maandag 5 juni 2017

Lesbos 2017 L-Z

Hier dan het laatste deel van onze vakantie op Lesbos in 2017.

De letter L van Lesbos is niet gefotografeerd :-), we starten dus met de M.
Om te beginnen een aantal orchideeën en een foto van de Napivallei met de oude brug. In deze vallei zijn naast vogels ook genoeg vlinders en libellen te vinden. Het is een echt wandelweggetje en je moet het vooral niet gaan lopen als het warm en windstil is want schaduw is er niet te vinden.

Melkwitte orchis (neotinea lactea)
Neotinea tridentata (Drietandige orchis)

Neotinea tridentata (Drietandige orchis)
Napivallei
De O is goed vertegenwoordigd, vooral omdat er (de laatste jaren???) voor heel veel soorten op Lesbos het woord 'oostelijk' staat.

Oostelijk andoorndikkopje (Carcharodus orientalis)

Oostelijk dambordje, gelige vorm (Melanargia larissa)

Oostelijk dambordje, witte vorm (Melanargia larissa)

Oostelijk kalkgraslanddikkopje (Spialia orbifer)

Oostelijk kalkgraslanddikkopje (Spialia orbifer)

Oostelijk resedawitje (Pontia edusa)
 We hadden dit jaar een wensvlinder: de (Oostelijke) Pijpbloemvlinder. Dus wij op pad in de buurt van Agiasos. Het werd een monstertocht omdat we in Agiasos verdwaalden en de straatjes werden smaller en smaller, steiler en steiler.... Verschroeid rubber om omhoog te komen op de, laat ik het reuze kinderkopjes noemen tot we letterlijk klem stonden. Dan moet je dus op een of andere manier terug. Na 20 keer steken was het me gelukt de auto te draaien zonder een Pick-up truck, een gietijzeren bankje en twee belendende panden te raken. Maria stond doodsangsten uit en ik voelde me toch ook niet helemaal comfortabel.
Gelukkig had ik een brommer ergens in de buurt gehoord en de bijbehorende Griek hebben we dan ook aangeklampt. Nadat we op de kaart hadden aangewezen waar we naar toe wilden, kwam er een Grieks oei oei en nog zoiets dergelijks uit zijn mond en hij gebaarde ons te wachten. Hij haalde zijn helm en ging ons op de brommer voor door de steegjes tot we bij een iets minder smalle weg waren. Rechtdoor gebaarde hij en, o wonder, we kwamen op asfalt dat we vervolgens moesten volgen.
Bovenlangs door Agiasos? Dát doen we NOOIT meer.

Uiteindelijk kwamen we wel waar we wezen wilden en na de hierboven en eerder gefotografeerde orchideeën te hebben gevonden, vonden we ook de Oostelijke pijpbloemvlinder. Deze poseerde vlak voor ons vertrek prachtig voor mij. De rode vlekjes op zijn vleugels lijken net lieveheersbeestjes. Echt apart.

Oostelijke pijpbloemvlinder (Zerynthia cerisy)
 Dan een veel geziene vogel op Lesbos, de Oostelijke blonde tapuit, hier een dame.

Oostelijke blonde tapuit, vrouw (Oenanthe melanoleuca)
De foto hieronder is niet geweldig maar wat wel speciaal is, is dat de vogel open en bloot zit te zingen. Het is een Oostelijk vale spotvogel die je op heel veel plaatsen hoort zingen vanuit struikjes, bosjes etc. Hij laat zich echter zelden zien.

Oostelijke vale spotvogel (Iduna pallida)

Oranje Luzernevlinder (Colias croceus)

Oriëntjuffer, man (Epallage fatime)

Purperlibellen behoren tot de zogenaamde 'zonnewijzers'. Als de zon fel schijnt, draaien ze hun achterlijf omhoog en wijzen ermee naar de zon. In eerder jaren staat daar een foto van. Dit jaar fotografeerden we de Purperlibelle elke keer na 18:00 uur. Ze zitten dan al te rusten en laten zich gemakkelijk fotograferen.

Purperlibel, man (Trithemis annulata)

Purperlibel, man en vrouw (Trithemis annulata)

Purperlibel, vrouw (Trithemis annulata)
De klauwier die je vaakst ziet op Lesbos is de Roodkopklauwier.

Roodkopklauwier (Lanius senator)

Roodkopklauwier (Lanius senator)
Op een voor ons nieuw stukje Lesbos, de route van Mandamados naar Palios, zagen we Roodstuitzwaluwen op een draad zitten. Ze deden hun naam echt eer aan en lieten hun mooie stuitje goed zien!

Roodstuitzwaluw (Cecropis daurica)

Roodstuitzwaluw (Cecropis daurica)
Ook een jaarlijkse soort is de Rotsklever. Vaak zien ze er wat 'schroffelig' uit. Dat is het gevolg van wekenlang kinderen verzorgen, voer brengen en poepzakjes dumpen. Dat gaat je niet in de koude veren zitten.

Rotsklever (Sitta neumayer)

Rotsklever (Sitta neumayer)
Scheltopusik
De Scheltopusik is geen slang maar een grote hazelworm. Je ziet hem regelmatig over de weg kruipen.

De Slangenooghagedis is net als de Smaragdhagedis prachtig van kleur. De beste kans om ze op de foto te krijgen is als ze nog niet helemaal zijn opgewarmd, dan willen ze soms nog wel even blijven zitten en kun je ze bewonderen.

Slangenooghagedis (Ophisops elegans)

Slangenooghagedis (Ophisops elegans)
Maria had een grote wens: een mooie foto van een Steenuil maken. Dat was haar nog nooit gelukt. Dit jaar werd ze heel blij van onder meer onderstaand Steenuiltje langs de weg. We hebben er nog meer gezien maar deze zagen we elke keer in hetzelfde boompje als we langs de bewuste route reden.

Steenuil (Athene noctua)

Steenuil (Athene noctua)

Steenuil (Athene noctua)
Als symbool van Griekenland staat de Steenuil ook op de Griekse 1 euromunt. Dan die prachtige wetenschappelijke naam: Athene noctua: mythologie ontmoet de ornithologie.

Zoals altijd barst het in de zoutpannen van de Steltkluten, ze staan elk jaar op mijn blog ook al is het me nooit meer gelukt ze zo mooi te fotograferen als in het eerste jaar toen ze op een vroege ochtend voor mij landden in de Christourivier. Die foto staat als header van mijn blog.

Steltkluut, man (Himantopus himantopus)

Steltkluut, vrouw (Himantopus himantopus)

Steltkluut, man (Himantopus himantopus)
Een heel leuk half uurtje beleefden we met een Strandplevier die een groen sprinkhaantje wilde opeten. Hij had er grote moeite mee en heeft werkelijk van alles geprobeerd. Linksom draaien, rechtsom draaien, soppen, loslaten, vastpakken.... Uiteindelijk lukte het hem dan toch om hem door te slikken. Wat is het ook een mooi vogeltje met zijn geelbruine petje.

Strandplevier (Charadrius alexandriuns)

Strandplevier (Charadrius alexandriuns)

Strandplevier (Charadrius alexandriuns)

Strandplevier (Charadrius alexandriuns)
Strandplevier (Charadrius alexandriuns)

De Tsikniasrivier is een rivier waar we zo'n beetje elke dag langs en/of doorrijden. Het is een fantastische plek voor allerlei vogels.

Tsikniasrivier
Er foerageert van alles, zoals onder ander verschillende soorten sterns.

Visdief  (Sterna hirundo)

Visdief (Sterna hirundo)

Witwangstern (Chlidonias hybrida)
Ook alle reigersoorten die je op Lesbos kunt vinden kun je, met wat geluk, langs de Tskniasrivier vinden. Hier de Woudaapjes.

Woudaap, vrouw (Ixobrychus minutus)

Woudaap, man (Ixobrychus minutus)

Zomertortel hoor je heel veel op Lesbos. Als je ze ziet dan zitten ze vaak ver weg of boven je op een draad. Lastige vogels dus. De Zomertortel die we langs de mooie route van Mandamados naar Palios vonden bleef mooi in de boom zitten. Jammer genoeg was het wat ver weg waardoor de vogel niet scherp op de foto staat maar ik vond het zo'n mooi sfeerplaatje.

Zomertortel (Streptopelia turtur)
En dan de allerlaatste foto van Lesbos 2017. Ik hoop dat jullie (ook) deze blog met plezier hebben bekeken en gelezen, waarvoor natuurlijk ook dank!

Zuidkaukasische harlekijn (Anacamptis_morio_ssp_caucasica)
Een bedankje is ook nog op zijn plek voor alle mensen die er aan toe bijgedragen hebben dat het een heerlijke vakantie was met plezier, lekker eten, leuke tips en verhalen en de Griekse vriendelijkheid en service:
Maria, Henk en Dina, Heleen en Mieke, Anja en Ina, Paul en Jacques, Barry en Lody, Freida en Chris, alle andere Engelse en Nederlandse vogelaars/fotografen die we hebben ontmoet en waar we leuke contacten mee hadden, Leo, zijn vrouw en Thekla die me mijn telescoop terug bezorgden, Rick en Martijn, George van de autoverhuur, Panayotis en Georgos van restaurant Sampo en het fantastische personeel van hotel Aegeon: Argiris, Anthi, Heleni en alle anderen!

Tot volgend jaar!!!

13 opmerkingen:

 1. Pfffft......ik ben er stil van! Wat een fantastisch verslag van de geslaagde vakantie en wat een prachtige foto's. De vertelkunst liegt er weer niet om. En ik heb alles weer opnieuw beleefd!!!
  Prachtig. Alles, van A tot Z
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat heb je weer een prachtige reeks met foto's gemaakt. Mooi om al die vlinders met ook nog eens bijzondere namen te zien.
  En dan die vogels, geweldig!! Die Strandplevier heb je echt fantastisch gefotografeerd. Mooi met zijn maaltijd in zijn bekkie. Dit is gewoon genieten. Top!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi reisverslag. Je neemt de lezer mee in je avontuur. Als ik je foto's bekijk word ik stik jaloers van de schoonheid die je op de plaat hebt vastgelegd. Ze zijn stuk voor stuk prachtig. En toch moet ik een paar foto's benadrukken die een extraatje hebben; de oostelijke pijpbloemvlinder ( echt heel mooi), de purperlibellen, de roodstuitzwaluw ( wat een kleurenpracht) de steenuil ( waanzinnig mooi), het woudaapje ( wonderschoon) en de Tsikniasrivier ( wat een schoonheid, lijkt wel een tableau van van Gogh!) Het was een waar genot om door je blog heen te bladeren van A tot en met Z. Hartelijke groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker met plezier dit blog bekeken en gelezen. Wat hebben jullie veel gezien en ook nog mooi vast weten te leggen. Dat je daarvoor soms bloedstollende avonturen beleeft maakt het alleen maar leuker, vooral achteraf....De Pijpbloemvlinder was het avontuur meer dan waard (hij moet er dan ook maar net zitten ook). Een wonderschoon beestje, terwijl dit toch - zo lijkt het - een al wat versleten exemplaar is. Een lekker gevarieerd blog ook, met niet alleen vogels (de woudaap is top), maar ook ruim plaats voor vlinders, libellen en orchideeën.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marianne, jij en Maria zijn een heel goed koppel... weergaloze foto's gemaakt. Vooral nu ook aandacht voor macrofotografie. Echt een reclamefolder voor Lesbos. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marianne,
  der Urlaub hat sich für euch wirklich gelohnt, mit tollen Menschen Zeit verbringen und dazu noch das gleich Hobby zu haben, da kann nicht viel schief gehen
  toller Post
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat moet een fantastische vakantie geweest zijn, jullie hebben zoveel moois gezien en gefotografeerd, een prachtige serie gevarieerde en kleurrijke beelden, genieten!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,
  Als je er niet op uit trekt zie je niet zo veel. Als je er wel op uittrekt maak je wat mee, zoals je smakelijk beschrijft over de tocht naar Agiasos. De variatie is ook deze keer indrukwekkend. Vooral het woudaapje, de steltkluut, de strandloper, de ......, teveel om op te noemen. Die vakantie van jullie was duidelijk een succes.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  wat een geweldige serie is dit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  ik loop mega op achter vwb het lezen van blogs maar die van jou en Maria kan ik niet laten lopen. Prachtige foto's in dit blog (en die daaronder moet ik ook nog lezen) en wat zagen jullie prachtige dieren en vogels. Dat steenuiltje is het echt helemaal (voor mij dan) maar ook je vlinders, libellen, steltkluten, hagedissen, bloemen etc is geweldig om te zien. Die ralreiger is ook een buitenkansje zeg echt heel erg mooi.
  Dit is dan ook echt genieten zeg.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  ik bekijk dit blog wat laat, maar heb daarom niet minder genoten van het prachtige overzicht dat je hier laat zien. De vogelfoto's zijn prachtig, maar ook je vlinders, landschappen en orchideeën heb je ontzettend mooi op de plaat weten te zetten.
  Een heerlijk gevarieerd overzicht is het zo geworden.
  "Lesbos in het voorjaar" staat inmiddels wel errug hoog op mijn verlanglijstje.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie variatie weer, wat heb jij veel gezien in je vakantie op Lesbos. Ook hier weer veel mooie vogels , maar vooral de vlinders en libellen spreken mij aan in deze blog, prachtige soorten.
  De landschaps foto van het riviertje vind ik ook erg mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen