ook niet gek in de Jonker, een vluchtje Regenwulpen, gierende Gierzwaluwen, de Dwergmeeuwtjes en de Zwarte Sterntjes maakten het heerlijk middagje meer dan compleet en ik heb mijn jaarlijkse Nederlandse Steltkluut!

14 opmerkingen:

 1. Marianne wat ben je toch een heel gelukkig mens met z,on achtertuin en dan ook nog een afspraak kunnen maken dat de steltkluut gewoon een halve dag op je blijft wachten tot je tijd hebt om te komen fotograferen,hoe krijg je het voor elkaar,nee hoor het is je van harte gegund en wij kunnen zo heerlijk mee genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had al gereageerd op de invoer op WN, en bedacht toen, ze heeft vast al een blogbericht van dit heerlijke wondertje!
  En jawel.
  De laatste 2 foto's zijn helemaal super, Geweldig.
  TOP Marianne.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wenn der Wind bläst, gefällt es mir sehr....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooie beloning.
   Eerst het werk en daarna het plezier om de steltkluut goed op de foto te kunnen zetten. Gefeliciteerd.

   Huib

   Verwijderen
 4. Ha Marianne,

  Heerlijk, zo'n serie weer eens in ons eigen poldertje. Fijne plaatjes van zo'n prachtig beestje. Morgen zeker even langs om zelf te kijken. En die steenloper is toch ook een kado zo in het binnenland.

  Als jij nou morgen naar Reeuwijk gaat, kun je die jongen van Vonk weer eens een beetje inhalen: hij is wel een beetje te trots dat hij je is gepasseerd op de regiolijst......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Paul, als ik me echt druk zou moeten maken over mijn plek op de regiolijst dan stond ik allang in de top 3 ;-). Laat Gert nog maar even de illusie, het is toch maar tijdelijk :-D !

   Verwijderen
 5. Jeejippiejippiejeee, gefeliciteerd, altijd leuk om dan met deze foto's naar huis te gaan...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. You have taken some really nice images of this bird Marianne. We use to see one on the North Norfolk coast at Titchwell Marsh Bird Reserve.
  It was there for many years and then sadly disappeared. I was fortunate to see it on a couple of occasions and take shots of it.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh wow, wat een cadeau, Marianne. Ik vind het super-foto's, hoor. Wat een geluk dat je haar toch nog te zien kreeg ondanks het uitstel. Hartstikke goed. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne, Als je Blog opent met een Steltkluut en er zit er eentje in je achtertuin, ja dan moet je gaan kijken dat kan niet anders... Je hebt je kans goed benut en een mooie serie gemaakt. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,

  ten eerste echt super dat je je werk niet hebt laten liggen om naar de Steltkluut te gaan. Zoals je ziet is dat ook beloond door het feit dat ie er nog zat. Echt super dat je deze hebt gevonden en vast weten te leggen. Ook geweldig van je fotovrienden om dit gelijk door te geven zodat je ook prachtige plaatjes hebt kunnen maken.
  Gefeliciteerd :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat gaaf die steltkluut. Ja die zou ik ook wel willen zien (bedankt voor je bericht op mijn blog).
  Helaas kan ik er met het OV niet komen, dus ik zal moeten kijken of ik met iemand mee kan met de auto. Of de steltkluut moet even door vliegen naar de Poelgeest polders, vind ik ook goed, :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,

  Altijd weer een prachtervaring die Steltkluut en je hebt hem er mooi op staan. Het si altijd weer een adrenalineverhogende moment als je zo'n soort ziet en ook nog voor de lens kan krijgen. Ik zit in deze tijd van het jaar veel in Vriesland en bij Oudega zie je ze ook wel maar daar zitten ze te ver weg voor de foto. Kortom ik ben wel een beetje jaloers.

  groet,

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen