vrijdag 9 november 2012

Om te pesten.....

Licht dat, weer, meer grauw en grijs is dan de vooruitzichten ons hadden doen geloven.
Ik vraag me wel eens af of die weermannen en -vrouwen die vooruitzichten mooier maken om ons te pesten. Ze voorzien zon, of toch op z'n minst een beetje, zodat jij als vogelaar of fotograaf er verlekkerd naar uit kijkt om de volgende dag te gaan vogelen of desgewenst te fotograferen. Of beide. De volgende dag kijk je uit het raam en krijgt onmiddellijk een 'pest'humeur want het is alweer grijs en grauw.
Dat je dan toch Pestvogels gaat kijken is niet zomaar. Die laat je die niet voorbij vliegen. Ze zijn leuk, mooi en goed voor je humeur.
Op naar Amstelveen, dichtbij, waar sinds twee dagen een groepje Pestvogels zit. Amstelveen is overigens niet de enige plaats waar momenteel Pestvogels in Nederland zitten. Door het hele land zitten groepen Pestvogels. Kleine groepjes, maar ook groepen van meer dan 100 exemplaren. Een heuse influx. En dat is leuk!

Pestvogel, adulte man (Bombycilla garrulus, Bohemian waxwing)
Even wat achtergrondinformatie: de Pestvogel komt van ver, heel ver. Ze broeden in het noordelijke deel van de Taigazone. Siberië en meer van dergelijke spannende en o zo koude streken. In de winter trekken ze zuidwaarts, in sommige jaren maar mondjesmaat tot in Nederland maar in andere jaren in enorme aantallen. Een echte invasievogel is het dan. De Pestvogel heeft ongeveer de grootte als een spreeuw en ook het vliegbeeld heeft daar wel iets van weg. Ze hebben een kenmerkend roepje dat ze vrijwel constant laten horen. Het klinkt enigszins als een helder rinkelend belletje maar eigenlijk kan ik het niet omschrijven. De Pestvogels van vandaag waren erg communicatief, je hoorde ze de hele tijd met elkaar bellen, 'wingfree' uiteraard. En zacht en lieflijk. Fijn om te horen.

Daarnaast zijn de Pestvogels erg aantrekkelijk om te zien. Met hun kuifje, hun felgele band langs de onderrand van hun staart, de gele baan over de vleugels en dan ook nog de mooie fijne rode lakvlekjes op de vleugel, is het een wonderbaarlijk palet van kleurtjes. Bezie dit tegen een roze-bruinbeige achtergrond van hun lijfje, de zwarte keel en wenkbrauw die wordt omzoomd door warm oranje-rood én het subtiele witte randje schuin langs het oog, en het feest is compleet.

Pestvogel, adulte man (Bombycilla garrulus, Bohemian waxwing)
De vrouwtjes hebben ook een rood lakvlekje maar dat is beduidend kleiner. De mannetjes hebben een duidelijk rood-oranje onderzijde van de staart en dat is ook aan de zijkant deels te zien.

Pestvogels foerageren op bessen. Favoriet zijn de bessen van de Gelderse roos maar ook Vuurdoorn, Meidoorn en andere besjes worden graag gegeten. Soms eten ze half rotte besjes of gaan de bessen gisten. De Pestvogels kunnen dan een soort dronken of vergiftigd worden en eventjes niet goed vliegen.

Een bijkomend voordeel van het feit dat Pestvogels zo ver uit het noorden komen is dat ze daar geen mensen kennen. Ze hebben dan ook niet de schuwheid die 'onze' vogels wel hebben tegenover mensen. Ze zijn dus redelijk goed te benaderen en te bekijken, alhoewel daar ook een nadeel aan zit: de kat doet daar zijn of haar voordeel duidelijk óók mee. Diverse kleine tijgers slopen rondom de bessenstruikjes en keken verlekkerd naar boven naar het groepje vogels. Die bleven gelukkig (of zou het zijn om de kat te pesten?) lekker in het boomtopje zitten.

Pestvogel, vrouwtje (Bombycilla garrulus, Bohemian waxwing)
Het is dus opletten geblazen, zowel voor de Pestvogels, als voor ons want ze kunnen overal opduiken waar bessen zijn. Houd je tuin, parkje en woonwijk dus goed in de gaten want het zijn prachtige, sociale en attractieve vogels.

Rest mij nog de naam van de Pestvogel te verklaren. Die naam stamt vanzelfsprekend uit de geschiedenis. De moeilijke lang vervlogen tijden waarin ons volk nog werd geteisterd door pestepidemieën. Het was uiteraard toeval dat er af en toe pestepidemieën uitbraken nadat een grote zwerm Pestvogels in de winter ons land had bezocht maar de mensen in die tijd wisten niet wat wij inmiddels over deze vogels weten. Voor hen waren het vreemde gekuifde bezoekers die hier anders nooit werden gezien. Een uitbraak van een pestepidemie werd daardoor gemakkelijk aan de komst van grote groepen Pestvogels geweten, mede doordat Pestvogels veelvuldig dorpen en steden bezochten om te foerageren.

Pestvogel, vrouwtje (Bombycilla garrulus, Bohemian waxwing)

Nu nog een serie met een mooi zonnetje en dan ben ik weer helemaal tevreden. Vandaag was het leuk met de Pestvogels, gezellige gesprekken met mede-vogelaars / fotografen en buurtbewoners die geïnteresseerd kwamen vragen wat we toch deden en zagen. Een aardige buurtbewoonster kwam de koukleumende vogelaars en fotografen koffie brengen, heerlijk. Als ze deze blog ooit leest: bedankt!

Ik sluit af met een laatste foto. Genomen in 'pest'licht maar vandaag was er niet anders en gelukkig kun je naderhand nog een hoop verbeteren als je je foto's ver- en bewerkt. Ik ben vandaag dan ook een blij mens. Omdat ik mag en kan genieten van al het moois dat rondvliegt en ons zomaar een verrassende visite brengt. Wat nou Pestvogels?!


Pestvogel, adult mannetje (Bombycilla garrulus, Bohemian waxwing)

13 opmerkingen:

  1. Hoera, ze zijn er weer, of komen. Ik luister al dagen of ik het belletje hoor!Wat een mooie blog nou weer. Helemaal TOP en natuurlijk word je daar héél blij van! Prachtfoto's van prachtige vogels.
    Groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg mooi Marianne. Ik heb ze gisteren een aantal uur gezien. Helaas was het heel grauw weer. Foto's nemen was lastig, maar het was al een feest om ze zo lang en goed te kunnen zien en horen.
    Jouw serie is mooi en heel herkenbaar. Ze staan er prima op, maar we blijven inderdaad hopen op beter licht. Er zijn genoeg bessen, dus voorlopig zullen ze nog wel even blijven.
    Groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beauty of Nature, Harmony of colours and - last but not least - Magic of Marianne!
    Best wishes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. errug mooi. Prachtige foto's van die pestvogels. Sinds ze in nederland gesignaleerd zijn zoek ik elke dag de bessenstruiken langs waar ze vorig jaar hebben gezeten. Jouw serie geeft weer hoop om deze vogels hier in de buurt te spotten en daar wordt ik vrolijk en aangenaam gespannen van. Nogmaals mijn complimenten.
    Frans van Antwerpen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Marianne,
    Ik ben niet zo'n type die meteen in de auto stapt voor pestvogels, ransuilen, sneeuwgorzen en noem maar op, maar als ik deze foto's zie moest ik dat misschien toch maar eens gaan doen, want wat zijn ze toch mooi!
    Jammer dat de weergoden je zo pesten met grijs weer, maar ik vind de kwaliteit van je foto's toch prima hoor, ik zit te genieten van deze beauties!
    Groetjes en fijn weekend
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. prachtige serie hoor.Ze staan er prachtig op!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nooit geweten dat ze überhaupt in ons land te bezichtigen waren, Marianne. Ik ben met stomheid geslagen. Ik vind ze prachtig. Het lijken net volière-vogels. Met je foto's is niets mis, vind ik. En de pest in.....heb ik ook, want met mijn camera is het zelfs te donker om maar enige foto buiten te maken. Net wat je schrijft, ook ik zit naar buiten te kijken of het weer al opknapt. Misschien morgen???? Fijn weekend. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Marianne, gave foto`s van deze prachtige vogel.
    Pestlicht maar dat is aan je foto`s niet te zien,

    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hello Marianne, great pictures of this beautiful Bohemian Waxwing. Did you know we have this bird in Canada? They are more in the western part of the country but sometimes they visit us, here in the eastern part, for instance Québec province.
    They really are beautiful and you describe them perfectly. The two pictures with the orange background are my favorite ones because the colors blend so well together. They are all perfect pictures and I enjoyed this series very much. Thanks for sharing with us!
    Warm greetings but no coffee... Louise :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Louise, thank you for writing. You must be lucky to have the Bohemian Waxwing as a, sort of, common bird!
      And, I can deal with your warm greetings without coffee ;-).

      Wishing you a nice sunday and warm greetings too,
      Marianne

      Verwijderen
  10. Jij hebt ze ook al......en ook al zo mooi, ondanks dat belabberde licht van vrijdag.
    Je zal het niet geloven, vrijdag waren er pestvogels in mijn woonplaats, maar omdat ik een afspraak had smorgens, kon ik pas om 12 uur op de plek zijn...je raad het al, de vogels waren een uur eerder vertrokken (bessen waren niet eens op) en zijn die dag niet meer gekomen, helemaal niet meer in Leiden...
    Gelukkig waren de Katwijkse sneeuwgorzen er nog wel, die zijn sinds gisteren namelijk ook verdwenen....
    Duimen dat de pestvogels blijven en ook nog even mijn woonplaats aandoen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi, Marianne , wat was het leuk vrijdag! En toch ook wel veel geluk. Zaterdag nog donkerder weer en zondag was er nog maar 1 zielig onrustig vogeltje over. Leuk om je ontmoet te hebben.
    Prachtige blog met achtergrond informatie heb je er van gemaakt.

    Groet
    Diana

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ons landje wordt momenteel overspoeld met Pestvogels,
    maar ik heb er maar eentje kunnen vastleggen.
    Bovendien zat die nog hoog in een boom ook grrrrr......
    We zijn eergister helemaal naar Den Over gereden want daar zouden ze
    bij een voetbalveldje zitten. Het enige wat ik zag was een boomklever
    maar geen pestvogel te zien.
    Ik geniet hier dan ook van de foto's van deze bijzondere vogel.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen