woensdag 21 november 2012

Pareltjes van de herfst.


Oorspronkelijk geschreven op 12 november 2011 in Tsjechië. Met een paar kleine aanpassingen. Als opwarmertje voor een blogje over Tsjechië aankomende week.

Pareltjes van de herfst.

Vorige week een paar bijzondere pareltjes gezien in de tuin in Tsjechië. Eerst eentje die onder de noemer "lief, klein en schattig" valt. Wat mij betreft dan. Ik hoef er eigenlijk niet veel over te zeggen.
Kijk en geniet van deze pluizenbol, de Witkopstaartmees.

Witkopstaartmees (Aegithalos caudatus caudatus, White-Headed Long-Tailed Tit)

Witkopstaartmees (Aegithalos caudatus caudatus, White-Headed Long-Tailed Tit)

Witkopstaartmees (Aegithalos caudatus caudatus, White-Headed Long-Tailed Tit
Nog zo'n leuke meesje, wel is hij razend snel en zit nooit langer dan 1 seconde stil, staat hieronder.
Lastig voor de foto maar wel een uitdaging. Gelukkig kondigde hij zich elke keer luid roepend aan zodat ik alvast klaar zat om 'toe te slaan'. Voor de niet vogelkenners die deze blog lezen, deze mees dankt z'n naam aan zijn kapsel: de Kuifmees.

Kuifmees (Lophophanus cristatus, Crested tit)


Kuifmees (Lophophanus cristatus, Crested tit)
Ook een vaste bezoeker en één van de kleinere en vluggere meesjes: de Matkop.
Hij heeft een soort tweelingbroertje die Glanskop heet en die eigenlijk sprekend op hem lijkt waardoor ze dus erg lastig uit elkaar te houden zijn. De Glanskop heeft echter een klein licht vlekje op zijn ondersnavel dat diagnostisch is, maar dat is vaak heel moeilijk te zien in het veld als ze snel langsvliegen of ver weg zitten. Gelukkig is het roepje of liedje ook enigszins verschillend en zitten ze ieder in een andere biotoop. De Matkop roept zoiets als "pietje pè pè pè". Ik heb hem al heel vaak gehoord en gelukkig ook al bijna even zo vaak gezien. Nu liet hij zich ook nog weer een keertje op de foto zetten. Dat deze Matkop een licht vlekje op de snavel lijkt te hebben, komt doordat hij net iets had gegeten. Het is een restje zonnepit of iets dergelijks. Het vogeltje is wel degelijk een Matkop.

Matkop (Poecile montanus, Willow tit)

Matkop (Poecile montanus, Willow tit)
Dan nog de eerste Keepjes voor mij van dit najaar, de Keep is een vinkachtige die broedt in het hoge noorden en in de winter wat afzakt naar minder ijzige streken. De ervaring leert dat ze dol zijn op zonnebloempitten en die strooi ik veelvuldig in de herfst en winter. Met resultaat!

Keep (Fringilla montifringilla, Brambling)
En vanwege de mooie kleuren, de foto's van de Gaai en de Grote Bonte Specht. Wij nemen vaak walnoten mee voor de vogels, ze weten er allemaal wel raad mee maar de Gaai is de echte specialist!

Gaai (Garrulus glandarius, Jay)

Gaai (Garrulus glandarius, Jay)
Grote Bonte Specht (Dendrocopos major, Great spotted woodpecker)
Grote Bonte Specht (Dendrocopos major, Great spotted woodpecker)
Omdat de herfst momenteel in haar volle glorie is, wil ik ook nog aandacht schenken aan een paar paddenstoelen.
Die kunnen óók heel mooi zijn en bijzondere kleuren, vormen en/of textuur hebben. Sommige zijn fluweelachtig om te zien, andere zijn glad en glanzend, sommige zijn geribbeld, weer andere wasachtig en ga zo nog maar even door. De foto's zijn nog gemaakt voor mijn 'macro-tijdperk'. Even tuinieren of een betere plek of standpunt zoeken, kwam toen nog niet in mijn woordenboek voor. Vandaar de overvloedige hoeveelheid (storende) grassprietjes. Inmiddels weet ik beter, wat niet wil zeggen dat ik het nu beter kan. Vorig jaar ging het me vooral om de verschillende texturen en 'velletjes'.

Inktzwam spec. (Coprinus spec.)
Zwartwordende wasplaat (Hygrocybe conica)

Gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes)
Gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes)

Zo blijft er elk jaargetijde wel iets speciaals te vinden. En hoewel ik de korte en donkere dagen niet fijn vind, het gure en sombere weer van mij snel voorbij mag zijn en de herfst bepaald niet mijn favoriete seizoen is, heeft ze toch ook haar eigen charme. Haar warm geel-bruine en oranje-rode bomen, de struiken met zwarte, paarse en rode besjes, de nevelige ochtenden met dauw op de spinnenwebben en de zoetige geur van de afgevallen bladeren. Het Roodborstje dat toch nog zingt en je adem die wolkjes vormt op een koude dag. En een eenzame veer als herinnering aan een voorbij seizoen.

Pareltjes van de herfst (autumn pearls)
Schoonheid in de kleine pareltjes van de herfst.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Wat een prachtige foto's heb je van die pluizenbol gemaakt.maat ook de andere vogels zijn heel mooi. Ik vind paddenstoelen ook heel mooi, net als het veertje met de druppels er op.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie serie, Marianne. Allereerst je witkopstaartmees. Wat een leuk meesje, ziet er bijna lief uit als je dat van vogeltjes kunt zeggen. Je foto's 10, 11, 12 en 16 springen er voor mij echt uit. Mooi gedaan. Dit zijn inderdaad allemaal pareltjes van de herfst. Groetjes, Joke P.S.: ik heb momenteel dagelijks een bonte specht in de tuin en vanochtend koperwieken. Ben er dolgelukkig mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hello Marianne,

  How more beautiful can a bird be? The first one, the Witkopstaartmees is gorgeous with it's cute face and looooong tail; but then there is the second one with the nice crest and then the jay who is completely different than our blue jay... The Great Spotted Woodpecker is stunning and I have noticed the red feathers at the bottom, so nice and different...
  I see that mushrooms, even in other countries like Netherlands, are very similar; the Black Waxcap (Hygrocybe conica) is a great exemple.
  This is all very interesting and I really loved my visit today.
  Thank you for sharing and have a great weekend!
  Regardsm Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel plezier in Tsjechie.
  Geniet van de prachtige natuur.
  groeten
  Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,

  werkelijk een prachtig blog en ik ben best wel beetje (gezond uiteraard) jaloers op je witkopstaartmeesje. Ook je op je Kuifmees, Keep en Glanskop hahahaha.... Deze staan allemaal nog op mijn lijstje, maar ik moet naar verwegistan om ze te zien volgens mij :-)
  Je Vlaamse gaai en bonte specht staan er ook super op hoor.
  Werkelijk genieten met een hoog gehalte dit.

  Heel fijn weekend.
  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Marianne,
  Fijn dat je je supermooie witkopstaartmees er weer op hebt staan! Ik vind een kuifmeesje ook zo ontzettend mooi, maar de keep is ook een van mijn favorieten.(En dan zo mooi op de foto, smullen hoor!)
  Heerlijke blog om even bij weg te dromen.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Die witkopstaartmees heb je er echt schitterend op staan, mooi in zo'n herfstdecor.
  Ook de kuifmees, een jaloersmakend plaatje hoor.
  De andere vogeltjes zijn ook heel leuk, vooral de keep.
  Ja, we kunnen nu weer steeds meer genieten van de grote en kleine vogeltjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marinanne,
  er komt hier weer een heleboel moois voorbij, maar de eerste is voor mij de topper, geweldig hoe dat pluizenbolletje me met zijn pientere kraaloogjes recht aankijkt!
  Leuk om te lezen hoe je nu heel anders tegen de paddenstoelenfoto's van vorig jaar aan kijkt, zo zie je dat we toch steeds vooruitgang boeken ;-)
  Fijne zondag en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vergat ik nog helemaal die fantastische Matkop te noemen. Zo mooi!
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen