zondag 30 september 2012

We zullen rennen, vliegen, baden, eten, drinken, slapen en weer door gaan....


Of: over het leven van de (Drieteen)strandloper.

Drieteenstrandlopers, of gewoon 'Drieteentjes' sloot ik in mijn hart vanaf de eerste keer dat ik ze zag. Destijds keek ik nog niet zo lang vogels en de moeilijke groep stelt- en strandlopers zorgden voor de nodige determinatieproblemen. Ik moest er natuurlijk ook nog heel veel ontdekken en al die verschillende kleden maakten het er niet gemakkelijker op. Zo ook de 'Drieteentjes'.
Daar stond ik dan, waarschijnlijk ergens in 2007 of 2008 op het strand van IJmuiden en keek naar een groep kleine wit-grijs-bruine strandlopertjes die hysterisch over het strand de branding in en uitrolden. Hadden ze wieltjes in plaats van pootjes? Zo leek het toch. Bij nadere beschouwing hadden ze toch gewoon pootjes waarvan ze er overigens bij voorkeur maar één gebruikten. Als ze stilstonden of noodgedwongen een stapje opzij moesten doen gebeurde dat op één poot. Tijdens het foerageren waarbij ze in en uit de branding flitsten, gebruikten ze de wieltjes techniek.
Dat was dus de eerste kennismaking met het fenomeen Drieteentjes. Kleine, mooie vogeltjes die mij tot op de dag van vandaag fascineren en vertederen.


Inmiddels heb ik ze vaak gezien, gehoord en gefotografeerd. Dat laatste overigens met wisselend succes want als ze niet slapen doen ze alles snel. Eten, drinken, rennen, vliegen etc. Ga er dus maar aan staan om zoiets acceptabel vast te leggen. Daar gaan heel wat uurtjes, observaties, benader-tactiek en prullenbakfoto's aan vooraf. Soms heb je een dag dat het beter lukt dan andere dagen. Woensdag was een aardige dag. Samen met Don ging ik naar de Brouwersdam. Sowieso een goede plek voor diverse strand- en zeesoorten maar met als speciaal doel de Drieteentjes. Eerst moesten we kijken of ze er wel waren. De auto werd langs de rand van de dijk gereden en voorzichtig gluurden we over de rand.

Veel Drieteentjes
Ze waren er dus ;-) .

Dan volgt het voorzichtig neerzetten van het statief met camera, een matje voor onder je gatje en het héél langzaam, stukje bij beetje, benaderen. Af en toe een tijdje wachten en kijken wat er gebeurt. Soms begrijp je niet waarom er iets gebeurt. Ineens vliegt de hele zwik op en raast naar links,


draait,raast naar rechts,en ploft weer neer.


Na enige tijd zitten begon er langzaam wat activiteit in de groep te komen. Strekken, badderen, drinken en eten. Alleen het badderen heb ik niet goed kunnen fotograferen, dat staat voor de volgende keer op het lijstje. Het fotograferen was overigens niet zo heel gemakkelijk vanwege de belichting. Een supersnel vogeltje met voornamelijk wit en zwart en schitterend en reflecterend water door de zon. Best een uitdaging.


Eten zoeken

Eten zien...
En....
Hebbes!
Alleen drinken...

... of toch eten zoeken?

Alle Drieteentjes op de foto's zijn óf adulte in winterkleed (lichtgrijs met wit), óf juveniele vogels (contrastrijker met meer vlekjes variërend van zwart, grijs tot lichtbruin. Afhankelijk van het licht tonen de drieteentjes soms grijzig, soms lichtbruin. Drieteenstrandlopers broeden in de hoog-arctische gebieden waar ze in hun broedkleed (zomerkleed) te zien zijn. Ze hebben dan een roodbruine kop en hals en contrastrijk gevlekte rug en vleugels. Soms kun je nog wel in juli of augustus een Drieteen aantreffen in zomerkleed langs onze kust maar meestal zijn ze bij ons in winter- of juveniel kleed te vinden.

Tussen de Drieteentjes zaten ook nog twee Bonte Strandlopers en een Steenlopertje. De Steenloper kwam vlak voor ons een slakje halen.


De Bonte strandlopers, één in adult winterkleed en één in juveniel kleed waren eerst niet zo hongerig.

Slapende Bonte Strandloper in het zonnetje.
Er komt beweging in.
Kijk wat lichtval en perspectief kunnen doen met kleur en vorm, dit is nog steeds dezelfde Bonte Strandloper.
Een (juveniele) Bonte Strandloper in eerste winterkleed.
Het mag duidelijk zijn dat we ons vermaakt hebben met deze strand- en zeevogels. Bij de Brouwersdam is altijd wat te zien en uiteraard zijn er veel meer soorten dan de paar in deze blog. Maar vandaag was het doel het fotograferen van de Drieteentjes. En dat hebben we gedaan! Onder toeziend oog van diverse meeuwen waarmee ik deze lange blog zal afsluiten.


Zilvermeeuw, adult winterkleed.
Grote mantelmeeuw, 3e winterkleed (subadult).
Iedereen weer bedankt voor het lezen, kijken en de reacties op mijn blogs!

12 opmerkingen:

 1. Tjonge, tjonge...dikke verwennerij hoor,te komen met zo'n blog! Ik steek er wat van op en kwijlen zo mooi!Prachtige foto's tot in detail. TOP Marianne. Weer zo'n blog waar ik nog wel eens naar terug ga!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat is het toch een leuk vogeltje, het staat nog op mijn wensenlijstje want ik heb er nog geen echt acceptabele foto van kunnen maken, ze zijn inderdaad zo snel altijd, en maar rennen. Leuke,toepasselijke blog titel heb je gevonden. Je foto's vind ik prachtig, vooral die van wat dichterbij en de laatste van de vliegende groep. Ook de bonte strandloper heb je mooi gekiekt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Joh, wat een geweldige serie, Marianne. Ik vind het fantastisch dat je ze uit elkaar kan houden. Ik moet dat nog allemaal leren, dus kijk en leer ik van alle blogs. Ik heb weer genoten van je foto's en veel geleerd van je tekst. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello Marianne,

  This is a very nice series about these shore birds. You had a lot of success with your pictures because I too have seen how fast they move and how difficult they are to follow.

  We do not have the chance to go to the sea because it's to far from where we live but we see shore birds along the rivers now & then.

  I love the pictures of the groups in flight, especially #3 &#4, beautiful patterns with the wings.

  the whole series of the single bird is superbe. The pictures are clear and sharp, very beautiful! The explenations are quite interesting and it's fun to read.

  Thank you for sharing all these and have a nice week.
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Wat een schitterende foto's heb je weer gemaakt. Echt heel mooi zo langs de waterkant.
  Ik vind die foto's van die Strandloper die een dutje aan het doen is ook erg grappig.
  Het lijkt me geweldig om zoveel van deze vogels zo bijelkaar te zien. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Weer een prachtige serie foto's

  groet
  Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Potverdrie Marianne, dat liedje blijft nu maar steeds in mijn hoofd hangen!
  Wel goed gekozen, titel en tekst, want dat is precies wat ze doen, ik kan er ook uren naar kijken.
  Wat heb je ze veel en mooi close kunnen fotograferen!
  Ook nr 2 van die massa vogeltjes is schuine lijn is heel mooi, en nr 5 van in de vlucht is echt superknap gedaan.
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hpoi Marianne,

  echt prachtig deze fotoserie van de drie-teentjes.
  ik had (en nog wel een beetje) hetzelfde probleem als jij.
  Prachtige steltlopers zien maar wat zijn het?
  Inmiddels heb ik ook veel bijgeleerd (en nog).
  Hier zie ik ook echt een machtig mooie serie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Excelentes fotografias de belas aves....
  Cumprimentos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Maravilloso ver todos esos correlimos en vuelo. Saludos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is ook een super mooie blog...
  SUPER...

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige serie over deze steltlopertjes, prima gefotografeerd !

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen