zondag 16 april 2017

Gelukkig Pasen :-)

Steltkluut (Himantopus himantopus)
Ondanks het zeer matige weer, buien en wind, zei ik na het ontbijt tegen mijn man dat ik toch maar ging vogelen in mijn voor- en achtertuin (voor wie het nog niet weet; ik bedoel dan de Waverhoek en de Groene Jonker). Ik heb echt een 'Steltkluutgevoel', zei ik. En voorgevoel moet je gewoon niet negeren ;-). Eerst ging ik naar de Waverhoek waar ik mijn eerste Zomertalingen van dit jaar zag. Verder werd ik vooral erg verregend maar het was toch wel erg leuk om zoveel (parende) Kluten te zien, veel Zwarte ruiters en twee Groenpootruiters. Ook liep er een eenzame Kleine plevier. Ik zag er mijn eerste Boerenzwaluwen foerageren dus ik werd heerlijk vrolijk van het vogelen. De Rietzangers baltsten en maakten parachutevluchtjes en een Blauwborst liet zich van zijn mooiste kant zien.

Bij de derde bui ging ik terug naar de auto en reed naar de Groene Jonker. Een blik op buienalarm gaf aan dat het de komende uren droog zou blijven dus het zag er goed uit. Dat de virtuele wereld er anders uitziet dan de echte merkte ik na vijf minuten want de volgende bui kwam over me heen maar ik liet me niet uit het veld slaan.  Als je Snor, Rietzanger, Blauwborst, Rietgors en Kwikstaart hoort tijdens het schuilen dan wil je wel even wachten. Daarnaast was ik vast van plan een heel rondje Jonker te lopen.
Op de eerste hoek waar altijd leuke dingen te zien zijn, plantte ik mijn scoop neer. Ik scande van links naar rechts en zag een Casarca. Dat is zeker geen alledaagse soort in de Jonker dus meldde ik hem in de regio-appgroep. Vervolgens genoot ik van heen en weer rennende Bontbekpleviertjes, een Kleine strandloper, Bonte strandlopers en heel veel soorten eenden. De Visdieven en de Kokmeeuwen schreeuwden dat het een lieve lust was en minstens 1000 Grutto's maakten af en toe mooie vluchten. De melancholische roep van de 4 aanwezige Wulpen maakten het 'vogels-kijken-is-geluk' gevoel helemaal compleet.

Enige tijd later stopte ik in een bochtje en zette de scoop neer, eigenlijk een plek die nooit echt spannend is vanaf de kant waar ik keek. Ik keek in mijn scoop en zag.... een Steltkluut! Ik zei het al: een voorgevoel moet je niet negeren. Uiteraard weer de appgroep ingelicht en toen een klein stukje omgelopen zodat ik de Steltkluut beter kon zien. Ondertussen dacht ik een tweede exemplaar gezien te hebben. Dat klopte. Voor een niet-vogelaar denk ik dat het euforische gevoel dat je krijgt bij zulke waarnemingen niet te begrijpen is. Niet dat het uitmaakt maar omdat ik dat gevoel wél krijg, had ik dus een heel mooie eerste paasdag op deze manier!
Mijn camera haalde ik onder mij jas vandaan (dat is dan weer een voordeel als je jas veel te wijd is geworden omdat je bent afgevallen, de camera kan eronder als het regent). Eén van de dames Steltkluut liet zich op wat afstand nog fotograferen. Het zijn geen 'Lesbos-dichtbijfoto's' maar dat mag de pret niet drukken.

Steltkluut (Himantopus himantopus)
Ondertussen kwam Paul naar aanleiding van de app die ik had gestuurd gezellig bij me staan en samen keken we nog wat verder. Ik vond het jammer dat ik geen Zwarte sterns zag maar toen ik bijna weg was, belde Paul mij dat hij ze net had zien overvliegen dus ging ik nog maar even terug. Inderdaad zag ik even later een groepje foeragerende Zwarte sterns tussen de Visdieven. Ook de Gele kwikstaart fleurde de grijze dag mooi op.

Om nog een foto toe te voegen zet ik hieronder nog even een Graspieper van vorige week, die bleef zo lief zitten in het zonnetje.

Graspieper (Anthus pratensis)
Iedereen een gelukkig Pasen gewenst en bedankt voor het bekijken en lezen van mijn blog!

15 opmerkingen:

 1. Je bent ook echt de lentesoortenbrenger in de regio!!! En de eerste steltkluten horen daarbij! ZO gaaf! En je hebt heerlijke soorten gezien! Ik sta te trappelen om ook naar de steltjes te gaan en de kleine strandloper, casarca en gele kwikken en en en...gave soorten allemaal! En tenslotte die tamme graspieper, die netjes bleef zitten, wat was dat gaaf!
  Een schitterende foto. Het lijkt wel een Lesbosdichtbij-foto '-))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Maria, het Lesbosgevoel had ik helemaal te pakken vandaag en wat je zegt: die Graspiep deed het erg goed als Lesbosdichtbijvogel. Zo lust ik er nog wel een paar :-).

   Verwijderen
 2. Hallo Marianne, ik snap helemaal dat lentegevoel als je zo'n zeldzame soort ontdekt. Zeker in het geval van Steltkluten. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Je hebt er flink wat moeite voor moeten doen, zo tussen de buien door. Maar wel mooie foto's van die steltkluutjes. Ook die graspieper heb je erg mooi gefotografeerd zo in dat mooie hoge gras.

  Fijne 2e paasdag!!
  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Ondanks de minder aantrekkelijke omstandigheden heb je behoorlijk veel gezien, zoals ik ook op waarneming.nl zag bij de waarnemingen bij de Groene Jonker. Tot mijn verbazing stonden jouw steltkluten daar niet bij terwijl die toch wel voor de meest bijzondere waarnemingen horen. Vergeten te melden? Ook al heb je ze wel eens beter gefotografeerd, je mag er wel blij mee zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hartverwarmend beeld bij deze koude dagen.
  met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Marianne,
  wat leuk dat je weer zo enthousiast bezig kan zijn met het vogelen. Je voorgevoel leverde veel waarnemingen op. Top dat er weer zoveel te zien is in Waverhoek en Groene Jonker.
  En voor ons leuk dat je daar je camera bij gebruikt. Stelkluten staan er lang niet gek op. Graspieper van een week eerder is heel mooi.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik je blog lees, dan heb je veel gezien, maar gezien het aantal foto's ben ik bang dat het meeste voor mij te ver weg zal zitten. Maar de steltkluten zijn dan natuurlijk wel een lokkertje om misschien toch binnenkort eens die kant op te gaan.
  Met terugwerkende kracht ook prettige paasdagen gewenst.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne,
  schlechtes Wetter und wenig Licht ist immer ein Problem, aber trotzdem hast du super Fotos die du hier zeigst, mir gefallen sie sehr gut
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je verhaal straalt een en al geluk uit, heerlijk dat je zo genoten hebt!!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,

  regen deerde je niet en dat is goed. Im zou er ook hele wat voor over hebben gehad om zelfs in de regen er op uit te kunnen hahahahahahah.... geweldig dat je zoveel hebt gezien als de ruiters en ook de zomertalingen. De steltkluut is er eentje die al eeuwen op mijn lijstje staat. geweldig dat je deze kon vereeuwigen.
  Denk geod om jezelf.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vaak is je gevoel juist, je hebt gelijk gehad.
  Heerlijk om zoveel te zien en te mogen horen.
  De steltkluut staat er prachtig op, ik heb die nog nooit gezien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gaaf zeg die steltkluut, zou ik nog wel eens willen zien. Op dit moment is er zoveel te beleven in de natuur dat het echt kiezen is tussen gebieden waar wat te zien is. En dat blije gevoel van jou bij het zien van de steltkluut herken ik wel, ik had dit onlangs ook bij een ander dier....dat komt nog later deze maand in mijn blog ....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen