maandag 10 september 2012

Macro-en op landgoed Oostbroek

Houtpantserjuffer
Zondag ben ik naar Landgoed Oostbroek bij Utrecht geweest. Het doel was om, misschien wel voor het laatst dit jaar, libellen en juffers te zoeken en de macrolens mogelijkheden verder te onderzoeken. Alleen al door het lagere gewicht van deze lens ten opzichte van mijn telelens, ben ik al erg van de lens gecharmeerd ;-).

Het landgoed is niet heel groot maar biedt een aantal uitstekende plaatsen om, als je wilt, heel diverse foto's te maken. Er vliegen en zwemmen behoorlijk wat soorten vogels. Ook op gebied van planten, bloemen en kleine insecten kun je je uitleven.
Ringslangen en enorme kikkers zaten te zonnen aan de rand van het plasje waar mijn libellenmissie begon. De Paardenbijters waren oververtegenwoordigd maar heb ik niet op de foto gezet door de onhandige plekken waar ze, letterlijk, hingen. Bij het plasje, waar de Dodaars onophoudelijk aan het "hinniken" was, was het best lastig fotograferen vanwege het tegenlicht. Alleen een Watersnuffel heb ik op dit plekje wel op de foto gezet. Dit na ongeveer 20 mislukte pogingen. Óf zij zijn te snel óf ik ben te langzaam, waarbij het laatste vrees ik het meest voor de hand ligt.

Watersnuffel
Vervolgens aan de wandel. Met de zon in de rug en op zoek naar Libellen en juffers waar ik iets mee kon. Het was goed warm en de litertjes vocht liepen vrolijk langs mijn rug terwijl ik me aan het uitleven was op Houtpantserjuffers. Ik heb door middel van flitsen geprobeerd meer detail in de foto's te leggen en ook in de nabewerking heb ik met name met verschillende belichtingsmogelijkheden geprobeerd om de foto's te verfraaien. Door de soms zeer geringe afstand was het af en toe wel moeilijk qua scherptediepte, dat kun je zien bijvoorbeeld op de twee foto's van de Houtpantserjuffer die aan de lichte stronk hangt. Op één foto heb ik puur op het oogje scherp gesteld. Het gevolg is dat de facetjes zichtbaar zijn. Iets wat mij bij een juffer nog niet eerder was gelukt. Het 'nadeel' is vervolgens dat het borststuk buiten de scherptediepte valt. Op de tweede foto is het geheel scherp maar mis je de facetjes.
Er blijft nog genoeg uit te proberen en ik moet zeggen, de libellen- en jufferwereld is ideaal om te spelen met kleur en licht.

Houtpantserjuffer

Houtpantserjuffer
Alle vrij algemene rode heidelibellen waren op het  landgoed aanwezig. Van de Bloedrode heidelibel had ik een foto van een paringswiel, zwaar in tegenlicht en niet geschikt voor verdere doeleinden (behalve misschien een biologieles)...

Bruinrode Heidelibel
Bruinrode Heidelibel, close-up.
Steenrode Heidelibel, niet uitgekleurd mannetje

Op het landgoed is ook een bloemen- en kruidentuin. Daar waren natuurlijk veel insecten te vinden en gelukkig ook nog een aantal soorten vlinders. Atalanta, Kleine Vos, Kleine Vuurvlinder en Klein- en Groot Koolwitje vlogen rond. Van het Groot Koolwitje had ik nog nooit een goede foto dus ik was blij met onderstaand resultaat.

Groot Koolwitje
Ook heb ik wat bloemen geprobeerd te fotograferen maar er was maar één foto die ik mooi genoeg vond om hier te plaatsen.

 

Genoeg virtueel gekletst voor vandaag. Iedereen bedankt voor het lezen en kijken en natuurlijk voor de reacties op mijn vorige blogs.


7 opmerkingen:

 1. Ik begin een beetje in verkeerde volgorde, maar je laatste foto vind ik heel mooi, Marianne. Die springt er voor mij uit. Je libellen zijn overigens ook prachtig. Wat is dat leuk, hè, om ze mooi op de foto te zetten. En die paardenbijters zijn volgens mij treiteraars. Op verkeerde plekjes gaan zitten, hard voorbij vliegen, verstoppertje spelen...ik ken het. Mooi blog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat zijn dit prachtige foto's. Werkelijk schitterend om te zien.
  Foto 2, 7 en 9 vind ik helemaal Super!! Prachtig die kleuren. Knap gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Staan er allemaal weer prachtig op, en gelijk weer een hoop informatie voor mij.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,

  allereerst bedankt voor je bezoekje :-)
  En inderdaad leuk dat we hetzelfde hebben geplaatst.
  Hele mooi foto's en informatie.
  Ook even een complimentje voor je kopfoto!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben heel blij voor je dat je een goeie vangst hebt gekregen bij Oostbroek!
  De ringslangen zijn leuk, he? al heb je net als ik er geen foto's van. De Heidelibellen zijn prachtig! Je hebt de blauw Glazenmaker ook gezien zag ik, lastig beestje wat niet op de foto wil!
  Je houtpantser is heel interessant en je experiment een mooi leermoment.Ik ben me aan het orienteren op een nieuwe camera, dus al die testjes en geslaagde probeersels lees ik met extra aandacht.
  tot gauw!
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie en dit is zeker een locatie om te noteren.
  Vooral de heidelibellen heb je er mooi op, fijne achtergronden ook, en leuk dat je de bruinrode en de steenrode hebt, zoek de verschillen....maar je ziet ze zo wel.
  De foto van het koolwitje vind ik ook heel mooi, mooie zachte kleuren in vlinder en achtergrond.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammergenoeg kan ik ze niet allemaal in het groot bekijken, maar in elk geval kan ik goed zien dat de twee laatste van de heidelibel mij zeer kunnen bekoren.
  Je spelerij met flits en bewerking van de houtpantser, daarmee heb je in mijn ogen toch wel wat mooie kleuren verspeeld, het mooie metallic zie je niet meer, en de derde foto is door de flits overbelicht. Maar wel heel goed dat je zo aan het experimenteren bent, daar leren we allemaal van.
  De bloem is prachtig! Zelf gooi ik ze ook bijna altijd weg, maar deze zou ik ook beslist bewaard hebben.
  Afijn, het is niet je laatste libellenzoektocht, we hebben de zondag nog.....
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen