dinsdag 23 april 2013

De spreekwoordelijke voor- en achtertuin.

Soms zeg ik weleens voor de grap dat het natuurgebied 'De Waverhoek' mijn voortuin, en natuurgebied 'De Groene Jonker' mijn achtertuin, is. Ik moet wel een paar kilometer van huis voor mijn spreekwoordelijke voor- en achtertuin maar die 10 minuten zijn te verwaarlozen. Nu de lente zijn eerste voorzichtige schreden heeft gezet, is het voor mij ondenkbaar om binnen te blijven zitten. Ik móet naar 'mijn' gebiedjes toe, zelfs als de dreigende wolken zich samenpakken. Je weet immers nooit wat je in deze tijd van het jaar tegen het lijf vliegt.

Voor ik in 'De Groene Jonker' kom, rijd ik eerst langs de polder 'de derde bedijking'.

Polder 'de derde bedijking'.
In deze polder tel en kijk ik 's winters ganzen en er broedt in het voorjaar een paartje Steenuiltjes waar ik bijna dagelijks langskom. Als ik hier verder ben gefietst kom ik bij een fietsbruggetje dat over het riviertje 'de Kromme Mijdrecht' ligt en dat mij rechtstreeks naar de Jonker brengt. Een fantastische oplossing want met de auto moet ik ruim 5 km omrijden.
In de Jonker stond gisteren het water nog steeds erg hoog. Dat heeft als gevolg dat de steltlopers, voor zover ze er zijn, vrijwel onzichtbaar helemaal achter in het gebied lopen. Eerst moet er meer slik in de buurt van het wandelpad komen om ze beter te kunnen zien. Er waren ondanks het gebrek aan steltjes, toch genoeg andere vogels en ik kreeg een herkansing voor de Dwergmeeuw die ik 2 jaar geleden had gefotografeerd maar waarvan de foto's niet geheel naar tevredenheid waren. Het kan overigens nog steeds beter, maar ik ga vooruit.

Dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus, Little Gull)
Dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus, Little Gull)
Dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus, Little Gull)
Dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus, Little Gull)
Er waren diverse nieuw aangekomen zomergasten zoals de Gierzwaluwen, Rietzangers, Snorren (ja, dat zijn vogels), Zwarte sterns, een paartje Bruine Kiekendieven en verschillende Zomertalingen. Ook de Roerdomp liet zijn zware donkere HOEMP met regelmaat vanuit het riet horen. Heerlijk!

Vandaag was de voortuin aan de beurt.

Dijk tussen de Waverhoek en de Grote Wije (Botshol)
Dijk tussen de Waverhoek en de Grote Wije (Botshol)
Ook in de Waverhoek waren al diverse nieuwe zomergasten aan het rondlopen. Hier is meer slik, het water lager en dus meer steltjes. Vooral de Grutto's en de Kluten zijn continu te horen en te zien. Ook zag ik 2 Groenpootruiters, een Bonte Strandloper, Zomertaling en een Bosruiter. Die laatste had me al zo'n half uurtje beziggehouden door tot vervelens toe alleen maar helemaal achterin heen en weer te wandelen. Zelfs met een goede telescoop, bleef het een raadselsoort. Eindelijk kwam hij iets dichterbij en nog wat later zat hij bijna op mijn lens. Nou ja, niet helemaal maar toch best dichtbij. Rustig blijven wachten en geduld hebben levert zo af en toe toch nog wat op.

Bosruiter (Tringa glareola, Wood Sandpiper)
Bosruiter (Tringa glareola, Wood Sandpiper)
Voor het overige was het vooral telescoopwerk maar zelf vind ik dat geen probleem. Het wandelen, zien, horen en genieten is het belangrijkste.

Ik liep het hele rondje en ging vervolgens naar de Botshol. Hieronder twee foto's vanaf de dijk over de "Kleine Wije'. We zijn de afgelopen week in elk geval verwend met wolkenluchten.

Botshol. Kleine Wije.
Botshol. Kleine Wije.
Bij de Botshol vulden de Zwartkop, Tjiftjaf en Winterkoning met hun lied de lentemiddag. De zon was eindelijk doorgebroken en zo was alles om een dag mooi te maken, aanwezig.

Iets verder van huis maar nog steeds in het veengebied liggen de Ankeveense plassen. Daar heb ik eind vorige week gewandeld. Ook weer met dreigende wolken. Maar desondanks een mooie wandeling met voor mij als hoogtepunt het vinden van een klein groepje etende Barmsijsjes. Mijn zusje, waarmee ik aan het wandelen was, vraagt zich waarschijnlijk nu nog af wat mij bezielde dat ik daar zo euforisch stond te wezen over een paar kleine vogeltjes, maar ja, zij is ook echt geen vogelaar. Helaas lieten de Barmsijsjes zich niet fotograferen, om ze te zien was al een hele toer. Maar twee foto's van de omgeving plaats ik wel. Eentje heb ik omgezet naar, voor mijn gevoel, de sfeer van vroeger maar ik hoop dat alle mooie gebiedjes in onze omgeving nog lang zo mogen blijven als ze nu zijn!

Ankeveense plassen
Ankeveense plassen

17 opmerkingen:

 1. Heel erg mooi hoe je de dwergmeeuw hebt gefotografeerd. Dat is al een goede oogst voor een rondje Groene Jonker. Verder is het inderdaad altijd genieten van de geluiden.
  Mede door de mooie wolkenluchten heb je prachtige landschapsfoto's van je gebieden kunnen maken.
  Mooie serie Marianne.
  Gr. Elly
  P.S. Bedankt voor de uitleg van de wouwen. Ik zie de verschillen nu ook. Kun je nog even kijken of de derde foto van de wouw toch niet een rode is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je ontzettend veel vogels gezien, Marianne. Je vogelfoto's zijn heel goed, maar je wolkenluchten vind ik ook mooi. Mijn favoriet is foto 12. Prachtig van kleur. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Living "watervliegtuigen" :-)
  Conratulations on Your magic photos and all the best to You, dear Marianne!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Gio. It's nice that you can enjoy pictures of our flat country ;-).

   All the best to you and Pille too.

   Marianne

   Verwijderen
 4. Wat woon je toch in een heel mooi gebied en het fijne daarvan is Marianne dat je er ook volop van geniet dan moet je toch wel heel gelukkig zijn en dan kom je ook nog thuis met zulke mooie verrassingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch wel bijzonder zo'n dwergmeeuw en bosruiter. Ik heb ze althans nog nooit in het echt gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een favoriete steltloper (Bosruiter) en favoriete meeuw (Dwergmeeuw) in één serie. Je hebt mij er weel blij mee gemaakt.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Wat een fijne blog weer! Ik heb er erg van genoten.Mooi die voor-, en achtertuin van jou ;-)
  Dwergmeeuw en Bosruiter staan er prachtig op en wat een geluk als je daar mag lopen, wonen, dromen en beleven wat het allemaal biedt. Je geeft er een gelukzalig beeld van. Barmsijsjes, hhhmmmm!
  groetjes,
  Maria
  p.s. nog steeds geen juffers en Smaragdlibellen in Midden NL....(ja, alleen de winterjuffers)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne, prachtig blog. Ja hier spreekt de pure genieter. De Bosruiter staat er echt fantastisch mooi op. Echt een buitenkans om zo'n vogel vast te leggen. natuurlijk ook de Dwergmeeuw is een mooie buitenkans die je goed hebt benut. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hello Marianne,
  The birds are lovely but the landscapes are really beautiful. I love #1, #7 & #12 is really the one I prefer, love the light and silhouette of the tree in this one.
  Thank you for your nice comments on my blog. I do have less time to comment.
  Have a nice weekend,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  wel op tijd onkruid wieden in je tuintjes.
  Maar het is een pracht gebied, met mooie waarnemingen en foto's.
  We komen graag in je tuintjes
  En natuurlijk weer een prachtige blog
  groeten
  Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  Wat heb je weer een prachtige foto's weten te maken. Schitterende wolken zo boven die landschappen en knap hoe je die vliegende meeuwen zo mooi in beeld hebt gebracht.
  Die bosruiter heb je ook erg mooi zo in het water.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  Je woont idd in een schitterend gebied ( mag zelf ook niet mopperen trouwens ) en ik vind je landschapfoto's ook zeer geslaagd, die wolkenluchten zijn zo typisch hollands, die horen gewoon boven de groene weilanden.
  Het plekje bij Ankeveen ken ik wel, zomers een weelde van bloemen in het tuintje, heel romantisch, maar ook nu is het een beeldschoon plekje/huisje.
  Groenpootruiter/bosruiter en al die andere ruiters, ik houd ze niet uit elkaar, maar je hebt er prachtige beelden van geschoten.
  De meeuwtjes zijn wat overbelicht, maar knap om die vliegbeelden te vangen!
  groetjes en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne, wat een heerlijke voor- en achtertuin heb jij. Ik heb dat zelf een beetje met de Polders Poelgeest, bij Warmond, dat is voor mij op fietsafstand. Heerlijk om vaak naar zo'n gebied te kunnen om te kijken wat de stand van zake is op vogelgebied.
  Hm, het water in de jonker staat nog hoog? Dan wacht ik nog wel even, ik wil er binnenkort een keer heen voor de steltlopers en geoorde futen, maar bij hoog water is er toch minder te zien (of zit alles ver weg). Hou je me op de hoogte als er iets leuks te zien is?
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marianne,

  heerlijk dat je zo dichtbij zoveel mooie natuur woont. De Groene Jonker is dan ook een prachtig gebied waar ik ook wel gewest ben (en nog vaak zal komen). De Waverhoek zegt me eerlijk gezegd niets, maar daar ga ik straks even naar googlen.
  Het is ook geweldig om naar buiten te kunnen en de natuur in te trekken. het weer is er nar en dan is het buiten heerlijk toeven. Je hebt trouwens prachtige wolkenluchten gefotografeerd. Vooral die bij de dijk met dat hekje vind ik super. Ook je bosruiter is geweldig mooi, net als je vliegende meeuwen.
  Echt genieten weer.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. You have a good eye for landscapes and clouds. Very impressed.
  costa

  BeantwoordenVerwijderen